Je kunt kiemen kant en klaar kopen, maar je kunt ook zelf kiemen. Ik gebruik altijd biologische zaden. Een aantal jaren geleden ben ik begonnen met kiemen, toen kocht ik ook een boekje over dit onderwerp, maar eigenlijk is een boekje niet echt nodig omdat je op internet voldoende informatie kunt vinden.
Mijn kiemenboekje |
Het kiemen heeft een tijdje stilgelegen, maar sinds een week ben ik weer begonnen met het kweken van kiemen. Ik kiem radijszaadjes en gemengde kiemen die ik in potten kiem en tuinkers die ik op watten laat kiemen. Het zijn heerlijke thuis gekweekte groenten voor weinig geld. Lekker voor op brood of in de salade.
Hier kun je lezen en bekijken hoe je het doet, dat kiemen.
Zakjes met kiemzaadjes kun je kopen in biologische winkels. Op de site waar ik naar toe verwees over hoe je te werk moet gaan, kun je ook vinden waar je de zaden kunt kopen. Desgewenst kun je ook via internet bestellen. Voordeel daarvan is dat je via internet meer keuze hebt dan in de biologische winkel. Toen ik mijn uitgaven nakeek, ontdekte ik dat de webwinkel goedkoper is dan de biologische winkel waar ik 3 zakjes zaden kocht. Het scheelt in totaal €1,05. Jullie snappen wel waar ik voortaan mijn zaden koop! Vorige week heb ik opnieuw 3 zakjes zaden gekocht, deze keer met een duur zakje brassica zaden erbij (€4,08). Dit is een mix van broccoli, rode kool en koolraapzaad. Verder kocht ik adukibonen en dupoislinzen. Het verzenden ging heel snel, de volgende dag al had ik het brievenbuspakketje binnen. Door een fout van PostNL had ik €1,20 korting omdat niet alle postzegels gestempeld waren. Die postzegel heb ik afgeweekt en gebruik ik nog een keer.
Leuk! Kiemen zijn zo lekker en gezond. De zaden zijn in aanschaf misschien wat prijzig maar de prijs/voedingswaarde verhouding van de kiemen zelf is heel hoog. Ik denk dat ze in dat opzicht zelf voordeliger zijn dan menig groente uit de supermarkt.
BeantwoordenVerwijderenEn leuk dat niet alle postzegels afgestempeld waren, daar let ik ook altijd op.
Ik heb altijd broccoli-kiemen staan,want ik houd niet van de groente zelf. Ik kiem ze op een laagje aarde. Als er straks minder sla is ga ik weer met bonen en linzen beginnen.
BeantwoordenVerwijderenLeuk idee , tot nu toe ben ik nooit verder gekomen dan tuinkers.. Roos
BeantwoordenVerwijderenLekkerrrrr,
BeantwoordenVerwijderengroet
Ik kiem naast tuinkers ook rucola, ook lekker.
BeantwoordenVerwijderen