Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 7 december 2013

Aangemeld voor bijbaantje

Volgend jaar worden er 2x verkiezingen gehouden:
op 19 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen
op 22 mei zijn de verkiezingen voor het Europese parlement
Omdat ik al eerder in het stembureau gewerkt heb, krijg ik automatisch een mailtje met de vraag of ik mij weer aan wil melden. Ik ga het zeker doen! En daarvoor zijn diverse redenen:

- Ik vind het leuk werk. Waarschijnlijk zijn de gemeenteraadsverkiezingen leuker dan de verkiezing voor het Europese parlement. De opkomst van de verkiezing op 22 mei zal niet zo hoog zijn, dus dat wordt vervelen en een boek of tablet mee. Ik ga vragen of ze in de school Wifi hebben.
- Ik verdien er mee, terwijl ik er volgens mijn CAO een dag vrij voor krijg. Dat wil iedereen wel toch,  bijverdienen in de baas zijn tijd?

Hoeveel verdien ik? Daar kan ik niets over vinden op de site van de gemeente Groningen. Vier jaar geleden ontving ik voor 2 verkiezingsdagen 340 euro. Nu is het waarschijnlijk minder omdat de scholing (20 euro per keer) niet meer betaald wordt. Toen moest ik een dagdeel naar een scholing. Nu is de cursus via internet en mag je het in je vrije tijd doen. De internetcursus is onderen anderen een kwestie van bezuiniging, vermoed ik. Ze hoeven geen ruimtes meer te huren, cursisten hoeven geen presentiegeld te ontvangen, er is geen koffie en geen koek. Het scheelt een heleboel geld. De digitale cursus is al ontwikkeld en kan via een link op de site van de gemeente gedaan worden.
Ik ben benieuwd of ik nog bericht krijg over hoeveel ik ga verdienen, waarschijnlijk wordt het 2x 150 euro bruto. Toch zeker de moeite waard!

11 opmerkingen:

 1. Klinkt wel leuk, kun je je ook ergens centraal aanmelden als je dit niet eerder gedaan hebt?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De gemeente organiseert de verkiezingen, dus je moet zijn bij jouw woongemeente. Overigens betaalt niet iedere gemeente hetzelfde bedrag. In sommige gemeentes krijg je helemaal niets en mag jij bepalen naar welk goede doel je verdiensten gaan. Ik zal mijn vorige blogje hierover even opzoeken.

   Verwijderen
  2. Hier staat het: http://zuinigaan.blogspot.nl/2012/08/verkiezingen-12-september.html

   Verwijderen
 2. In onze gemeente is de vergoeding flink naar beneden gegaan. Op zich ook wel logisch want er zijn veel ambtenaren bij en die krijgen er een vrije dag voor. Het is wel een lange dag, vanaf 7 uur tot meestal 23.00 in de avond. Op ieder stembureau is de voorzitter een ambtenaar en daarnaast meestal iemand uit de politiek. De overige plekken worden ingevuld met mensen die zich aangemeld hebben (meestal elke keer dezelfde).
  Ik heb zelf twee keer op een stembureau gezeten maar toen het tellen terugkwam heb ik vriendelijk bedankt.
  Ilse

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het tellen en het registreren van alle stembiljetten is inderdaad niet het leukste aspect.

   Verwijderen
 3. Hier zijn de verkiezingen geweest en je kreeg hier nu maar een vergoeding van 25 euro! Nou daar ga ik echt niet de hele dag voorzitten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vorig jaar was het hier 150 euro voor een hele dag. Echt heel veel is dat niet, nog geen tientje per uur.

   Verwijderen
  2. In ieder geval nog 6x zoveel. Hopelijk voor jou zijn ze nog steeds zo gul.

   Verwijderen
 4. Het geldpotje van de overheid wordt hiervoor wel 2 x gepakt en ik heb hier toch wat moeite mee (kan wel aan mij liggen, want ik lees hier verder niets over): Je krijgt betaald voor iets waar je je vrijwillig (denk ik?) voor hebt aangemeld én 'de baas' betaald deze dag nog door ook. Of begrijp ik dit verkeerd?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Duurt jou werkdag van 7 tot 23 uur ? In onze gemeente vragen ze geen vrijwilligers. maar medewerkers voor het stembureau.
   Ruud

   Verwijderen
  2. Hier zijn het ook medewerkers en ik word aangesteld door de gemeente. In mijn CAO wordt vermeld dat ik voor dergelijke activiteiten verlof krijg. Niet iedere stembureaumedewerker heeft dezelfde CAO en sommigen hebben helemaal geen CAO (studenten, ZZP-ers, gepensioneerden etc)

   Verwijderen