Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 21 september 2013

Koud!

Het is flink koud geworden in huis! Gisteravond was het 17 graden in de woonkamer. Toch wat aan de koude kant. Ik heb 4 kaarsen laten branden, in lantaarns, zodat het metaal ook warmte geeft. Het zijn als het ware mini-kacheltjes. Maar helaas werd het helemaal niet warmer hier. Hadden die kaarsen dan geen effect? Misschien wel, misschien was het anders nog wel kouder geweest en was de temperatuur gezakt naar 16 graden of zo.
Waar ligt voor mij de grens? Ik denk bij 17 graden, als het nog kouder wordt is dat voor mij niet meer aangenaam.
De radiatoren moeten binnenkort maar weer aan het werk.
Zo eentje leek mij wel wat, maar tja, ik heb geen rookkanaal of wat dan ook, dus dat zou een zeer ingrijpende verbouwing worden.

23 opmerkingen:

 1. Herkenbaar. Woensdagmiddag was het hier in huis ook 17 graden. Ik heb de verwarming even aangezet. Ik had 2 meisjes van 5 te spelen. Dan is 17 graden niet meer aangenaam. Nu blijft hij hangen op 18 graden de verwarming dus niet meer aangead

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hier is het overdag nu 18 graden en dat is goed te doen omdat je dan wat bezigheden hebt. s'Avonds zetten we hem toch maar even aan op 19 graden. En uur voor slapengaan weer uit.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En we pakken ook ons dekentje erbij anders is 19 nog niet zo warm als je stilzit. Vinden wij tenminste ;-)

   Verwijderen
 3. Hier de verwarming nog niet aan gehad, maar wel in het verleden goed geïsoleerd. Dat scheelt echt. Het hangt zo rond de 19 en soms 20 graden. Niet te koud, wel een dekentje en extra sokken in de avond. Ik hoop het nog even uit te kunnen stellen, in ieder geval tot de mindere temperaturen van aankomende week!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het is inderdaad goed fris aan het worden in huis. Hier was het gisteren ook 17 graden in huis en ik heb flink zitten twijfelen of ik de verwarming aan zou zetten. Ik heb maar een pot thee gezet, fleecevest aan gedaan en een dekentje over mijn benen.

  Het lijkt wel alsof we dit jaar seizoenen overslaan. De kou hield heel lang aan in het voorjaar en daarna is bijna gelijk de zomer begonnen. En nu ineen van 25-30 graden naar 17-18 graden (of minder) buiten.

  Ik probeer het zolang mogelijk uit te stellen maar ik denk dat komende week mijn verwarming toch aan gaat. Het word me te koud met mijn reuma.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het is hier op een keer recreatief stoken na (gashaard) nog niet te koud geweest, nu 18,5 graden. We hebben heerlijk zachte dekens voor op de bank en straks worden mn tochtstrips voor de deuren en de deurdrangers geleverd, gaat er nog minder warmte verloren. Hoop het stoken toch nog even uit te kunnen stellen hoor... Vorig jaar had ik m half oktober pas aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Vandaag blijft een bewolkte dag, volgens de voorspellingen. Morgen komt de zon er weer door! Dan kan de zon je huis een beetje opwarmen (mits je ramen op de juiste plek hebt zitten)
  Ik heb vannacht één van de twee ventilatieroosters in de woonkamer helemaal open gehad. Het is hier nog 20,0 graden. Gisteravond was het 20,5 graden. Dus helemaal prima. 17 graden daarentegen is echt laag en zou voor mij denk ik niet te doen zijn. Maar ik ga het ook zo lang mogelijk uitstellen zonder verwarming. Kijken hoe ver ik kom in oktober...
  Ik heb onderburen en links en rechts ook. En volgens mij is het hier best goed geisoleerd.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Misschien is verwarmen met behulp van kaarsjes wel duurder dan het aanzetten van de verwarming? De verwarming is er immers op gebouwd om zo goedkoop mogelijk zo veel mogelijk warmte te bieden?

  (Als jij heel decoratieve kaarsjes, misschien nog met een geurtje erbij, zou kopen en die zou laten branden voor de warmte, dan weet ik zeker dat het duurder is. Goedkopere standaard kaarsen vallen misschien nog wel mee).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik weet dat kaarsen duurder zijn dan gewoon stoken met gas. Maar het geeft ook sfeer en ik heb de kaarsen allemaal gekregen voor moederdag. Mijn dochters hadden ze voor een habbekrats gekocht op 30 april. Dus in dit geval zijn kaarsen niet duur.

   Verwijderen
 8. Zo'n haard aansluiten op de cv, zoals Eenvoudig Leven, lijkt mij ook wel wat.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat gaat het in ene hard he! Zo kom je net uit de mooie dagen en hup is het weer tijd voor pantoffels en dikke jassen. Ik ben een gevoelige muts en als de kinderen dan zo vroeg op hun fiets moeten om naar school te gaan dan voel ik zelf hoe koud ze het misschien wel hebben. Ik vind het dan ook heerlijk om het als ze thuis komen een gezellig en warm huis te hebben. Ik weet het ik ben een enorm watje!!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik had gisterenavond 19,5 op de thermometer, dus voor mij nog warm genoeg. Met 4 waxinelichtjes aan was het 20 graden geworden. Gezellig en lekker warm!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Tja hier is het behoorlijk koud, 15 graden binnen. Ik heb daarom de houtkachel wel even aangehad, gewoon om te ontdooien :)
  De cv nog niet, die doe ik pas aan als het echt vriest.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een verschillen. Bij ons blijft het 20 graden dus voorlopig blijft de cv uit.
  Ik zet wel dagelijks de ramen open voor frisse lucht.
  Als het 16 graden wordt, gaat hij aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Is een palletkachel niet iets voor jullie? Pijp kan rechtstreeks door de muur en je hebt geen schoorsteen nodig. In een uur geplaatst. Wij vinden het ideaal! Overal in huis is het lekker warm en afgelopen winter zeker de helft bespaard aan energie kosten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die 50% is haalbaar als je heel veel gas verbruikt boven de 2000M3, en dan moet je pallets ook in bulk inkopen ivm prijs 1000 kilo en hout blijft dan nog goedkoper maar met gasverbruik van 600 M3 is aardgas echt het goedkoopste met een nieuwe ketel zal zuinigaan nog een lager verbruik halen.

   Verwijderen
 14. Hier hebben we de chauffageketel nog niet opgestart. Voorbije dagen was het hier 20° zonder verwarming en nu de zon er af en toe doorkomt en de veranda opwarmt, is het hier 24° in keuken en living. In de veranda zelf is het momenteel 28°. De keukendeur, en -venster staan open, de schuifdeuren naar de living ook en de warmte uit de veranda 'stroomt' binnen en warmt het hier op. Als de temperatuur in de veranda zakt tot 25° sluit ik ramen en deuren en blijft de warmte in huis. We zitten goed geïsoleerd dus de warmte blijft hier zowiezo al vrij goed binnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Nou, ik heb de verwarming al heerlijk aangehad, want ik heb tegen mezelf gezegd dat ik het absoluut niet koud wil hebben. Natuurlijk zit ik wel met sokken en pantoffels aan en verder ook warme kleren plus zo nodig mijn omslagdoek. Mijn man heeft momenteel helemaal warmte nodig want hij is net uit het ziekenhuis na een grote operatie. Dus ben ik zuinig op andere terreinen. Tegenwoordig kan het, hier zuinig, daar royaler maar over de balk smijten , nee dat niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik heb de kleinste slaapkamer ingericht als leeskamer/tv kamer. Daar staan de boekenkasten en een lekkere fauteuil, en een tweede tv (die ik gratis kreeg)
  De temperatuur in die kamer schiet echt omhoog als ik twee of drie kaarsen aandoe. Kaarsen heb ik genoeg, ik koop ze op rommelmarkten en paar jaar geleden een hele verhuisdoos kaarsen gekocht voor een tientje. Ik doe daar nog mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. nou mijn cv heeft de geest gegeven,ik douce me al 2 en halve week met een emmer water en een keteltje gekookt water erbij krijg een dinsdag een nieuwe,ik heb gelukkig een houtkachel dus koud is het hier niet maar verveelend met dat water is het wel.
  ik heb 2 jaar geleden mijn huis laten isoleren de beste beslissing ooit je houd het bijna warm met een lucifer,,
  een voordeel die nieuwe cv is zuiniger dan mijn oude die was namenlijk al zo'n 22 jaar oud geloof ik,ik wist het wel dat het er aan zag te komen hij plofte gewoon aan de laatste tijd,
  ik hou mijn woonkamer op ongeveer 23 graden met die houtkachel,dan brand hij zuinig in de winter zet ik de deur naar boven open dan word het daar ook lekker warm ik stook alleen met de cv in de woonkeuken als we er zitten s'ochtens en s'middags en de bijkeuken als het vriest de rest verwarm ik met de houtkachel,

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Zelf probeer ik het ook zo lang mogelijk uit te stellen om de CV weer aan te zetten, hoewel het inderdaad behoorlijk koud is.

  Natuurlijk voor het milieu maar ook voor de stookkosten. Vroeger was ik nonchalanter met de centrale verwarming, niet dat ik deze onnodig liet aanstaan, maar toen zat de verwarming bij de huur inbegrepen. Nu heb ik zo'n metertje op de verwarming.

  Als ik thuis ben, loop ik vaak gewoon met een ochtendjas over mijn kleding, dat geeft ook extra warmte en niemand die het ziet.

  Kaarsjes geven inderdaad ook gezelligheid en warmte, een goed idee, ik heb er nog heel veel, ook waxinelichtjes. Verder laat ik de oven open staan als ik eten in de oven heb bereid. Dat geeft ook extra warmte af.

  Verder heb ik ook een dekentje op de bank, en ik wil (bijvoorbeeld op de markt) gaan kijken voor een goedkope poncho, op mijn werk kan het namelijk ook behoorlijk fris zijn in de herfst en winter...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ista ja dat zeker heel erg duur stoken.

   Verwijderen
 19. Zelfs als je wel een rookkanaal hebt is het nog een ingrijpende verbouwing.... Wij zijn bezig om van openhaard naar kachel te gaan en het geeft me toch een troep en een hoop werk! Beetje onderschat!!

  BeantwoordenVerwijderen