De laatste dagen zijn er constant negatieve berichten over vlees. Veel vlees zou verontreinigd zijn met e-coli, zeg maar gewoon poep. In slachterijen wordt te weinig aandacht besteed aan hygiëne, waardoor ontlasting uit de darmen van slachtdieren op het vlees terecht komt. In plaats van de verontreinigde plaatsen weg te snijden, wordt de poep uitgesmeerd of afgespoeld, waardoor de bacteriën nog steeds op het vlees zitten. Bah, niet fris ! Ik las laatst tot mijn verbazing dat HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points), het controle systeem binnen de voedingsindustrie voornamelijk gebaseerd is op zelfcontrole. Ik zou zeggen, vreemde ogen dwingen, maar binnen de voedingsindustrie wordt gewerkt met HACCP. Wikipedia: HACCP is een preventief systeem dat door bedrijven zelf moet worden uitgevoerd.
Verder wordt er kennelijk gesjoemeld met diervriendelijk vlees. Vlees dat niet diervriendelijk geproduceerd wordt, wordt verkocht als vlees met een logo van de dierenbescherming.
Ik at al voornamelijk vegetarisch, maar door deze berichten heb ik mijn twijfels over vlees dat ik wel koop. Laatst was ook al in het nieuws dat er gerommeld werd met biologisch vlees. Niet-biologisch vlees werd verkocht als biologisch vlees. Toch maar helemaal vegetariër worden? Een paar dagen geleden had jongste dochter zelf heerlijke humus gemaakt van kikkererwten. Als ik een maaltijd eet met humus, is vlees voor mij helemaal niet nodig. Ik vond het verrukkelijk!
Over besparen en bezuinigen en over met pensioen zijn. En ook over leven in de huidige tijd!
vrijdag 6 september 2013
Toch maar helemaal vegetarisch?
Labels:
Voeding
AUTEUR: Aaf, alias Zuinigaan.
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Een goed stukje vlees kost nou eenmaal geld. Dat supermarkt vlees vind ik altijd maar afwachten wat je krijgt. Het smaakt meestal wel, maar ik haal het liever bij de slager.
BeantwoordenVerwijderenDat was toch echt al lang bekend, snap de ophef niet...
BeantwoordenVerwijderenVroeger liet men dieren geloof ik ook vasten voor de slacht? Geen tijd meer voor natuurlijk, moet zo goedkoop mogelijk allemaal.
Vlees koop ik in pakketten bij puregraze.nl, de supermarkten vertrouw ik voor geen millimeter. Overigens eten we niet veel vlees, maar als we het eten dan liever iets waarvan je de herkomst kent. En wat goed smaakt.
Ik ben benieuwd welke invloed dit laatste programma heeft op de vleesverkoop.
BeantwoordenVerwijderen..ik eet ruim 15 jaar grotendeels vegetarisch (af en toe een stukje vis of een ei van eigen kippen)
BeantwoordenVerwijderenIk koop, behalve quorn-blokjes in sate saus (1 keer per half jaar ofzo), geen kant en klare vleesvervangers.
Mijn huisarts ken ik alleen van de griepprik :-)
Je hebt humor. Vega en veggie zijn is gezonder.
VerwijderenJa, vies hè?! Ik hoorde het ook op het journaal. Bah… Gelukkig hebben wij het varken van mijn neef Henk.
BeantwoordenVerwijderenHet is triest maar het lijkt me duidelijk dat de voedingsmiddelen industrie niet het beste met ons voor heeft. Zij zijn enkel uit op persoonlijk gewin.
BeantwoordenVerwijderenWij moeten voor ons zelf zorgen. Als ik wil weten wat ik eet zal ik mijn eten op een betrouwbare plek moeten halen, voor mij betekend dat bij een lokale boer.
Ik haal vlees bij de slager. Als ik vraag waar 'mijn' vlees vandaan komt dan kan hij het me keurig uitleggen en ik ben tevreden met zijn uitleg.
BeantwoordenVerwijderenbtw je achtergrond foto is groot (beeldvullend) ik krijg het niet voor elkaar (ik heb allemaal kleine foto's die de achtergrond vullen) Hoe pas ik dit aan?
Als ik het goed begrijp dan komt het toch door slordigheden bij het slachten dat het vlees vies wordt. Dan maakt het toch niet uit waar je vlees koopt, of bestaan er biologische slachters ? Zolang ze in de abbatoirs onzorgvuldig te werk gaan weet je nooit zeker of vlees niet verontreinigd is.
BeantwoordenVerwijderenWij waren hier toch alweer op de meer plantaardige toer en daar gaan we maar mee door.
BeantwoordenVerwijderenEr wordt wel met meer voeding gerommeld heb ik het idee. Ik verdraag geen gluten, maar word wel ziek van bv vis en dat uit zich als een glutenfout. Dan is er mogelijk glutenhoudend water ingespoten om het gewicht te verhogen of het product er mooier uit te laten zien. En tarwe is een goedkoop eiwit.
En nee, dit staat niet op de verpakking bij de ingrediënten.
Ik heb net de docu gezien, het was nog erger dan ik dacht. Ook abcessen komen bv gewoon in de voedselketen.
VerwijderenIk probeer hard te sparen om een goed pakket netjes biologisch en goed geslacht rundvlees te kopen. Dan weet ik waar het vandaan komt en waar en door wie het geslacht wordt.
BeantwoordenVerwijderenMinder vlees stond al op mn lijstje, maar ga het maar versneld doorvoeren.
ik eet wel steeds vaker eens een dagje geen vlees,maar vleesvervangers kan ik niet echt waarderen, dan neem ik op vleesloze dagen gewoon wat meer rauwkost of een ei of eet ik champignons
BeantwoordenVerwijderenDie champignons hoef je voor het eiwit niet te eten. Er zit 2,7 gram eiwit per ons in. In spruitjes zit 3 gram eiwit per 100 gram.
VerwijderenAch over een tijdje vinden ze wel weer iets anders waardoor ook vega eten minder aantrekkelijk blijkt te zijn.
BeantwoordenVerwijderenOveral zorgvuldig mee zijn en vooral varkensvlees goed doorbakken is het enige wat ik extra doe.
Eega heeft iedere week een viswedstrijd. Daar krijgt hij aan het eind van de dag vlees van een slagersketen. Als we zelf vlees kopen is dit bij een slager die zelf zijn dieren slacht. Dan is er een redelijk prijsverschil, maar goede levensmiddelen zijn duurder. Om van veel gerommel af te zijn bak ik zelf brood en cake/koek. Dochter bakt de taarten thuis -is haar beroep- We hebben groenten en fruit in de tuin. ( Annemiek leert je wel hoe je op een verdraait klein stukje grond veel kunt oogsten) Eitjes en groenten/fruit, boter en meel van de molen haal ik bij de plattelandswinkel. Pasta's en rijst eten we heel zelden.De kiloknallers en de rest van de bagger..... jammer soms moet ik naar een super. Voor zeep, closetpapier, dat soort spul. Op de kwaliteit van onze levensmiddelen bespaar ik niet !!! Daarom is dit nog steeds een behoorlijke uitgavenpost. Maar de gezondheid van ons is voor mij veel belangrijker. Dan maar niet op vakantie of zoiets.
BeantwoordenVerwijderenwil je het recept van de humus met ons delen?
BeantwoordenVerwijderen