Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 3 augustus 2013

Ontslagen thuiszorg

Er dreigt een ontslaggolf in de thuiszorg. Kijk hier voor meer informatie. Ik snap er eigenlijk helemaal niets van! Nederland vergrijst en het overheidsbeleid is er op gericht zo veel mogelijk ouderen thuis te laten wonen. Ik heb in het afgelopen jaar berichten gelezen dat er veel verzorgingshuizen zullen worden gesloten. Ik snap dat een verzorgingshuis veel duurder is dan zorg aan huis, maar waarom worden dan alle thuiszorgmedewerkers ontslagen? Die zijn naar mijn mening echt wel nodig, zeker als je ouderen die veel zorg nodig hebben thuis wilt laten wonen.
Wat is het idee dan? Moeten de hoogbejaarden nu zelf maar stofzuigen, hun vloeren dweilen en hun wc schoonmaken?
Is het gewoon een ordinaire centenkwestie en worden aan de ontslagen medewerkers binnenkort andere contracten aangeboden met slechtere arbeidsvoorwaarden? Net zoiets als PostNL waar mijn dochter op tijdelijk contract werkte als postbode. Contract werd niet verlengd en ze kon terug komen  voor minder loon terwijl ze door haar jarenlange ervaring vanaf het begin van haar nieuwe contract nieuwkomers mocht inwerken als een soort senior medewerker.
Hoe buit je mensen uit terwijl je zo veel mogelijk geld binnenharkt voor het management, is dat het idee misschien?

16 opmerkingen:

 1. Het is de bedoeling dat de mantelzorg meer doet.
  Groeten
  Jos

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helaas wil de overheid ook de kinderopvang vrijwel overbodig maken en moet je als mens tegenwoordig voor kinderen en ouders zorgen en fulltime werken. En maar vooral niet last krijgen van teveel stress of vermoeidheid, want dat kost dan weer te veel geld.
   Echt een beleid van 'zoek het maar lekker uit'.

   Verwijderen
  2. En dat werken moet dan ook nog tot je 67e jaar. En wie moeten al die mantelzorg dan geven? Vermoedelijk voornamelijk de dochters/zusters/moeders.
   Saskia

   Verwijderen
  3. en als die er simpelweg niet zijn???

   Het is om te janken!

   linda

   Verwijderen
  4. Kom uit bulgarije en toen ik daar jong was, was voltijd werken en voor kinderen en ouderen zelf zorgen aan de orde van de dag.ik moest al toen ik 12 was mijn oma helpen met het schoonmaken en douchen een keer per week. waarom vinden het de nederlanders zo erg dat een 15 jarige zijn of haar oma of opa en keer per week met iets moet gaan helpen? En hier hebben mensen veel minder kinderen en kleinkinderen dan toen in bulgarije. Nederlanders zijn verwend door overheid en instanties en nu dat het geld op is, raakt iedereen in paniek terwijl dit helemaal niet nodig is. Ik loop stage in een verzorgingstehuis, krijgt iemand bezoek van twee kinderen en hun gezinnen, moeten wij nog altijd moeder naar de brengen en toch klagen ze als ik niet binnen 30 seconden bij bent. Echt schandalig

   Verwijderen
 2. Omdat de rijksoverheid nog geen sluitende wetgeving heeft bedacht voor 't overhevelen van AWBZ-thuiszorg naar de gemeente, moeten zorgorganisaties nu de ontslagprocedures in gang zetten omdat per 1 jan a.s. geen zorgcontracten meer bestaan met de overheid.
  En de gemeenten kunnen nog geen contracten aangaan want er is nog geen overdracht geweest.
  Leuk hè? NOT, zo'n regering die wel afstoot en vervolgens net wat Lottebees zegt: Zoek 't lekker uit!
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja het is te zot voor woorden. Het wordt inderdaad zo dat iedereen het maar lekker zelf kan uitzoeken. En als je geen familie hebt die mantelzorg kan verlenen en je geen geld hebt heb je doodgewoon pech, dan versmeert de boel maar. Maakt de regering niets uit, die hoge heren en dames hebben geld genoeg om zichzelf te redden of te laten redden.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het is te triest voor woorden. Wij zijn van plan om onze ouders bij ons in huis te nemen als ze later hulp nodig hebben. Ik ga er niet van uit dat er elders goede betaalbare zorg is tegen die tijd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ken je deze optie al?
   http://www.pasaan.nl/index.php?id=3
   Dan wonen je ouders bij je in de tuin en houdt iedereen toch nog zijn privacy.

   Verwijderen
 5. Wij wonen al met zijn allen in één huis en ik verleen al mantelzorg. Ik ga er vanuit dat ik in de toekomst wel meer werk daarvan krijg (Ouders worden er niet gezonder op)maar wat mij verbaasde is dat ik laatst ergens las (ik wou dat ik nog wist waar precies) dat er ook verwacht gaat worden dat je mantelzorg gaat verlenen aan medewijkbewoners. Ik heb geen broers of zussen, ik heb een parttime baan (maar er wordt steeds meer verwacht dat de vrouwen die nu parttime werken, fulltime gaan werken zodat ze in het geval ze alleen komen te staan zichzelf kunnen bedruipen... ?), ik ben dus al mantelzorger, hoe moet ik dat allemaal gaan doen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat van de zorg aan mede-wijkbewoners vond ik inderdaad ook heel opvallend. Ik heb dat ook gelezen, volgens mij was het een uitspraak van de minister. De bewoners hier hebben niet zo heel veel contact onderling. Ik ken ze van gezicht en ik groet mensen, maar daar houdt het ook mee op. Ik kan mij niet goed voorstellen dat ik mantelzorg aan hen zou moeten verlenen. En wat dan? Op mijn fiets boodschappen doen als het glad is? Ik kan me wel voorstellen dat ik na een medische ingreep enige mantelzorg verleen aan alleenstaande collega's, die maak ik dagelijks mee op mijn werk.

   Verwijderen
  2. Neurootje weet je wat een mantelzorger is? Een uitgewrongen plakje vlees tussen twee boterhammen. Het brood bestaat uit de zorg voor je kinderen en ouders. En dan komt je eega er daardoor slecht af.

   Verwijderen
 6. Door een mindere gezondheid van mijzelf heb ik thuiszorg voor een paar uur per week. En toch verlenen wij mantelzorg in de buurt. De kliko's aan de straat en weer achter het huis van buren die nog minder kunnen dan wij, bij erg warm weer even om de deur kijken -red je het nog?- ook dat is een vorm van mantelzorg. Maar ik ben het met ieder eens, regeren is vooruitzien, dat bespeur ik al jaren niet meer van onze volksvertegenwoordigers. Heb het goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. In een gemeente in de Achterhoek vallen 1100 ontslagen ook ik hoor daar bij.
  Er word van ons verwacht dat we na 31 december als ZZPer aan de slag gaan...gewoon Alfahulp dus.
  Dus er blijven wel mensen poetsen, maar op andere voorwaarden.

  Groet jenneke

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Jammer dat het zo gebeuren moet. Mijn moeder is erg tevreden over de thuiszorg, zij kan namelijk naar buiten met de scootmobiel en de thuiszorg.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Helaas wil de overheid ook de kinderopvang vrijwel overbodig maken en moet je als mens tegenwoordig voor kinderen en ouders zorgen en fulltime werken!

  BeantwoordenVerwijderen