Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

dinsdag 10 september 2013

Kattenvoer

Tot nog toe kreeg poes alleen droog voer en heel sporadisch nat voer, maar omdat ze nat voer zo lekker vindt, wil ik haar vaker verwennen met een beetje nat voer. Mijn vorige katten kregen ook dagelijks nat voer en droog voer, poes is gewend voornamelijk droog voer te eten.
Wat is er een keuze in nat voer!
Je kunt te kust en te keur. Ik ben me eens gaan verdiepen in de prijzen. Voor mijn vorige katten kocht ik altijd grote blikjes van 400 gram. Ik schepte er een beetje uit voor elke kat en deed er dan een dekseltje op en dan kregen ze de volgende dag weer wat. Meestal deed ik 2 dagen met een blikje. Beide katten kregen dus ongeveer 100 gram per dag.
Tegenwoordig heb je veel blikjes of zakjes in de handel met een inhoud van 80 tot 100 gram. Dat is net ongeveer een dag-portie voor een kat zoals ik die meestal gaf.
Waar ik van schrik, zijn de prijzen voor het voer. Een blikje Sheba met 80 gram kost soms wel €1,21! Er zijn ook andere merken die heel prijzig zijn, zoals Gourmet. Ik vind het veel geld voor een beetje kattenvoer en het levert ook nog eens veel afval op!
Wat zijn nu precies de prijzen?
Het goedkoopste natvoer kost ongeveer 12 cent per 100 gram.
Voor duurdere soorten betaalt je wel €1,51 per 100 gram.
Betekent dit dat het duurdere merk zo veel beter is? Dat is nog maar zeer de vraag.
Het gaat om afvalproducten van vis, vlees en gevogelte waar diervoeding van gemaakt wordt. Worden de duurdere merken meer diervriendelijk gemaakt? Wordt er beter op het milieu gelet? Wordt er bij de verpakking uitgegaan van milieuvriendelijke materialen? Op alle verpakkingen staat dat het gebruikt kan worden als volledige diervoeding. Alles wat de kat nodig heeft, zit er in.
Misschien is het wel zo dat het bedrijf dat de dure merken produceert gewoon meer geld stopt in reclame en het product meer winst voor het bedrijf oplevert en dat de kwaliteit niet anders is dan de kwaliteit van de goedkopere blikjes.
Al weer jaren geleden deed de consumentenbond onderzoek naar droogvoer voor katten. Daar uit bleek dat de duurdere merken zeker niet automatisch beter van kwaliteit waren dan de goedkope merken. Droogvoer van de C1000 kwam toen als beste koop uit de test. Alleen ......... dat vonden mijn katten niet zo lekker.

17 opmerkingen:

 1. Ik koop blikjes kattenvoer bij de Lidl...onze katten krijgen voornamelijk droogvoer (volgens onze dierenarts het beste, ook voor tanden en kiezen etc.) maar omdat ze nat voer lekker vinden krijgen ze dit als 'extra' .Ze krijgen, 3 katten, dagelijks samen 1 blikje. Er zit voornamelijk water in blikvoer...WMT

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Kijk eens naar smuldier in de vriezer. Verkrijgbaar bij o.a, AH, C1000, Dirk.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi,

  Ik heb me er ook een beetje in verdiept onlangs. Opticat van de Lidl en het premium voer van Aldi komt goed uit tests. Ik gaf mijn katten altijd Perfect van Albert Hein voor 3,99 voor 750 gram. Heb nu sinds een paar weken Opticat, en de katten smullen ervan, voor 1,99 kilo (aanbieding). De moeite waard om verschillende dingen te proberen denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik kocht altijd dat vande c1000, maar deze katten lusten dat niet. Nu geef ik af en toe een beetjetonijn uit zo'n blikje op watebasis.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De honden krijgen vers vlees en ook 1 kat eet ervan, de oude van 12 eet het niet ( helaas ) maar mist door een gen. gen ook heel wat tanden en kiezen... die krijgt kuipje's, verschillende soorten......
  Veel oudere katten eten geen vers vlees als ze het niet gewend zijn, een uitzondering daargelaten.

  Deb

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb onze katten 2 jaar lang biologisch natvoer gegeven, naast de biologische brokken. Dit omdat ik zelf ook bio vlees eet. Alleen....ze lieten het steeds vaker staan. Nu we ook een zwerver te eten geven, koop ik goedkoper voer, meestal het huismerk van de deen.
  Wel kook ik ook regelmatig vis voor ze af, gewoon wat koolvis uit de vriezer, vinden ze erg lekker.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Onze katten krijgen beide. Maar van allebei ook het allergoedkoopste merk. Dat vullen ze zelf aan met enge kikker, muizen en vogels...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hier krijgt onze poes droogvoer van de Markant, daar krijgt ze geen diarree van. Als snoepjes tussendoor koop ik af en toe een zak W.hiskas brokjes (van die gevulde) Daar doe ik héél lang mee en ze wringt zich echt in bochten om het te pakken te krijgen, zo lekker vind ze het. Verder iedere dag een half zakje nat voer van de W.hiskas, die ik altijd in de aanbieding koop voor 24 stuks voor 5.00. Daar doet ze dus 48 dagen mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Zowel onze katten als de hond krijgen goedkoop voer. Zo heb ik het altijd gedaan en zeker onze honden zijn er altijd oud mee geworden. Onze katten worden over het algemeen niet zo oud maar dat komt door de talloze wilde katten hier in de buurt die allerlei ziektes overbrengen. Dat heeft dus niks met het voer te maken.
  Ik geef de katten maaltijdzakjes: 2 zakjes voor 3 katten. Daarnaast krijgen ze ook nog droogvoer waar ze altijd onbeperkt van kunnen eten, omdat dat in een grote voerbak zit.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. de hond en kat krijgen hetzelfde droogvoer van de a ldi kattebrokjes en af en toe corned beef (voor mensen) van dezelfd supermarkt één stuk voor op mijn brood één voor poes en hondje (allbei uit het asiel)
  daar zit vooral veel vlees in en weinig toevoegingen en ze krijgen dat 1a2 keer in de maand al die bakjes die duur zijn vol rommel nee hoor!! lieve groet Jezebelle uit belgie

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Noodgedwongen staan alle vier de katten momenteel op dieetvoer. Eentje heeft een voedselallergie ontwikkeld waardoor hij een bloedoor kreeg. Omdat het niet werkte om er eentje apart van de andere drie te voeren, krijgen ze nu allemaal het voer van de dierenarts. En eerlijk is eerlijk, ze zien er prachtig uit. Hiervoor had ik ook niet het goedkoopste voer, maar met dit voer glimmen de vachten, is de haaruitval vele malen minder en tonen ze gezonder. Het voer is dan wel duurder in aanschaf, maar omdat ze minder nodig hebben (vult beter) valt dan mee. Bovendien krijgen ze er geen natvoer meer naast. Nu maar gaan nadenken wat we gaan doen als het speciale voer niet meer nodig is (moeten ze namelijk zes weken eten om het effect te zien).

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Die van ons krijgen Euroshopper droogvoer en natvoer, ze weten niet beter. Nat voer kost 42 cent voor een blikje van 400 gram. 2 kilo droogvoer kost volgens mij €2,40

  BeantwoordenVerwijderen
 13. 100 gram voor € 1,51 ???? Waarom koopt iemand kiloknallers voor zichzelf en betaald een meervoud voor zijn dieren.! Onze honden aten met de pot mee en wat droge brokjes. Onze katten kregen brokjes en daar deed ik af en toe heet water op. Bij de dierenarts kwamen de honden alleen voor de inentingen die moesten i.v.m. vakantieperiodes. In mijn jeugd bestonden er geen honden- of kattenvoer. En gek hé, die beestjes waren niet ziek en werden oud.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. mijn honden krijgen ook altijd hetzelfde van wat wij zelf eten aardappelen en groente soms met een gekookt ei of een stukje vlees of gewoon vegetarisch,ik heb ze nog nooit horen klagen,ik denk weleens bij honden brokken je zou ze zelf eens moetten proberen ik weet het, ze zijn niet te eten,,als toetje krijgen ze brinta.
  lekker toch.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Mijn zoontje snoepte als kind ongeveer de helft van mijn hondje haar avondmaal dat ik bij het geven van haar ochtendeten reeds klaarzette, dus ik vermoed dat dit niet zo slecht was. Dit was het goedkoopste droogvoer uit de Aldi en ze voelde zich daar veel beter bij dan bij merkvoer waar ze door verstopt raakte

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Mijn katten krijgen eens in de zoveel weken natvoer. Over het algemeen pak ik wat ik in de schappen zie.

  BeantwoordenVerwijderen