Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

donderdag 5 september 2013

Hulpmiddel aangeschaft

Door mijn heupklachten die vanuit het SI-gewricht lijken te komen, lukt het me al weken nauwelijks om een sok aan te trekken aan mijn linkervoet. Heel vervelend! Ik kan er niet goed bij en voor zover ik er bij kan, doet dat erge pijn in mijn heupstreek. Ik heb weliswaar al weer een aantal weken cesartherapie, maar het lijkt wel of de klachten alleen maar erger worden. Ik heb nu met pijnstillers/ontstekingsremmers meer pijn dan toen ik startte met die medicijnen. Bovendien zijn de oefeningen pijnlijk om te doen. Eergisteren besloot ik dat ik NU een aantrek hulpmiddel wil om sokken aan te trekken. Ik heb er schoon genoeg van om vijf minuten bezig te zijn met het aantrekken van één sok. De sok aan de andere voet heb ik in een paar seconden aan, maar voor de pijnlijke kant moet ik:
1. eerst even diep zuchten
2. de sok heel goed oprollen zodat ik er een teen in kan steken
3. dan mijn enkel op mijn knie leggen (au, au, au!!)
4. naar mijn voet reiken en proberen de sok om mijn tenen te krijgen
5. helaas, mislukt, de boord komt tussen mijn tenen terecht
nieuwe poging:
stap 1 tot en met 5 nog een keer doen
het doet te veel pijn en ik zet mijn voet eerst maar weer eens op de grond
nieuwe poging: vul zelf maar in ...................

En nu heb gisteren ik deze aangeschaft:
Nee, dit is niet mijn voet, maar ik heb wel nèt zo'n ding. En ik moet zeggen: ik had dat veel eerder moeten doen. Ik heb al even geoefend en het werkt prima. Er zit een goede handleiding bij, waarmee het helemaal duidelijk is hoe het moet. De foto is op zichzelf ook al heel verhelderend.
De prijs was 7,99. Volgens mijn collega is het aftrekbaar bij de belastingen. Maar volgens mij moet je dan eerst wel het drempelbedrag à minimaal 122 euro zelf betalen. De 350 euro eigen risico tellen niet mee en ook niet de dieetkosten die ik heb, want mijn dieet is niet aftrekbaar. Collega heeft weinig verstand van belastingen. Ze heeft nog nooit een aangiftebiljet ingevuld.
Er moet dit jaar nog wel iets heel bijzonders gebeuren wil het bedrag aftrekbaar zijn. Ik hoop het niet en ga er niet van uit.

18 opmerkingen:

 1. Heel verstandig dat je zo'n ding aangeschaft hebt! Voorkomt veel ergernissen en energie voor je.

  Wel balen trouwens dat je nu toch weer veel meer pijn hebt! Sterkte ermee!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Misschien is een grijper ook iets voor je? Als je iets laat vallen?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Belastingaftrekbaar of niet, dit lijkt me absoluut geen bedrag dat nutteloos besteed is. En voor €8 je leven makkelijker en minder pijnlijk kunnen maken, dat is het prima waard.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een collega met een hernia kreeg ooit het advies om sokken al liggend op de rug aan te trekken, met de knie op de borstkas (voor zover dat lukt).

  Siebrie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Knap om je knie op je borstkas te krijgen met een hernia..
   Mijn man deed de sokken toen ik een hernia had en verder had ik voor veel dingen een grijper (erg handig)

   Verwijderen
 5. Een iets andere heb ik jarenlang gebruikt. Ik kan niet bukken en deze kleine hulpmiddelen maken het leven een stuk makkelijker en minder pijnlijk. Een helping hand (grijper) waar Izerina het over heeft is ook erg handig. Ik ben met de mijne getrouwd (bij wijs van spreke dan natuurlijk ;-))

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Iets van de grond oprapen lukt nog wel. Mijn houding is niet erg elegant, maar ik kan er nog bij.

   Verwijderen
 6. Volgend jaar verdwijnt de belastingaftrek voor ziektekosten volledig. Dit jaar, 2013, is echt het laatste jaar dat je nog ziektekosten af kunt trekken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Eigenlijk vind ik het verdwijnen van die belastingaftrek te zot voor woorden. Ik hoef het zelf niet te gebruiken, maar wat moeten al die mensen die er wel gebruik van maken?

   Verwijderen
 7. Wat zegt de therapeut erover dat je klachten alleen maar lijken te verergeren? Vooral aangeven, hoor, en misschien moet je sterkere pijnstilling overwegen/vragen,
  Zoals vandaag kan je prima op blote voeten lopen maar die 'sokaantrekker' is straks onmisbaar,
  'k Probeer even voor te stellen maar ook overige kleding is natuurlijk lastiger aan te trekken, en hoe doe je met veterschoenen, afdrogen na 't douchen, e.d.
  sterkte

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik weet niks van gedoe met heupgewrichten, maar weet wel dat het gevaar van pijnstilling is dat je dingenforceert zonder dat je het op dat moment door hebt.

   Echt iets om rekening mee te houden. Dingen die 'nog net wel gaan' met pijnstilling, zijn dus misschien dingen die je gewoon echt niet moet doen. Zorg vooral goed voor jezelf! een grijper kost ook maar iets van 12 euro en is heel fijn als bukken lastig is.

   Verwijderen
 8. Mijn moeder heeft een nieuwe heup gekregen een paar jaar terug en had daarvoor en daarna allerlei trucjes om toch zelfstandig haar sokken en schoenen aan te kunnen doen.

  Veterschoenen waren vaak te moeilijk (bukken en dan ook nog strikken) dus werden het instapschoenen. Haar winterlaarsen deed ze met een lange stok, met daaraan een soort haak gemaakt van een grote paperclip, zodat ze de rits kon ophijsen.

  Je wordt creatief. Maar kijk ook eens in de zorgwinkels. Vaak zijn er meer hulpmiddelen dan je weet.

  Wel heel vervelend dat je zoveel pijn hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mijn moeder heeft het moeilijk om een broek aan te trekken en ze heeft zichzelf een broekoptrekker gemaakt.... Ze maakte van nogal zware ijzeren kabel met plastieken omhulsel een ronde en daar bevestigde ze dan twee rechte stokken aan. Ze legt haar 'optrekker' op tafel, hangt met wasknijpers haar (onder)broek aan de ronde. Ze neemt dan de optrekker vast aan de stokken en legt haar broek die vasthangt aan de optrekker op de grond. Ze stapt in de beenopeningen en trekt de broek die in de ronde vasthangt, met de stokken omhoog. Eens de broek op een bepaalde hoogte, maakt ze de wasknijpers los en kan de broek gewoon zelf over haar poep trekken. Ze stapt op die manier ook uit haar broek en raapt ze dan op met zo'n grijper.
  Ze moet van die speciale steunkousen dragen en aangezien die dingen vrij spannen, kan ze ze niet zelf aandoen zelfs niet met een sokkenoptrekker. Elke dag komt er iemand van thuiszorg om 's morgens haar kousen aan te doen en 's avonds terug af te doen. Als we dicht tegen elkaar zouden wonen, zou ik dat wel kunnen gaan doen maar de we wonen veel te ver vna elkaar om haar elke morgen en avond daarbij te gaan helpen. liesbet

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik zou zeggen dat het tijd is om terug te gaan naar de huisarts. Hopelijk kan die toch nog helpen, want dit is wel erg vervelend!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Vervelend dat je zoveel pijn hebt! ik zou ook eens terug langs de dokter
  gaan. Het mag toch niet erger worden met die therapie zou ik denken.
  En die 8 euro's zijn goed besteed....blij dat je iets gevonden hebt dat
  je kan helpen.
  Heel veel liefs en sterkte

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat vervelend dat je nog zo'n pijn hebt. Het lijkt mij een wijze investering! Waarom zou je moeilijk doen als het ook makkelijk kan? Beterschap!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. 8 euro voor een dergelijke verlichting lijkt me prima besteed geld toch? Maar zoals de rest ook al aangaf, een extra bezoekje aan de dokter kan geen kwaad!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Fijn dat er bepaalde artikelen zijn die het leven aangenamer kunnen maken! Hopelijk is het een periodieke oplossing.

  BeantwoordenVerwijderen