Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

maandag 9 december 2013

Het verhaal van een voedselbankgebruikster, deel 2

Allereerst wil ik alle mensen bedanken voor de fijne reacties!

Zuinigaan vroeg of ik een vervolg wilde schrijven, nou bij deze dan hoe het voelt om je pakket op te halen en hoe het in zijn werk gaat. Laat ik wel melden dat ik blij ben dat ik er terecht kan, misschien komen sommige stukjes over als onvrede als ik het heb over aantallen, maar zo is het niet bedoeld, er is gewoon niet meer. Dat schrijf ik zo uit, om te laten zien dat het geen vetpot is. Zelfs bij de voedselbank is er crisis  door terugtrekking van sponsors/leveranciers, maar ook door heel veel meer cliënten.  En ik schrijf het ook om sommige mensen,  die zeggen lekker makkelijk, profiteurs enz. een blik te gunnen in ons voedselbank- overlevingspakket.

De "regels" zijn:
- dat je er alleen door aanmelding van een hulpverlener terecht kan. 
- je als alleenstaande minder dan 40 euro per week te besteden heb.
- echtpaar minder dan 50 euro per week
- gezin mag 50 euro per week + ca.10 euro per kind maar dat is afhankelijk  van de leeftijd en het aantal kinderen (weet niet exact, want ik heb geen kinderen)
- inkomen van kinderen (bijbaantje word er soms bij opgeteld)
- elke 3 maanden moet je het opnieuw aanvragen, en je financiële overzicht laten zien.
# genoemde bedragen zijn leefgeld, dus niet alleen etensgeld, moet je alles van doen, reizen, kleding enz enz
En dan natuurlijk de gewone fatsoensnormen in acht nemen, niet agressief tegen de vrijwilligers, niet schelden, geen ruzie maken en vooral niet stelen.
Lijkt raar, maar ik sta er echt soms van te kijken, van sommige mensen. Het is gelukkig maar zeer klein percentage, maar toch.  (dat zijn de negatieve verhalen die wel eens voorbij komen,  maar groot gedeelte heeft het echt nodig en sommigen maar een paar maanden ter overbrugging omdat uitkering op zich laat wachten, of er bewindvoerder enz. is aangesteld, aangezien de ambtelijke molen in Nederland soms zo langzaam werkt dat het paar maanden duurt voor alles rond is, hoor genoeg bij de voedselbank).
Ik ben altijd zeer op en in de natuur geweest, plukte al jaren molsla (paardenbloem), vlierbes, braam, zuring enz. Maar dat was meer voor de fun.
Maar toen de "crisis" toesloeg werd dat steeds meer mijn enige mogelijkheid om mijn groenvoer aan te vullen. Had ook wel wat bloembakken met radijs, pluksla, postelein en snijbiet op mijn Frans balkon, maar ja daar kan je niet heel veel op kwijt.
Dus mijn behandelaar zei: we gaan voedselbank voor je aanvragen want dit is niet genoeg.

Nou daar ging ik, de eerste keer op de fiets (4km) naar het uitgiftepunt midden in de stad waar mijn ouders wonen. (ik had mijn ouders niks verteld, schaamte speelde een grote rol).
Kom ik daar mensen tegen die ik ken (vrijwilligers die bij mijn ouders in de straat wonen, een bekende die ook pakket ophaalde). En  mijn ouders wisten het dezelfde week nog.

Nou dan kom je binnen en levert je brief in, en wacht, met heel veel anderen. En goed opletten, of je naam afgeroepen word, je krijgt de eerste keer een soort strippenkaart voor 13 keer, die elke keer weer afgevinkt wordt. (1 keer je pakket niet ophalen zonder afzegging, 24 uur van te voren dan week erop, geen pakket meer).
Dan kan je in de rij gaan staan voor je krat, waar de houdbare spullen in zitten zoals blik, snoep, koffie, thee, schoonmaakmiddel. De inhoud wisselt per week, net wat er aangeleverd is. Die moet je in je tas doen, wel opschieten, want al die mensen achter je wachten op je. Dan schuif je door naar de tafel met brood, dan groente, dan overdatum spullen  en dan vlees en dan de keuzetafel met diverse wisselende dingen zoals boeken, kleding, toilet artikelen, speelgoed, net wat iemand gebracht heeft. 
Het brood en het vlees is vaak al ingevroren  geweest, en is vaak al ontdooid voor je het ophaalt dus weer invriezen of lang bewaren is vaak niet mogelijk.
Verse groente is meestal maar 1-2 dingen, en soms helemaal niet. Ik zit dan nog niet zo slecht, want als alleenstaande, kan ik met bv bloemkool of andijvie wel paar dagen toe. Veel gezinnen eten vaak pasta/rijst met alleen kruidenzakje erdoor en soms een blikje groente erbij.
Fruit is er zelden of bv 1 sinaasappel per persoon. En zeer zelden is er zuivel of het is een dag over datum of zo.  En ja, je hebt ook wel eens een zeer goed gevulde kist maar ja, daar moet je dan zuinig mee wezen, want er zijn ook weken dat je maar voor 2-3 dagen voedsel krijgt. Als je aan het eind van de rij staat, gebeurt het steeds vaker dat het grootste gedeelte al op is als je eindelijk aan de beurt bent. 
Er worden ook wel eens dingen gegeven die je op voorraad zet: paar pakken koek, chips, snoep feestartikelen doordat de verpakking niet goed bedrukt is of houdbaarheidsdatum verkeerd gedrukt is.
Tijdschriften worden ook vaak heel blij ontvangen (er zitten er heel weinig bij) of boeken.
Sommige gedeelten van Nederland hebben meer verse groente in hun pakket, maar daar zitten dan ook groentetelers in de buurt en daar woon ik dus niet. Dus er zit best wel verschil in de voedselpakketten in Nederland.
En ja, ik hoor/lees ook weleens dat de voedselbank weigert op te halen bij boeren of particulieren. Heb dat eens nagevraagd hoe dat nou kon.
Het antwoord was: voedselbank is afhankelijk van sponsors en schenkingen ook voor de kosten van brandstof en onderhoud auto en er is niet genoeg geld om hele week overal spullen op te halen.
En de voedselbank is ook afhankelijk van vrijwilligers die er tijd voor moeten hebben om spullen op te halen.
Maar je kan altijd eten langs brengen op het verzamelpunt voor bedrijven (al je een grote partij hebt) Maar heb je als particulier over van bv je moestuin, dan kan je dat altijd een uur van te voren brengen op de uitgiftepunten. Graag zelfs!
Het uitgiftepunt van de voedselbank waar ik mijn pakket ophaal, is in de kerk (er werken vrijwilligers van de kerk) Daar kan je ook melden als je diepvries, koelkast, wasmachine, computer, (kinder)fiets enz over hebt, dan wordt er een briefje opgehangen. Als je interesse hebt, dan kun je je melden bij leiding en die regelt dan de afspraak met de eigenaar. Knuffels, kinderkleding, speelgoed worden ook wel aangeboden op de uitzoek tafel. Maar er zijn voedselbanken die dat niet doen, omdat er geen vrijwilliger is die dat op zich kan/wil nemen. En er zijn uitgiftepunten die dus geen opslag mogelijkheid hebben, omdat de ruimte voor 2-3 uurtjes per week beschikbaar is gesteld voor uitgifte van pakketten door de voedselbank,
Bij sommige voedselbanken kan/mag je ook niet werken als vrijwilliger als je er gebruik van maakt.

Dus nee voor mijn plezier ga ik er niet heen, ik ga echt omdat ik niet anders kan momenteel. 

Maarrrrrrr er schijnt wel licht bij mij, hopelijk komt er in februari meer ruimte voor verhoging van mijn weekgeld naar 50 euro per week en joepie!!!!!! van het voorjaar een kleine moestuin van 50m. Ik spaar nu zelfs van mijn weekgeld 2 euro per week voor de huur van de moestuin. Nu nog sparen/rondvragen voor wat gereedschap en groentezaden en dan hoop ik weer een stuk zelfstandiger te zijn.

Maar echt zielig? Nee!  Soms moeilijk? Ja, vooral bij onverwachte dingen zoals gebroken fietswiel. 
En de schulden die worden ook betaald. 
Ik heb alleen achterstanden bij zorgverzekeraar, water, belasting, tandarts enz dus vaste lasten. 
Heb nergens schulden voor afbetalingen zoals auto, webshops, postorder, lening, creditcard. 
Want ik ben opgevoed met: eerst de centen en dan pas kopen. En daar heb ik mij altijd aan gehouden. 

Daarom, ik ben nu bij de voedselbank, tja, je leven kan opeens anders verlopen.
Mevrouw B., voedselbankster

19 opmerkingen:

 1. Bijzonder verhaal, knap hoe je ermee omgaat! Het valt mij ook wel vaak op dat voedselpakketten inderdaad meestal niet bol staan van de gezonde dingen. En dat terwijl je ook vaak genoeg hoort dat landbouwers niet van hun spullen af komen. Zonde, want dat zou juist een mooie win-win situatie kunnen zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het valt me op,dat de afstand naar de voedselbank soms groot is. Iemand,die zo'n eind niet kan fietsen,valt die dan buiten de boot?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je moet zelf regelen dat dan iemand het voor je ophaald, zijn voedselbanken die dan thuisbezorgen, maar ja moet wel vrijwilliger met auto het opzich nemen.
   B.

   Verwijderen
 3. Beste mevrouw B.,

  Woon je misschien in dezelfde stad als Zuinigaan? Dan kan ik je echt de Stadjerspas aanraden. Die kostte voor mensen met een minimuminkomen maar €5. Daar zit een boekje met waardebonnen bij: o.a. gratis bieb, 1x gratis museum, €10 retour op een moestuin. De moestuinen bij het Noorderstation kostten maar €20 per jaar; als je het met een vriend(in) doet, kost het je dus maar €5 per jaar. Er is geen water, maar dat is op te lossen met wat watervaten (of tough love: als de planten het niet overleven, dan is dat maar zo).

  Erg interessant om te lezen. Ik heb net van mijn werk een verhuisdoos vol hoteldingetjes gekregen (zeepjes, schoenpoetsdoekjes, badslippers, etc.). Zou de voedselbank daar ook blij mee zijn?

  Heel veel succes met dit budget; ik weet uit ervaring dat het te doen is, en dat het heel moeilijk is om hulp van ouders en vrienden aan te nemen. Doe dat toch, het is hun manier om te laten zien dat ze om je geven.

  Siebrie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee sorry woon niet bij zuinigaan in de buurt.
   En die doos met zeep en schoenepoetsdoekjes welkom zijn.
   B.

   Verwijderen
 4. Beste mevrouw B.
  Bedankt voor je openhartigheid. Ik vond het heel interessant om te lezen. Ik hoop voor jou dat je snel zicht hebt op een andere situatie. Veel sterkte!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat bijzonder om je verhaal te vertellen.
  helaas moest ik door omstandigheden mijn moestuin opgeven. een vrij grote voor 4 mensen. ooit doe ik het wel weer. De rest is dan idd maar voor de voedselbank (of vergelijkbaars wat hier ook particulier loopt)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat goed om het ook een keer van de andere kant te lezen. Afgelopen zaterdag was er in onze supermarkt een actie voor de voedselbank, dan kon je voorgeselecteerde producten kopen en die weer inleveren. Wel goed om zo aan je medemens te kunnen denken.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Gelukkig bestaat de voedselbank voor mensen die het hard nodig hebben. Maar hoorde van de week een schandalig verhaal. Zoon in de schuldsanering ( door verslaving) die elke dag lekker bij moeder eet. Maar wel het voedselpakket elke week ophaalt en dit aan zijn moeder geeft. Dit vind moeder heel niet raar. Kan het niet uitstaan want ze onderhoudt haar zoon in alles en ze heeft genoeg over om elk jaar 2 verre reizen te maken. Zoon profiteert van moeder en moeder profiteert van voedselbank! grrrrrr............

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zou zeggen bemoei je met je eigen zaken! Je HOORDE iets en gelijk heb je hier een oordeel over, terwijl je niet echt weet hoe de vork in de steel zit. Eet lekker bij zijn moeder en zo. Ik ben blij voor deze jongen dat hij een moeder heeft om bij te eten. Amen.

   Verwijderen
 8. Mooi dat je je verhaal verteld en misschien opent het mensen de ogen. Wij hadden iemand in onze omgeving die ook naar de voedselbank ging en inderdaad een vetpot was het niet .

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Had al vaker zulke dingen over de voedselbank gehoord maar het is altijd interessant om te lezen hoe het er ergens anders weer aan toe gaat, een vriendin van mij loopt er ook en daar hoor ik ook wel hier en daar verhalen over.

  Vind het mooi dat de voedselbanken er zijn maar schandalig voor een land als Nederland, we helpen zoveel mensen maar ons eigen volk kan verrekken :-(

  Goed je aan een moes tuin begint, zelf heb ik ook ieder jaar een moestuin en als je een balkon heb dan kun je ook sla/tomaten/radijsjes/paprika ect in grote balkon bakken of planten bakken zetten.
  Je mag mij gerust een mailtje sturen dan zal ik je wat van mijn zaden op sturen.

  Heel veel succes verder

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zal ik doen je ff mailen.
   kreeg gister bericht dat ze per 1 january tuin hebben zaterdag kijken.
   B.

   Verwijderen
 10. Anoniem, Jij oordeelt te snel het is namelijk naaste familie. Wilde het niet meteen keihard stellen maar blijkbaar is dit nodig om geloofd te worden. Het gaat mij erom dat als er een tekort is aan voedsel bij de voedselbank zoals mw. B schrijft ik het schandalig vind dat er gegeten wordt van de voedselbank door deze personen. Moeder doet er zeker goed aan haar zoon eten te geven ik zou het ook doen. Maar dan niet met eten van de VOEDSELBANK! ANONIEM!!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Als iemand ziek is of echt niet kan dan haal ik wel eens een pakket voor hen. Wat je dan mee krijgt is armoe troef. Maar net zoals de schrijfster meldt, ook daar is crisis. En ontdooid vlees; ja wat kan ik hierop antwoorden. Veel!!. Vlees in de supermarkten is voor 90% ontdooid vlees en de aanbieding doe je dan gewoon zelf weer in de diepvries. Ontdooit vlees bereiden en dan invriezen als je een keer te veel hebt. Maar doe dit wel dezelfde dag! Van Annemiek (mijmeringen Consuminderhuis Parkstad =gratis in je mailbox) leerde ik dat je zelfs vlees kunt bereiden en in twist-off potjes kunt wecken. Maar dat is dan super schoon werken. Maar ik weet het. Je komt in de problemen en omdat maatschappelijk werk, gemeenten en noem maar op, vier maanden nodig zijn om je van een sociaal inkomen te voorzien moet je al schulden maken. Ik vind het walgelijk dat er niet direct met een voorschot wordt gewerkt en dat dat voorschot na vier maanden verrekend word. Wat ik nu schreef is eigenlijk te veel. Eén woord is genoeg voor u hoe u in het leven staat; Respect.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Mooi helder stukje.
  Wat fijn dat je leefgeld binnenkort omgoog gaat!
  En heel goed van je dat je alvast aan het sparen bent voor de moestuin.

  Ik denk dat als je een tzt een briefje ophangt bij de moestuin, dat er allicht mensen zijn die wel zaadjes over hebben of jonge plantjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Allereerst veel respect dat je hier je verhaal vertelt. Ik denk dat het goed is als mensen zoiets eens horen van een "insider".
  Ik stel vast dat er wel heel veel verschil is tussen verschillende voedselbanken. Hier bij "onze" voedselbank worden de pakketten zoveel mogelijk gelijkelijk samengesteld, voor alleenstaanden en voor gezinnen, en dus als compleet pakket uitgedeeld. Zo grijpt degene die als laatste aan de beurt is, niet mis, zoals bij jou blijkbaar wel kan gebeuren.
  Blijft het feit dat er niet overal even goed wordt gecontroleerd als bij jouw voedselbank. Elke 3 maanden? Mooi niet, eens toegelaten blijft toegelaten hier, tenzij er informatie binnenkomt dat klant bijvoorbeeld geen uitkering meer krijgt ivm een baan. En zo is er hier dus een gezin waarvan vader al jaren arbeidsongeschikt is, maar waarvan inmiddels alle 4 de inwonende kinderen een baan hebben. Volgens jouw verhaal zou dit gezin geen recht meer hebben op het voedselpakket, maar het wordt elke week weer uitgedeeld, omdat "officieel" niet bekend dat er iets is gewijzigd in de gezinssituatie/inkomen. En het pakket wordt elke week opgehaald door vader, met een (weliswaar oude) Mercedes.
  Mijn (oprechte, serieuze) vraag aan jou is: wordt er "alleen maar" gekeken naar wat je overhoudt per week? Niet naar bezittingen? Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet weet of de auto op naam van de vader staat, of van de moeder of van 1 van de kinderen, maar als er een auto in het bezit is van iemand die op dat adres woont, moet er toch een belletje gaan rinkelen dat er dan blijkbaar meer geld overblijft per week? Want die auto had je al kunnen hebben toen je voor het eerst kwam bij de voedselbank, maar verzekering en motorrijtuigenbelasting kosten toch meer dan dat je kunt missen van je weekgeld van 50 euro?!
  Ik hoop dat je mij goed begrijpt, dit is dus zeker geen aanval of zoiets, ik vraag me gewoon oprecht hoe deze situatie mogelijk is. Want ik denk dat anderen, die het harder nodig hebben dan dit gezin, de dupe zijn van het feit dat er een pakket wordt uitgedeeld aan dit gezin (en wellicht meer mensen die het niet echt nodig hebben).
  Anja

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier 1week een pakket andere week tafels om uit te zoeken ivm te weinig vrijwilligers om elke week voor elk uitgiftepunt krat te maken.
   En tja die auto als het zeer oude is betaal je alleen verzekering voor oldtimer wa kost ongeveer 40-50 euro per jaar. Hier komt ook iemand elke week pakket ophalen in vette volvo maar die is van de buuf. Er word gekeken wat erover blijft na betaling van vaste lasten afbetaling enz. En over je opmerking van controle en ander gezin kan ik niet oordelen en wil ik ook niet omdat ik er niets van weet.
   Maar weet uit ervaring wat ik zo bij de voedselbank zie dat het echt hard nodig is. En ja er zit wel eens iemand bij dat je denkt mmmmm. Maar ja wie ben ik om te oordelen, weet niet altijd hele verhaal en de controle is volgens mij wel vrij goed of je er nog wel of niet recht op heb.
   B.

   Verwijderen
 14. Ik kan alleen maar zeggen: ik heb respect voor je mw. B!! Je openheid over deze situatie is voor velen toch wel "nieuw" omdat ik het ook alleen maar "van horen en zeggen heb via anderen". Maar ik hoop voor je dat je hier snel uit komt en dat je dan weer iets meer te besteden krijgt per week. En leuk een moestuin!!

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen