Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 20 september 2013

Gouden Windei 2013

Vanaf gisteren is de verkiezing van het Gouden Windei van Foodwatch weer van start gegaan. Ik vind het een heel leuk initiatief. Het gaat om producten met een groot consumentmisleidingsgehalte (ook een leuk scrabble woord trouwens!) Er zijn 5 kandidaten genomineerd. Ook jij mag mee bepalen welk bedrijf de prijs van de grootste misleider mag ontvangen.
Hier vind je meer informatie over de vijf producten. Klik hier.
Het gaat om
- Stevia van Natrena - de prijs voor een pot is €3,79. Elders betaal je voor de kleine hoeveelheid stevia die er in zit ongeveer 30 cent.
- Hema slagroomtaart met 52 ingrediënten waaronder 20 E-nummers
- Red Bull Energy Shot, met veel mogelijk gevaarlijke bijwerkingen, zoals hartritmestoornissen en nierfalen.
- Ola Festini perenijs waar heel veel peer in zou zitten. Niet dus!
- AH puur&eerlijk zalm in bladerdeeg, alleen de zalm is puur&eerlijk, de overige 79% van de ingrediënten zijn niet duurzaam.

Ga stemmen!   Vorig jaar won Becel pro.activ en in 2011 kon  Blue Band Goede Start Witbrood
het gouden windei in ontvangst nemen.
Ik weet nog niet wat ik kies. Ik koop nooit energiedrankjes en ook geen taart bij de Hema. Ik twijfel nog tussen de zalm en de stevia.

23 opmerkingen:

 1. Ik ken alle genomineerde producten niet(wel van naam maar gebruik ze zelf niet)... maar ik ga me er even in verdiepen en zal zeker stemmen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat heb je een hoop bezuinigtips staan! Daar ben ik blij mee zeg! Fijn dat je het me even vertelde.x

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ga niet op stevia stemmen want die kan ik verklaren. Stevia heeft een heel lage dosering, als je maar een klein beetje te veel toevoegd krijg je een heel bittere smaak aan het product (zo als bv lipton ice tea met stevia). Die kleine beetjes kan de gewone consument niet afwegen in zijn keuken. Dus meng je het met een andere stof zodat het wel afgewogen kan worden maar niet de bittere bijsmaak geeft.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dan nog wordt er onevenredig veel op het produkt verdiend!

   Verwijderen
  2. Het klopt dat het spul anders heel moeilijk te doseren is. Het is inderdaad de prijs waar ik problemen mee heb.

   Verwijderen
  3. Dat is op heel veel producten in de supermarkt, dat kan voor deze verkiezing geen argument zijn. Frietjes bij mc donalds kosten ook maar 4ct van grondstof tot consument.

   Verwijderen
  4. @Willemien, dat werpt wel ander licht idd. Ben ik met je eens. En als je puur naar prijs/kwaliteit gaat kijken kun je de halve supermarkt wel op de lijst zetten.
   S.

   Verwijderen
  5. Maar je krijgt met dit product onnodig maltodextrine binnen, terwijl je denkt dat je een natuurlijk (eenvoudig) product binnen krijgt. Er zijn andere, gezondere manieren om stevia makkelijker doseerbaar te maken.

   Bovendien staat er op de verpakking dat er stevia in zit, en niet gemengde stevia.

   Verwijderen
  6. Stevia is een net zo eenvoudig product als gewone suiker. De marketing mensen van Stevia verdienen net als die van DikSap een grote prijs. Die hebben hun bonus echt wel dubbel en dwars verdiend.

   Verwijderen
  7. de bedoeling van de stevia was minder calorietjes binnen te krijgen maar het bevat er door de mix wel een heleboel.

   Verwijderen
 4. Ik zie als tentamensurveillant die blikjes Red Bull wel op de tafeltjes staan bij de tentamenkandidaten. De eerste keer dat ik surveilleerde dacht ik: drink die rommel toch niet!. Nu maak ik me er niet zo druk meer over, je kunt niet de hele wereld op je nek nemen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Grappig dat we onze pubers wel alcohol onthouden, maar dit gewoon laten gaan. Terwijl ik bij al die hoge doseringen niet durf te zeggen wat slechter is. In de VS is het wel verboden.

   Verwijderen
  2. Ik zal het nogmaals met de kids bespreken, zij gebruiken het soms ook en hebben vrienden die het heel erg veel drinken. Waaronder een hyperactieve vriend die zonder dit soort drankjes al vleugels heeft...

   Verwijderen
 5. Bij de zalm staat duurzame vis op de verpakking. Die zit er in. Er staat nergens dat het om een biologisch product ga of dat alle ingrediënten duurzaam zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De woorden puur&eerlijk en ook de verpakking wekken de indruk dat het hele product puur en eerlijk is en daar gaat het fout.

   Verwijderen
 6. Leuk! Ik ga denk ik voor die van de Stevia!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ook. Stevia is een hype momenteel en daar liften de fabrikanten lekker op mee. Zo zie ik het tenminste.

   Verwijderen
  2. Stevia is idd een hype, net als aspartaam en andere zoetstoffen toen ze net op de markt waren. Stevia is net zo natuurlijk als gewone suiker alleen geen/nauwelijks calorieen.

   Verwijderen
 7. Ik heb gestemd op de stevia. Wat Willemien zegt kan wel zo zijn, maar je wilt die andere troep ook niet in je lijf hebben waar ze het mee mengen. Dus wel misleiding voor een product waar heel veel over geschreven wordt.

  groetjes,
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 8. De maltodextrine staat gewoon keurig op de verpakking. Dan is suiker een beter alternatief want dat is een enkelvoudige stof als je het koopt en je hebt niet de smaakproblemen die je bij stevia wel hebt.

  Maar dat maakt van de stevia nog geen windei. Dat vind ik van de zalm van AH wel, die suggereren daadwerkelijk meer dan dat het is.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Leuk, ik ga ook stemmen! Alleen nog even bedenken op wie..

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Gestemd op Redbull, omdat het niet alleen misleidend is, maar ook nog eens hartstikke gevaarlijk. Niet voor niks in Amerika verboden. Troep.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Bedankt voor het ons attent maken op deze verkiezing. Ik heb gestemd op Redbull, wat een smerig zooitje is dat toch. Ik werk op en school en daar is dit drankje verboden want die kinderen stuiteren echt door je klaslokaal als er weer zo'n blikje (2 à 3!!)naar binnen is gegaan. Een geluk bij een ongeluk is dat het ook een smerige lucht heeft, dus als ze tijdens het eten van de maaltijd (wat ze zelf hebben gekookt)die zooi in een glas hebben gegoten en het blikje weggegooid hebben, heb ik het meteen door en mogen die glazen leeggegooid. De verkoop zou hier ook verboden moeten worden!

  BeantwoordenVerwijderen