woensdag 27 november 2013

Hoe Groningen werd leeggeroofd: Aardbevingen in Grunn

Wat las ik gisteren op NOS.nl? Betrokken instanties sluiten zwaardere aardbevingen niet uit! Hoe zwaar dan? Nou, tussen 4,5 en 6 op de schaal van Richter.

Pardon?

Dáár is mijn huis uit 1972 niet op gebouwd! Toen hadden ze er geen idee van dat het Slochter aardgasveld zulke aardbevingen teweeg zou kunnen brengen. Volgens de kaarten wóón ik boven het aardgasveld. Eerlijk gezegd weet ik niet of mijn huis een aardbeving van 6 op de schaal van Richter zou kunnen doorstaan!

Wat gebeurt er dan? Dit vind ik op Wikipedia:
5 tot 5,9 .
Heftige trillingen die door iedereen met schrik worden waargenomen; meubels bewegen; voorwerpen vallen om; klokken blijven stilstaan; schoorstenen kunnen instorten; scheuren in wegdek; lichte tot matige schade aan gewone gebouwen zoals scheuren in stucwerk; oude en zwakke gebouwen kunnen zware schade oplopen of (gedeeltelijk) instorten; veel mensen verlaten in paniek hun huizen; over het algemeen geen sprake van levensgevaar, wel gevaar van verwondingen.

Citaat uit het NOS artikel:

Voorzitter Wim Meijer van de commissie die moet adviseren over het terugkrijgen van het vertrouwen van de Groningse bevolking in de gaswinning, wil een onderzoek naar de besluitvorming in het verleden. Volgens hem is er sprake geweest van een "rooftocht die niet deugt", waarbij onder meer de NAM onvoldoende transparant geweest is over de risico's van aardbevingen.
Het was gisteravond ook op het 8 uur journaal. Het lijkt er inderdaad op dat we hier in Groningen van de stabiele Groninger kleigrond zijn beroofd.
En wat is mijn huis dan nog waard? En hoeveel moeten huurders extra betalen aan woningcorporaties om alle schade te herstellen? Die corporaties hebben daarvoor ook geen zak met geld liggen!

Als je op deze link klikt, krijg je een overzichtskaartje met alle aardbevingen in 2013. Alléén in dit jaar dus.
De afgelopen nacht was er nog eentje in Appingedam.

Hier kun je een bericht lezen over de schade aan Rijksmonumenten: 70% is beschadigd!

8 opmerkingen:

  1. O wat lijkt het me een angstig idee om daar te wonen.Hopelijk komt er op de een of andere manier een goede oplossing voor jullie in Groningen.groeten Margreeth

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Verschrikkelijk voor de mensen die er wonen, het gas word verkocht, er stroomt geld de schatkist in en de mensen die er wonen zitten met de ellende, angst, huizen die beschadigd raken en niemand meer wil hebben, financieële problemen. zij zijn de dupe .
    Nederland( wij dus met zijn allen) verdienen geld ten koste van hen.
    Ik vind het echt heel erg! ( je zal er maar wonen)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Reacties
    1. Ik hoop dat er naar aanleiding van de publiciteit rond het rapport van de commissie Meijer goede maatregelen getroffen worden. Het is niet alleen de aardbevingen, maar er treedt ook bodemdaling op, waardoor er overstromingsgevaar dreigt. Het nare is dat het er op lijkt dat de regio alle schade van bodemdaling moet oplossen. Wij moeten zorgen voor dijkverzwaring, voor betere gemalen etc. De bodem is nogal wat gedaald, de afgelopen decennia.

      Verwijderen
  4. Niet best, ik ben blij dat ik daar weg ben. Maar ze beginnen nu ook al op veel andere plekken, helaas ook bij mijn huidige woonplaats in de buurt...

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hier een animatie van aardbevingen in Groningen http://roelart.cartodb.com/viz/a4416402-5380-11e3-b820-c51311935c5c/embed_map
    Het is echt verontrustend. Ik vind het als Brabantse vreselijk dat Groningen dit is aangedaan!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Het is moeilijk met zo'n tegenspeler als de NAM. Ze proberen onder betalingen uit te komen

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hier in Zuid-Limburg ontstaat ruim 30 jaar na de sluiting van de steenkoolmijnen ook nog wel eens schade door de mijnbouw. Kijk maar naar winkelcentrum "t Loon. Deze schade werd/ wordt vergoed door een speciaal fonds. Het fonds kwam voort uit o.a. DSM (geloof het of niet). Een groep van specialisten, los van de Mijnen en de regering, bepaalde of iets mijnschade was of niet.

    Ik vind het dus niet meer dan logisch dat de NAM zo'n zelfde soort fonds opzet voor de gebieden die schade ondervinden door de gaswinning. Maar dat moet niet uit de zakken van de bevolking komen door verhoging van de gasprijzen etc. De NAM en de regering maken de winst. Dat zij er ook maar voor zorgen dat de schade vergoed wordt.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.