Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 11 september 2013

Gratis uitje: monumenten

Op 14 en 15 september is het weer Open Monumentendag. Of eigenlijk: monumentenweekend. Allerlei monumenten zijn gratis te bezichtigen. Soms vindt in dit monument ook nog iets cultureels plaats, zoals een huiskamerconcert.
Dit jaar is het thema van de open Monumentendagen Macht & Pracht.
plaatje van de site van de open monumentendag

Op de site staat het volgende over het thema Macht & Pracht:
Te denken valt bijvoorbeeld aan politieke macht, economische macht, rechterlijke macht of kerkelijke macht. De rijkdom, schoonheid en grootsheid die macht kon voortbrengen is overal om ons heen in gebouwen terug te vinden: kastelen en paleizen, grachtenpanden en patriciërshuizen of buitenplaatsen en landgoederen. Maar denk ook aan de grootsheid en luister van de gebouwen die de verschillende kerkgenootschappen voortbrachten, of de rijk gedecoreerde handels- en kantoorgebouwen en de gebouwen van rechtspraak en openbaar bestuur.

In de stad Groningen heet het Groninger Pronkjuwelen. Het is een verwijzing naar het Gronings volkslied waarvan het refrein is:
Ain Pronkjewail in golden raand is Grönnen, Stad en Ommelaand
Ain Pronkjewail in golden raand is Stad en Ommelaand!

Nederlands:
Een pronkjuweel in een gouden rand, is Groningen, Stad en Ommeland
Een pronkjuweel in een gouden rand is Stad en Ommeland!


Ik vind het leuk gevonden, die naam Groninger Pronkjuwelen. Als het een beetje "schier" (Gronings voor mooi) weer is, dan ga ik op stap!

En natuurlijk heb je ook in andere plaatsen in Nederland Pronkjewailen! Zoek op site van de Open Monumentendag en je vindt heel veel leuks. Ook heel veel monumenten waar je normaal gesproken helemaal niet naar binnen mag!

4 opmerkingen:

 1. Goede tip! En ook in mijn omgeving zijn er veel leuke en interessante dingen te zien, zag ik al.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goede tip, eens kijken wat er hier te doen is, leuk voor de kids

  Bedankt voor het delen

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk! Als ik mij verveel kan ik wel eens rondkijken wat hier in de buurt te doen is :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hier in Den Bosch hebben ze ook weer een super programma gemaakt!

  BeantwoordenVerwijderen