Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zondag 27 oktober 2013

Spionage bij Zuinigaan?

Er is een heleboel gedoe over spionage. De NSA in de VS luistert af en leest mail. Angela Merkel wordt afgeluisterd en ik denk dat er ook veel Nederlanders worden afgeluisterd en dat hun mail gelezen wordt. Hoe ze het precies doen, geen idee, maar als je plannen hebt om ooit naar de VS te gaan, dan lijkt het me verstandig om geen malle dingen over de de VS ergens te posten of te tweeten. Je weet nooit of jouw grappig bedoelde uitspraak terecht komt bij iemand die helemaal niet snapt dat je een geintje maakte. De enige manier waarop je nog wel "geheime" informatie kunt verzenden, is via de post. Er is nog steeds briefgeheim. Misschien wordt je mail gelezen, wordt je telefoon afgeluisterd en je tweets gelezen. Je handgeschreven brieven worden niet open gemaakt en kunnen niet digitaal uitgelezen worden. Maar ja, woorden op papier is zó 20e eeuws, zó ouderwets, zó achterhaald. Dat doet bijna niemand meer. Mijn schoonmoeder stuurde mijn man in onze eerste jaren bijna wekelijks een briefje en hij belde zo nu en dan vanuit een telefooncel naar zijn ouders. Wij hadden geen telefoon, dus we waren vanuit Friesland alleen per post bereikbaar en schoonouders hadden ook geen auto. Bijna niet voor te stellen nu met alle mobiele telefoons en internet verbindingen.

Dat afluisteren door geheime diensten roept bij mij ook vragen op.
Zou ik ook afgeluisterd en bespioneerd worden? Ik heb veel lezers, zouden ze de inhoud van mijn blogs scannen op opstandige, opruiende teksten?
Ik spreek met mijn kinderen altijd Fries. Zouden ze Friestalige mails kunnen lezen? En Friestalige telefoontjes of SMS's-jes?
Of zou dat júíst de aandacht trekken en zou een spionagedienst dan júíst willen weten wat voor eetafspraak ik maak of wat voor gesprek ik met mijn kinderen voer?

3 opmerkingen:

 1. Je weet maar nooit welke 'oud Fries' een leuke functie heeft gekregen aan de andere kant van de oceaan enne... een spionnetje zit in een klein hoekje, schilderijtje, lampje. Ik zie het al voor mij: Wordt er geroepen in de VS: Klaas, kom, weer een Fries aan de telefoon!!
  Maar even serieus, het is wel een groot puntje en de Amerikanen doen net of het de gewoonste zaak van de wereld is. Vraag ik mij ook wel af, wie hebben ze in Nederland afgeluisterd?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Amerikanen denken dat ze alles kunnen en mogen. Alsof zij o-zo belangrijk zijn. Na nine eleven hebben ze hun wetten zo veranderd dat ze alles 'mogen' doen en de rechten en privacy van mensen niet meer bestaan. Zo zou Merkel al sinds 2002 worden afgeluisterd, toen zat zotte George W. nog in het witte huis.

  En ja, Fries zullen ze ook kunnen vrees ik. Ik denk dat ze in bijna elke taal of dialect wel mensen hebben die het kunnen verstaan of lezen.

  @Inrustigvaarwater: Wie in Nederland is afgeluisterd, ik denk Rutte en andere leden van de reging/kabinet zeker. Maar bewijs het maar is.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Gelukkig lopen er mensen als E(dward) S(nowden) rond die dergelijke praktijken bekendmaken. Hà, nou weet je zeker dat je ook bespioneert gaat worden ;).
  En mij hebben ze nu ook op de korrel...
  groet

  BeantwoordenVerwijderen