woensdag 18 december 2013

Extra vitaminen en voedingssuplementen zijn weggegooid geld!


Gebruik je extra vitaminen omdat je denkt dat dat goed voor je is? Dat je je weerstand verhoogt met multivitaminen?
Volgens recent onderzoek is het gebruik van extra vitaminen weggegooid geld!(Klik)
Citaat van de site van de Volkskrant (op 17 december 2013): Voedingssupplementen zijn geldverspilling. Er is zoveel bewijs dat extra vitaminen en mineralen geen effect hebben op de gezondheid dat het zinloos is ze te slikken. Dat schrijven vier vooraanstaande Amerikaanse en Britse artsen vandaag in het vakblad Annals of Internal Medicine. 
Dus kun je daar maar het beste mee stoppen, het heeft toch geen nut.
Nog een citaat van dezelfde site: In Nederland wordt jaarlijks voor 286 miljoen euro aan voedingssupplementen verkocht................... Eerdere studies leverden ook al geen bewijs, schrijven de artsen. Extra foliumzuur, anti-oxidanten, multivitaminen en mineralen: je kunt er chronische ziekten niet mee voorkomen en de dood niet uitstellen. Sterker: bepaalde vitaminen (vitamine E, bètacaroteen en vitamine A) zijn bij een hoge dosis zelfs schadelijk, concluderen ze.

Er valt dus nog heel wat te besparen!

Alleen voor vitamine D wordt een uitzondering gemaakt, dat komt doordat de wetenschappelijke wereld daar nog geen overeenstemming over heeft bereikt. Onderzoeker prof. Patrick Mullie van de Vrije Universiteit Brussel:  “De gezondheidsvoordelen van vitamine D-supplementen zijn onbewezen.” Er zijn tekenen dat ook extra vitamine D niet erg veel nut heeft en dat vitamine D gebrek eerder een gevolg is van een slechte conditie.
Ik weet het, er zijn mensen die heilig geloven in vitamines en mineralen, maar waarom is dat? Zijn ze omgepraat door de farmaceutische industrie? Gewoon beïnvloed door de reclame?
De reclame is buitengewoon overtuigend, maar als onderzoek onder 450 duizend mensen niet bewijst dat voedingssupplementen ook maar enigszins helpen, waarom zou je ze dan slikken?

Nog even een kleine aanvulling: dit geldt voor gezonde volwassenen die gezond eten. Bij dit onderzoek waren geen kinderen of ouderen betrokken. Dus extra vitamine AD in de winter voor kinderen: gewoon doen. En ook ouderen hebben waarschijnlijk baat bij vitamine D + calcium.

33 opmerkingen:

 1. Jammer dat dit soort berichten altijd zo kort door de bocht zijn. Want het gaat hier over wat geldt "in zijn algemeenheid". Ik slik vitamine D3 het hele jaar rond, en krijg elke 4 weken een injectie vitamine B12. Dit zijn vitamines die niet elk lichaam kan aanmaken/opnemen uit voedsel. Dat staat er niet bij vermeld, en dat vind ik dus wat kort door de bocht. Mijn waardes worden regelmatig onderzocht via bloedonderzoek, en daaruit blijkt duidelijk dat ik deze medicatie echt nodig heb.
  Maar een pilletje vitamine D slikken omdat de R in de maand zit zal niet perse nodig zijn, als je een gezonde, gevarieerde maaltijdkeuze aanhoudt.
  Ans

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Sorry hoor, maar ik heb zo mijn vraagtekens bij dit onderzoek en bij hun conclusies.
  Hoeveel procent van onze bevolking eet nu echt gezond? De ADH wordt erg laag gesteld. Dan weer een stukje over hoge doses die schadelijk kunnen zijn. Ja, dat is water ook. Kun je watervergiftiging van krijgen en daar kun je dood aan gaan.
  Hier in Nederland is extra vitamine D erg belangrijk. We kunnen het maar een klein gedeelte van het jaar uit zonlicht opnemen. En bij een slechte zomer of bij veel binnen zitten zijn de meeste Nederlanders in januari al door hun vitamine D voorraad heen.
  En nog even een gedachte. De pharmaceutische industrie zit niet zo te wachten op gezonde mensen. Ze houden ze liever chronisch aan de medicatie.
  Homeopathie en natuurgeneeskunde zijn de afgelopen jaren steeds verder ingeperkt. Zo zijn er middelen van de markt gehaald die gewoon goed werkten, mag er op homeopathische middelen niet meer staan waarvoor ze zijn.
  Is dit gewoon het volgende waarop de pijlen zijn gericht?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ah joh dit bericht verschijnt elk jaar wel een keertje. Ik geloof er niets van. Ik slik als MEpatient als jaren hele hoge dosis vitamine B supplementen en als ik dat niet doe (heb ik wel eens uitgeprobeerd) ven ik niet vooruit te branden.
  Het gaat er niet om wat er in voeding zit maar wat jouw lichaam uit de voeding kan halen. Het ene lichaam doet dat beter dan het andere. Natuurlijk is goed gezond eten het belangrijkste maar laten we wel wezen: veel voeding die mensen in hun mond stoppen is bewerkt. Sommige mensen denken serieus dat knijpfruit gezond is, Ik denk dus dat veel mensen chronisch ondervoed zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wie heeft die onderzoeken betaald? En wat is "gezond eten"'? Ik denk,dat de meningen verdeeld blijven.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik zelf slik een goedkope Multi-vitamine, maar bovenal visolie tabletten. Maar 1 per dag en bij mij heeft het veel gebracht. Placebo-effect misschien...maakt mij niet uit. Ik heb het er graag voor over! En ach, zo houden we de economie nog een beetje draaiende....

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Als altijd bij onderzoeken: waar is het uitgevoerd? Onder hoeveel mensen? Hoe groot was de controlegroep? Hoe is het onderzoek uitgevoerd? In principe voer je onderzoek uit naar 1 variabele waarbij alle andere aspecten constant zijn. Bij mensen (genetische aanleg, stressfactoren, huisvestingsfactoren, bewegingspatroon, voedingspatroon en wijze van bereiden van voeding) is dat lastig te realiseren lijkt me. Dat is er ook de reden van dat ik me niet te druk maak over de broodbuik etc. Ik ben een voorstander van onderzoek hoor, hou me ten goede. Maar meestal leidt een onderzoek er toe dat er een vervolgonderzoek moet worden gedaan ;-) De uitkomsten zijn altijd het beste oordeel op basis van de input en werkwijze van dat specifieke onderzoek. Zelf hebben wij trouwens 100mg vit C in huis en extra vit D, wegens steeds terugkerende infecties, verder niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hier geloof ik dus echt niks van. Lees maar eens bij de site van Geert Schuitemaker, orthomoleculair therapeut. Die schreef hier gisteren iets over waarom deze onderzoeken gewoon niet kloppen. De mensen wordt een rad voor ogen gedraaid. Men wil de mensen liever aan reguliere chemische pillen hebben zodat de pharmaceutische industrie geld verdient. Of de mensen gezond zijn interesseert ze niet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor orthomoleculaire therapeuten zijn voedingssupplementen hun broodwinning! Het zou ook zeer verbazend zijn als zo'n therapeut beweerde dat het allemaal niet hoeft! Meteen brodeloos! Ergens klopt er iets niet in je redenering. Je zou juist verwachten dat de pharmaceutische industrie onderzoeken die de gezondheidswinst van vitamines en supplementen aantonen zou stimuleren, niet dat die niets toevoegen en dus nutteloos zijn. Aan die vitamines en mineralen kunnen ze verdienen.

   Verwijderen
  2. Is de farmaceutische industrie gebaat bij gezonde mensen dan? Zou die miljardenindustrie zich het brood ontnemen? Daarom krijgen mensen pillen en wordt geen woord gerept over voedingsadviezen.

   Als ik kijk wat er in het gemiddelde winkelwagentje ligt, dan helpt daar geen kunstmatig vitaminepilletje aan nee, dat geloof ik ook niet. Als je je volpropt met suiker, fabrieksbrood, cola, koek en een halve paprika in je knorrmaaltijd heeft je lichaam al genoeg werk om dat te verstouwen en komt het aan herstel echt niet toe.

   Met (echt) gezond eten -dus niet de boterham met becel en halvajam- kom je er niet als je jarenlang tekorten hebt opgebouwd door te leven op food like substances.

   Kijk, en nu zegt iedereen zie je wel, het is onzin, net als paleo / voedselzandloper / etc en blijft lekker rotzooi vreten van die andere maffiabende, de voedingsindustrie. En ondertussen wordt iedereen zieker en zieker, gezondheidszorg steeds duurder en oh oh oh hoe komt dat nou.

   Beeeeh.

   Verwijderen
  3. Zuinigaan, ik denk dat je dit helemaal verkeerd ziet. De pharmaceutische inductie is er niet bij gebaad dat iedereen gezond is.
   Groetjes Esmee

   Verwijderen
  4. Ik heb begrepen dat die onderzoeken gedaan zijn door artsen in de VS en Gr. Britt., en niet door de farmaceutische industrie. Volgen mij schrijft zuinigaan ook dat de farm. industrie juist gebaat zou zijn bij een onderzoek waarbij de uitkomst is dat we wel moeten slikken en zouden ze een andere uitkomst niet prominent publiceren. Ik ga er ook vanuit dat deze artsen gezonde mensen onderzocht hebben en niet mensen die al een vitamine gebrek hadden en als dat wel het geval is dat ze dan de bloedwaardes vooraf en achteraf gecontroleerd hebben. En als artsen een onderzoek doen is dat meestal ook een dubbelblind onderzoek. Leontine

   Verwijderen
  5. Een vitamientje of een bos andijvie of een stuk zalm kan je niet patenteren. Pillen wel. Daarom betaal je voor een pot goeie vitamientjes best wat, maar voor een gepatenteerd medicijn 100 x de hoofdprijs, en dan zijn de ontwikkelkosten er na een paar maanden, of eerder, heus wel lang en breed uit.

   Trouwens, je hoeft niet van ellende in elkaar te liggen om een vitaminegebrek te hebben. Maar kijk eens om je heen, hoeveel van gezondheid blakende mensen zie je nu helemaal? Hoeveel mensen hebben last van obstipatie, diarree, stijve gewrichten, slapeloosheid, sombere gevoelens zonder reden, een vale huid, slecht genezende wondjes, schimmelinfecties, gevaarlijk schommelende bloedsuikerwaardes, vreetbuien enzovoort?

   Zuinigaan, ik ben echt wel benieuwd eigenlijk, als jij het verhaal van Vlasje leest, denk je dan niet van joh, ik geef het eens een maandje om het te proberen? Lekker doen wat je zelf wilt natuurlijk, maar ik ben echt oprecht benieuwd!

   Verwijderen
 8. Van de huisarts heb ik vitamine D voorgeschreven gekregen, omdat ik een tekort had en dat is daarmee opgelost. de acupuncturist heeft me aangeraden vitamine C te slikken en daarvan had ik binnen een maand resultaat, niet meer bont en blauw uit een operatie komen, wat daarvoor wel gebeurde. Zelf ben ik magnesium gaan slikken vanwege krampen naar aanleiding van chemotherapie in 2012 De krampen in mijn benen zijn weg.
  Mijn man had regelmatig hevige bloedneuzen en slikt nu vitamine C, het aantal bloedneuzen en de heftigheid ervan zijn sterk verminderd.

  Ik geloof dus niet dat het gebruik van supplementen onzin is.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. 10 verschillende onderzoeken geeft 10 verschillende conclusies.
  Gezond verstand gebruiken is beter!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dus wat jouw betreft is je gezonde verstand gebruiken beter dan de conclusies van vier vooraanstaande Amerikaanse en Britse artsen? Wat is dat dan precies, jouw gezonde verstand? Werkt dat totaal onafhankelijk van wetenschap en reclame en weet dan precies wat goed voor je is?
   Margreet

   Verwijderen
  2. Nee, dat bedoel ik zeker niet. Ik bedoel dat je niet elk onderzoek zonder meer als waarheid moet zien want dan zou je wekelijks iets anders moeten doen. Lees Teunie's laatste blog over Bloeddruk en je zult begrijpen wat ik bedoel!

   Verwijderen
 10. Ik vind de aanvulling prima. Want als je gezond ben en normaal eet en genoeg beweegt (gezond dus) dan heb je het echt niet nodig.
  Helaas zijn er meer en meer mensen niet meer 'gezond'.
  Hier is het bij de kids soms wat extra als er een groeispurt is en voor mezelf vanaf einde van het jaar weer wat extra vitamine D (werkt wonderwel tegen de winterdepressies)
  Het is waar dat de meeste mensen die allerhande pillen slikken hiervoor, het totaal niet nodig hebben....

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Nonsens, tegenover 10 die onderzocht hebben en concludeerden dat het niet nodig is, staan er weer 10 die concluderen dat het wel nodig is.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Dit is een wel erg algemeen onderzoek; je kunt dit namelijk helemaal niet zo generaliserend stellen... Bovendien is het een feit dat de gemiddelde Nederlander zich liever volstouwt met zware medicamenten in plaats dat hij zelf verantwoording over zijn leven neemt. Zo is bijvoorbeeld diabetes 2 voor veel mensen goed te behandelen (en te voorkomen) door een gezonde levensstijl met voedingssupplementen. Maar daar moet je zelf iets voor doen en dus slikt men liever medicijnen. Kun je lekker ongezond door blijven vreten en op je bank blijven hangen... Ik kies heel bewust voor een gezondere levensstijl en daar hoort wat mij betreft ook het slikken van supplementen als magnesium en superfoods als chiazaad en tarwegras bij.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb diabetes.......Van 13 jaren pillen slikken voor een aandoening en ik kreeg het in de genen mee. De uitroep van een specialist -UMCG- hoe heb je dit zo lang kunnen uitstellen bevestigd; let op wat je eet en hoeveel je beweegt. Maar helaas......ik mag op de blaren zitten. En ja, iedere paar maanden wordt er nagekeken welke extra vitamines ik nodig ben. Gezond eten kun je nog nauwelijks kopen. Alles wordt besmet door de fabrikant Monsanto.(Agent Orange o.a.)

   Verwijderen
  2. Monsanto...die heeft veel teveel macht helaas.

   Verwijderen
  3. Ach lieve Gerrie, wat vind ik dat beroerd voor je! Mijn man had diabetes 2 en weigerde medijnen hiervoor. Hij is drastisch gestopt met suiker, eet zoveel mogelijk biologisch, ook brood, drinkt veel minder melk, zorgt voor voldoende lichaamsbeweging (hij heeft geen overgewicht) en hij slikt magnesium, chlorella, vitamine D en chroom en... Binnen een half jaar had hij geen diabetes 2 meer... Hij gaat nog wel regelmatig op controle, maar zijn waarden zijn goed. Het kan dus echt! En ja die Monsantoclub zou verboden moeten worden!

   Verwijderen
  4. Consuminderenmetplezier. Door de medicatie heb ik een behoorlijk overgewicht. Op scans ben ik aan de binnenzijde van mijn lijf superslank, alleen de rompvervetting? Gewoon een erg dikke speklaag om me heen. Die bleef van de corticosteroïden over en daar weet tot nu toe geen enkele professor op orthomoleculair niveau raad mee. Het verbaasd hen dat ik met deze achtergronden nog kan lopen en zelfs sporten. Mijn ontbijt bestaat uit; tarwegras, spirulina, keltisch zeezout, magnesium, vitamine D3, 1 gram C en een Multi van Orthica. En dit allemaal laat ik iedere keer nakijken of het nog klopt. Maar metformine kan ik niet tegen, dus insuline en dat is weer een groeihormoon. En gewone suiker is niet zo schadelijk als glucose/fructosestroop. En mijn brood bak ik zelf; spelt. Maar werkelijk alles wat je eet wordt omgezet in glucose (suiker). En niets eten is geen optie toch?

   Verwijderen
  5. Meer dan jij doet kun je volgens mij niet doen Gerrie!

   Verwijderen
  6. Gerrie, k had ook diabetes 2 trouwens, vergeet ik te melden. Ik kreeg Metformine maar dat hielp nergens voor. Ook zat ik al jaren aan de anti-depressiva. waar ik alleen maar depressiever van werd.. Door gezonder te eten en supplementen te gaan slikken ipv antidepressiva en metformine gaat het nu best goed met me. Ik heb nog wel eens 'n dipdag maar dat heeft iedereen weleens. De diabetes is weg nu, ik ben er dan nog op tijd bij geweest als ik jouw verhaal zo lees.

   Verwijderen
 13. Ik denk wel dat het handig is voor sommige mensen om extra vitamines te gebruiken. Ik denk ook wel dat je op moet passen dat je niet te veel vitamines binnen krijgt. Mijn idee is dan ook gezond eten, aangevuld met biologische Multi vitamine en vlierbessenextract. Hierdoor komen wij altijd goed de winter door zonder ziek te worden, ook onze schoolgaande kinderen zijn nooit ziek.
  Groetjes Esmee

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Jammer dat j er zo over denkt. Ik denk dat juist jij met je diabetes je goed in voeding zou moeten verdiepen. Anna

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ps. Lees nog even bij Teunie. Zie je wat voeding voor je gezondheid kan doen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Net als de man van Teunie, had ook mijn man te hoge bloeddruk waar hij pillen voor kreeg. Daar kreeg hij bijwerkingen van waar hij niet blij mee was. Gelukkig at ikzelf al veel gezonder en daar is mijn ook aan mee gaan doen. En hij heeft nu geen pillen meer nodig want ook zijn bloeddruk is nu prima. Gezonde voeding kan heel veel goeds doen inderdaad.

   Verwijderen
 16. Binnenkort kan ik je meer vertellen. Dochter heeft Prozac in de prullenbak gegooid, een geïrriteerde psychiater tegenover haar. Na vier dagen stoppen heeft ze weer energie om gezond eten klaar te maken. Nu, drie weken na het stoppen, gaat het al een stuk beter. Nu sinds vier dagen extra vitamine genomen, afgestemd na laboratoriumonderzoek, en als het goed is moet de uitwerking daarvan binnen twee weken merkbaar zijn. Mocht het brengen wat we hopen dat het brengt, dan zal ik dat zeker van zo veel mogelijk daken schreeuwen. Of in een boek schrijven. 13 jaar GGZ en bijbehorende medicatie bracht zeker (ook?) niks!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ben het niet met het stuk eens, Schuitemaker is trouwens ook apotheker en heeft veel kennis in huis. Als we voldoende voedingsstoffen uit ons eten willen halen moeten we veel en veel meer eten ( bovendien moet alles veel te snel groeien tegenwoordig). Vroeger, 60 en meer jaar geleden hadden we veel meer calorieën nodig om ons warm te houden en bij het werken. Zouden we nu zoveel eten dan waren er nog veel meer mensen te dik. Wij gebruiken zelf allerlei supplementen en mijn man heeft er tijdens zijn chemokuren ontzettend veel baat bij gehad ( we zijn nog niet zo lang getrouwd en zijn voeding was echt niet goed, alhoewel lekker) Sinds kort eet ik nu havermoutsepap 's morgens, ik kook het met sojamelk, geen suiker nodig en voel me er geweldig op, wordt niet gammel, dat is met brood anders geweest. En ja Gerrie heeft gelijk alle koolhydraten worden afgebroken tot glucose en daarvoor is o.a. Vit B voor nodig. Glucose-fructosesiroop doet slechte dingen in je lijf en probeer dat zoveel mogelijk te vermijden, kan ik iedereen aanraden.
  Geweldig mooi blog bij Teunie van Eenvoudig leven, de praktijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. zuinigaan, niet te geloven dat je deze berichtgeving serieus neemt.

  extra vitamine C, D,B, mineralen zoals chroom, ik zou niet zonder kunnen.
  Het lijkt me verstandig als jij je hier met jouw gezondheidsproblemen ook wat meer in zou verdiepen, begin maar eens met chroom...en neem dan niet de goedkoopste die voornamelijk uit vulmiddelen bestaat. Je kreeg aardig wat tegenwind op jouw logje, hoop dat je hier je voordeel mee kunt doen.
  linda

  BeantwoordenVerwijderen