Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 8 november 2013

Goedkope tip: kikkererwten

Peulvruchten zijn gezond en goedkoop, maar er zijn nogal wat peulvruchten waar je mij niet heel blij mee maakt. Kapucijners, witte- en bruine bonen etc zijn aan mij niet zo besteed. Wat ik wel lekker vind is erwtensoep, kikkererwten en soms linzen.
Kikkererwten vind ik één van de lekkerste soorten peulvruchten. Zo nu en dan koop ik 2 kg gedroogde kikkererwten. Die bewaar ik in een afgesloten bus. Deze week heb ik weer kikkererwten gekookt. Ik begin met het voorweken. Volgens mij is 12 uren genoeg, maar ik doe ook vaak 24 uur. Dat is misschien nog wel beter. Ik kook altijd flink wat tegelijk, in de snelkookpan. Veel tegelijk koken in de snelkookpan scheelt een heleboel gas.
Hier vind je nog wat informatie over kikkererwten (klik)
De erwten zijn heel gezond, ze zouden onder anderen goed zijn tegen obesitas en diabetes. En, door bepaalde stofjes zouden de kikkererwten helpen tegen overgangsklachten.  Beetje jammer, ik ben dik en ik heb suikerziekte. Misschien toch wat te weinig kikkererwten gegeten in mijn leven? Maar toch, die overgangsklachten heb ik nooit, of in ieder geval vrijwel niet gehad.

Terug naar de kikkererwten:

Deze keer had ik 700 gram gedroogde erwten. Ik at gisteren, eergisteren en vandaag deze kikkererwten. In totaal waren dat 5 porties, want gisteren had ik eters. De rest van de gare kikkererwten heb ik ingevroren. Die zijn bestemd voor een andere keer. Het zijn nog ongeveer 4 eenpersoons porties.
Wat kost dat nou, die kikkererwten? Ik betaalde voor 2 kg €4,99. Dus die porties die ik in de afgelopen dagen had, kostten nog geen 20 cent per persoon.
Hoe eet ik kikkererwten?
Dat kan op verschillende manieren:
- gemengd met diverse groenten, waarbij de kikkererwten zowel eiwitbron als bron van koolhydraten zijn
- soms voeg ik wat stukjes salami toe aan bovenstaande mix
- soms maak ik er humus van en gebruik dit als bijgerecht bij de warme maaltijd en als brood-smeersel
Door te variëren met kruiden hebben kikkererwten veel smakelijke mogelijkheden.
Binnenkort ga ik ook weer eens erwtensoep maken!
Eet jij regelmatig peulvruchten? Kook je dan zelf of haal je ze uit pot of blik?

12 opmerkingen:

 1. Hoi, ja kikkererwten zijn top. Ik kook ze op zondag en eet ze graag in salades of als hummus. Maarrr.... hoe lang durf jij je gekookte voorraad te bewaren in de koelkast? Geen idee namelijk wanneer ze bederven als ze gekookt zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik bewaar de laatste portie 4 dagen. Het zijn erwten die ik in de snelkookpan op 120 graden gekookt heb. Volgens mij kan ik ze zo lang echt wel goed houden.

   Verwijderen
 2. Ik eet na het koken een klein deel meteen op en de rest vries ik in.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik eet graag bruine/witte bonen of erwten als vleesvervanger bij gekookte aardappels en sla ongeveer 3x in de week,ik gebruik alleen gedroogde spliterwten voor erwtensoep,de rest komt bij mijn van uit een potje behalve tuinbonen die kweek ik zelf en vries ik in.
  groet Danny

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Kikkererwten eet ik als hummus. Ga ook nog eens falafel proberen. Soms in groenteschotel of soep maar vind de hummus als totaal lekkerder, kan trouwens ook goed worden ingevroren.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij eten spliterwten en linzen en beide als soep. Nu heb ik gedroogde kikkererwten gekocht en ga dat binnenkort klaarmaken, ik vond een recept met kerrie, ben benieuwd.
  Ook kookte ik vroeger wel groene erwten, heel langzaam zodat ze niet kapot kookten, samen met een stuk spek. Mijn vader was daar gek op en ik vind het ook heerlijk! Maar het is een ouderwets gerecht.
  Kun jij in Groningen nog grauwe erwten kopen? Die zijn veel lekkerder dan capucijners, mijn moeder ( Ostfriezin uit Emden) nam die altijd en zover ik weet werden die vooral in het Noorden geteeld.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Op internet zag ik een recept voor een pittige hamburger gemaakt van kikkererwten. Binnenkort eens proberen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wij eten graag basis artikelen. zoals spliterwten, hele groene erwten, bruine bonen en capucijners. Voor het eerst dit jaar bruine bonen van eigen oogst in de tuin, super gelukt! Ik moet hubby nog een beetje kneden want om zelfvoorzienend te zijn wil ik ook groene erwten, hopelijk volgend jaar

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wij eten graag basis artikelen. zoals spliterwten, hele groene erwten, bruine bonen en capucijners. Voor het eerst dit jaar bruine bonen van eigen oogst in de tuin, super gelukt! Ik moet hubby nog een beetje kneden want om zelfvoorzienend te zijn wil ik ook groene erwten, hopelijk volgend jaar

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb nog steeds een bio potje met kikkererwten in de voorraadkast staan.
  Ik heb ze nog nooit gegeten en mijn man hoef ik niet te vragen.
  Ik ga ze toch maar eens proberen en ga ze toch maar door een mix van groente doen want ik ben gek op groente Ik zal je laten weten hoe ik het vind smaken.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Lekker peulvruchten! 'k Neem ze meestal in een lunchsalade,
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hier in een klein dorp in Oost Groningen koop ik deze peulvruchten bij de grote gele olifant.

  BeantwoordenVerwijderen