Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zondag 15 september 2013

Minder inkomen en meer geld uitgeven

Zoals jaarlijks met Prinsjesdag, zijn er weer veel kabinetsplannen uitgelekt. Ik geloof dat er veel parlementariërs zijn die niet weten wat het woord embargo betekent.
Het helemaal niet  zo grote nieuws is dat er wéér bezuinigd gaat worden. We gaan er allemaal op achteruit. Verbazend is wel dat de overheid ons ook wil stimuleren meer geld uit te gaan geven. Dus er komt minder in en er moet meer geld uit. Het lijkt mij niet een logische reactie voor veel mensen. Automatisch ga je toch minder uitgeven als er minder binnenkomt en de inflatie geld minder waard maakt?
Nu weet ik wel dat er véél meer mensen werk hebben dan dat er mensen werkloos zijn. Die hebben voor een deel een goed inkomen. Dus die kunnen misschien gestimuleerd worden meer geld uit te geven. En waaraan dan? Moeten ze de horeca vooruit helpen, of heeft juist de middenstand een steuntje in de rug verdiend?
Ook de groep ouderen schijnen in vergelijking met 20 jaar geleden er flink in welvaart op vooruit te zijn gegaan. Het zijn natuurlijk ook andere ouderen dan 20 jaar geleden. Toen leefden mijn ouders en schoonouders nog en had je een generatie waarvan het begin van hun carrière verstoord werd door oorlog, wederopbouw en andere ellende (mijn vader kwam uit de oorlog met een bot-tuberculose waardoor hij lang niet heeft kunnen werken, mijn schoonvader zat in een concentratiekamp, ook niet heel gunstig voor je carrière). Veel "nieuwe ouderen" hebben hun hele leven in welvaart geleefd en kunnen mogelijk ook wel wat extra's uitgeven.

Wat de zorg betreft: het is mij nog niet helemaal duidelijk wat er met de zorg gebeurt. Krijg ik nu wel of niet zorgtoeslag? En wat gebeurt er met het eigen risico? Gaat dat ook weer omhoog en met hoeveel dan? Hoe dan ook, het zal er voor mij wel op neerkomen dat mijn salaris op de nullijn blijft, de belasting omhoog gaat en de toeslagen en andere vergoedingen omlaag. Was het niet zo dat per 2013 de Wtcg (wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten) ophield of dat die alleen nog geldt voor de minima? En hoe zit het met de compensatie eigen risico? Ontvang ik dat nog?

Ik heb het daarnet uitgezocht. Als alleenstaande heb ik geen recht meer op Wtcg, want ik verdien meer dan €24.570 bruto per jaar. Compensatie eigen risico is sinds dit jaar ook inkomensafhankelijk. Ook hier geldt een maximuminkomen van €24.570 per jaar. Zeg maar dag tegen €393,- euro per jaar voor compensatie eigen risico en Wtcg. Helaas, pindakaas, geen compensatie, gewoon nix.
En die zorgtoeslag? Misschien hanteren ze ook daar eenzelfde maximuminkomen en is er nog weer een keer bijna 400 euro verdwenen? De tijd zal het leren.

8 opmerkingen:

 1. Veel ouderen hebben hun spaarcentjes zitten in een huis. Ons huis staat al lang te koop. Tegen een marktconforme prijs. Maar een huis verkopen is ondoenlijk met de abnormale eisen van een bank voor de nieuwe koper. En wat onze regering graag wil; geef eens geld uit, kan ik een hoek uit het huis halen en met deze stenen betalen??

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nog meer uitgeven? Hoe kunnen ze dat nou toch aanraden? Weten ze dan niet hoe moeilijk sommige gezinnen het hebben?? Het is gewoon hopeloos hoor!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik zou zeggen: als je huis al heel lang te koop staat, dan is de prijs blijkbaar NIET marktconform. In ieder geval niet conform de huidige markt. Ik zou toch eens nadenken over het laten zakken van de prijs; ik weet niet hoeveel dit huis jullie nu per maand kost, maar als het bijv. 500 euro per maand kost en het staat een jaar te koop, dan kun je net zo goed 6000 euro in de prijs zakken als het dan wel NU verkoopt.

  Ik ben benieuwd naar de plannen van a.s. dinsdag. En wat er van overblijft, uiteindelijk. Zou leuk zijn als er eens een regeling kwam die positief voor mij was, zoals veranderde hypotheekregels misschien...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Onze vraagprijs van de woning hebben we in één keer zoveel laten zakken dat onze makelaar ons voor gek verklaarde. Maar wij zijn kinderen uit de oorlog en we "weten" beter hoe het met een huizenprijs kan gaan. Ons huis staat marktconform te koop, of zoals bekenden zeggen; Wil je je huis weggeven soms?

   Verwijderen
 4. Ik lees hier in de Makro Econoomische Verkenningen 2014 (het uitgelekte stuk dus):
  'De zorgtoeslag wordt in 2014 verlaagd en het afbouwpercentage van de zorgtoeslag
  neemt toe. Dit is nadelig voor lage en middeninkomens'.

  Helaas vrees ik dat je dus op minder zorgtoeslag moet rekenen.

  Zorgwekkend vond ik de inhoud van een interview vandaag in het NRC. Daarin hield de journalist een beleidsmaker voor dat er op dit moment 1 miljoen zzp-ers zijn die vrijwel helemaal geen pensioen opbouwen. Dus de aanname dat er in de toekomst steeds welvarender ouderen zullen zijn, en dat er dus wel op allerlei tegemoetkomingen en vrijstellingen voor ouderen bezuinigd kan worden, slaat nergens op. Het antwoord van de beleidsmaker was dat de groep zzp-ers inderdaad niet in beeld was, maar dat die groep natuurlijk wel heel variabel was en misschien nog betere tijden tegemoet ging...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dit jaar ontvangen wij toch nog de Wtcg??
  Door het wegvallen van deze toeslag en het verminderen van de kinderbijslag gaan wij alleen al door deze twee zaken er per maand 60 euro op achteruit. Ben benieuwd wat er nog meer gaat volgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat valt hier nog over te zeggen? Het is blijkbaar ieder voor zich. Ik vind het triest, maar wat doe je er aan. Overleven is het motto.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het probleem is gewoon zo krom als een deur dat onze economie en daarmee onze welvaart gebaseerd is op consumptie. Doordat wij niet consumeren, blijft groei achter. Dat klinkt toch gewoon te belachelijk voor woorden! Dat is toch geen houdbaar systeem. Hopelijk komt er nog eens een politicus die dit inziet en het volk weet te overtuigen dit tij te keren.

  BeantwoordenVerwijderen