Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 26 oktober 2013

Foute insuline

Fabrikant Novo Nordisk roept foute insuline terug. Lees dit bericht op NOS.nl. Door de foto werd ik op het verkeerde been gezet! Wat nu, zulke insuline gebruik ik!!!
Maar volgens het bericht ging het om flexpennen. In deze pennen zit de ampul geïntegreerd in de pen. Deze pennen zijn wegwerppennen. Ampullen zoals die op de afbeelding komen in een pen die je duizenden keren kunt gebruiken. Gewoon regelmatig een nieuwe ampul er in, een schone naald er op en spuiten maar. Veel minder om weg te gooien en daardoor een stuk milieuvriendelijker dan flexpennen. Ik gebruik wel dezelfde soort insuline, dit is een mix van 30% kortwerkende en 70% langwerkende insuline, maar dan in losse ampullen. In de foute partijen is de mix anders dan de 30/70 verhouding.
Zouden de ampullen met mijn insuline ook in China geproduceerd zijn? Ik heb op de ampullen, in de bijsluiter gekeken en op het doosje, maar nergens vind ik iets over het land van herkomst.
Mocht jij wel flexpennen gebruiken, klik dan hier op de site van de Diabetes Vereniging Nederland, dan kun je zien om welke partijen het gaat. Ook hier, op de site van de fabrikant, vind je informatie.
Ik moet zeggen, ik vind het een naar idee, zulke partijen insuline waar iets mee mis is. Waarom is de kwaliteitscontrole niet beter? Je moet er toch van uit kunnen gaan dat er in zit wat er op staat? Dat is in dit geval niet zo, er zijn DRIE MAANDEN lang insulinepennen gevuld met een foute insulinemix!

8 opmerkingen:

 1. Het is niet 3 maanden productie! Het zijn 5 batches die waarschijnlijk 1x in juli en 1x in oktober geproduceerd zijn. En ik vermoed zelfs dat het om 1 productie gaat van een tussengrondstof (intermediate) die in de pennen gemengd wordt met andere grondstoffen en dat die grondstof of niet goed gemengd is of ontmengd tijdens opslag. Er kan een recept wijziging geweest zijn (andere grondstof bv) en daar een kleine tikfout die zelfs met een 6 ogen principe er door geglipt is, of bij een onderhoudsbeurt een balans niet helemaal waterpas gezet zijn. De kwaliteitscontrole werkt wel want het is nu wel bekend. Deze batches hebben nog een lange shelflive dus ik vermoed dat dit de eigen kwaliteitscontrole geweest is. Het is ook een heel laag percentage dat afwijkt. 99,8% van de pennen van deze 5 batches is in orde. Maar omdat het om de gezondheid en levens van mensen gaat is de terugroepactie de enige goede oplossing.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Op de site van de fabrikant staat inderdaad dat het maar om een heel klein percentage gaat. Dat is dan wel weer fijn. Ik heb wel de indruk dat de flexpennen vooral in de zorg gebruikt worden. Mijn moeder gebruikte in het verzorgingshuis flexpennen. Als er met kwetsbare mensen iets mis gaat, is dat waarschijnlijk ernstiger dan bij mij, omdat niet duidelijk wat de oorzaak is van de klachten. Ik kan wel wat hebben. Als ik mij niet goed voel, dan ga ik meten en bijspuiten of bij-eten.

   Verwijderen
 2. Heb je gisteren DWDD gezien, heel interessant item over een ontdekking voor diabetespatiënten waardoor een paar keer per dag controleren en spuiten straks niet meer hoeft: Diabetes type1 patiënten kunnen de beschikking krijgen over een kunst-alvleesklier die ervoor zorgt dat patiënten niet langer koolhydraten hoeven tellen of insuline hoeven te spuiten. Duurt naar verwachting nog een paar jaar voordat het op de markt is.
  hier is de link met het item:
  http://dewerelddraaitdoor.vara.nl/media/302660

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. jep, had het gezien. Geweldig :-) Kijk er naar uit!

   Verwijderen
  2. Het koolhydraten tellen wordt een tweede "natuur". Ik heb helaas type 2 maar voor mij is het niet nadenken/tellen/controleren. Ik controleer alleen als ik me iets anders voel. En mijn lange termijn glucose "Hangt aan een draadje" -is al jaren hetzelfde- zegt mijn internist. Gewoon goed voor jezelf zorgen, meer niet. Ik heb de ziekte diabetes, ik ben het niet!

   Verwijderen
 3. Wij hebben een aantal klanten met een flexpen, ik werk in de thuiszorg namelijk. Gelijk maar even een mailtje naar de collega's gestuurd als ze het willen controleren. Bedankt

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb mijn moeder even gebeld om te checken welk merk pen zij gebruikt. Gelukkig een ander merk. Scheelt weer.
  Ze had het zelf nog niet gelezen.

  Greetz,
  Jacqueline

  BeantwoordenVerwijderen