Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

donderdag 24 oktober 2013

Appels van mijn appelboom

Herinner je je nog mijn enthousiaste bericht dit voorjaar over alle bloesems aan mijn appelboompje dat ik twee jaar geleden gekocht had (klik)? Het zag er geweldig uit en mijn verwachtingen waren hoog. Nadat alle bloesems verdwenen waren, hingen er 3 miniappeltjes aan de boom. Maar helaas, toen ik later nog een keer mijn appelboom inspecteerde, waren ook die verdwenen. Niets meer over van alle appels die ik verwacht had in de herfst, nu dus, te kunnen plukken. Het goede nieuws is dat mijn appelboom in de afgelopen 2 jaar een stuk steviger is geworden, iets groter en een stuk minder iel dan in het begin. De boom wordt sterker en in november ga ik hem een beetje bijsnoeien.
Ik droom nog steeds van appels aan mijn eigen appelboom en dat gaat tussen nu en een aantal jaren vast en zeker gebeuren.
En appels?
Die koop ik in de supermarkt.

8 opmerkingen:

 1. Hier hetzelfde geval. De oude perenboom is de enige in de buurt en de bloesem wordt niet bestoven.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Reacties
  1. Ook zelfbestuivers doen het beter met kruisbestuiving.

   Verwijderen
  2. Inderdaad, het is altijd beter 2 of meer fruitbomen te planten. Het is een heel goed appeljaar (geweest)

   Verwijderen
 3. Bij ons heeft het ook een paar jaar geduurd en moet je nu zien. Dit jaar hadden we topoogst, mooie grote rode superlekkere appels! Hopelijk volgend jaar weer, hoewel de oogst na een goed jaar beduidend minder is / kan zijn. Geef de moed dus nog niet op!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. onze bomen staan 3 jaar ( 5 bomen verschillende soorten) vorig jaar 8 appeltjes totaal, nu :de boom met de minste appels had er 3, maar de boom met de meeste appels wel 30
  Kortom, geduld ze komen vanzelf.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb gister met mijn vader de appels van 3 bomen (waarvan eentje al erg oud en die draagt niet veel meer) bij mijn ouders in de tuin geoogst, 4,5 emmer! We waren best tevreden. Dat wordt lekker veel: gepofte appel, appelplaatkoek (= appeltaart maar dan anders met custardbeslag), zo uit de hand en misschien ook wat drogen of uitdelen dat moest mijn moeder nog beslissen. Dus inderdaad, wel een goed appeljaar (hier bij ons althans). Maar met jonge boompjes moet je helaas ook wat geduld hebben, het komt vanzelf wel op gang. Anders volgend jaar even met de plumeau erdoor om de bestuiving een handje te helpen.

  Groetjes Lily

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dat duurt nog even voordat je echt een grote appelboom hebt.

  BeantwoordenVerwijderen