Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zondag 8 december 2013

Zorgtoeslag en WTCG in 2014

Ook ik heb een brief ontvangen over de zorgtoeslag 2014. Hoewel het eigen risico nog weer hoger wordt en de compensatie eigen risico voor mensen met iets meer dan een minimuminkomen vervalt (dit jaar kreeg ik nog 99 euro) en de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (WTCG) helemaal afgeschaft wordt (308 euro), krijg ik veel minder zorgtoeslag. Mijn inkomen blijft gelijk (nou ja, door dit soort maatregelen gaat mijn inkomen eigenlijk omlaag) en de zorgtoeslag gaat naar beneden. Kreeg ik dit jaar nog krap 40 euro zorgtoeslag per maand, nu krijg ik een "riante" 16 euro per maand. 
In totaal scheelt het mij 695 per jaar, vergeleken met afgelopen jaar.
Nu kun je zeggen: jij profiteert van de zorg, "dus" moet je er voor betalen. Maar die genen van mij, die heb ik bij de geboorte meegekregen, ik had ook liever andere genen gehad, waardoor ik nooit ziek was. Ik was mijn halve kindertijd al om de haverklap ziek (chronische blaasontstekingen, ieder jaar meerdere keren bronchitis, astma, vaak last van maagdarmstoornissen), dat had ik echt liever anders gezien.
Kijk, ik heb een arbeidsinkomen, maar mensen die echt een heel laag inkomen hebben, die worden ook getroffen door deze verlaging van de toeslagen en het wegvallen van de WTCG. Voor hen vind ik het echt heel erg!

8 opmerkingen:

 1. Ook jij hebt niet gevraagd; mag ik ziek worden?
  Waarom kunnen enkele personen zo uithalen naar de chronisch zieke. En dan ook nog met opmerkingen die getuigen van weinig kennis van zaken. Maar ziek zijn is een heel dure "hobby" .!!! Het ligt eraan wanneer ik de medicatie moet halen, is het week 1 dan ben ik in veertien dagen door het eigen risico. En ik denk zo; jij ook. Heb het goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. volgens mij is bij iedereen de zorgtoeslag omlaag gegaan.
  Hier 3 te vroeg geboren kinderen die veel zorg nodig hebben gehad, lees miljoenen. Klagen doe ik daarom maar niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. verschrikkelijk in dit land. schoonzusje is 3,5 jr geleden aangereden, terwijl ze al in ziektewet zat ergens anders door (ook niet haar schuld) en ze heeft nu pas eindelijk een ieniminie schadevergoeding gehad. dader was snel gevonden en schuldig bevonden, maar ze bleven maar aanvechten dat ze niet kon werken buiten zijn schuld om omdat ze al in ziektewet zat.. :S tja ze zat om psych redenen in ziektewet, maar mocht niet meer werken ivm blijvend nekletsel (en dat op haar 22e...) weg toekomst, hallo leven lang pijn, medicatie en nog meer psychische problemen hierdoor. zij heeft gelukkig financieel ookhulp van haar ouders, maar als ze dat neit gehad had, had ze niet eens in dr eigen huisje(superklein 2 kamerappartementje) kunnen blijven wonen.. :S bizar hoe het kan gaan in nl.. dader schuldig gevonden en toch pas na 3,5 jr een ienieminie vergoeding :S verschrikkelijk hoe zieken etc gekort worden door de overheid...:S je vraagt er niet om en toch moet je zo ontzettend veel inleveren waardoor je verplicht thuis komt te zitten omdat de deur uit gaan al te duur is.. (wandleen nog net niet maar de auto al wel om naar vrienden of familie te gaan)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leve de VVD! Leve Mark Rutte!
  Heb je een dokter nodig? Dan betaal je gewoon 200 euro voor een bezoekje. Niet dat de dokter iets voor je kan doen, maar ok.
  Advocaten kunnen ook niet werken voor minder dan 100 euro per uur. De dokter ook niet.
  Ook zo triest. Het lukt ze echt niet!
  Trap er toch niet in. Ga niet naar een zgn specialist. Kost bergen geld en ze kunnen niets. Maar het zijn wel echte VVD mensen.
  Ieder voor zich en God voor ons allen!
  Simone

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik wist nog niet dat die 2 vergoedingen wegvallen, mijn man ontving dit jaar nog 342 en 99 euro, dus er vallen weer 441 euro weg uit de begroting voor 2014. Zorgtoeslag zal ook lager uitvallen (hebben de brief nog niet ontvangen maar heb het wel al berekend op de website van de belastingdienst dat we 31 euro per maand minder gaan krijgen)
  dus totaal is dit 833 euro minder per jaar, alleen al deze 3 dingen!
  Komt bij dat eigen risico weer 10 euro is verhoogd, en de medicijnen die niet worden vergoed maar dagelijks noodzakelijk zijn zullen ook vast wel in prijs stijgen. Komt er op neer dat we aan zorgkosten zo'n 1000 euro meer moeten ophoesten als afgelopen jaar!
  Dhr. Rutte heeft ongetwijfeld GEEN chronisch zieke in zijn directe omgeving, anders zou hij hier wel anders over denken.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een bedragen zeg... ik begrijp dat jullie je zorgen maken.
  Zeker omdat je als je chronisch ziek bent vaak niet de mogelijkheid hebt om aan de inkomstenkant iets te veranderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Misschien kan ik straks met mijn WW uitkering ook zorgtoeslag aanvragen.

  BeantwoordenVerwijderen