Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 9 oktober 2013

Aankondiging: Tussen 14 en 20 oktober - De Week van de Energierekening

Tussen 14 en 20 oktober is het De Week van de Energierekening. Deze Week van de Energierekening is een initiatief van de onafhankelijke organisaties Milieu Centraal, Vereniging Eigen Huis, de Nederlandse Woonbond, VvE Belang, Vastgoed Belang, VACpunt Wonen en het Ministerie van Binnenlandse Zaken.
Je kunt aan de slag met makkelijke bespaaracties en je maakt kans op 2.500 euro aan zuinige apparaten
Klik hier op de link van Milieu Centraal om er meer over te lezen en te kijken hoe je kans kunt maken op zuinige apparaten.
Er is ook een energievergelijker: Advies op Maat, om te kijken hoe jouw energieverbruik is in vergelijking met anderen. Leuk: ik hoor in mijn categorie tot de laagste 10%. Ik verbruik namelijk veel minder energie dan anderen in een vergelijkbare situatie.
Hoe scoort jouw verbruik? 

10 opmerkingen:

 1. Leuke link. Ik ben heel zuinig met electriciteit. Logisch met een gasoven.Maar ook met gas scoor ik laag.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk, bedankt voor de link. Ik heb net de vragen uit de EnergieBespaarWijzer ingevuld. Ik had mezelf van tevoren een energiescore van 70 toebedacht maar eindigde op 83. Het gemiddelde voor mensen in mijn woonsituatie is 65. Niet slecht dus! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nog een aanvulling: qua gasverbruik zit ik erg hoog, qua stroomverbruik juist erg laag. Vorig jaar ben ik erg slordig omgegaan met de cv. Ik zette de thermostaat vaak pas lager als ik naar bed ging en het kwam ook regelmatig voor dat ik 'm vergat en 's morgens in een heel warm huis wakker werd. Ik monitor mijn energieverbruik nu weer.

   Verwijderen
 3. Mijn verbruik is sinds de aanleg zonnepanelen er alleen maar op achteruit gegaan. Ik merk dat de dagen korter worden. Vorige week verbruikte ik nul kWh :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk! Ik ben heel tevreden over ons stroomverbruik dat komt uit op tussen de 1100-1400 kwh per jaar voor 2 personen, inclusief elektrisch koken.
  Helaas ziet ons gasverbruik er dit jaar minder rooskleurig uit. Afgelopen week hebben we 20m3 gas verbruikt, en dan is de verwarming nog niet eens aan geweest en ik heb ook niet gedoucht! Die lading gas is puur voor het warmhouden van het buffervat, ik hou mijzelf voor dat wij dit alles binnenkort (voor volgende winter) aan gaan pakken. Maar voor iemand die altijd een heel zuinig verbruik heeft gehad is het toch slikken...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bedankt voor de tip, we zitten redelijk goed, maar het kan nog zeker beter...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuke site zeg! Ik zit met electrisch veel lager dan "gemiddeld" en met mn gas zit ik wel iets hoger. Maar wel leuk om te lezen dat ik bij zoveel procent van de gebruikers hoor :-)

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 7. leuk om te kijken wij zijn gemiddelde gebruikers.
  Het viel mij echt mee met stroom zit ik voor 2 personen op 3.567
  En het mag 3.424 wezen .
  Er is dus nog wel wat aan te doen om het naar beneden te krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Vooral in de winter zijn er super veel manieren om goed te besparen op energie. u kunt altijd spaarlampen in plaats van gloeilampen gebruiken maar ook alleen het omlaag zetten van de thermostaat kan helpen in de energiekosten.

  Veel mensen zijn gewoon niet gewend om dat allemaal in de gaten te houden. Lekker dikke thermokleding in de winter als u voor de tv zit! Misschien minder comfort maar wel een dikkere portemonnee:)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Goed initiatief van o.a. de Vve. Altijd goed om te weten wat je verbruikt. Leef bewust.

  BeantwoordenVerwijderen