Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

dinsdag 26 november 2013

Gas- en stroomverbruik

Gisteravond heb ik weer eens even de standen op het tabblad energieverbruik rechtsboven gezet.
Ik noteer iedere zondagavond, maar ik vergeet deze standen wel eens op de weblog te zetten.
Sinds de 3e week van september is het gasverbruik flink omhoog gegaan, het stroomverbruik blijft redelijk constant.

Weekverbruik gas
wk 47 - 18 m3
wk 46 - 13 m3
wk 45 - 11 m3
wk 44 - 9 m3
wk 43 - 5 m3
wk 42 - 9 m2
wk 41 - 8 m3
wk 40 - 7 m3
wk 39 - 4 m3
wk 38 - 3 m3

Weekverbruik stroom
wk 47 - 21 kWh
wk 46 - 23 kWh
wk 45 - 20 kWh
wk 44 - 21 kWh
wk 43 - 22 kWh
wk 42 - 21 kWh
wk 41 - 22 kWh
wk 40 - 20 kWh
wk 39 - 19 kWh
wk 38 - 21 kWh

Als ik wat meer verbruik, heeft dit vooral te maken met gebruik van oven en het draaien van meerdere wasjes. In week 46 deed ik 4 wassen en dat zie je terug in mijn stroomverbruik.

Op zich vind ik mijn energieverbruik heel netjes. Hiermee kom ik ongeveer uit op mijn streefverbruik en is mijn maandelijkse voorschot voldoende. Ik betaal 62 euro per maand.

15 opmerkingen:

 1. Dat je ondanks electrisch deken toch net zoveel stroom als in week 38 gebruikt! Knap

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik had al berekend dat een uurtje de deken gebruiken nauwelijks stroom kost. Mijn stroomgebruik komt van koelvrieskast, desktopcomputer, wasmachine, cv en verlichting.

   Verwijderen
 2. Wat een fijn bedrag zeg, 62 euro per maand! Wij zitten daar helaas wel boven.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. IK vind dat je verbruik zowel voor gas als voor elektriciteit heel laag is. Wij zijn met 2 en ons verbruik ligt heel wat hoger ondanks dat we zuinig omspringen met energie en energievriendelijke toestellen hebben. Warmwaterproductie via warmtepompboiler, overal ledverlichting. Gemiddeld elektriciteitsverbruik per maand ongeveer 55 kwh.We hebben 2 grote diepvriezers aanstaan, geen droogkast, geen vaatwas. Wat ons hogeelektriciteitsverbruik dan veroorzaakt, is me de vraag. Gemiddeld gasverbruik is moeilijker in te schatten aangezien die weersafhankelijk is. We hebben een hoogrendementsketel die jaarlijks onderhouden en afgesteld wordt en verwarmen overdag tot 18°, bij afwezigheid en 's nachts tot 15° dus zeker geen hoge temperaturen. Enkel de benedenverdieping wordt verwarmd.liesbet

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jij zit altijd jaloersmakend laag in je stroomverbruik! Wij gebruiken het dubbele! We zijn met z'n drieën, waarvan ik wel de hele dag thuis. Verwarming gaat bij ons via stadswarmte, dus dat kost ons geen stroom. Ik heb al veel gedaan (en gelaten) om het stroomgebruik naar beneden te krijgen, maar ben nu op het punt beland van niet meer prettig als er nog meer afgeschaft zou worden. Ik leg me er maar bij neer. Ons voorschot is 65, maar krijg wel altijd terug. Toch snel een tientje p/m. Daarnaast betalen we voor de verwarming ongeveer 30. Ach, valt ook best mee allemaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het is en blijft knap om te zien hoe weinig jij verbruikt.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooi laag stroomverbruik en gasverbruik. Ik zit daar in ieder geval ruim boven. Vergelijken zoals hierboven wordt gedaan is alleen nooit mogelijk, omdat de grootste factor in stroomverbruik en gasverbruik het huis is waar je woont

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Toch wel vreemd een paar wasmachines meer en dat zie je gelijk wekelijks op je meterstanden.

  Wel altijd knap dat je exact hele KW,s verbruikt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Op digitale meters kun je vaak alleen de hele kWh's aflezen

   Verwijderen
  2. Uiteraard gebruik ik niet altijd exact hele kiloWatturen. Ik noteer altijd de hele kWh's, niet de cijfertjes achter de komma.

   Verwijderen
 8. Ik vind dit ook erg knap. Wij zitten een heel stuk hoger.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Liesbet, ik denk dat je 55 kwh per week bedoelt. Je schrijft per maand dan ben je nog zuiniger dan zuinigaan!
  Wij komen met ons tweeën ook op ongeveer die hoeveelheid stroom. Geen vaatwasser en geen droger maar wel voldoende licht aan want anders kunnen we niet lezen en handwerken en de computer heb ik veel aanstaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Grappig die meterstanden, wij zitten als gezin met 2 kleine kinderen op gemiddeld 50 kwh per week.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wij zijn een stel oude knarren. Ons energieverbruik is hoger. Voorschot 170 euro per maand. Maar dat heb ik zelf verhoogd. Maar vanaf een uur of zes draait hier alles. Kachel aan en de lampen aan. We hebben ons vrijstaande huis eindelijk verkocht. Nu kunnen we binnenkort hopelijk een ouderenhuisje kopen. Geschakeld, minder buitenmuren. Ik ben zelf erg benieuwd hoeveel we straks gaan gebruiken. En wat ook niet onbelangrijk is; we zijn altijd thuis. Als je een baan hebt en je bent de helft van de week weg? Ieder kan dit zelf invullen. En als oude knar sleep je niet een dekentje achter je aan. Als er bezoek komt dan moet prompt de verwarming heel veel hoger. Laatst zat iemand te rillen bij 22 graden. Bij ons staat de temperatuur op 18 graden en we verwarmen ons hele huis. Ieder heeft een eigen genoegpunt.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Waar ik moeite mee heb is dit; Een tv.programma met als gast een ruimtevaarder. Boeiend. Maar als deze personen beginnen over de kwetsbare aarde en dat we zuinig moeten zijn met energie? Dan begrijp ik veel niet. Deze persoon heeft wel duizend voetstappen, rijdt in een elektrisch aangedreven auto. Hoe zuinig op onze aarde? Waar blijven straks de accu's. Vervelender materiaal om weer op te ruimen bestaat haast niet. Gewoon om de voetafdruk laag te houden nemen we geen vliegvakanties. En als onze kinderen dit vaker dan één keer per jaar doen, dan volgt er hier thuis een pittige discussie. Geen dubbele moraal. Maar ik noem het vaak; ik spoor niet en ik hoor niet meer in deze tijd.

  BeantwoordenVerwijderen