Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

maandag 9 september 2013

Oorlog in de supermarkt

Het is al weer jaren geleden dat er een supermarktoorlog was. Vandaag gaat er een nieuwe prijzenoorlog van start. Ik weet niet goed wat ik er van moet denken. Nederland heeft in vergelijking met veel West-Europese landen al een laag prijsniveau. Kan het lager, maar ten koste van wat of wie? Misschien is het voordelig voor de consument, maar misschien is het op de lange termijn helemaal niet goed. De lagere prijzen die ik tot nog toe op de site van AH gezien heb, zijn op artikelen die ik (bijna) nooit koop. Ik heb er niet zo veel aan, vrees ik.
De prijzenslag is in ieder geval slecht voor de kleine winkels in dorpen. Die kunnen niet op concurreren tegen de prijzen in de supermarkt. Als ze hun prijzen verlagen, verdienen ze niet meer genoeg om rond te komen en gaan ze failliet. Heel jammer, want op die manier verschraalt het leven op het platteland steeds meer.
Wat verder gesignaleerd wordt, is dat deze prijzenoorlog ten koste gaat van het personeel. Het was jaren geleden al zo, dat de AH het liefst zo jong mogelijke "kinderen" in de supermarkt aannam. Als je 19 bent, dan ben je al te oud. Toen jongste dochter 16 jaar was, had ze een vriendinnetje dat voor "een fooi" in de supermarkt ging werken. Mijn dochter vond het kinderarbeid en koos ervoor om van haar karige zakgeld rond te komen en zich niet te laten uitbuiten door een supermarktketen. Ik kon haar alleen maar gelijk geven en vond het heel sterk van haar dat ze deze keuze maakte.

9 opmerkingen:

 1. Ik las vandaag op Twitter dat ook de boeren heel erg onder druk worden gezet door AH om hun prijzen te verlagen.... Waardoor zij haast niet meer rondkomen. Echt heel triest! :(

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het is maar mijn persoonlijke idee maar ik vertrouw AH voor geen centimeter meer.
  Zoveel dingen die niet kloppen en toen hadden ze vorig jaar de salades, die we eerst wel lekker vonden, "verbeterd". Niks verbeterd, gewoon goedkopere ingredienten erin gestopt en er dezelfde of zelfs nog een hogere prijs op gezet. Ik vind Euroshopper ook vaak gevuld met goedkope ingredienten en van slechte kwaliteit.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja klopt helemaal ! Ik eet graag de maaltijd salade met blauwe kaas en druiven, ineens was de pasta er uit, en hij was duurder. Naar mijn idee is een salade zonder pasta,aardappels oid niet meer te verkopen als 'maaltijdsalade' , maar reactie daarop heb ik niet gekregen van de klantenservice

   Verwijderen
 3. Koeien weer terug naar de stal, de kippen kunnen ook best met zijn zessen in plaats van met zijn vijven op een vierkante meter, de boer nog wat minder cent voor zijn aardappels en nog wat meer rotzooi in de toch al verrotte kant en klaar-meuk. Oh oh, wat zijn we daar blij mee, ''als consument''. Is ook net de maffia, AH.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik koop al jaren uit principe niet bij AH. Ik vind de winkelformule een nare uitstraling hebben. De prijzenoorlog van zo'n 10 jaar geleden was erg schadelijk. Ik werkte toen bij andere supermarkten om producten te demonstreren en te laten proeven, daar kwam toen helemaal de klad in.
  Gelukkig werkt bij mijn Pluswinkel heel veel personeel al heel lang, dat geeft het gevoel van een dorpswinkel.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zowel de supermarkt als de dorpswinkel hebben nauwelijks produkten in hun assortiment die ik zou willen kopen, dus ook deze prijzenoorlog zal aan mij voorbij gaan. Bij dirk.vd.broek mag je al komen werken met 14, dat is aan wettelijke regels gebonden, maar van vrienden van mijn jongens hoor ik dat ze de winkel er aardig draaiend mee kunnen houden en dat ze desgewenst ook lak aan de wet hebben.
  Ankie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik vind die stelling van kinderarbeid wel een beetje ver gaan. Ik heb vanaf m'n 15 t/m 21 jaar in de supermarkt gewerkt. Nooit zonder tegenzin, het was erg gezellig en leuk en je leerde zo tenminste werken voor je geld.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het was de "stelling" van een 16 jarige, niet van mij. Dochter is later post gaan bezorgen, was overblijf juf en studentassistent. Ze is nu een NUG-er en pakt alles aan om wat geld te verdienen.

   Verwijderen
 7. Mijn eerste gedachte was toen ik het hoorde: hebben we dan alweer een aantal jaren toch teveel betaald? Van mij hoeft het niet, want waar gaat het weer ten koste van?? Als de kwaliteit nu maar niet hard achteruit gaat omdat het "zo goedkoop mogelijk" geproduceerd moet worden....

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen