Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

dinsdag 20 augustus 2013

Is een auto noodzakelijk?

Ik lees in Euroclix regelmatig reclame mailtjes. Het is verbazend hoe alle reclame er zonder meer van uit gaat dat iedereen een auto heeft en de reclame gaat dan ook over een nieuwe, voordelige verzekering. Mijn eigen verzekeraar gaat er ook helemaal van uit dat ik een auto voor de deur heb staan. Ik heb wel een rijbewijs, maar mijn auto heb ik in maart 2008 naar de sloop gedaan, dat is al weer ruim 5 jaar geleden. Ik vind dat er prima te leven is zonder auto. Ik rijd met de bus, de trein en op de fiets en kom overal waar ik wil. OK, het duurt wel langer en van fietsen word je soms nat en een auto geeft de vrijheid om te gaan waar je maar wilt. Maar zowel mijn portemonnee, als mijn gezondheid, als het milieu hebben er flink voordeel van.
Wat bespaar ik per jaar?
Afsschrijving 2200
Motorrijtuigenbelasting 440
Verzekeringspremie 720
Onderhoud 225
Benzine 970
Totale kosten ruim 4.500 per jaar.
Bij deze berekening ben ik uitgegaan van een 10 jaar oude VW Golf. Ik had tot maart 2008 een Golf, die zou nu 24 jaar geweest zijn. Ik reed niet zo heel veel, nog geen 10.000 km per jaar. Het is natuurlijk niet zo dat ik nu helemaal geen reiskosten heb. Ik ga wel met bus en trein.
Misschien schaf ik een auto aan als ik (nog ;-) ouder ben, na mijn 65e of zo. Dan lijkt reizen met de bus en het wachten op tochtige stations mij niet zo’n succes.

Is voor jou autobezit vanzelfsprekend?

36 opmerkingen:

 1. Wij hebben ook geen auto meer en nee je hoeft niet per se een auto te hebben. Zelfs veel boodschappen kan je op een fiets halen. Tegenwoordig legio mogelijkheden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vanzelfsprekend is een groot woord, maar noodzakelijk is bij nu wel. Mijn man werkt meer dan 100 km verderop en met het Ov hier gaat dat niet zonder auto. Als we verhuisd zijn dan kan hij op,de fiets.
  Met mijn gezondheid is een auto best fijn. Ik ben chronisch vermoeid en kan niet lang rechtop zitten of staan. Op zich kan ik wel met bus of trein, maar als er vertragingen zijn dan wordt het al snel niet meer te doen voor mij. Ook lukt dit alleen op mijn heel goede dagen en die dagen zijn helaas niet voorspelbaar.
  Zonder auto zou ik dus wel kunnen, maar mijn wereld zou wel heel klein worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mijn afschrijving is veel minder. Ik schrijf nog geen EUR 1000,00 af. M'n eerste auto (een 106) schreef zelfs nog geen EUR 500,00 af per jaar. Verzekering was ik ook maar 12 euro per maand kwijt, is iets van EUR 144,00 euro per jaar. Ik rij denk ik mijn auto voor zo'n EUR 2000,00 per jaar. Nog altijd veel, maar ik zou deze niet willen missen. Neem een klein auto'tje en niet een dure VW golf.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hee Yelena Yeli, ik zit met ongeveer hetzelfde probleem en zonder een auto zou ik ook niet ver komen.

   Verwijderen
 4. ik heb geen auto, ook nooit gehad behalve 2 jaar een leasebakje ... toen ik deze moest inleveren vanwege een nieuwe baan ben ik er geen moment rouwig om geweest. Gelukkig is mijn ego niet afhankelijk van een 'blik' voor de deur en kom ik overal met fiets, bus en trein ;-)
  Bij de verhuizing naar mijn huidige huis heb ik gekozen voor een huis vlakbij een station. Heb ik toch een auto nodig (2x per jaar of zo), dan huur ik er een, altijd de goedkoopste. Scheelt me een heel hoop geld als ik dat zo lees... 2000-4000 euro per jaar... poeh! Waarom zou je dit in hemelsnaam willen betalen als een auto niet per se noodzakelijk is?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ook wij hebben geen auto meer sinds 2008en dat scheelt echt veel geld, alleen al aan benzine!
  M'n wereldje is er wel kleiner door geworden, ik kom bijna nooit meer buiten ons dorp tenzij ik met iemand mee kan rijden. Alleen reizen met trein of bus durf ik niet goed dus dat doe ik nooit. Daarnaast moet ik dan ook al te ver lopen voor ik bij de trein ben, daar doe ik een half uur over en dat is mijn max om achterelkaar te lopen. Dus dan kan ik bij aankomst elders al weinig meer beginnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. We hebben een auto, wat in ons dorp (15 km van trein , 20 km van alle grotere winkels en ziekenhuizen) wel heel handig is. Wij beschouwen het als handige luxe. We zouden zonder kunnen (auto rijdt 12.000 km per jaar, incl de vakantie) en meer bussen en auto huren af en toe. Maar dat zou serieus meer moeite moeite zijn. Want ook de bussen rijden niet heel fijn voor een aantal routes (2 uur om 25 km af te leggen vind ik niet leuk meer) En onhandig in weekends, wat juist de tijden zijn dat de auto nog van z'n plek komt.
  Wel fietsen we veel (man en ik fietsen meer dan 10.000 km per jaar, bijv. naar het werk). We hebben goede fietsen staan, dat halen we er makkelijk uit.
  En we dromen van een ander huis, vlak bij een station. Dan kan die auto wel weg.....

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb wel een auto, mijn Daihatsu Cuore kostte mij in Nederland:

  Afschrijving : € 150,-
  Motorrijtuigenbelasting € 180,-
  Verzekeringspremie € 180,- (1 jaar schadevrij)
  Onderhoud € 250 ,- (gemiddeld)
  Benzine € 600,- (rij 600km per maand)

  Totale kosten € 1.360,- per jaar.

  Toen ik nog werkte betaalde ik zelfs helemaal niks aan benzine, omdat mijn reiskostenvergoeding a € 0,19/ km zo ruim was dat ik daar ook mijn persoonlijke kosten van kon dekken.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Als het aan mij lag ging de auto de deur uit maar het is mijn vriend die hem gebruikt, als hij met het OV naar izjn werk gaat moet hij 2 x overstappen en dan nog 20 minuten lopen. En is hij 2 keer zoveel reistijd kwijt. Dus begrijpen doe ik het wel.
  We rijden voor 300 euro per maand op aan benzine, daarvan wordt een deel vergoed door de werkgever maar het blijft veel geld.
  Eerder hadden we altijd veel kosten aan onderhoud omdat we altijd in oudere auto's reden. Nu kochten we 3 jaar geleden een vrijwel nieuwe auto en hebben veel minder onderhoud eraan, dat is wel een verademing.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wij hebben niet eens een rijbewijs ;)

  Sander is er wel mee bezig op het moment om er een te halen, maar dan alsnog hebben we geen geld om een auto te kopen; hooguit kunnen we dan afentoe een auto lenen of huren. De familie van Sander woont namelijk allemaal vrij ver weg en als we met het OV gaan zijn we daar soms een halve dag aan kwijt. Ook moeten we altijd 'verplicht' logeren, omdat we 's avonds vaak niet meer weg kunnen komen met het openbaar vervoer. Nu is dat nog niet zo erg, maar straks met een kleintje erbij is het toch wel praktisch om wat flexibeler te zijn :)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mijn vriend en ik hebben ook geen auto (eventjes gehad een jaartje en toen toch weer de deur uit gedaan). We wonen in de stad en erg veel gaat te voet (we lopen beide nog al makkelijk) of anders met de fiets. Is het weer echt te slecht of meer dan 12 km dan nemen we een keer de bus. Met de trein kom je ook een heel eind. Wel is het zo dat we nu makkelijker uitnodigingen afslaan (vanwege reistijd en kosten) dan we met de auto deden (met de auto zie je de kosten ook minder). Soms is het met openbaar vervoer niet zo'n logische keuze meer. Op het moment dat we in de middle-of-nowhere moeten zijn en daarvoor 3 uur heen en 3 uur terug moeten reizen om 'op locatie' op de verjaardagsthee te kunnen zijn van 2 uurtjes, dan sturen we eerder een kaartje. Mochten we er echt, echt heen willen? Dan reserveren we de deelauto of huren er een keer eentje.
  Na mijn studie hopen we naar het buitengebied te verhuizen, voor dan twijfelen we nog aan de noodzaak van een auto. Het is goed mogelijk dat één van ons of beide ook met (evt. elektrische) fiets het werk kan bereiken, eventueel in combinatie met ov. Meer voor privé zou dan een héél klein en goedkoop autootje dan wel handig zijn (want geen deelauto in buitengebied), maar dat zal van het salaris dan afhangen.

  Ik las al weer een tijd geleden in E.lsevier dat het een trend is onder dertigers om geen eigen auto meer te hebben. Anders dan de generaties hiervoor zou het nu ook minder een statussymbool zijn. Ik kan niet zeggen dat ik dat in mijn eigen omgeving ook zie. Vrijwel allemaal hebben ze een auto (en niet eens zo'n kleine of oude), zijn er trots op en snappen totaal niet dat die behoefte er bij ons niet is (wordt zelfs een beetje op neergekeken). Ach, zijn we onbedoeld misschien toch nog een keer trendsettend.

  Groetjes Lily

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wij hebben heel lang geen auto gehad en rijden nu op kosten van de baas (ook geen bijtelling) Mocht dit wegvallen, zullen we niet weer een auto aanschaffen. Ik los liever zo'n 3 of 4 duizend per jaar af op de hypotheek, dan dat ik droog in mijn blikje ergens aan kom. 5 Jaar geen auto betekend 15 tot 20.000 afbetaald... Voor mij een stuk aantrekkelijker.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wij hebben er zelfs twee. Het liefst zou ik ook alles met de fiets doen, maar dat is hier levensgevaarlijk. Man en ik werken op verschillende tijden, wel een eind dezelfde kant op, maar hij moet na mijn werkplek nog 20 minuten rijden. De oppas van de jongste zit exact de andere kant op. Zodra de jongste op school zit, kan er een auto weg en kan ik met de bus naar mijn werk. Ik weet alleen nog niet of ik dat ook echt aandurf, want vooral in de spits 's middags rijden de bussen erg onregelmatig.

  We hebben allebei geen auto's gehad voordat we hier gingen wonen, en zitten dus erg duur in de verzekering. Onze auto's (verzekering, afschrijving, benzine, onderhoud) kosten ons € 25 per dag.....

  Siebrie

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hier ook twee auto's. Deels uit hobby van manlief. Er zou er eentje dus weg kunnen, maar helemaal zonder zou ik niet kunnen. OV werkt op het platteland niet zo denderend als in de stad.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hier ook twee auto's. Deels uit hobby van manlief. Er zou er eentje dus weg kunnen, maar helemaal zonder zou ik niet kunnen. OV werkt op het platteland niet zo denderend als in de stad.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Mijn man heeft voor zijn werk een "klusbus". Naast de bestuurdersplek is er plaats voor 1 passagier. Voor prive hebben we een kleine auto. De 5 kinderen gaan toch nooit meer allemaal tegelijk mee en is dat wel een keer het geval, dan kunnen de oudsten met de trein. De auto wordt 1x per maand gebruikt voor de grote boodschappen. We hebben het er steeds vaker over om de auto weg te doen. Probleem nu is eigenlijk ook mijn moeder die geen auto kan rijden en zonder mij nergens meer komt. Verder moet 1 van de kinderen af en toe naar het ziekenhuis, zonder auto is dat toch lastig. Schoonfamilie woont meer dan 200 km verderop. Als we met zijn tweeen naar ze toe gaan, nemen we de trein.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. sinds mijn scheiding 17 jaar geleden geen auto meer en zelf ook geen rijbewijs en veel mensen zeggen , zou wel mijn rijbewijs halen ,nou ik niet, ten eerste geen geld voor een rijbewijs en dus ook geen geld voor een auto en bijkomende kosten en zou van mijn werkgever ook geen reiskosten vergoeding krijgen ,allemaal punten waardoor ik gewoon fiets naar mijn werk, dat kost mij 80 minuten per dag omdat ik op 3 verschillende locaties werk en door de tijden en de ligging van die locaties ook niet met het ov kan, in de winter is dat vaak balen,maar aan de andere kant is het goedkoop en ik krijg voldoende beweging dus sporten is overbodig.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Autorijden kan je zo duur maken als je zelf wilt. Ik vind jouw lijstje in autokosten wel erg hoog
  Je kunt ook belastingvrij rijden. Zelf doe ik dat ook in een kleine auto, citroen c1 uit 2007
  Kosten zijn:

  Afschrijving: 700
  Motorrijtuigenbelasting 0
  Verzekeringspremie 182 , all risk, 8 jr schadevrij
  Onderhoud: 150
  Benzine: 300

  Maar de aanschaf van een auto is natuurlijk een klap geld, die staat er niet bij. En ondanks dat ik m'n auto niet meer nodig ben bij mijn huidige baan, doe ik 'm niet weg. het gevoel van vrijheid en onafhankelijkheid dat mijn auto mij geeft is heel erg fijn!
  Julia

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als ik weer een auto aanschaf, dan wil ik een kleine, goedkope auto. Hoewel, ik heb zo'n 15 jaar in die Golf rondgereden, ergens trekt dat type auto mij nog steeds wel, ondanks dat hij in onderhoud veel duurder is. Maar mijn verstand zegt: niet doen.

   Verwijderen
 18. Niet vanzelfspreken maar op dit moment wel nodig. Mijn moeder van 92 heeft behoorlijk wat mantelzorg nodig. Om er per openbaar vervoer te komen ben ik 2 uur onderweg met 3 verschillende voertuigen. En dan kan ik nog niet met haar naar een ziekenhuis. Ze woont in een dorp. Voor mezelf doe ik veel op de fiets en met het openbaar vervoer. Maar in de winter ga ik 's avonds toch ook liever met de auto

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wij hebben een kleine camper (VW-busje) en die gebruiken we, behalve voor vakanties, ook voor familiebezoek, boodschappen over de grens etc. Ik denk dat ik op de fietst meer kilometers maak dan met de auto maar zou toch niet zonder auto willen. Woon je in een grote stad dan zal dat best te doen zijn maar als je in Drenthe op het platteland woont is het een stuk moeilijker!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Wij hebben twee auto's , mijn man van de baas met bijtelling en ik een Ford Ka, nu 3 jaar oud.
  Destijds nieuw gekregen van mijn man en ik leen die auto ook uit aan mijn kinderen, ik rijd er eigenlijk niet veel mee, geeft mij wel een gevoel van vrijheid moet ik zeggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ik heb geen auto meer, kon het onderhoud niet meer betalen. Ik mis maar zelden het gemak van een auto. Ik woon in een stadscentrum: twee supermarkten om de hoek, in de buurt van trein- en busstation en nog veel meer faciliteiten.
  Ik woon op 5 km van m'n werk en dat is een ideale afstand om te fietsen, vind ik. In noodgevallen (kapotte fiets, slecht weer) kan ik ook heel makkelijk met de trein naar m'n werk.

  Voor mij is een auto dus helemaal geen vanzelfsprekendheid, eerder een sta-in-de-weg, maar ik kan me zo voorstellen dat je maar moeilijk zonder kunt als je op een plek woont waar je niet of nauwelijks OV hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Nog steeds vind ik het heerlijk dat we een auto hebben, mijn man heeft pas toen hij 52 was zijn rijbewijs gehaald en kochten we onze eerste auto, daarvoor deden we alles op de fiets, mijn man ging altijd op de fiets naar zijn werk, 25 km heen en 25 km terug, we gingen op de fiets met vakantie, vaak met de fietsbus naar Frankrijk, waar we ergens uitstapten en waar we na drie weken weer ergens opstapten, met onze kinderen die ook heel Frankrijk doorgefietst zijn, heerlijke tijden waren het. Maar mijn man ging ergens anders werken en toen hadden we echt een auto nodig, we genieten er nog steeds van, zeker nu we met pensioen zijn en op het franse platteland wonen, noodzakelijk om boodschappen te doen en heerlijk om tochtjes te maken in dit prachtige land.
  Groet uit de Haute Marne
  Adriana Dijkland

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Ik zou ook wel een auto willen hebben, maar dan moet ik eerst mijn rijbewijs nog even halen. Ik ben 55 jaar. Dan een autootje aanschaffen. De organisatie eromheen schrikt mij een beetje af. Zoals parkeervergunning aanvragen, altijd op tijd weer alles regelen en aanvragen. Die zgn. vrijheid die een auto biedt wordt vaak overschat. De reclames op tv laten altijd lege autowegen zien. Terwijl de realiteit is dat je vaak in de file staat. Ik woon in de Randstad. Ik denk dat ik eerst mijn rijbewijs ga halen en dan af en toe een auto leen om te ervaren hoe het is. Als er tenminste een rijschool is die het aandurft met mij.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Mijn man en ik hebben nooit een auto gehad. Voor zijn werk, bouwvakker, reed mijn man altijd met collega's mee. Familie woont allemaal in de buurt en desnoods kunnen we met anderen meerijden voor verjaardagen. Verder wonen we in de stad en doen we veel op de fiets. Een auto is handig, maar geen auto spaart veel geld uit en wij weten niet beter. Geartsje

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Wat bespaar ik per jaar?
  Afsschrijving 2200
  Motorrijtuigenbelasting 440
  Verzekeringspremie 720
  Onderhoud 225
  Benzine 970
  Totale kosten ruim 4.500 per jaar.

  Haha dan doe je toch iets niet goed 2200 euro afschrijving op een 18/19 jarige Golf :)

  Rijden hier 2 auto,s en lukt wel wat jij afschrijft :)

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Als het echt moet zou ik zonder kunnen. Maar er zijn periodes geweest dat dat niet kon. Ik heb zeker 20 jaar grote lease auto's gereden en wij hebben een tijd lang twee auto's gehad. Met een moeder (weduwe en geregeld ziek, nu helaas overleden) op grote afstand was het ideaal omdat ik er vaak heen ging. Schoonmoeder woont ook op 45 km afstand en lastig met openbaar vervoer te bereiken. En kinderen in de nacht ophalen als ze weer eens ergens met het OV waren gestrand of als ze ziek zijn. Het zou kunnen en als het financieel nog minder wordt gaat dat ook gebeuren in de toekomst. Maar nu nog even niet, anders kom ik nergens meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Genoeg reacties over wel of geen auto. Ik vind wel dat we een auto nodig hebben maar toen we vorig jaar een andere kochten wilde ik graag een kleine en dus goedkopere auto. Helaas voor mij wou mijn partner een diesel (sterkere motor voor de caravan, die ik ook echt niet wou) we betalen nu aan wegenbelasting alleen al €118,- in de maand.

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Ik vind noodzakelijk een groot woord maar ik zou hem toch echt niet willen missen. Ik heb net even gekeken maar ik betaal voor alle bovenstaande kosten circa € 260,00 per maand. Ik woon 22 km van het werk enkele reis. Ik ga ongeveer drie keer per week met de fiets en twee keer per week met de auto. Zou ik die twee keer auto vervangen voor de bus dan kost dat mij al €70,00 per maand voor de bus. En ik ben op die twee dagen ongeveer 1 uur langer van huis. Ik woon in een dorp. Station op 15 km en daar gaat geen bus heen. Tja bieb, sporten, paard rijden, yoga allemaal op 8 tot 11 km van huis. Naar geen enkele rijdt een bus. Fiets zou kunnen maar altijd (zomer en winter) een paar avonden in de week om 22.15 nog z'n 10 km naar huis rijden vind ik niet prettig. Als het financieel moest zou ik de auto vervangen door een brommer. Maar als ik dichter bij alle voorzieningen zou wonen kan ik mij een leven zonder auto prima voor stellen. Ik fiets graag (zeker 10.000 km per jaar). Mascha.

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Ik denk dat het antwoord op de vraag of een auto noodzakelijk is sterk afhangt van waar je woont (platteland of stad) en wat de afstand / verbinding met je werk is en ook of je overdag werkt of onregelmatig.

  Wij kochten ons eerste autootje toen we nog in de stad woonden. Ik ging onregelmatig werken voor een andere werkgever, wat niet aan te fietsen viel en de metro was na 19.00 uur niet prettig meer om in te reizen (veel vage types, verslaafden enz). Kijk... dan is de keuze snel gemaakt: veiligheid gaat voor.

  Nu wonen we op het platteland en is alles minstens 18 km verderop. In principe te fietsen, maar niet handig qua tijd.

  Overigens vind ik je autokosten nogal hoog. MN je afschrijving.
  Autootje kostte hiet 1500 euro, daar rij ik nu 3 jaar in, maar zou er ook nog minimaal 900 voor krijgen als ik 'm verkoop, dus afschrijving per jaar: 200
  WA verzekering: 98
  Rechtsbijstandsverzekering verkeer: 77
  Wegenbelasting: 144
  onderhoud: 250
  Totaal aan autokosten per jaar:

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 769 euro per jaar aan autokosten

   Daarbij: als ik alles met de bus zou doen was ik duurder uit.

   Oh... benzinekosten vergeten: 12*70=840 euro
   Hoewel ik die benzinekosten in die zin irrelevant vind, dat ik de reiskosten hoe dan ook zou maken. Is het niet met de auto, dan wel met het ov en het ov is vele malen duurder, onprettiger en onhandiger. Daarbij kost een extra persoon in de auto niets. In het ov betaal je gelijk het dubbele.

   Verwijderen
  2. Wat een hoge verzekeringskosten, ik betaal voor de ene 17 euro en de andere 8 euro per maand WA verzekering. Onderhoud is erg laag terwijl ik met de ene 40.000 km per jaar rijdt dus een paar banden, apk en een beurt die ik zelf doe dan kom ik niet op zo'n bedrag per jaar. Zo'n rechtsbijstandsverzekering verkeer zou ik ook niet doen, zonde van je geld, is echt een hype van deze tijd, dan kun je beter een rechtsbijstandsverzekering afsluiten waar het al in zit en dat is bij DAS een paar tientjes per maand voor een gezin. Ik schrik zo van de bedragen die je noemt.

   Verwijderen
 30. Wij moeten ook genoodzaakt vanwege financien de auto de deur uit doen, wonen sinds half jaartje in een dorp maar als ik dat zo lees hebben we betreft dekking van het OV behoorlijke mazzel. We combineren alles met OV en fiets, buslijnen zijn er voldoende, dekking in de omgeving is prima (30 km in omtrek). Alleen ben ik het wel eens met de rest, je moet de vrijheid van EVEN (buiten de files) gaan en staan wanneer je wilt laten vallen als de auto niet meer te betalen is. Maar verder, prima te doen, de kleine vindt het fantastisch.

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Ik denk dat het afhangt van waar je woont. Ik ben geboren in zeeland en vind het noodzakelijk om een auto daar te hebben. Als je met de bus wilt moet je als het ware een omweg rijden om bij je buurman te komen. Het verschil is dus OF de fiets, of de Auto. Het OV is meestal 1 optie per half uur, en soms valt hij zelfs dan weg. Terwijl ik nu in de randstad woon en daar heb ik mogelijke bussen met meerdere treinen vanaf 2 stations om ongeveer dezelfde reistijd te hebben. Terwijl als je de auto pakt langer onderweg bent omdat je in de file staat. En als je pech hebt moet je nog parkeergeld betalen ook

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Naast dat het mijn hobby is en ik zelf sleutel en ja ik ben vrouw is het voor mijn man echt noodzakelijk, simpelweg omdat hij anders niet op zijn werk kan komen. Om 5 uur in de ochtend is er geen ov beschikbaar in het noorden en het industrieterrein ook niet bereikbaar op die wijze. Ik zou echter nooit een jonge auto kopen, wij rijden in een diesel van 3 jaar oud en daar kunnen we alles zelf aan doen en verder geen gedoe met electronica die te kwetsbaar is. Daarnaast geen afschrijving en zijn ze ook lichter dus scheelt belasting. Mijn auto's hebben ook geen distributieriemen maar kettingen, deze gaan niet af normaal gesproken dus dat scheelt enorm.

  BeantwoordenVerwijderen