Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zondag 27 oktober 2013

Geen verkoop op Marktplaats

Er is aangifte gedaan tegen diegene die Mein Kampf wilde verkopen in zijn galerie. Klik hier. Handel in het boek is sinds 1974 bij wet verboden vanwege het haatzaaiende karakter. Ik had recent gelezen dat die galerie het boek te koop had en begreep niet goed waarom je dat zou willen verkopen.
Ik heb een Nederlandstalig exemplaar op zolder staan en had geen plannen om dit boek ergens te koop aan te bieden. Het boek was in het bezit van de overgrootvader van mijn kinderen (niet mijn grootvader). Ergens rond 1933 aangeschaft en al ver voor de oorlog had deze overgrootvader zijn enthousiasme voor het nationaalsocialisme verloren. Zeker tijdens de oorlog hadden de nazi's het in zijn ogen volledig verbruid, toen sloten ze zijn zoon (grootvader van mijn kinderen) op in een concentratiekamp, omdat die zoon dingen deed die volgens de regels van de de nazi's verboden waren.
Omdat het boek al sinds bijna 40 jaar niet meer verhandeld mag worden, zijn er waarschijnlijk tegenwoordig weinig mensen die er iets van gelezen hebben. Nou, ik wel een beetje, gewoon uit nieuwsgierigheid en ik moet jullie zeggen, het is niet om dóór te komen. Veel verder dan de eerste paar bladzijden heb ik het niet gebracht. Het is onvoorstelbaar dat dat boek zo veel te weeg heeft gebracht.
Het boek staat tussen de boeken die ik weg wil doen, maar waar ik met dit boek heen moet? Geen idee! Volgens mij kan ik er niemand blij mee maken. En als er iemand is die ik er blij mee zou kunnen maken, dan wil ik die persoon daar helemaal niet blij mee maken. Een rariteit, zo'n boek, maar wel enorm beladen.

26 opmerkingen:

 1. Reacties
  1. Ik heb zelf geen open haard en ik vind het een beetje dubieus om collega's te vragen of het boek in hun open haard in de vlammen kan.

   Verwijderen
  2. Weet je wie er ook heel goed waren in boekverbrandingen? ;)

   Verwijderen
  3. @Valhalla: Daarom vind ik het zo dubieus om juist dit boek te verbranden. De nazi's verbrandden destijds alle boeken van "Entarttete" niet-ariërs en communisten etc. etc. Moet ik dan het boek van die krankzinnige man verbranden?

   Verwijderen
 2. Hey Zuinigaan,
  Niet dat ik het eens ben met de theorieën die in het boek worden verkondigd, maar in het verleden is er al eens boekverbranding geweest en dat lijkt me achteraf gezien ook geen ideale oplossing. En in een recenter verleden waren er 'verboden lijsten' van boeken. Ook dat was niet ideaal: de verboden vrucht, weet je wel. Waarom brengen ze geen versie van het boek uit met voetnoten en laten het verplicht aan bod komen in de les geschiedenis op school? Misschien bereik je veel meer door erop in te gaan dan door het te verbieden...
  Maar dat is gewoon mijn mening. Mvg,
  Nienke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat ik niet begrijp is dat het boek ook bij Bol.bom te koop staat

  http://www.bol.com/nl/s/boeken/zoekresultaten/Ntt/mein+kampf/N/8299+8293/Nty/1/search/true/searchType/qck/suggestedFor/mein/sc/books_nl/index.html?_requestid=225606

  BeantwoordenVerwijderen
 4. omdat het zo`n oud boek is, misschien wil een museum het boek wel hebben, of inderdaad verbranden

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Museum inderdaad? Ik was laatst in een bejaardentehuis en daar lagen foldertjes van "Als u uw zolder opruimt en u komt nog iets uit de oorlog tegen, neem dan aub contact met ons op".

  Kijk, was deze actie: http://www.verzetsmuseum.org/museum/nl/collectie/schenkingen/schenkingen,niet_weggooien

  Je kunt het in ieder geval vragen...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Tja, het verzetsmuseum, of de vuurkorf, of het oud papier. Als het nou een ander boek was, zou je het toch ook van jezelf weg mogen doen als je het niet wilt lezen? Dan hoef je dit niet op de zolder te houden lijkt me.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Als je het nu uit interesse wil lezen? Ik begrijp de hetze niet zo.Iemand die het graag wil lezen, leest het wel op internet. Iemand die vreemde ideeen heeft, raakt ze niet kwijt omdat je Mein Kampf niet mag lezen.

  De meest vreselijke dingen die nu nog gebeuren zijn in een paar kliks niet in geuren, maar in elk geval in kleuren en bewegend beeld te 'bewonderen' maar een boekje van iemand die al 70 jaar dood is en waarvan 99,9% van ons best weet dat t een totaalidioot was, dat moet worden vervolgd? Nee, snap ik niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik ben zelf tegen het vernietigen van ieder boek Valhalle maar dat wil niet zeggen dat ik het jn dit geval niet snap! Ook al kun je dit boek elders kopen en/of lezen dan zou ik daar persoonlijk niet aan mee willen werken.
  Janne

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik snap het probleem wel. Het is een Joodse organisatie die aangifte doet. Die kunnen moeilijk zeggen: "prima, gooi dat boek maar in de verkoop, het maakt ons niets uit". Waarschijnlijk doen andere groeperingen ook nog wel aangifte.
  Paula

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik spaar postzegels ook van Duitsland en daar zitten ook 'foute' zegels bij ik krijg daar wel de kriebels van maar beschouw het maar als een onderdeel van de geschiedenis

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik zou een informeren of de bieb het boek niet kan gebruiken.....

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Dat boek is zo goed als onleesbaar. Lekker bewaren voor je achterkleinkinderen, misschien zit er een slimmerik bij die het kan gebruiken bij een studie geschiedenis oid.
  Annemaria K.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Bij mij was dat boek al lang de open haard ingegaan. Is het tenminste nog van nut.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Gezien de aard van de verkoopwaar snap ik dat de galeriehouder diverse exemplaren van het boek in de collectie heeft, wat ik minder snap is dat jij het boek nog zo lang bewaard hebt. Gooi het dan gewoon in de vuinisbak. Laat iedereen voor zichzelf mag bepalen of 'ie het boek wil lezen, dat hoeft de overheid ons niet op te leggen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Strikt genomen is het boek niet van mij, maar van mijn ex, die sinds 10 jaar in een psychiatrische inrichting verblijft. Ik ben terughoudend in het weggooien van spullen van anderen.

   Verwijderen
  2. Sorry, ruim 15 jaar bedoel ik.

   Verwijderen
 15. Mijn vader heeft het voor de oorlog ook gelezen en wist toen meteen wat H. voor plannen had. Daarom snap ik niet waarom er niet veel meer mensen/politici toen de ogen niet open zijn gegaan. Ik denk dat musea genoeg exemplaren hebben en ik zou het in de grijze container doen als je het niet langer wilt houden.
  Maar inderdaad wat er tegenwoordig te zien is op journaals is evengoed vreselijk en iedereen lijkt afgestompt te worden door steeds maar dat soort beelden. Vroeger zag je geen dode mensen op het journaal, nu avond aan avond.( kijk zelf zelden naar die beelden, zap weg) Waarom inderdaad dan zo'n angst voor het boek van H.?

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik meen me te herinneren dat ik ooit dit boek in de bieb heb proberen te lezen. Inderdaad, niet door te komen. Onleesbaar. In die zin begrijp ik het gevaar van dit boek niet. En er zijn vast nog wel gevaarlijker boeken die gewoon in omloop zijn en die niet verboden zijn.
  Geartsje

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Als wc-papier gebruiken lijkt me passend.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. De man die nu aangeklaagd wordt, verkoopt M.Kampf voor 150 euro en kan slecht aan originele exemplaren komen van voor de oorlog. Hij wil alleen uit die tijd verkopen en meestal zijn het historici die het kopen ( 2 in 6 jaar) Geen extremisten of zo.

  BeantwoordenVerwijderen