Gisteren heb ik cake van een cakemix gebakken. Zo'n cakemix waar je alleen maar water bij hoeft te doen. Dat had ik nog nooit eerder gedaan. Ik bak altijd cakes met boter en eieren. Nou ja, altijd, zo vaak bak ik geen cakes. Maar goed, deze keer dus uit een pakje, met een bakje erbij als cakevorm. Cakebeslag van echte cake is om je vingers bij op te eten, maar ik vond dit beslag helemaal niet lekker! Een slecht voorteken. Ik heb de cake geproefd toen hij klaar was.
Brrr, totaal niet zoals een lekkere cake hoort te smaken. Voor mij nooit weer een pakje!
Hoe moet het dan wel?
200 gram zachte (gesmolten) roomboter.
200 gram suiker.
4 eieren op kamertemperatuur
200 gram zelfrijzend bakmeel.
wat citroenrasp en citroensap naar smaak toevoegen.
1. Verwarm de oven voor op 150°C.
2. Klop de boter met de mixer 2 minuten op de hoogste stand.
3. Voeg de suiker toe en klop het mengsel nog eens
2 minuten.
4. Klop de eieren er één voor één met de mixer door. Voeg het
volgende ei pas toe als het vorige geheel is opgenomen.
5. Spatel het zelfrijzend bakmeel er in 3 of 4 keer door en daarna
het citroensap- en de rasp.
6. Schep het beslag in de licht ingevette cakevorm, strijk de
bovenkant met een spatel glad en zet de vorm diagonaal op
het rooster op de tweede richel in de voorverwarmde oven.
7. Bak de cake ca. 60 minuten
8. Laat de cake afkoelen tot het gebak van de rand loslaat en
stort het daarna op een met bakpapier bekleed rooster. Laat
verder afkoelen.
Over besparen en bezuinigen en over met pensioen zijn. En ook over leven in de huidige tijd!
dinsdag 29 oktober 2013
Zelf cake bakken
AUTEUR: Aaf, alias Zuinigaan.
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Da's idd zo veul lekkerder, mjammmm!
BeantwoordenVerwijderengroet
haha wat bezielde je?
BeantwoordenVerwijderenGekocht in de hamsterbonus. Één pak brownies en een pak cakemix. Die brownies zij best lekker, maar de cake was echt een vergissing.
VerwijderenMijn kids vinden mijn beslag ook het lekkerst als ik het "zelf" maak ipv een pakje...Dan staan ze niet zo hard te trappelen om de bak uit te slikken haha
BeantwoordenVerwijderenGr. Boukje
Ik vind die mixen waar je alleen water bij hoeft te doen altijd een beetje eng! Wel gebruik ik soms een cakemix, maar daar moet ik dan zelf eieren, boter, melk en suiker bij doen.
BeantwoordenVerwijderenWij vinden de bakmixen van Home Made (waar je alleen water bij hoeft te doen) wel redelijk hoor. De kruidcake en de chocoladecake hebben wij altijd in huis op voorraad, voor als er onverwacht gasten komen en ik niet zo snel wat in elkaar kan flansen. De bakmixen van AH eigen merk vind ik niet zo lekker.
BeantwoordenVerwijderenKlopt de mix voor kruidcake van Home Made is wel goed te doen.
VerwijderenVerder cake uit een pakje, brr :)
Zelf maken is natuurlijk ook veel leuker!
Ik begrijp niet waarom mensen die cakemixen kopen! Het is even snel zelf gemaakt en je kan het recept naar eigen smaak aanpassen.En waarschijnlijk is het goedkoper als je het zelf maakt (maar dat weet ik eigenlijk niet zeker). Bij pannenkoekenmix begrijp ik het zelfs nog minder waarom mensen dat zouden kopen...Er bestaat echt NIETS dat gemakkelijker is om zelf te maken.
BeantwoordenVerwijderenMvg,
Nina
Met cakemix heb ik geen ervaring mee, maar cakebeslag is heerlijk en het doet me denken aan een van m'n zoons, die als klein ventje eens vroeg waarom cake nog in de oven moest: hij vond (en vindt nog steeds) dat het bakken de smaak niet ten goede komt!
BeantwoordenVerwijderenAnkie
Oei, ik durf het bijna niet te bekennen, ik heb nog nooit een cake helemaal zelf gemaakt. Ik ben niet zo van de cakes en als ik er al eentje eet dan is hij kant en klaar. Toch maar een keer jouw recept uitproberen :-)
BeantwoordenVerwijderenKlinkt lekker! Mij lukt het nooit zo goed, maar ik blijf het steeds proberen. Ik wil straks ook eens een keer wat cakes gaan wecken, dan heb ik altijd wat bij de hand voor eventuele onverwachts bezoek. Of voor mezelf natuurlijk ;-)
BeantwoordenVerwijderenIk gebruik nooit bakmixen omdat ik ze eerst en vooral minder lekker vind of 'huisbereid' beslag en ook omdat ze veel duurder uitkomen of zelf het deeg maken. Maak je zelf deeg dan weet je tenminste welke producten je gebruikt hebt. Ik heb ooit eens een broodbakmix gekocht maar we vonden die veel te zoutig. Ik heb meerdere soorten bloem die ik, naar believen, zelf meng om de gewenste broodsoort te bekomen : veel gezonder en veel goedkoper of een mix. liesbet
BeantwoordenVerwijderenIk vind cakes met zelfrijzend bakmeel nooit luchtig genoeg worden. Misschien ligt dat aan mij hoor, dat ik niet lang genoeg mix. Ipv die hele kant-en-klaarmixen (die vind ik altijd maar raar smaken), gebruik ik altijd cake-meel. Moet gewoon nog suiker, boter en eieren bij, maar levert bij mij de lekkerste cakes op.
BeantwoordenVerwijderenIk gebruik eigenlijk ook altijd cakemeel en net wat Jolanda hierboven zegt is dat ik de cake dan en niet mooi luchtig krijg en niet zo mooi hoog. Ze blijven dan altijd zo laag.
BeantwoordenVerwijderengroetjes
Janneke
De mixen zien er altijd zo mooi uit in de winkel en het is zooooooo simpel volgens het pak. Maar alleen de kruidkoek van homemade gebruiken wij soms en die is lekker.De andere vinden wij totaal niet lekker en bovendien nog duur ook. Al gaat er niets boven vers gebakken cake etc. Ik gebruik bloem en bakpoeder en dat bevalt prima.
BeantwoordenVerwijderenik gebruik bloem en maizena (maizena 10 % en bloem 90 % van t totaal. dus in dit recept 180 g bloem en 20 gr maizena) en verder hetzelfd.e alleen citroen er nog nooit door gedaan. eens proberen. ik bak regelmatig met dochter cupcakes. vind ze superleuk :) met simpel glazuur (poedersuiker met klein beetje water) en dan versiersel erop :D heerlijk. voor verjaardagen maak ik er dan botercreme op en dan de kids laten versieren. pannekoeken maak ik wel met mix, maar heb t idee dat pannekoeken van bloem hier altijd erg hard worden en weet nog niet waar t aan ligt. terwijl met pannekoekenmix zijn ze veel soepeler.. iemand tips ? dan ga ik t eens proberen weer met bloem..
BeantwoordenVerwijderenLekkere pannekoeken bak je van 400 gram bloem, 3 eieren, 8 dl melk en een snufje zout. Een klontvrij beslag mixen met de staafmixer, dat geeft echt superluchtig resultaat. En bakken in een beetje roomboter.
VerwijderenAnkie
Beetje bakpoeder door het pannenkoekbeslag doet wonderen, goede pan gebruiken en in ruim boter en er met bakken echt bijblijven.
Verwijderenik geef eerlijk toe dat wij altijd wel een pak van home made in huis hebben, toegegeven zelfgemaakt is het allerlekkerste ,maar met die kant en klaar mixen heb je wel heel snel en zonder al te veel rommel iets lekkers tenminste wij vinden de brownies en cookies van dit merk best wel lekker
BeantwoordenVerwijderenTip voor pannenkoeken Gretha, deel boekweitmeel erbij gebruiken en dan natuurlijk voldoende eieren, op 1 pond meel 4 stuks en melk. Ik ben zelf helemaal weg van sojamelk, erg lekker.
BeantwoordenVerwijderenCake; 400 gram biologische zonnebloemolie, 100 gram water, 400 gram suiker, 500 gram eitjes, 600 gram speltbloem, 1 1/2 zakje bakpoeder, rasp van biologische citroen en het sap. Heb je geen biologische citroen deze afboenen met zuiveringszout. Pannenkoeken; 400 gram boekweitmeel, 900 gram water, iets zout -dit vroeg wegzetten- op het laatst zakje bakpoeder en 4 eitjes. Boekweitmeel neemt meer vocht op en melk gebruik ik nooit voor pannenkoeken. Heb het goed.
BeantwoordenVerwijderenwaar koop je boekweitmeel.. ?? op loopafstand alleen bas zitten en met zoontje die 2x slaapt en dochter straks school zit veel verder weg voor boodschappen er niet in (en zeker niet met oppaskindjes.. dan is het gewoon werktijd). thnx iig thedadigitaal en gerrie. en wow gerrie.. wat een megacake wordt t dan... ? voor mn cupcakes gebruik ik altijd maar 150 gram bloem, 150 gram, 150 gram suikerboter en 2/3 eieren... ben wel benieuwd waar je speltbloem kan kopen ? jammer dat alles zelf maken zoveel tijd kost.. :p maar vind t wel leuk om af en toe te doen ;)
BeantwoordenVerwijderenIk bak altijd twee cakes tegelijk. Dat is goedkoper voor de energierekening. Sorry, dat ik dat niet vermeldde. En boekweitmeel is in de meeste supers gewoon te koop. Ik woon in een klein dorp in Oost Groningen en ik haal het op loopafstand. En speltbloem koop ik ook gewoon in ons dorp. In pakken van twee kilo en het komt van een molen in Kropswolde.
BeantwoordenVerwijderen*Gerrie:
BeantwoordenVerwijderenWat zou ik ook ontzettend graag in een klein dorp in Oost Groningen willen wonen. Helaas, waar zou ik moeten werken om in mijn levensonderhoud te voorzien?
Liesje
Prachtig en wat lekker zal dat smaken!
BeantwoordenVerwijderen