woensdag 17 juli 2013

Peperdure aardappels

Wat zijn die aardappels de laatste tijd duur zeg! Ik sta daar bij het schap met aardappels en twijfel of ik ze wil kopen, de hoge prijs schrikt me behoorlijk af!
Ik kan mij niet herinneren dat ze ooit zo duur waren. Het zal wel aan het koude voorjaar liggen of misschien ook aan andere dingen, een feit is dat je veel geld moet neertellen voor wat aardappels.

Ik ben even in mijn huishoudboekje gedoken:
in januari 2012 betaalde ik voor 10 kg aardappels 1 euro
in april 2013 betaalde ik voor 10 kg €3,50
in mei 2013 betaalde ik voor 5 kg €1,99
En nu? Nu betaal je voor 3 kg €4,69.
En de aanbiedingen? Bij de C1000 hebben ze een aanbieding: 1 kg aardappels van 1,89 voor 1,19. Bij de AH 2 kg in de aanbieding: van 3,49 voor 2,27. Nog steeds behoorlijk prijzig, vind ik!

En wat kosten die aardappels als je 3 kg voor €4,69 koopt? Uitgaande van porties van 250 gram per persoon: 40 cent per portie.

Wat kun je doen?
Koop grotere hoeveelheden. Kiloverpakkingen zijn per kg nog veel duurder. Panklaar is nog weer duurder.

Tip van mij: zoek alternatieven voor maaltijden met aardappels
- maak een panpizza met bruine boterhammen
- maak pannekoeken van een eigengemaakte pannekoekenmix (volkorenmeel 30%, gewone bloem 50% en havermout 20%), met melk en eieren.
- euroshopper zilvervliesrijst kost 95 cent per kg. Je hebt 75 gram per persoon nodig. Dat is 7 cent per persoon.
- neem euroshopper macaronie. Je koopt een hele kilo voor 59 cent. Daar kun je 10 porties uithalen. Kosten: 6 cent per persoon.
- koop polenta, de kosten zijn 1,19 per kg. Per persoon heb je 50 à 75 gram nodig. Uitgaande van 60 gram per persoon, zijn de kosten 7 cent per persoon. (zie voor een recept en toelichting onderstaande tekst)

Polenta met kaas (voor 2 à 3 personen):
Benodigdheden:
een houten lepel
6 deciliter vleesbouillon (of water met bouillonblokjes)
1 tak rozemarijn (circa 10 centimeter)*
150 gram maïsgriesmeel voor polenta, zie Info
2 eetlepels halvarine, olijfolie of boter (of meer naar smaak)

* rozemarijn is lekker, maar niet noodzakelijk

Eventueel nog extra:
voor polenta met kaas:
50 gram geraspte Parmezaanse kaas

voor plakken polenta:
CAKEVORM (of hitte bestendige bewaardoos)
(olijf)olie om in te vetten en te besprenkelen

voor een eenvoudige tomatensaus:
1 blikje tomatenpuree (60 gram)
1 volle eetlepel maïzena
2 volle theelepels gedroogde Provençaalse kruiden
2 deciliter water
1/2 eetlepel suiker
zout en (cayenne) peper naar smaak

Info:
Maïsgriesmeel voor polenta wordt ook wel kortweg 'polenta' of 'polentameel' genoemd.
Maïsgriesmeel voor polenta wordt meestal geïmporteerd uit Italië en op de verpakking staat dan: Farina di maïs per polenta.
Tip: De bekendste 'polenta' zit in een doorzichtige cellofaan verpakking met rode opdruk. Er zit een kilo in. Zoek in de supermarkt niet bij de bakproducten, deze meelsoort is doorgaans te vinden ergens in de buurt van de rijst en de pasta.

BEREIDEN (polenta pap - basisrecept):
Breng de bouillon met de rozemarijn (in een ruime pan) aan de kook.

Laat - als de bouillon kookt - de hittebron hoog staan.
Roer met een houten lepel in de kokende bouillon en strooi er langzaam het maïsgriesmeel in.

Blijf roeren en let goed op: Neem - als de pap begint te koken - de pan even van de hittebron om heftig spatten te voorkomen.

Roer - met de pan van de hittebron af - circa een minuut flink door en zet de pan daarna op een lage hittebron die zo afgesteld is dat de papa net blijft koken. Tip: Gebruik bij een gasfornuis zo nodig een vlamverdeler.

Kook de polenta - regelmatig roerend - in circa 10 - 20 minuten gaar. Voeg wat water toe als de polenta te dik wordt.

AFWERKEN:
Roer halvarine, olijfolie of boter (naar smaak) door de pap en breng de polenta - indien nodig - nog op smaak met zout.
Tip: Polenta kan af en toe roerend enige tijd warm gehouden worden - zet de pap niet te lang van te voren op tafel want dan is hij al stijf aan het worden voordat de eters hem op het bord hebben.
________________________________________
Polenta met kaas:
Bereid de polenta volgens het basisrecept. Roer de kaas door de polenta voordat de pap op smaak gebracht wordt met zout (dat zit namelijk ook al in de kaas)
________________________________________
Plakken polenta:
Bereid de polenta volgens het basisrecept, maar voeg geen extra water toe als de pap erg dik wordt. Doe de polenta na het koken in een met olie ingesmeerde cakevorm en laat de massa tot lauwwarm (of koud) afkoelen. Stort de polenta op een snijplank en snijd de polenta in dikke plakken.
Tip: Serveer lauwe plakken polenta 'zoals het hoort' besprenkeld met een beetje olijfolie.
________________________________________
Eenvoudige tomatensaus:
Roer de maïzena met een klein deel van het water (voor de tomatensaus) glad in een steelpan.
Doe de rest van het water, de tomatenpuree, de suiker en de Provençaalse kruiden in de steelpan.
Breng de inhoud van de steelpan al roerend aan de kook en laat de saus even doorkoken.
Proef en breng de saus op smaak met (cayenne) peper en zout. Klaar!

24 opmerkingen:

 1. Misschien zakt de prijs nog. Ik las,dat ook de verlate oogst door koude voorjaar de prijs opdrijft.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In heel Europa is de oogst later en daardoor is er te weinig aanvoer van nieuwe aardappelen. Normaal gesproken is er een 'overlap'.
   Wij hebben vorige maand nog even flink aardappelen ingeslagen bij een boerderijwinkel.

   VeggieMo

   Verwijderen
  2. Op dit moment zijn ze bij de boer voor 1.00 e de kilo te koop, kijk ook eens bij hobby tuinders die hebben ook vaak wat over en verkopen die voor bv. 60 of 70 cent de kilo.

   Verwijderen
 2. Yup. De Nederlandse aardappelen zijn nog niet te oogsten; en aanvoer uit het warmere buitenland is minder omdat de oogst daar ook later is. In de herfst en winter zijn aardappelen het goedkoopst; in de vroege lente worden ze weer duurder omdat de voorraden dan bijna op zijn en er nog geen nieuwe zijn. Als er net geoogst kan worden, zijn ze ook nog duur (want: heerlijke, nieuwe aardappelen!), daarna zakt de prijs weer.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tip: koop grote aardappelen, dan verlies je minder aan schil.

  Siebrie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Rozemarijn kan in je tuin. Goed winterhard en bloeit met blauwe bloemetjes. De mijne is gewoon van een potje uit de supermarkt. (Wel op tijd in de tuin zetten, niet vlak voor de winter natuurlijk.)
  We eten hiet aardappels van de boer, ook nog duur maar lekker. De "nieuwe oogst" van de supermarkt was erg waterig en niet te schrappen. Ik had dus zo mijn twijfels over "nieuw". Fijne dag.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De hoge prijs was mij ook al opgevallen. Het geluk dat wij toevallig dit jaar hebben is dat de wijngaard waar mijn vriend (nu nog als vrijwilligerswerk maar hopelijk binnenkort met salaris) dagelijks is, nieuwe gronden heeft aangeplant waarop nog een randje aardappelplanten van de vorige eigenaar stonden. Die hebben ze niet gerooid maar mooi laten staan. Daar hebben o.a. wij nu veel plezier van. Daarnaast gebruik ik ook pasta als alternatief en nu met het warme weer (dus een beetje extra zout is niet zo erg) ook wel eens ES chips. Een zakje tortilla chips kost 50 eurocent, wij doen daar twee dagen mee. Het is dus wel iets duurder met 12,5 eurocent per persoon maar voor een keertje (vriend loopt de Nijmeegse 4-daagse) wel een uitkomst.

  Groetjes Lily

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Aardappelen mogen maar om de drie jaar achter elkaar op hetzelfde stukje grond staan vanwege de gevreesde aardappelziekte. De gemeente hoort dat zelfs te controleren.

   Verwijderen
  2. Ik vermoed dat moestuintjes ook eeerrruuugg streng gecontroleerd worden..... Bovendien staat er NIEUWE gronden aangeplant, dus het zal allemaal wel meevallen met die 10 planten en grote rampen.

   Groetjes Lily

   Verwijderen
  3. aardappels kun je zelf in vuilniszakken telen. Zoek maar eens op youtube.

   Verwijderen
 6. Ik heb net vorige week de aardappelen geoogst uit de groentetuin. Biologisch. Is 8 kg. Ik kan daar ongeveer 16 weken mee voorruit. Goede besparing. Op dit moment alle groente die ik eet ongeveer uit de tuin. Ga vandaag wortelensoep van jouw recept maken met ui en wortel uit eigen tuin. Mascha.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik vond de aardappelen ook al zo duur hier in Duitsland, ik dacht dat het misschien aan Duitsland lag. Maar zo te horen is het in Nederland ook zo. Deze week zijn de aardappelen hier in de aanbieding voor €1,- de kg. Nog steeds er duur. Ik ga binnenkort maar eens op zoek naar een lokale boer.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ja echt idioot zo duur de aardappelen zijn!
  Fijn de tips die je erbij gezet hebt, ik heb toevallig nog polenta staan maar nog nooit gemaakt dus dit komt goed uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Nou die aardappels zijn echt niet lekker, 10 kg voor 1 euro. Ik heb het 1x geprobeerd. Brr... Ik betaal al jaren 3,95 voor Irene's per 5 kg en de nieuwe zijn idd duur. Ik heb afgelopen zaterdag 2 kg voor 4,2 gehad, heerlijke borgers. Lekker van de friese klei. Dus ik ga echt niet besparen op aardappels, ook omdat ik pasta & rijst niet zo lekker vind. En hier vinden ze pasta & rijst wel lekker maar dan zonder een goede hoeveelheid groente, dus we eten redelijk veel aardappels en dan wil ik ook lekkere hebben. En de Irene's uit de supermarkt of vers bij de boer zit ook een heel stuk kwaliteitsverschil in, uit de supermarkt zijn ze ook niet lekker en heel erg blauw. Ook 1, 2x gedaan, maar nooit weer... Ik haal ze altijd bij de boer zelf op, ik denk dat dat ook wel weer scheelt. We wonen niet in de stad en we kunnen het lopend doen als het moet.

  groetjes,
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 10. zomaar een greep uit mijn kasboekje van 1975, en dat waren guldens.
  aardappelen: 3,45 per 5kg; 1 brood: 1,13; 1 pnd kaas: 5,25 ; 10 eieren: 1,60; 1 pak koffie: 2,35 per 250 gram.
  in die tijd was ook veel erg duur en de lonen lager we moeten gewoon uitkijken! Gezina

  BeantwoordenVerwijderen
 11. ik betaal bij de boer 60 cent voor heerlijke nieuwe frieslanders gr Anneke

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Op Goeree Overflakkee kun je al volop nieuwe aardappels kopen en dan zijn ze idd duur maar de prijs zakt met de dag. oude aardappels zijn een stuk goedkoper. Jammer dat je zo ver weg woont, we hebben nog 3 kisten staan en hebben ook al nieuwe uit de tuin

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik denk dat wij niet de enigen zijn; onze vroege aardappelen moesten we al allemaal uit de tuin halen. Bruinrot. -dan is er aan de buitenkant soms nog niets te zien maar binnenin is de aardappel bruin-. En nu in de kelder moeten we het spul twee keer per week nakijken. En ook dit maakt onzr pieper prijzig. Geniet van je vakantie. Heb het goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. ik kocht nieuwe bij een boer voor tussen de 50 en 65 cent per kg.
  Lekker hoor, Frieslanders.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik heb bij de boer nog oude aardappelen gekocht voor euro 2,50 de 5 kg. En ze zijn prima!! Maar dat is op Walcheren...
  Groet, Tineke

  BeantwoordenVerwijderen
 16. gelukkig staan er ladingen aardappelen in de moestuin(8 soorten).om de paar dagen rooi ik er genoeg voor een paar dagen,de rest laat ik nog staan.zeker de late.maar ni is een moestuin dus echt de moeite gezien de prijzen van aardappelen en bv pei enz.en de meeste aardappelen zijn overblijver poters van vorig jaar dus geen dure gekochte poters.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Aardappels kun je ook kweken in een emmer als je ze niet in je tuin wilt hebben. Het scheelt altijd iets....

  Quinoa is ook een heel lekker alternatief voor aardapels. Wel iets duurder misschien maar heerlijk van smaak.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Door de hoge prijzen van de aardappelen eet ik meer rijst, pasta en peulvruchten.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ik verkoop ze voor 12 euro voor 20 kg bor
  gers

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden verwijderd. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.