woensdag 7 augustus 2013

Verdronken zwemmers

De afgelopen dagen zijn er nogal wat buitenlanders verdronken in open buiten zwemwater. Op 5 augustus las ik een bericht dat in Nederland in deze zomer al 14 zwemmers uit Oost-Europese landen in zee of in buitenwater verdronken zijn. Volgens de Reddingsbrigade Nederland ontbreekt in deze landen een zwemcultuur waardoor mensen niet op jonge leeftijd al leren zwemmen en vertrouwd raken met water.
Waarom kunnen vrijwel alle Nederlanders zwemmen? Voornamelijk door het schoolzwemmen. Ik heb als kind via school in Drachten leren zwemmen. Mijn kinderen kregen via school twee jaar lang vanaf groep 4 zwemles. Gewoon vaste prik, iedereen deed mee en alle kinderen leerden zwemmen.

Nu hoorde ik al weer een tijd geleden dat de gemeente Groningen stopt met schoolzwemmen. Vanaf augustus 2013, nu dus, stopt de gemeente er helemaal mee (klik hier). Volgens mij zijn er veel meer gemeentes waar het schoolzwemmen wegbezuinigd is.
Gebeurt er in Groningen helemaal niets meer? Nee, dat nou ook weer niet, mensen met een inkomen tot 110% van het sociaal minimum kunnen op aanvraag de zwemlessen van hun kinderen vergoed krijgen, zodat ze een A-diploma kunnen halen.
Maar ........ let wel, de gemeente ziet zwemles als een verantwoordelijkheid van de ouders. Diegenen in deze samenleving die het slechtst om kunnen gaan met aanvraagformulieren, mensen met weinig opleiding of mensen met een buitenlandse achtergrond, moeten weer van alles doen om in aanmerking te komen voor vergoeding. Als de ouders het gewoon niet goed snappen,  zich niet verantwoordelijk voelen en niet een hele reeks formaliteiten willen afwerken om in aanmerking te komen voor gratis zwemles, dan leren die kinderen dus niet zwemmen. Mensen die net wat meer inkomen hebben dan het maximale inkomen waarbij je voor vergoeding in aanmerking komt, maar wel torenhoge schulden hebben komen niet in aanmerking. Ook een nadeel: bij particuliere zwemlessen moeten de ouders het kind begeleiden. Het is niet meer de gemeente die zorgt voor begeleiding en vervoer van het kind, de ouders moeten er tijd voor vrij maken en vervoer voor regelen. Ook dat kan een drempel zijn voor ouders. De meeste ouders werken immers?

Heel triest, maar ik verwacht dat over een aantal jaren de eerste verdrinkingen plaatsvinden. 
Kinderen die nooit hebben leren zwemmen omdat het schoolzwemmen niet meer bestaat.
Of ben ik nu te somber? Dat hoop ik van harte!

Nog even een aanvulling:
Wat kost dat nou, zwemles? Hier in Groningen gaat het om de volgende bedragen: 8 lessen kosten doordeweeks €71,- en op zaterdag €75,50. Diplomazwemmen: 18,80 per keer.
Je kunt ook een ABC pakket kopen, dat kost voor lessen doordeweeks 785,- en lessen op zaterdag 850,- Dit is ongeacht hoe lang kinderen er over doen en inclusief diplomakosten. Die ABC pakketten kun je desgewenst in 4 termijnen betalen.

Mijn oudste dochter heeft zwemles bij de gemeente Groningen gehad. Dat heeft ons veel geld gekost. Het duurde eindeloos voordat ze af kon zwemmen. Voor jongste hadden we een andere oplossing: lessen bij de zwemclub. Diploma zwemmen ABC bij deze zwemclub kost nu 215 euro per jaar. Destijds was de zwemclub in vergelijking tot de gemeentelijke zwemlessen een stuk goedkoper. Beide dochters zijn jarenlang lid geweest van de zwemclub en hebben beide heel veel zwemvaardigheidsdiploma's gehaald en nog een aantal specifieke diploma's: reddingszwemmen, waterpolo met balvaardigheid, synchroonzwemmen etc.

31 opmerkingen:

  1. Mijn zoons hebben allebei schoolzwemmen gehad en het stelde niet veel voor. Het herbergde zelden dat een leerling hierdoor een diploma haalde. Ook niet de kinderen waarvan die niet op zwemles konden om wat voor reden dan ook.
    Mijn zoons zijn nu begin 20, maar wat mij destijds opviel en waar ik echt niet begreep was dat ouders van allochtone vriendjes zeiden dat er geen geld was voor zwemles. Nee, dat geld werd gebruikt voor een huis in een land van herkomst. Ik vond dat zo erg en hield soms mijn hart vast.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. In ons dorp bestaat schoolzwemmen nog. Van mijn moeder die tot mei van dit jaar in het zwembad werkte (30 jaar lang) en de ervaring van mijn eigen zoon weet ik dat de meeste kinderen die daar schoolzwemmen al een of meerdere diploma's hebben.
    Ik vind het ook een verantwoordelijkheid van de ouders. Hier begint schoolzwemmen in groep 5 en dan kan er al een heleboel gevaar zijn geweest.
    Ook het argument van geen tijd door werken zie ik niet zo. In het zwembad is er op allerlei tijden les. Van heel vroeg in de ochtend (7.00 uur) tot 19.00 in de avond en dan ook nog in het weekend.
    Ik ben best blij met het schoolzwemmen (na groep 5 eenmaal in de maand ipv gym). Het is een mooie opfriscursus voor onze kinderen. Dochter wilde niet verder na haar B dus nu kan ze door voor C.
    Overigens is alleen zwemles niet genoeg. Als je niet regelmatig gaat zwemmen dan verleren hele jonge kinderen het weer en ook komen ze kracht te kort mocht er echt iets gebeuren.
    Ilse

    BeantwoordenVerwijderen
  3. 't Lag niet alleen aan 't ontbreken van een zwemcultuur in land van herkomst maar 'k las ook ergens dat er vaak alcohol in 't spel was en dat het vooral jongens/mannen zijn die stoer willen doen.
    Evengoed erg dat het gebeurd is, natuurlijk!
    groet

    BeantwoordenVerwijderen
  4. mijn kinderen hebben allemaal op zwemles gezeten, het schoolzwemmen wat ze kregen zie ik meer als bijhouden van de zwemvaardigheid . Sinds vorig jaar is de subsidie gestopt door de gemeente maar de basisscholen hebben samen besloten toch door de gaan de eigen bedrage voor ons ouders is aanzienlijk hoger geworden. Wel constateerde ik dat veel ouders hun kind van de zwemles afhaalde en hoopte dat een diploma op schoolzwemmen behaald zou worden. Naar mijn mening is dat moeilijk, het is maar een half uur en er wordt gezwommen met twee groepen ( groep 3 en vier) rond de vijftig kinderen. de doelstelling van schoolzwemmen is ook niet het bereiken van een diploma maar lichaamsbeweging, dit staat ook in meegegeven brief van het zwembad.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Geen schoolzwemmen gehad in het dorp waar ik opgroeide. Schoolzwemmen was dus net algemeen.
    We hadden een zwembad, thuis hadden we een abonnement, en als jik nu maar zei dat ik ging zwemmen, hoefdee ik niette helpeni in huishouden of met de tomatenbedrijf.
    Ik heb mezelf leren zwemmen, mede met hulp van broertjes en zusjes.
    Geen diploma behaald, maar ik kan og steeds prima zwemmen.
    Later in een Rotterdams zwembad heb ik biles gekregen van een zwemleraarm die verkeerd aangeleerde zwemgewoonten verbeterde.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Gisteren had "wat kost een gezin" hierover ook een logje. Speciaal over de kosten. Ik had geen idee dat dat tegenwoordig zo duur was.
    Enje hebt ook helemaal gelijk dat het aanvragen en vooral het invullen van formulieren een studie vergt, de gemiddelde nederlander heeft er moeite mee en dan laten lager opgeleiden die mogelijkheid liggen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Mazelen-prik verplicht stellen...........daar ben ik op tegen. Ouders hebben zelf de verantwoordelijkheid en willen zelf de keuze maken. De overheid moet zich niet overal mee bemoeien, het zijn onze kinderen !
    Daar ben ik het volkomen mee eens!
    Kinderen leren zwemmen is ook de verantwoordelijkheid van ouders ..........

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik kan me voorstellend dat de kosten een drempel zijn om je kinderen op zwemles te doen, maar ik zou het ze dan zelf leren. Lastiger wordt dat natuurlijk als je zelf niet kan zwemmen.
    Misschien zou het zwembad mensen met een minimuminkomen moeten wijzen op de regelingen en ze helpen met het invullen van de formulieren, zij halen er uiteindelijk toch ook inkomen uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. De Poolse mensen die verdronken in eigen land deden dat voornamelijk onder invloed van alcohol. Met alle respect, maar hier komt gewoon IQ bij kijken; ook de Poolse mensen die beweren hier geen borden te kunnen lezen. Als je hier woont dan verdiep je je er maar meer in. En je hebt ook nog zoiets als gezond verstand.

    Qua zwemles voor kinderen: dat bieden ze bijna overal 6 tot 7 dagen per week aan. Geen tijd is echt onzin! Ik werk ook bijna fulltime en mijn dochter heeft inmiddels A, B en C gehaald op zaterdag en eind vd dag doordeweeks. Dat vond/vind ik heel belangrijk. En nee, niet goedkoop, wij moesten er ook geld voor reserveren. Maar het feit dat ze zich nu kan redden in het water is me heel wat waard.

    Er zijn regelingen voor mensen die het minder goed hebben. Dat is ook fijn. En dan ontstaat ineens het 'gezeur' dat het ingewikkeld zou zijn. Mag de mens alsjeblieft eens verantwoordelijkheid nemen? Dan vraag je maar hulp! Er is altijd wel iets om je achter te verschuilen. Als je echt wilt ben ik ervan overtuigd dat het lukt.

    S.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Heel fijn dat het schoolzwemmen is afgeschaft!
    Die tijd kan de school nu gewoon weer aan lesgeven besteden.Het schoolzwemmen was in onze gemeente een half uur per week maar je was een hele middag bijna kwijt met er naar toe gaan met de bus en weer terug etc.Het schoolzwemmen was hier ook maar een schooljaar en dat is voldoende om je B diploma te halen maar te weinig om je A diploma te halen.Ik vind het ook de verantwoordelijkheid van de ouders.En wat S. al zei tegenwoordig kun je zeven dagen per week zwemles krijgen van 's morgens tot 's avonds dus er is voor iedereen een gepast tijdstip te vinden.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik ben groot voorstander van gratis zwemles voor alle kinderen in Nederland. Omdat nu inderdaad een heel groot deel van de kinderen (met allochtone ouders) niet leert zwemmen. Natuurlijk is dit de verantwoordelijkheid van de ouders, maar als je de dure zwemlessen die toch als snel rond de 35 euro per maand kosten, niet kunt betalen en je ook niet in aanmerking komt voor een tegemoetkoming in de kosten, dan houdt het op... Mijn jongste leasedochter van bijna 11 heeftt geen zwemdiploma en zit niet op zwemles...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mijn mond valt hiervan open. Een kind van 11 jaar dat zichzelf niet kan redden in het water. Met haar leeftijd en uithoudingsvermogen zal het vast niet lang duren voor ze een diploma heeft, maar een paar basisvaardigheden zijn gewoon van groot belang. Plus het feit dat ze straks met klasgenootjes een dagje zwemmen in principe kan vergeten, dus ook haar sociale leven kan hieronder lijden.

      Verwijderen
    2. In jouw geval zou ik in mijn leasedochter investeren!

      Verwijderen
    3. Mijn leasedochter heft geen sociaal leven, ook door de financiele toestand van haar moede die overigens werkt voor haar geld. Er is geen geld voor sport, muziekles, knutselclubjes e.d. Schoolreisje ed betalen wij regelmatig. Wij investeren zeker in onze leasedochters, maar wij moeten hierin keuzes maken... Op dit moment houden we ons bijvoorbeeld bezig met de schoolkeuze van de oudste die aankomend schooljaar examen doet. Daarna wil ze in een andere plaats naar school. Wij buigen ons nu over reiskosten ed, ze is bijna 16 en krijgt dus voorlopig geen studielening... Reiskosten zijn naar verwachting zo"n 150 euro per maand, zzzzzucht... Er leven trouwens heel veel mensen zo in Nederland, feitelijk ruim onder de armoedegrens, zonder dat ze 'gekke' dingen doen. Een zorgeloos leven hebben de meisjes zeker niet, daarom investeren we ook in leuke dingen doen zoals (leren) zwemmen in zee.

      Verwijderen
    4. Prima toch! Zwemmen kun je ook buiten school leren!

      Verwijderen
  12. hier geen schoolzwemmen en het kost per kwartaal 110 euro. daarnaast diplomazwemmen en proefzwemmen sdamen 50 euro.
    eb of ze het dan halen binnen een jaar? helaas werkt het zwembad niet echt mee.
    overigens geen subsidies voor zwemlessen of sport...

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Zuinigaan,

    Dat klopt niet er zijn 16 verdrinkingen waaronder 2 medische oorzaak en daaronder bevonden zich 5 polen.

    Maar in Polen zelf zijn er ook meer dan 25 verdronken en denk dat drank en nemen van grotere risico's de oorzaak zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Volgens zowel de NOS als Nu.nl stond de teller afgelopen maandag op 14. Ik ben uitgegaan van dat getal. Misschien zijn er al weer twee verdrinkingen bij gekomen, dat weet ik niet.

      Verwijderen
    2. Getal geloof ik op dat moment wel, maar jij stelde :

      Dat in Nederland in deze zomer al 14 zwemmers uit Oost-Europese landen in zee of in buitenwater verdronken zijn.

      Volgens mij zijn het er maar 7 polen verdronken in Nederland dus bij die cijfers zitten ook Nederlanders.

      Verwijderen
  14. Hier is het schoolzwemmen jaren geleden al afgeschaft en dat is natuurlijk geen goede zaak!

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Als ik de bedragen zo her en der lees valt het hier mee. Hier kost het € 7,50 per les van drie kwartier. Inschrijfkosten €10,00 inclusief pasje waarmee de kinderen op woensdagmiddag en zaterdagmiddag gratis kunnen zwemmen. De ouder moet dan wel entree betalen. Af zwemmen is € 10,00. Mijn neefjes hebben hier beiden hun diploma A, B en C gehaald in ongeveer 55 lessen dus dat is dan relatief goedkoop. Rond de € 450,00 per kind inclusief diploma's en inschrijfkosten. Nu zijn het beiden ook wel sportieve kinderen die al watervrij zijn. Hier is zwemles bijna niet buiten kantooruren. Maandag 17.45 is voor full-time werkenden de enige optie. Weekend geen lessen. Mascha.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Ik ben blij dat ik van de dure zwemles periode af ben. Mijn drie jongens, die nooit ziek waren hebben in die periode flink wat afgekwakkeld met hun oren. En het duurde ook eindeloos: eerst vrij jong zelf begonnen met lessen driemaal in de week plus later een extra les per week erbij voor kinderen die niet goed meekonden, daarna het schoolzwemmen erbij. Na afloop hadden de oudste twee alleen het A-diploma en de jongste heeft dat zelfs helemaal nooit gehaald, zo sneu. We hebben het maar opgegeven, want ze hadden er allemaal ook nooit echt plezier in.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. De oudste van mij heeft nog wel schoolzwemmen gehad, maar zat toen al op zwemles. De oudste heeft op zwemles gezeten van 4-8 jaar en van 10-14 jaar oud. Ze heeft nu ABC, zwemvaardigheid 1 en 2, survaivelzwemmen 1-2-3 en snorkelen 1-2-3.

    Mijn jongste zat al op zwemles toen de gemeente waar wij wonen het schoolzwemmen afschafte vanwege bezuinigingen. Mijn jongste heeft zwemles gehad van 5-10 jaar oud en hij heeft ABC en zwemvaardigheid 1.

    MIjn kinderen zwommen via een zwemvereniging. Per kind betaalde ik € 96 per jaar voor 30 minuten per week. Het diplomazwemmen kostte me per keer tussen 6 en 8 euro.

    Zwemles vind ik iets wat je je kinderen gewoon aanbied. Het hoort bij onze cultuur. Er zijn zoveel sloten, vijvers, stroompjes en rivierjtes. Als ik bj mij de straat uit loop ben ik al bij de Dommel en een grote vijver.
    Ook ben ik van mening dat je alleen aan diploma A niks hebt. Dan kun je je net redden in het water. Dus die van mij moesten minstens C hebben voor ze mochten stoppen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik vond ook dat er qua vaardigheden een enorm verschil was. Bij A was het nét redden, B was al beter en bij C was ze echt een visje geworden. Kracht, vaardigheden, blij dat we hebben doorgezet.

      Verwijderen
  18. Er zit ook nog eens verschil tussen zwemmen in een zwembad en natuurwater. In het zwembad heb je geen last van stroming en golven, ze zwemmen allemaal keurig in het gladde vlakke water achter elkaar. Veel mensen vergissen zich dat het anders is in natuurwater daar heb je toch met golven te maken en boven en onder stroming.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Onze zoon van bijna 5 zit nu een jaar op zwemles. 1 keer per week 30 minuten. Kost 27, 50 per maand. De jongste van 3, 5 jr gaat begin september beginnen.

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Ik heb deze week onze vakantiekinderen uitgelegd wat een zwemdiploma is... LOL.

    Hoewel kunnen zwemmen belangrijk is zijn we hier naar mijn mening wel een beetje overgeorganiseerd met die diploma's en alle eisen die alleen al aan een A diploma worden gesteld.

    Het ventje van 10 zwemt best goed, ook onder water enz. Hij heeft er alleen geen diploma bij en volgens mij ook nooit echt zwemles gehad.

    Het enige risico zie ik in het gegeven dat kinderen op een gegeven moment helemaal niet kunnen zwemmen. en DAT vind ik bloedje link.

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Op de lagere school van onze kinderen was geen schoolzwemmen. Er wordt inderdaad verwacht dat de ouders hun eigen verantwoordelijkheid nemen. Ikzelf heb wel nog schoolzwemmen gehad. Elke week met de hele klas in de bus naar het zwembad. 't Had wel wat. Ik heb met mijn eigen kinderen heel wat afgesleept. Tijden land zat ik twee keer per week in het zwembad. Ik heb ze er wel jong op gedaan. Daardoor duurde het ook lang voordat ze een keer aan een afzwemmen toe waren. Maar het ging mij erom dat ze wisten hoe ze moesten reageren als ze ooit eens te water zouden raken. Ik weet niet mee precies wat het kostte maar goedkoop was het niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Hier kunnen kinderen vanaf zes jaar, bij het buitenbad, vóór schooltijd, zwemles nemen. Diploma is gegarandeerd. Drie keer per week om zeven uur of half acht zwemmen voor 135 euro(huidige prijs).
    Ik heb dit gedaan met mijn kinderen want het bestaat al jaren. Het was even wennen om eerder op te staan en met kind achterop naar het zwembad te fietsen, maar prima te doen. Tijdens het afdrogen en aankleden een kopje thee of chocomelk uit de thermoskan en dan, weer achterop mijn fiets, naar school.
    Ik koester mooie herinneringen aan die ochtenden. Oja, en buiten zwemmen is niet koud, het water is altijd dezelfde temperatuur, het lijkt zelfs warmer als het buiten wel wat kouder is.

    Groet,Greet

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Zwemles kan heel vaak goedkoper via een zwemvereniging. Hier betalen we 12 euro per maand voor 2x per week en half uur zwemles. Bij het c diploma 1x per week een half uur en een keer per week 3 kwartier zwemles.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.