Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 14 december 2013

Vijfgangendiner voor klanten van de Voedselbank

Een leuk bericht (klik)!
Het Leger Des Heils gaat voor klanten van de Voedselbank in Delfzijl een vijfgangendiner koken! Niet voor alle klanten tegelijk, maar voor groepen. Ongeveer honderd gezinnen en alleenstaanden krijgen een uitgebreid diner aangeboden in het kerkgebouw van het Leger Des Heils.
De Delfzijlsters worden over drie groepen verdeeld, anders is er te weinig ruimte.
De eerste groep mag rond kerst gaan eten! Zeer bijzonder en feestelijk, als je gewend bent aan de pakketten van de Voedselbank.
Het doet me denken aan de etentjes van mijn werk toen ik na een periode bijstand weer werkte en ik 2x per jaar samen met collega's op kosten van de werkgever uit eten ging. Wat een luxe, wat een overvloed! En iedereen vond het ook nog eens heel gewoon, terwijl het dat voor mij absoluut niet was! Collega's hadden (en hebben) nooit in de bijstand gezeten en weten niet half hoe eenvoudig en soms ook karig, maaltijden zijn als je weinig geld hebt.

Vijf gangen!
Een superinitiatief!

Mijn advies aan de koks: houd het relatief simpel, maar wel feestelijk, veel kinderen uit bijstandsgezinnen kennen geen luxe gerechten. Waarschijnlijk vinden ze asperges, buitenlandse kazen en kalkoen gewoon vies, want nooit geproefd en nooit gegeten. Vis of artisjok? Laat maar!
Of zou dat meevallen?

Klik hier om te lezen waar je in de provincie Groningen de komende week inzamelpunten voor de voedselbank kunt vinden.

8 opmerkingen:

 1. Simpel houden lijkt me wel een goed plan. Het zal ook wel afhankelijk zijn van het te besteden budget. Kind uit een bijstandsgezin of niet, heel veel kinderen worden blij van frietjes met iets erbij en eigenlijk vinden heel wat ouders dat stiekem ook best lekker. Een tomatensoepje lusten ook veel mensen en kan daardoor ook eigenlijk nooit een misser worden. Echt feestelijk is natuurlijk ijs, helemaal als het leuke versiering heeft... En zo zijn er heel wat simpele dingen te bedenken die waarschijnlijk toch het beste scoren, hoe goed (of niet) je portemonnee ook gevuld is.
  Maar of het automatisch zo is dat kinderen uit een bijstandsgezin allerlei smaken niet kennen en daardoor ook niet lusten, dat weet ik niet. Het zal toch niet altijd zo zijn dat de ouders van die kinderen al het hele leven van die kinderen in de bijstand zitten? Daarnaast zal het ook van het kind (en de aanmoediging van de ouders) afhangen of ze nieuwe dingen durven te proberen.

  Groetjes Lily

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een mooi initiatief. Bij ons in de stad wordt in december altijd een maaltijd georganiseerd rond kerst voor de dak -en thuislozen door het leger des heils. Toen wij thuis van een bijstanduitkering leefde zorgde mijn moeder ruim van te voren al dat ze steeds iets mee nam dat houdbaar was zoals pakje pudding, blikje fruit etc.Zo zorgde ze dat kerst toch iets extra was .

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Naar mijn ervaring valt het slecht te voorspellem wat kinderen graag lusten, als je buiten de patat en degelijke iets maakt. Ik ben dan ook gestopt om speciaal voor kinderen te koken.

  Ik bedoel: dan maak je pasta met bolognaisesaus en dan lusten neefjes / nichtjes het niet omdat het anders is dan thuis... Ondertussen wordt er dan wel van de schimmelkaas gegeten of andere dingen waarvan je zou denken dat ze het niet lusten...

  Persoonlijk vind ik het jammer dat er standaard fastfood voor kinderen gemaakt wordt als het feestelijk moet zijn. Je geeft daamee namelijk ook een boodschap af (ongezond = feestelijk = lekker).

  Leuke actie!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind dat je helemaal gelijk hebt. Misschien kun je dergelijke dingen het beste ondervangen door een soort keuze menu buffet, waarbij iedereen zelf kan kiezen.
   Een voorgerechtenbuffet met bijvoorbeeld 3 keuzes, een hoofdgerechtenbuffet met 3 keuzes en een nagerechtenbuffet met 2 keuzes. Dan is een kindermenu met patat en appelmoes helemaal niet nodig.

   Verwijderen
  2. Het is een gift he... Persoonlijk ben ik (ook met kinderen) niet van de vele opties. Er is altijd wel iets aan de maaltijd wat ze lusten.

   Daarbij heb je kans dat er in een vreemde omgeving met een mooi gedekte tafel wel goed gegeten word. Of: ik at bij logeerpartijtjes dingen waar ik thuis over zou zeuren... ;-)
   En soms bleken ze niet eens zo vies.

   Gisteren elders een kind wat op bezoek was, die het bio volkorenbrood niet lustte. Vriendin zei dat dat heel vreemd was, omdat het speciaal kinderbrood was. Alles werd opgegeten en het kind verkondigde dat het mama ook ging vragen om kinderbrood... haha!

   Verwijderen
 4. Jammer, dat men dat alleen doet als de "gezellige" kerst eraan komt.
  Ook in februari en juli hebben arme mensen het moeilijk, en kunnen ze een maaltijd en wat samenzijn wel gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het LdH heeft meer maaltijdprojecten, lees je maar eens in ! Gr., Siek

   Verwijderen
 5. Leuk initiatief. t Advies om het simpel te houden omdat 'ze het waarschijnlijk niet kennen, dus niet lusten' vind ik echt raar. t Hoeft misschien niet superdeluxe, maar hoe leuk is het niet om verrast te worden door dingen die je zelden/nooit zag. Hoeft niet allemaal top of the bill te zijn, maar een beetje anders dan anders kan geen kwaad hier en daar.

  BeantwoordenVerwijderen