zaterdag 7 september 2013

Werken in de bijstand

Steeds meer wordt het dagelijkse praktijk dat je moet werken als je een bijstandsuitkering wilt ontvangen. Je ontvangt dus alleen een uitkering als je er iets voor terug doet.
Het heeft positieve kanten, je doet werkervaring op en je komt onder de mensen. Maar wat als je afgestudeerd wetenschapper bent. Is werkervaring als schoffelaar bij de plantsoenendienst nuttig?
En wat als je doorgeleerd hebt voor financieel administrateur en je moet werk doen dat voorheen door de thuiszorg werd gedaan. Je gaat hulpbehoevende mensen wassen en medicijnen geven. Krijg je daar dan werkervaring mee? Het lijkt me van niet.
Het heeft ook veel negatieve kanten. Door bijstandsgerechtigen in te zetten als taxivervoerder voor de Wmo, veiligheidswerker, schoonmaakwerk, slagerijen, bij fietsenmakers, landbouwbedrijven en de vuilverwerking verdwijnen de normaal betaalde banen in die sectoren. Mensen met bijstand hebben nauwelijks rechten en vallen niet onder de cao van die bedrijfstak. Er geldt niet het arbeidsrecht, zoals het recht om (collectief) te onderhandelen voor loon. Ook bescherming tegen slechte arbeidsomstandigheden en doorbetaling bij ziekte zijn niet wettelijk geregeld. Een eigen mening geven is er niet bij. Je moet als bijstandsgerechtigde je mond houden. Een strafkorting is gauwer uitgedeeld dan ingetrokken.
Bron: FNV Bondgenoten
Bijkomend nadeel: je hebt nauwelijks tijd over om van de bijstand rond te komen. Een bijstandsuitkering is lager dan het minimumloon, dat betekent dat je je dagelijkse benodigdheden zo goedkoop mogelijk bij elkaar moet harken. Je bezoekt wekelijks verschillende kringloopwinkels, je bent tijd kwijt aan het zelf repareren van kapotte dingen, zoals het plakken van banden, het repareren van meubels en het stoppen van sokken. Je kunt je nauwelijks veroorloven om goederen en diensten te kopen, dus moet je er zelf tijd in steken. Je fietst alle supermarkten langs om overal de goedkope aanbiedingen te scoren. Helaas heb je die tijd nauwelijks, want je moet je uitkering "verdienen".

39 opmerkingen:

  1. Er komt zo een leger van zeer goedkope werkkrachten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zoals thuishulpen die ontslagen worden en dan via de bijstand weer in de thuiszorg moeten werken.
      Ik vind het geen goede ontwikkeling. Net zoals ik niet blij wordt van zwaar onderbetaalde oosteuropese werknemers. Voor die laatsten is het niet eerlijk al is deze situatie vaak nog beter dan in het land van herkomst, maar ik maak me zorgen over de werkgelegenheid van laaggeschoolden.

      Verder vraag ik me af hoe er wordt om gegaan met mensen die een chronische ziekte hebben en niet kunnen werken. Dan bedoel ik een chronische ziekte zoals ME dat niet in Nederland erkend wordt. Wel door de WHO trouwens.

      Verwijderen
  2. er zit ongetwijfeld veel waars in wat hierboven geschetst word,maar toch wil mijn dochter dolgraag vrijwilligers werk gaan doen nu zij in aanmerking komt voor een uitkering , dit is absoluut niet omdat ze niet wil werken ,want ze zou liever gisteren dan morgen aan het werk gaan, ze is tenslotte niet voor niets op haar 22e weer een opleiding gaan volgen, maar zolang ze geen betaalde baan kan vinden ,wil ze wel iets gaan doen, ook al is dat dan maar vrijwillgers werk, want ze is nu 2 maanden van school en al die werkzaamheden die zuinigaan hierboven schetst zijn echt geen fulltime baan , want je meubels gaan niet dagelijks kapot en ook heb je echt niet elke dag een lekke band of een kapotte sok en zelfs met alle supermarkten langs fietsen voor aanbiedingen ben je geen dagen onderweg, mijn dochter ontdekt dat als ze de dagelijkse dingen gedaan heeft ze een lange dag voor zich heeft met weinig invulling, aan solliciteren elke dag ben je ook niet meer dan een half uur kwijt en zelfs als je naar uitzendbureaus gaat ben je zo klaar aangezien het werkaanbod minimaal is, mijn dochter wil graag wat structuur in haar dag en vrijwilligerswerk bied haar dit ,bovendien heeft ze dan ook niet het gevoel dat ze haar hand ophoud en er niets tegenover stelt, en vergis je niet zij heeft gevraagd of zij vrijwilligerswerk mag doen van het CWI en UWV, maar dat is geen kwestie van aangeven en je kunt aan het werk ,nee daar moet eerst toestemming voor verleend worden en door verschillende mensen beoordeeld worden en daar gaan minstens 3 weken overheen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Bij de bussen die met bijstandsgerechtigden van Rotterdam naar het Westland reden bleek dat de mensen liever een bijstandsuitkering hadden dan op tijd komen en werken. In de loodsen van de voormalige RDM is een werkplaats voor bijstandsgerechtigden die jaren niet werkten. Vak fietsenmaker. De helft lukt het om op tijd te komen en wat te leren. De andere helft lukt het niet.
    Goede leerplaats. Fietsenmaker is een nobel beroep.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat een onzin verhaal..Heb je liever dan dat het onbetaalbaar wordt en dat je zoals bijvoorbeeld in Portugal maar een beperkt aantal maanden bijstand krijgt en dat het dan gewoon stopt. Dat complete gezinnen weer bij ouders in moeten trekken gewoon omdat er geen inkomen meer is. En Portugal is geen uitzondering. Zelfs in Duitsland krijg je niet zo maar geld.
    Daarnaast krijgen we anders een legertje zeer goedkope werkkrachten uit de MOE landen.
    Ilse

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is maar wat je onzin noemt. Het "betaalbaar houden" van de bijstand gaat dan wel over de ruggen van mensen die compleet rechteloos gemaakt worden: geen CAO, strafkortingen. Het is in feite dwangarbeid die opgelegd wordt.
      Gerdien.

      Verwijderen
  5. Ja,het is begonnen met vrijwilligerswerk. Daar werden de banen wegbezuinigd en kon een legertje mensen werk doen wat niet meer betaald werd. Nu gebeurt hetzelfde dus met de banen waar werklozen invulling aan mogen geven.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Een van mijn beste vrienden overkomt het. Werken in een cateringbedrijf. Opgezet door een zeer ervaren horecaman hier in de stad. Zijn dochters runnen het. Commerciele catering. En wie werken er? Uitkeringsmensen, taakgestraften en mensen van de sociale werkplaats. Niemand dus met een normaal salaris! Niemand met rechten. En een streng regime. Afsnauwen. Het laatste restje zelfvertrouwen raakte hij hier kwijt. (een kok met brede ervaring, moest weer opnieuw leren van de 24-jarige, hoe hij een mes vast moest houden). Vluchtte in een schoonmaak baan voor de nacht. Werd nog harder uitgebuit. Zit nu ziek thuis. Willen we mensen zo breken? En intussen? Hebben er aardig wat mensen een baan om deze mensen weer aan het werk te helpen, werk dat er niet is, omdat daar de andere werkzoekenden opzitten, met uitkering. En ik denk dat dit cateringbedrijf, naast gratis krachten, ook nog een flinke pot geld krijgt om deze mensen te laten werken. Win-win, maar dan voor één partij.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ook vind ik het beledigend voor mensen die een vak hebben geleerd en dan maar door een vrijwilliger (wel of niet in de bijstand) wordt vervangen.

    Het draait dan alleen maar om de kosten en niet meer om vakinhoud en deskundigheid en buiten die zaken ook om geschiktheid om bijvoorbeeld thuiszorgwerk te doen.

    Het lijkt wel alsof deze regering alles uitholt van waarde en overal een prijskaartje op plakt.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik ben ervoor dat iedereen zijn of har steentje bijdraagt. En wanneer je je open stelt voor vrijwilligerswerk en dit direct aangeeft, wordt je niet zomaar gedumpt maar kun je wellicht zelf kijken waar je vrijwilligerswerk kan doen wat wel aansluit bij je baan. Of zelf actief op zoek gaan naar een passende vrijwilligersbaan. Je zou ook kunnen overleggen of je een bezorgservice voor boodschappen kan opzetten bv voor mensen die er moeite mee hebben ze zelf in huis te halen. Kan je geijk je eigen boodschappen doen. Er ijn nog steeds opleidingen waar veel studenten naar toe gaan en waarbij de werkgelegenheid na de tijd zo goed als nihil is. Ook hier zou men eens naar moeten kijken. Niet zoveel mensen een dure opleiding laten doen terwijl er geen droog brood mee te verdienen is.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Helemaal met je verhaal eens. Voor het eerst reageer ik anoniem want ik wil niet herkend worden. Ik werk op een school waar enorm bezuinigd is. Geld dat door het rijk toegezegd werd is uiteindelijk in het kader van bezuinigingen niet uitgekeerd een jaar of 3 geleden. Vanaf dat moment zijn allerlei tijdelijke contracten niet verlengt terwijl er uitzicht op vast was geboden (daar waren zelfs mensen 3 mnd voor de ww in gegaan). Nu is de werkdruk enorm en om dat weer op te vangen loopt er een enorm leger van 'vrijwilligers' rond. Er zijn veel ww-ers ipv conciërges, de anderen zijn mensen die met pensioen zijn en nog een paar euro per uur vrijwilligers vergoeding krijgen om bijvoorbeeld te surveilleren. Allemaal zonder recht op iets. Maar hou je je niet aan de regels, lig je er zo uit, want het uwv kan bussen vol nieuwe vrijwilligers regelen. Uiteindelijk betaald de staat dus gewoon weer het personeel, alleen dan uit een ander potje.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik werk op uitzendbasis voor een uitzendbureau voor ouderen, surveillancewerk bij universitaire tentamens. bruto 8.53 per uur. Netto 5.50 per uur. Was het maar een vrijwilligersvergoeding dan mocht ik alles houden. Nu moet ik nog belasting erover betalen. Het is op oproepbasis, dus je weet nooit wanneer je werk hebt, en als je je beschikbaar stelt voor een bepaalde periode (daar krijg ik vaak mails over, of ik me beschikbaar wil houden voor een bepaalde periode) word ik niet of nauwelijks opgeroepen. eigenlijk mikt het uitzendburo het liefst op 65plussers, die zijn het goedkoopst inzetbaar omdat ze minder belastingen en premies hoeven te betalen. de 65minners houden er sneller mee op, omdat ze, zeker als ze nog reiskosten hebben, er eigenlijk op toeleggen.
      vroeger surveilleerden docenten zelf bij tentamens. Het was geen uitdagend werk, ze hadden er wellicht een hekel aan, maar het hoorde er gewoon bij. Nu is dat werk uitbesteed aan uitzendbureaus die mensen op oproepbasis inzetten voor het minimumloon. Helaas, er is geen mensen boven de 45 gewoon nauwelijks een baan. Afgelopen jaar me suf gesolliciteerd. En vrijwilligerswerk heb ik mijn hele leven al gedaan....

      Verwijderen
    2. In het hoger onderwijs is de afgelopen jaren erg veel bezuinigd. Docenten zijn gewoon veel te duur om te surveilleren, daar hebben ze geen uren voor. Je moet erg hard werken om alles in de beschikbare tijd af te krijgen. Het is nu al zo dat de voorbereiding van lessen en het nakijken van werkstukken deels in vrije tijd gebeurt.
      groet, Paula.

      Verwijderen
    3. Klopt helemaal. Hetzelfde geldt voor allerlei facilitaire diensten in het hoger onderwijs. Uitbesteed aan uitzendbureaus die de goedkoopste contracten kunnen aanbieden. Ironie: ik heb zelf een universitaire bul. Nu surveilleer ik bij de opleidingen die ik zelf heb gevolgd. Dat vertel ik uiteraard maar niet hardop. Ik heb trouwens geen uitkering, ben NUGger.

      Verwijderen
  10. Ik vind het wel goed dat er iets gedaan wordt voor de uitkering, maar zou er dan eerder voor pleiten dat vrijwilligersfuncties worden overgenomen. Dat kost geen betaalde banen, het geeft mensen in de bijstand wel structuur, er zijn vaak meer mogelijkheden voor parttime werk, enzovoorts.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Waarom zou iemand die in de bijstand beland structuur geboden moeten worden?
      Als je je baan kwijtraakt behoud je volgens mij nog steeds je hersens en vaardigheden die je daarvoor had. Je wordt niet opnieuw een baby.

      Verwijderen
    2. Mee eens. Ik denk dat in de manier waarop over werklozen/werkzoekenden gepraat wordt vaak veel minachting ligt.

      Natuurlijk ken ik wel mensen die geen werk hebben en pas om 14.00 uit bed komen. Of mensen van wie de dagindeling bestaat uit koffiedrinken, whatsappen, nog eens koffiedrinken, hond uitlaten, beetje rommelen in huishouden of tuin,winkelen, eten koken en tv kijken. Met die mensen is dan soms wel meer aan de hand dan alleen baan kwijt. In de bijstand zitten ook veel 'verborgen' arbeidsongeschikten, die alleen met intensieve begeleiding/toezicht aan werk zullen/kunnen beginnen.

      Maar de werkzoekenden die ik ken letten er heel bewust op op tijd op te staan en hebben al voor de ochtend om is, meerdere sollicitaties de kabel door gestuurd (wilde zeggen: de deur uit gedaan, maar dat is ouderwets..). Zijn actief aan het sporten, volgen cursussen en nemen deel aan verenigings- en vrijwilligerswerk.

      Verwijderen
  11. Een alleenstaande krijgt iets van € 628 euro p/m aan bijstandsuitkering. Voor dat bedrag moet ik minimaal 1 dag per week werken om dat op maandbasis te verdienen en dan verdien ik niet slecht. Ik vermoed dat er heel wat mensen in de thuiszorg er al 2 dagen per week voor moeten werken. Dus waarom mag er niet enige tegenprestatie worden gevraagd? Gezien de debacles met kassenprojecten zal het allemaal wel niet zo'n vaart lopen. Annamarie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Om 640 euro per maand te verdienen moeten ze in de thuiszorg 20 uur per week werken, hoor. Netto houden ze er 8 euro per uur aan over. Maar met dat geld red je het ook niet. Minstens 900 per maand netto heb je nodig om rond te komen, en dan is het 28 uur per week. Lijkt niet veel maar is wel zwaar omdat het vooral lichamelijk werk is met tijdsdruk (thuiszorg en kassen). Als je dat werk hebt is het meestal met een flexcontract, dus geen zekerheid.
      In de bijstand laten ze je onder het mom van 'werkstage' 40 uur per week werken, voor 880 euro ( uitkering alleenstaande + max toeslag) en dat vind ik belachelijk. 40 uur werken, dan óók 40 uur uitbetalen.

      Verwijderen
    2. En in de thuiszorg werk je 2 keer 3 uur per dag dus je kan maar maximaal 30 uur in de week werken en meestal onder 0 uren contract of flexcontract. Idem dito in de kassen alleen kun je daar wel max 40 uur werken, dan houd je er netto 7 euro per uur aan over en verdien je rond de 1100 netto per week. Dat is lichamelijk werk en je werkt onder een norm of tijdsdruk. Als je denkt, nou "Ik zou dat best willen", dan zal ik je even uit de droom helpen: ik werk ook in een kas (flexcontract) en er worden bij ons helemaal geen Nederlanders meer aangenomen, alleen maar Oost Europeanen. En dat is ook zo bij alle andere kassen in de omtrek.

      Verwijderen
    3. Dat moet zijn 1100 euro netto per máánd ;-)

      Verwijderen
    4. ik werk 30 uur per week in de schoonmaak met een vast contract en ook bij ons werk je onder tijdsdruk ,ook ik verdien net 1000 euro netto , dus het zijn niet alleen mensen met een uitkering die voor weinig geld veel en hard moeten werken.

      Verwijderen
    5. Maar het is geen wedstrijd wie het hardst voor het minste salaris moet werken.
      Dat deze beroepen zwaar onderbetaald worden staat buiten kijf.
      Het gaat erom dat je, als werkt, een salaris moet krijgen en niet dat je daarvoor je uitkering mag houden met allerlei sancties die daaraan verbonden zijn.

      Verwijderen
  12. 628,- per maand voor een alleenstaande, zoals hierboven beschreven wordt klopt niet helemaal. Dat moet zijn 661,77 Dat is de norm momenteel. De meeste gemeenten, zo niet alle, geven een alleenstaande een toeslag van 264,71. En dat moet ook wel, want anders kom je binnen no time in de schulden. Ik heb een baan, maar krijg nu ook nog een kleine toeslag van de bijstand. Hoe in hemelsnaam moet je rondkomen van alleen het basisbedrag van 661 euro? Dat kan niet als je in je uppie alle lasten moet dragen.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. ...ik ben het deels met Zuinigaan eens maar iets verder kijken kan nooit kwaad. Idd bussen vol mensen in de bijstand naar Westland en 2 mensen die er echt gaan werken, De rest blijft liever thuis, leven van de bijstand. Dat er veel mensen uit Oost Europa hier werken komt ook omdat wij Nederlanders sommige werkzaamheden beneden onze stand vinden. Natuurlijk is het vervelend als je economie of weet ik wat gestudeerd hebt en je moet als straatveger aan het werk maar is dat niet beter dan je hand op houden? Mijn dochter, ingenieur, ging ook folderen en als postbode aan het werk toen ze niet meteen een passende baan vond!
    Maar we moeten er inderdaad voor waken dat reguliere banen niet worden overgenomen door mensen met een uitkering!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb daar eens een vriendin naar gevraagd. Het gezin zit in de bijstand en haar man zou dit werk graag willen doen. Het was echter seizoenwerk en op oproepbasis. Zodra de inkomsten weg zouden vallen moesten ze weer bijstand aanvragen en kon het makkelijk gebeuren dat ze een week of wat of nog langer zonder inkomsten zouden zitten. Daarvoor hadden ze geen reserves.

      Hopelijk is dit nu veranderd en het zou al veel schelen.

      Verwijderen
    2. Nee, dit is niet veranderd. Vriend waarover ik hierboven schreef, liep ook daarop stuk. Diverse gesprekken, financiele dienstenwinkel in moeten schakelen voor bemiddeling, en intussen geen geld meer. Natuurlijk worden inkomsten met uitkering verrekend. Maar elke uitkeringsgerechtigde is doodsbang dat het niet goed gaat. En dat gaat het vaak ook niet. En een overbruggingsbuffer van een maand heeft niemand. Mijn idee is om in ieder geval een drie maanden een uitkering door te betalen en inkomsten op een tussenrekening bij de uitkeringsinstantie te laten binnenkomen. In dat geval durven meer mensen de stap te nemen misschien.

      Verwijderen
    3. Ik werk al 6 jaar in de kassen en er wordt bij ons vaak door Nederlanders gesolliciteerd maar bij ons worden helemaal geen Nederlanders meer aangenomen, alleen maar Oost Europeanen.
      Ze zijn voor de werkgever goedkoper, ze verdienen 2,5 keer zoveel als in hun eigen land en ze letten niet op veiligheid/CAO of wat dan ook. Ze klagen niet en doet wat hen gevraagd wordt (ook al is het onveilig of tegen de regels in) . Ze blijven 3 jaar en keren dan terug en voor hen in de plaats komen gewoon weer nieuwe Oost Europeanen. Dus het is voor de Nederlanders niet 'beneden hun stand', de werkgever neemt gewoon geen Nederlanders meer aan! @ Tecla Er wordt misbruik van gemaakt, door sommige werkgevers, uitzendbureaus, reïntegratiebureaus en uitkeringsinstanties.

      Verwijderen
  14. Werken voor je geld vind ik niet meer dan normaal, maar mensen ontslaan, in de bijstand gooien en vervolgens weer via die achterdeur weer aannemen omdat je moet werken voor je uitkering, vind ik dwangarbeid en ronduit asociaal. Je helpt een persoon en dienst familie de vernieling en de enige die er wel bij vaart is de werkgever of de staat.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Jaren geleden werd er al over deze plannen gesproken en was 90 % van de werkenden het er mee eens, want zij hadden geen zin om hard te werken voor "die luie uitkeringstrekkers". Er was maar een enkeling die waarschuuwde dat je zo wel de deur open zette voor de misstanden die valhalla hierboven aankaart. Dat je dan veel werkende bijstandsgerechtigden krijgt, allemaal zonder vooruitzicht op verbetering. Nog steeds vinden de meeste werkenden dat werken voor je uitkering een goed idee is. Ik vraag me altijd af waarom zij het geen goed idee schijnen te vinden dat alle mensen die werken gewoon salaris krijgen net al zij.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Er zal best een hardnekkige groep onwilligen zijn, maar er zijn in deze tijd ook heel veel mensen die gewoon de pech hebben gehad dat ze ontslagen zijn. Het valt met een steeds groter wordende groep werklozen echt niet mee opnieuw aan een baan te komen. Maar eenmaal in deze situatie belandt, dan hoor je dus ook bij die uniforme groep luie uitkeringstrekkers...

      Verwijderen
  16. Ik werk met behoud van uitkering. Als je het goed regelt, kun je er géén bult aan vallen. Regel ZELF, zoals ik heb gedaan, de plek waar je vrijwilligerswerk WIL doen. Ik heb leuke collega's en een leuke dagbesteding. Bovendien mag ik de vrijwilligersvergoeding inderdaad gewoon houden zonder er belasting over te betalen.
    Daarnaast is "werken met behoud van je uitkering" ook aan wetten gebonden. Je "mag/ moet" maximaal 20 uur per week het werk verrichten. Als je méér uren draait op je "werkplek" krijgt de werkgever te horen dat ze je een contract moeten aanbieden. Bovendien is er een maximum aan het aantal vrijwilligers dat je mag hebben. Tenminste als het om een bedrijf gaat dat winst maakt. Een non-profit organisatie mag iets meer maar toch niet alles.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als je meer dan 20 uur per week gaat werken dan bieden ze een stage-contact aan. Dus dan kun je 40 uur per week stage gaan lopen in de kas met behoud van uitkering (880 euro). Dat is toch onzin?
      De werknemer heeft er 4 maanden een gratis kracht bij voor 40 uur in de week, de begeleider van de sociale dienst krijgt een bonus bij haar salaris omdat ze je aan het werk heeft gekregen en de werknemer mag onder het minimumloon gaan werken. Na die 4 maanden is het helemaal niet gegarandeerd dat je een echt contract krijgt want er staan oost europeanen te trappelen en er zijn nog veel meer mensen in de bijstand die ook werkervaring op moeten doen. Er wordt misbruik van gemaakt en dat stoot mij tegen het zere been.

      Verwijderen
    2. Zoiets probeerde een loopbaanbegeleider (een hele aardige overigens) mij ook aan te praten. tot ze er achter kwam dat ik geen uitkering heb. Als je meldt geen uitkering te hebben gaan er ineens deuren voor je dicht. Uitzendbureaus gespecialiseerd in 'de rijpere werknemer' reageren dan niet meer. Het CWI moet officieel wel hulp bieden aan NUGgers, maar dan kun je misschien net terecht in de thuiszorg. Met nulurencontract en minimumloon uiteraard. Daar schiet je dus financieel niets meer op als je een verdienende partner hebt, want je kunt je hele 'aanrechtsubsidie' dan terugbetalen aan de belastingdienst.
      Ik heb besloten voor mezelf te gaan beginnen. Stoppen met dat zinloze solliciteren en stappen zetten naar echt werk.

      Verwijderen
  17. Maar bovenstaand artikel gaat niet over vrijwilligers werk.
    Het gaat over werk waarvoor de werkgever voorheen gewoon een salaris betaalde. Nu kost het hem niets, want het word nu gedaan met behoud van uitkering. Die dus door de gemaante wordt uigekeerd.

    Wat vrijwilligerswerk betreft zie ik hier alleen nog maar functies waar niets tegenover staat. Geen onkosten of reisvergoeding, geen verzekering en al helemaal geen vrijwilligers bijdrage. Daar moet je notabene zelf kosten voor maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Vaak wordt het aanbod van dit soort laaggeschoolde arbeid geregeld door reintegratie bureaus, meestal tijdelijk. Voor sociale diensten, reintegratiebureaus en werkgevers pakt dit gunstig uit, voor de werknemer jammer genoeg niet want die ontvangt een paar honderd euro minder op de rekening, bij een 38-urige werkweek dan bijstandsgerechtigde echtparen.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. er wordt vaak geen rekening gehouden met alleenstaande ouders die geen opvang of oppas hebben en daarom moeite hebben om hun verplicht werken te kunnen doen.
    Zou fijn zijn als ze daar ook eens rekening mee houden.

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Inderdaad, ik heb sinds kort een bijstandsuitkering met een dochter van 1 jaar oud. Ik krijg geen kinderopvangtoeslag omdat ik niet werk of studeer. Ik werk wel 24 uur maar dat is vrijwillig (verplicht) waardoor mijn netwerk 'opgezadeld' wordt met de opvang voor mijn dochter. Ik vind het veel gezonder voor de sociale skills van mijn kind als ze naar een kinderopvang mag maar dat kan ik niet betalen. Ook zelf voor haar zorgen mag maar vier dagen per week. En wat doe ik? Schoffelen, inderdaad. Zit je dan met je universitaire opleiding..

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.