woensdag 8 mei 2013

Winst vervijfvoudigd

Wat las ik daar gisteren op nu.nl? Zorgverzekeraar Menzis heeft zijn winst vervijfvoudigd!
Oh? Hoezo dan, ik dacht dat het crisis was en dat de kosten in de zorg explosief stegen. Waar overigens die plotselinge extra winst vandaan komt, wordt mij niet duidelijk. In 2011 was de winst van Menzis 43,8 miljoen euro en in 2012 was de winst 215 miljoen. Het is net niet helemaal 5x zo veel, maar het komt aardig in de buurt. Menzis is niet de enige zorgverzekeraar met stijgende winsten, ook CZ boerde erg goed in het afgelopen jaar. Alle zorgverzekeraars tesamen boekten in 2012 volgens berekeningen van De Nederlandsche Bank een winst van 1,4 miljard euro. Een heel leuk bedragje om iets aardigs mee te doen. Het is overigens wel zo dat de zorgverzekeraars een buffer moeten hebben voor tegenvallers en moeilijke tijden. Menzis wil daarnaast geld steken in reorganisaties in de gezondheidszorg, het sluiten van overbodige ziekenhuizen etc.
Dat laatste lijkt me een goed doel, maar ... wie bepaalt wat overbodig is? In het recente verleden zijn er plannen geweest om streekziekenhuizen als het ziekenhuis in Dokkum, in Delfzijl, Winschoten en Stadskanaal te sluiten. Ik vind dat voor bewoners van de regio een hele aderlating. Er zijn in deze gebieden al weinig voorzieningen, moet je dan het ziekenhuis ook nog sluiten? Stel je woont in Bellingwolde, dat ligt even ten Zuid-Oosten van Winschoten, en je moet tijdens je bevalling met spoed naar het ziekenhuis. Je bent in 18 minuten in Winschoten, maar het duurt minstens 40 autominuten voordat je in Groningen bent. Misschien is een ziekenhuis in Duitsland dichter bij, in Papenburg of Leer, maar dan ben je ook tussen 30 en 35 minuten onderweg. En wil je in Nederland dat Nederlandse patiënten in Duitse ziekenhuizen behandeld worden?
Maar goed, sluiting van overbodige ziekenhuizen kan misschien wel in de grote steden. Zijn daar overbodige ziekenhuizen? Ik weet het niet.
Mij lijkt het een goed idee om de Diagnose BehandelCombinaties (DBC) maar eens op de schop te nemen. Het is soms onzinnig om de hele combinatie op de rekening te zetten. De hele combinatie hoeft ook niet altijd te worden uitgevoerd. Anderhalf jaar geleden kwam ik voor controle van mijn diabetes bij de internist. Ik moest maar even gaan zitten en mijn ogen open sperren, dan zou hij mijn ogen wel even druppelen en dan kon ik na 20 minuten gelijk door naar de oogarts. Hè? Wat is dat voor onzin? Ik ben in hetzelfde ziekenhuis onder controle bij oogheelkunde en ik was nog geen 3 weken geleden door een oogarts gezien. Dan ga je dat toch niet weer doen? De internist wilde doorduwen en mij druppels geven en ik weigerde pertinent. Door die pupilverwijdende druppels zie ik namelijk heel slecht en kan ik geen beeldschermwerk doen en niet lezen. Ook is deelname aan het verkeer lastig en riskant, omdat er veel te veel licht in mijn ogen binnenkomt. De pupillen zijn namelijk veel te groot voor alle zonlicht buiten. Als ik naar oogheelkunde ga, dan heb ik altijd een zonnebril bij me om mijn ogen te beschermen tegen de overdaad aan licht.
De screening van de voeten door de internist is een compleet lachtertje. Dat doet mijn podotherapeut zo veel beter, die heeft er een 4 jarige opleiding voor gehad. Ik begrijp ook helemaal niet waarom de internist zoiets doet, ik ben door de internisten verwezen naar de podotherapie. Snap jij het nog?
Doordat de rekeningen van dergelijke controles als bij de internist niet bij mij binnenkomen, heb ik geen idee wat nu precies in rekening wordt gebracht. Misschien zit daar ook de oogcontrole en de screening van de voeten bij in en wordt de controle daardoor onnodig duur?

7 opmerkingen:

  1. Ik kan bij mijn zorgverzekering ook online kijken wat er allemaal is vergoed (dus ook rekeningen die ik niet thuis krijg). Misschien is dat bij jou ook mogelijk?
    Ik moet dan met mijn digid inloggen op de site van de zorgverzekering.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik denk dat je helemaal gelijk hebt. Mogelijk zit die zorg gecombineerd in het dbc voor diabetes. Dan wordt het dus hoog tijd dat er een dbc komt voor alleen diabetes zonder de onderzoeken naar complicaties. Wellicht is die er al, maar is deze vorm gewoon winstgevend.
    Jij lijkt me iemand die kritisch is, veel mensen ondergaan de onderzoeken omdat de arts/ziekenhuis het zo wil.
    Toen ik laatst de afspraak voor de jaarljkse astmacontrole afbelde was de assistente niet blij. Maar waar gaat het nu om? De zorg loopt toch zo uit de hand qua kosten? En als je er wat aan wilt doen als patiënt/consument word je tegengewerkt of niet gehoord. En ondertussen gaan de premies en het eigen risico omhoog en wordt het basispakket uitgekleed. Daarnaast dus megawinsten voor de zorgverzekeraars. Ergens gaat het dus helemaal mis.

    Wij waren voordat het nieuwe ziektestelsel kwam particulier verzekerd en kregen destijds alle rekeningen van ziekenhuizen en artsen te zien. Konden we meteen controleren of het ook klopte.
    Het maakte destijds ook dat we schrokken van de medicijnkosten. Dat een klein tubetje oogzalf 25 gulden kostte.

    Groetjes, VeggieMo

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het lijkt me dat je bij je verzekeraar die facturen met proberen op te halen. Schokkend. Fraude.

    Voordat je in de randstad bij de internist bent heb je lang gewacht.

    Ik was ook geschokt door de hoge winsten. We volgen de VS op de voer.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ja, ik ben het helemaal met jullie allemaal eens. De winsten worden hoger, de premies worden hoger, de eigen bijdrage wordt hoger. Dit is niet uit te leggen. Ieder voordeeltje wat ze halen op goedkopere medicijnen gaat direct naar de winst. Pecuniaman heeft van bepaalde medicijnen nu al drie keer een levering van een andere procudent gekregen. En dan mag het allemaal gaan onder het momen van = (is gelijk) registraties, of eigen dossiers die dezelfde werkzaamheid aantonen omdat er hetzelfde van het werkzame stofje in zit. Je maakt mij niet wijs dat ieder fabrikant exact dezelfde specifiacties heeft voor wat betreft opname, werking en afbraak in het lichaam. Vorige keer kreeg ik zelf weer het merkgeneesmiddel mee. En waarom? Omdat die goedkoop kon worden ingekocht omdat er een korte houdbaarheid op zat. Net twee weken langer dan de tijd dat ik het moest slikken. De jongste Pecunia kreeg een eigen merk pil en ze loopt nu al drie maanden te klagen over buikpijn en acné. Dat komt wel degelijk van de andere hulpstoffen. We testen nu ook uit of het wegblijft onder het merkgeneesmiddel. Zo ja, dan willen we voortaan het origineel afgeleverd hebben. Ik heb trouwens ook al eens meegemaakt dat ik een parallel product kreeg. Niets mis mee, maar deze was alleen NIET in Nederland geregistreerd. Ik heb het teruggebracht en een brief aan de verzekering geschreven dat ze het niet mochten vergoeden aan de apotheek en niet van mijn eigen risico mochten afhalen. Sorry, werd een lang verhaal. O ja, en als er bij mijn cardioloog controle ook maar twee of drie weken tussen zit...de hele riedel bloeddruk, ECG etc wordt gedaan. Zonde van het geld.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Met luchtwegverwijders die ik voor mijn astma gebruik merk ik duidelijk verschil tussen verschillende merken door de hulpstoffen. De basisstof is dezelfde. En ik heb gemerkt dat in mijn geval de afwisseling het beste werkt. Ik heb dus twee soorten in huis.

      Groetjes, VeggieMo

      Verwijderen
  5. Tja.... Gezondheidszorg in de handen van aandeelhouders...
    Daar wordt uiteindelijk maar een heel klein groepje mensen blij van.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Het is mis gegaan toen het ziekenfonds zo nodig vervangen moest worden door een verzekering. Marktwerking moest er komen. En met marktwerking moet er winst gemaakt worden. In het buitenland je laten behandelen? Ja graag, maar gek genoeg je doet het niet. Als ik begin april mijn zorgverzekeraar had gebeld en ik had de goedkeuring gekregen om naar onze Oosterburen te gaan dan was ik binnen 10 dagen weer boven Jan geweest. Nu mag ik hopen dat begin juni alles klaar is. Nederland en ziek zijn. Geduld en wachten. En of je barst van de pijn? Hier in dit land kan het blijkbaar allemaal. En Menzis wil van zijn giga winst een ziekenhuis bouwen in Scheemda. Ter vervanging van Delfzijl en Winschoten. Maar dan is het wel weer een zorgverzekeraar die bepaald. De specialisten kunnen dan mooi naar hun pijpen dansen en de patient doet er niet toe. De heren Klink en Hogervorst zullen wel riant betaald worden. Heb het goed.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.