Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

donderdag 29 augustus 2013

Nieuwe kiemen

Kiemen zijn heel gezond, omdat kiemen boordevol vitamines en mineralen zitten.
Je kunt kiemen kant en klaar kopen, maar je kunt ook zelf kiemen. Ik gebruik altijd biologische zaden. Een aantal jaren geleden ben ik begonnen met kiemen, toen kocht ik ook een boekje over dit onderwerp, maar eigenlijk is een boekje niet echt nodig omdat je op internet voldoende informatie kunt vinden.
Mijn kiemenboekje
Toen heb ik een half jaar kiemen gekweekt, in maart dit jaar tot juli heb ik ook heerlijke zelf gekweekte kiemen gegeten. In de zomer kwam de klad er wat in. Mijn tuinkers ging schimmelen en ik had het idee dat het wat te warm was voor succesvol kiemen.
Het kiemen heeft een tijdje stilgelegen, maar sinds een week ben ik weer begonnen met het kweken van kiemen.  Ik kiem radijszaadjes en gemengde kiemen die ik in potten kiem en tuinkers die ik op watten laat kiemen. Het zijn heerlijke thuis gekweekte groenten voor weinig geld. Lekker voor op brood of in de salade.
Hier kun je lezen en bekijken hoe je het doet, dat kiemen.
Zakjes met kiemzaadjes kun je kopen in biologische winkels. Op de site waar ik naar toe verwees over hoe je te werk moet gaan, kun je ook vinden waar je de zaden kunt kopen. Desgewenst kun je ook via internet bestellen. Voordeel daarvan is dat je via internet meer keuze hebt dan in de biologische winkel. Toen ik mijn uitgaven nakeek, ontdekte ik dat de webwinkel goedkoper is dan de biologische winkel waar ik 3 zakjes zaden kocht. Het scheelt in totaal €1,05. Jullie snappen wel waar ik voortaan mijn zaden koop! Vorige week heb ik opnieuw 3 zakjes zaden gekocht, deze keer met een duur zakje brassica zaden erbij (€4,08). Dit is een mix van broccoli, rode kool en koolraapzaad. Verder kocht ik adukibonen en dupoislinzen. Het verzenden ging heel snel, de volgende dag al had ik het brievenbuspakketje binnen. Door een fout van PostNL had ik €1,20 korting omdat niet alle postzegels gestempeld waren. Die postzegel heb ik afgeweekt en gebruik ik nog een keer.

5 opmerkingen:

 1. Leuk! Kiemen zijn zo lekker en gezond. De zaden zijn in aanschaf misschien wat prijzig maar de prijs/voedingswaarde verhouding van de kiemen zelf is heel hoog. Ik denk dat ze in dat opzicht zelf voordeliger zijn dan menig groente uit de supermarkt.
  En leuk dat niet alle postzegels afgestempeld waren, daar let ik ook altijd op.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb altijd broccoli-kiemen staan,want ik houd niet van de groente zelf. Ik kiem ze op een laagje aarde. Als er straks minder sla is ga ik weer met bonen en linzen beginnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk idee , tot nu toe ben ik nooit verder gekomen dan tuinkers.. Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik kiem naast tuinkers ook rucola, ook lekker.

  BeantwoordenVerwijderen