Al sinds ongeveer 35 jaar heb ik een snelkookpan en daar ben ik nog steeds heel blij meer. Ik gebruik de pan jaar in jaar uit zeker één keer per week, voor zilvervliesrijst, aardappels, stamppotten, peulvruchten en noem maar op. Het was een heel goede investering. Het scheelt gas om een snelkookpan te gebruiken. Ik reken meestal ongeveer de helft van de normale kooktijd. De snelkookpan is vooral handig voor voeding die lang moet koken. Voor stoven gebruik ik de pan niet, dan gebruik ik een geïmproviseerde hooikist. Eventueel zo nu en dan weer even aan de kook laten komen en dan weer verder laten garen in de hooikist.
Ik heb het idee dat de snelkookpan een beetje ouderwets is geworden. Bij veel winkels zou ik niet weten waar ik een snelkookpan zou moeten vinden, ik zie alleen maar gewone pannen en geen snelkookpannen. Nu let ik er ook niet zo goed op, ik heb 2 snelkookpannen, 1 van 5 en 1 van 7 liter, dus ik hoef er niets meer bij. Er zijn misschien maar heel weinig mensen die een snelkookpan gebruiken. Het zou kunnen dat dit komt door de opkomst van snel- en kant-en-klaar en in de afgelopen jaren. Daar heb je zo'n pan natuurlijk niet voor nodig.
Over besparen en bezuinigen en over met pensioen zijn. En ook over leven in de huidige tijd!
zaterdag 9 november 2013
Snelkookpan
AUTEUR: Aaf, alias Zuinigaan.
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Vroeger kookte ik er een hele maaltijd in. Maar uiteindelijk vond ik dat minder lekker.
BeantwoordenVerwijderenIk zag een poosje geleden nog een snelkookpan bij de aldi, dus zo ouderwets zijn ze toch niet!
BeantwoordenVerwijderenik heb 2 snelkookpannen. In de kleine kook ik aardappelen, bieten, worteltjes etc, in de grote hachee, stamppot en soms kip of kipdelen en heel veel maaltijdsoepen. Het scheel zoveel tijd met koken.
BeantwoordenVerwijderenIk heb er zelfs een in de caravan, gekocht op de flohmarkt voor 4 euro. Was eigenlijk nieuw. Is denk ik 5 liter, is mijn grootste pan hier. Voor stamppotten en is ook mijn soeppan. Gisteren hutspot in gemaakt. Staat nu dicht onder de caravan, kan geen beest openkrijgen.
BeantwoordenVerwijderenIk heb hier wel een koelkast voor de zomer, maar nu zijn de plastic bakken met en stoeptegel verzwaard mijn koelkast. Met kamperen moet je altijd uitkijken dat beestn er niet met je eten vandoor gaan
Ik heb er nog nooit één gehad, maar heb altijd het idee dat die helemaal niet zuinig zijn. Waarschijnlijk zit ik er helemaal naast, dus ik zal me er eens in verdiepen, misschien is het ook wel iets voor mij!
BeantwoordenVerwijderenKlopt, al zou het 50% gas schelen je verbruikt zo weinig met het koken dat je bij een klein huishouden toch wel 70 jaar moet koken met zo'n hogedrukpan en dan iedere dag.
VerwijderenDaarbij vraag mij ik inderdaad of zoals zuinigaan met een 5 of 7 liter pan wel voordeliger is dan bij juiste kleine pannen.
Inderdaad regelmatig bij de Ald.
BeantwoordenVerwijderenIk gebruik hem alleen om te wecken in glazen potten gaat prima en snel.
Verder roer ik graag in pannen en vind ook de smaak van bijna alles minder lekker dan gewoon uit de pan.
Dat is misschien een idee. Ik kan de glazen potten wecken in de snelkookpan? Maar hoe moet dat dan? Voor de goede orde: ik gebruik geen echte weckflessen, gebruik jampotten met een draaideksel. Yasr
VerwijderenMijn moeder gebruikte vroeger ook vaak een snelkookpan maar het enige wat ik me daarvan herinner was dat het deksel nogal vervelend was om af te wassen en af te drogen....
BeantwoordenVerwijderenIk gebruik mijn snelkookpannen ook al jaren. Onderin de pan doe ik de groente en daar bovenop heb ik een inzetstuk en doe ik de aardappelen. Ik vind de groente gekookt uit de snelkookpan veel lekkerder. Ik denk dat ik hem zeker wel 3 keer in de week gebruik.
BeantwoordenVerwijderenIk zou echt niet zonder snelkookpan kunnen. Iedere dag gebruik ik de pan. Je kunt ze gewoon ook bij Blokker kopen. In Duitsland kun je ze in alle maten kopen, vaak staan ze allemaal bij elkaar van heel klein naar heel groot. Ik zal het eerlijk bekennen, ik heb nog nooit in een gewone pan gekookt. Al vanaf de eerste dag dat ik getrouwd ben heb ik een snelkookpan en dat is toch al weer bijna 34 jaar.
BeantwoordenVerwijderengr. Janny
Wauw, dan moet u heel wat recepten hebben hiervoor, wat maakt u zoal in deze pan?
Verwijderenlijkt me leuk om te doen, weet alleen niet hoe ermee om te gaan.
VerwijderenIk gebruik de pan bijna dagelijks, voor het stomen van de aardappelen (nu in 9 minuten plus de pan zelf van de stoom af laten komen klaar, vs 45 minuten gewoon op gas). Voor de groente vind ik het minder lekker. Wel gebruik ik de pan dan ook weer graag voor het wecken. Het is geen grote pan, dus weck ik kleinere potjes en flesjes. Vind je de pannen niet enorm groot voor een eenpersoons huishouden, Zuinigaan?
BeantwoordenVerwijderenIk heb op Marktplaats nog een receptenboekje te koop voor de hogedruk/snelkookpan Merk Presto Cooker maar dat maakt voor de recepten niet veel uit. Ook recepten om te wecken. Wij hadden vroeger thuis zo'n pan en het boekje is nog van ons thuis.
BeantwoordenVerwijderenDe mijne is ruim 30 jaar oud, het was een huwelijkscadeau. Ik heb wel al enkele malen een nieuwe rubber afsluitring moeten kopen en die zijn niet goedkoop. Kocht ze altijd bij de luxe kook/servieswinkel maar de laatste keer via internet. Ik gebruik hem niet vaak, onlangs nog voor boerenkoolstamppot maar meestal alleen voor gerechten die veel tijd nodig hebben zoals draadjesvlees, erwtensoep en soepvlees trekken. Het is namelijk een erg zware pan en onhandig in de vaatwasser, maar ik zou hem niet willen missen !
BeantwoordenVerwijderenGroet, Greetje54
Ik gebruik sinds enige tijd nu ook een snelkookpan, vriend bleek er een te hebben en ik was toch nieuwsgierig.
BeantwoordenVerwijderenIk gebruik hem voornamelijk voor gerechten die lang moeten sudderen. Meestal een keer in de week, of twee weken.
Ik heb mijn snelkookpan al zolang als ik getrouwd ben, bijna 40 jaar. Wel een paar keer de rubber ring vervangen. Het heeft helemaal geen zin om een snelkookpan te gebruiken voor groente, rijst of aardappelen. De kooktijd is veel te kort, je moet ook de tijd voor het onder stoom brengen rekenen. Ik gebruik hem dus voor stoofvlees, soep, stamppotten, rode kool. Ik kook echter maar 1/3 van de normale kooktijd, is meer dan genoeg. Zilvervliesrijst kook ik ook in een normale pan, 10-12 min. koken, afgieten en gewoon laten staan. Ik heb dan perfecte rijst. Kook meestal een kilo tegelijk en dat gaat dan in porties in de diepvries. Leontine
BeantwoordenVerwijderenik kook zelf al zo'n 20 jaar met de snelkookpan, mijn moeder kookt ook met een snelkookpan, mijn oma kookte al met een snelkookpan. ik vind het ideaal, ik kan geen aardappels koken in een gewone pan, dan branden ze me altijd aan!
BeantwoordenVerwijderenIk gebruik de snelkookpan voor aardappels, soepen, en stamppotten en sommige groenten
Groeten Hennie M
Ook ik heb al jaren een snelkookpan en gebruik deze oa voor peulvruchten , maar ook om rauwe bieten/ kroten gaar te koken .
BeantwoordenVerwijderenhier staat mijn boekje
BeantwoordenVerwijderenhttp://www.marktplaats.nl/a/boeken/kookboeken/m736361491-snelkookpan-presto-cooker-kook-en-receptenboek.html?c=d721e818194200feca4409741512b6e6&previousPage=mympSeller
misschien heeft iemand er wat aan, voor 1 euro wil ik hem wel overdoen.
Ik heb mijn beide gekregen aluminium snelkookpannen weer weggegeven. Voor alledag ben je echt niet sneller klaar. Aardappeltjes en groenten, gewoon een kwartiertje. En die drie keer per jaar een grote pan snert? Dan maar gewoon. En volgens de allernieuwste inzichten in Levensmiddelen liever geen zilvervliesrijst. Basmati rijst en met afgepast water. Niet je kostbaarste oplosbare vezel voor je darmwerking-het witte vocht van het afgieten van rijst- door de gootsteen gooien. En gebruik NOOIT aluminium pannen. Heb het goed.
BeantwoordenVerwijderenMijn pannen zijn van roestvrij staal en ik zorg er voor dat ik bij rijst geen water hoef af te gieten. Ik doe 1 deel rijst op 2 delen water. Dat werkt perfect, bij alle soorten rijst. Overigens zou ik niet weten waarom zilvervlies rijst niet goed zou zijn. Alle volkoren bevat vezels die goed voor je zijn.
VerwijderenDe mythe van de aluminium pannen is al lang ontzenuwd. De man die aluminium dacht te hebben gevonden in hersens van Altzheimerpatiënten, bleek aluminium gereedschap te hebben gebruikt. De angst voor Altzheimer is echter zó groot, dat mensen graag willen geloven dat ze eenvoudig kunnen zorgen dat ze het niet krijgen. Vandaar dat het een populair verhaal is geworden. (Dijkstra)
Verwijderen@Gerrie, wat voor inzichten zijn dat betreffende zilvervliesrijst? Is witte rijst beter dan zilvervliesrijst? Leontine
BeantwoordenVerwijderenmijn tante had altijd zo'n pan maar ik weet niet of zij er wat mee bespaarde ze moest bijna om de 2 jaar een nieuwe kopen,ze brande de gaten er in ze kookte er alles in,,ze kookte op buttagas dat is ook warmer natuurlijk.
BeantwoordenVerwijderenik hou het bij gewone pannen, en soep en rundvlees of stoofgerechten maak ik in een slowcooker, ik weet niet of het zuinig is maar ik vind het heerlijk smaken,ik had namenlijk een nieuw gasstel en niet opgelet of er een sudderpitje op zat,ik nam het kleinste pitje en leg er 3 plaatjes op en nog verbrande het bijna zodoende heb ik nu een slow cooker het ruikt ook nog heerlijk de gehele dag in huis.
groet Danny
Ik heb ooit eens gelezen dat de vitamine B in peulvruchten er niet zo goed tegen kunnen. Ik heb er ooit een gekocht, maar weinig gebruikt. Mijn man wilde geen eten uit de snelkookpan. Maar ik gebruik de pan nog steeds voor stampotten en snert. Ideaal, het brandt nooit aan. Het deksel heb ik allang niet meer. Ik had ook altijd het idee dat het weinig uitspaart. Het zet alleen zoden aan de dijk bij lange kooktijden. En dan moet je de aanschaf ook meerekenen.
BeantwoordenVerwijderenGeartsje
@ Leontine, cardioloog Davis heeft het boek Broodbuik geschreven. Over het te ver doorkweken van tarwe. Toen ben ik nog meer gaan lezen en toen bleek ook dat zilvervliesrijst ook ten offer is gevallen aan het doorkweken en dat de vezel al je vitaminen en mineralen meenemen en "in het toilet" dumpen. Zelf heb ik diabetes2 en Basmati geeft niet zo'n hoge glucosepiek als andere soorten. Maar dan moet je wel afgepast water nemen. In 1978 leerde ik van een huisarts die als specialisme natuurgeneeskunde erbij had; leer alles wat je leren kunt, wat je in je mond stopt en wat/waar het wat doet in je lichaam. Ik geef direct toe; ik ben doorgeslagen. Gemiddeld lees ik wel een uur of acht per week alles wat los en vast zit op het gebied van voeding, medicijnen enz. Op deze manier heb ik het wel gered dat mijn kinderen nog gezond zijn. -Verslaving van hen door medicatie in zwangerschap-.
BeantwoordenVerwijderenEn de winst; ik kan nog staan en lopen. (Iets wat een Professor in het UMCG hogelijk verbaasde). Wat dertig jaar geleden gezonde Levensmiddelen waren is door het bedrijf Monsanto met toestemming van Brussel en onze regering naar de haaien geholpen. Ik noem het vaak heel onbeschoft; als de kontzakken maar gevuld worden. En stel je voor dat we alleen nog gezonde Levensmiddelen konden kopen? Dan gingen ziekenhuizen o.a. failliet. De economie heeft zieke mensen nodig.
Dank je wel Gerrie voor je antwoord. Ik ben zelf een tijdje geleden gestopt met tarwe eten. Het boek broodbuik heb ik bij de bib gereserveerd. Ik voel met er goed bij. Wat betreft de rijst gebruik ik altijd biologische basmati of pandan zilvervliesrijst en kook het zodanig dat ik nauwelijks water meer hoef af te gieten. Kan dat er volgens wat jij ervan afweet dan wel mee door? Want wat moet je anders dan nog eten. Ik eet ook wel quinoa maar daarvan lees je nu weer dat daarvoor ook al oerwouden worden gekapt. groet, Leontine
Verwijderenkook dagelijks met de snelkookpan,aardappels altijd en met bepaalde groente tegelijk,we zijn wat ouder ,dus groenten moeten gaar zijn (niet te gaar) dus lukt niet met alle groenten, het is ook reuze makkelijk met rundvlees ,dat word heerlijk mals.Zelfs in de caravan kook ik ermee,een kleintje van de kringloop.Ik zou niet zonder kunnen
BeantwoordenVerwijderenTupperware heeft een snelkookpan voor in de magnetron ontwikkeld. Eens kijken hoe lang ie over hutspot koken doet. Snert is in 1 1/2 uur klaar ermee inclusief het snijwerk. De pan is niet zo mega groot dus ook geschikt voor kleinere huishoudens.
BeantwoordenVerwijderenIk zag dat ze bij de Ikea nu ook snelkookpannen te koop hebben, lang niet zo duur als de gewone snelkookpannen
BeantwoordenVerwijderenmaar die van de lidl is groter en ook niet te duur. sinds 1 jaar gekocht. ik kan niet meer zonder.
BeantwoordenVerwijderenHoe kook je zilvervliesrijst in de snelkookpan?
BeantwoordenVerwijderenDeze reactie is verwijderd door de auteur.
BeantwoordenVerwijderenhoy
BeantwoordenVerwijderenik wil runderlappen braden dan kokend water er bij maar wanneer kan ik mijn aardappelen er in doen moek ik wachten dat het vlees eruit is dat snap ik even niet wie weet dat voor mij ik ben nog een leek
hoy
BeantwoordenVerwijderenik heb een vraagje als je runderlappen heb en hij gaat sudderen maar hoe krijg je de aardappelen erbij in dat mandje moet je dat gelijk doen als je dat vlees heeft gebraden en water erbij hebt gedaan