Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zondag 15 december 2013

Hypotheek aflossen in 2014

Ga ik hypotheek aflossen in 2014?
 Ja, dat denk ik wel! Mijn huis staat niet onder water en dat heeft het nooit gestaan. Ik zou er nu niet zo veel geld voor krijgen als toen ik het kocht, maar omdat ik heb afgelost en er bij de aankoop eigen geld in gestopt heb, staat het een héééél eind boven water.
Van de termen onder en boven water word ik een beetje lacherig en zenuwachtig, ik moet dan denken aan een echte overstroming. Dat kan maar zo gebeuren, die overstroming. Een hoge waterstand en een flinke (aardgas) aardbeving en floeps, dan staat de hele boel hier onder water. Maar goed, dat terzijde!

Hoeveel hypotheek ga ik aflossen en wanneer?
Mijn totale hypotheekschuld is nu nog 43.700,- , ik betaal nu €165,69 hypotheekrente per maand. Ik zou nog weer eens een keer maximaal kunnen aflossen (= €12.300,-), ik heb het geld wel.Het definitieve besluit over hoeveel ik ga aflossen moet ik nog nemen, maar aflossen doe ik in ieder geval.
Ik zet al weer geruime tijd maandelijks een bedrag apart, dat bedrag is gelijk aan de hypotheekrente die ik betaald had als ik niets had afgelost, min wat ik nu betaal. Dat wordt mijn aflossings-spaarpotje (wel gewoon op een spaarrekening hoor!) van 2015. In 2014 ga ik aflossen met de erfenis van mijn moeder. Ik wil daarnaast nog een ruime buffer overhouden voor diverse dingen die ook nog op mijn verlanglijstje staan, zoals een nieuwe CV ketel.

Wanneer ga ik hypotheek aflossen? Waarschijnlijk in februari of zo, ik moet eerst weer minstens een maand van tevoren bij de bank een verzoek indienen.

12 opmerkingen:

 1. Leuk om te lezen. De maximale aflossing betekent dat je hypotheekrente per maand ook weer minder wordt, ik denk dat het dan zo'n 130 euro per maand gaat worden? Wie weet ben je over ruim drie jaar wel gewoon hypotheekvrij...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. 165,69 van zo'n bedrag kan ik (voorlopig) alleen maar dromen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Onze aflossing staat klaar voor 3 Januari. Daarna verwacht ik nog eens 4000 af te kunnen lossen dit jaar. Dat doe ik zodra het kan qua geld, want de winst telt dan ook meteen vanaf dat moment. Ieder beetje helpt om meer te sparen voor weer een aflossing. Een lekker gevoel weer! Wij betalen nu nog 287,- p/m; ook een heel mooi bedrag!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ook bij ons staat de eerste aflossing van € 3000,- euro al klaar voor Januari 2014.
  En door het jaar heen proberen we weer te sparen en af te lossen om uiteindelijk op 10.000 euro te komen

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vind het echt heel knap dat je opnieuw een aflossing wilt gaan doen. Ik persoonlijk was allang gezwicht voor een auto of badkamer (ik meen te herinneren dat dat ook een wens van je was) Wat een fijn en vrij gevoel zou dat geven om weer een deel van de hypotheek kwijt te zijn, de meeste mensen kunnen daar alleen maar van dromen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Van die lage bedragen kunnen wij alleen maar dromen, we betalen nu nog bijna 1600 euro per maand aan hypotheek,
  we lossen nu al 4 jaar extra af, de eerste 2 jaar weinig ( we hadden nog veel kosten) de laatste 2 jaar veel.
  Toch het hypotheek bedrag al ruim 250 per maand naar beneden kunnen brengen
  En we gaan door, de planning is dat we in 2018 onder de 1000 euro per maand komen ,gaat vast lukken.
  En voor dat bedrag een heel mooi huis natuurlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb nooit met potjes gewerkt. Als ons vermogen boven een bepaalde grens uitkwam, de vermogensgrens, dan gingen we aflossen en later noodzakelijke verbouwingen laten doen. Zo houd je altijd geld voor onverwachte zaken. Volgens mij is de bank de enige die verdient aan de hypotheken. Als je in de laagste belastingschijf zit, is het volgens mij altijd voordeliger om af te lossen. Daarbij ben je niet van plan om te verkopen, dus is de waarde van je huis niet relevant. Tegen de tijd dat je wilt verkopen, kan de vlag er wel weer heel anders bij hangen.
  Geartsje

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik los per 1 jan. 17400 extra af. Dan blijft er genoeg over 126600(534 per/maand br.) dan moet ik geduld hebben tot jan 2015 en voor 2016 moet ik nog wat bij sparen om dan weer 17400 te doen.
  Maar wel mooi om zo laag te zitten. Wij zitten straks op 300 netto en dat is netjes maar kan lager.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wij hebben nog ong. hetzelfde bedrag uitstaan aan hypotheek, een paar honderd euro minder, en betalen nu € 98,- per maand aan rente. Ik zit nu te dubben of we nog verder af zullen lossen, het geld hebben we in principe wel. Wat mij tegenhoudt zijn eventuele maatregelen van de regering in de toekomst als je een afgelost huis hebt. Ze kunnen weer zomaar allerlei belastingen en andere heffingen gaan verzinnen om het mensen met een afgelost huis lastig te maken en dan praat ik nog niet over eventuele zorg die je nodig gaat hebben in de toekomst. Huis verkopen, opnieuw belenen.
  Het is wel een luxe probleem realiseer ik me, maar toch. Leon

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat goed dat je door gaat met aflossen ! Je bent een grote inspiratie.groet Saskia.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. verstandig om af te lossen als het kan, wij gaat het ook weer doen zijn er al weer hard voor aan het sparen, hoop in maart/april weer de extra aflossing voor het hele jaar te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wij wonen nu al weer 9 jaar in ons eigen huis en dat geeft een vrij gevoel.
  Maar wij hebben dan ook veel geluk gehad met de verkoop van ons huis.

  BeantwoordenVerwijderen