Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 28 augustus 2013

Onderhouden

Vriezer die nodig ontdooid moet worden
Hoe kun je zorgen dat je apparaten zo oud mogelijk worden en je weinig (reparatie)kosten hebt? Het sleutelwoord is onderhouden. Maak regelmatig de pomp van je wasmachine schoon, ontdooi je vriezer, zorg zo nu en dan voor een nieuw toevoerslangetje van je wasmachine, gasfornuis etc, dan kun je lang met je spulletjes zonder lekkage of andere ellende. Een vriezer met veel ijs vreet stroom.
Ook "afval en rioolbeheer" voorkomt ellende. Wat bedoel ik daarmee? Let op met wat je door de afvoer spoelt. Maandverband, luiers, vettige doekjes, frituurvet en nog heel veel andere zaken horen niet via de afvoer je huis te verlaten. Als je verstopping wilt voorkomen, dan zorg je voor een andere soort afvoer. Als je weet dat de afvoer van je WC gemakkelijk verstopt raakt, kun je ervoor kiezen om de Griekse methode te kiezen en alle wc papier in een afvalbak met deksel doen. Dan heb je veel minder kans op verstoppingen. Als er een rioolontstoppingsbedrijf moet uitrukken om jouw wc te ontstoppen, dan kost dat veel geld.

Gasslang

Schoonmaken pompfilter wasmachine

8 opmerkingen:

 1. Koffiezet apparaat ontkalken, waterkoker ontkalken, doucheputje losschroeven en eronder schoonmaken, wasbakken zeefjes in doen, buiten regelmatig vegen, kranen ontkalken, buitenlampen vliegvrij en spinnenwebvrij maken (meer lichtopbrengst)Wellicht zijn er nog een paar onderhoudstips.......

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nog een leuke voor aankomende herfst: maak dakgoten regelmatig bladvrij zodat je geen lekkages krijgt.
  Ankie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is helemaal een goede! Wij hebben wel 100 meter dakgoot en heeel veel bomen, het is veel werk.

   Schoenen zijn ook belangrijk om te onderhouden, evenals jassen. Die gaan daardoor langer mee.

   En je computer. het is belangrijk deze minimaal 1 keer per jaar stofvrij te houden. En een keer per 2 maanden opruimen. Niet vergeten regelmatig te scannen voor virussen.

   Verwijderen
 3. Goed onderhoud is soms even wat werk, maar het kan veel leed en hoge kosten voorkomen. Je voorkomt dat er reparatiekosten zijn, maar ook energie, want een vriezer of ijskastvakje vol ijs, vreet stroom.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je hebt helemaal gelijk. Wij hadden vorig jaar bijna een verstopping van het riool door te zuinig doorspoelen. Dat kan ook. Ik gooi nu regelmatig een emmer putwater door het toilet.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. HElemaal waar. Dit geldt natuurlijk ook voor bijvoorbeeld je auto of fiets. En het liefst het hele jaar door alles in de gaten houden, dan grijp je nooit mis.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. mijn koffiezetapparaat en waterkoker heb ik sinds ik een schelp in het reservoir heb gedaan niet meer hoeven te ontkalken niet alleen een goedkope en milieuvriendelijke oplossing ,maar ook nog eens een waar je niet aan hoeft te denken.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Vul de gootsteen en wastafel met warm water, gooi er dan een flinke scheut Soda in en doorroeren, na 1/ 2 minuten stop eruit trekken en leeg laten lopen...
  Spoelt de leidingen schoon..
  2 x per jaar doen

  BeantwoordenVerwijderen