vrijdag 20 december 2013

Kerstboom en kerstsfeer

Het schijnt dat veel mensen last hebben van kerststress!
Want ...........
- de kerstboom moet uitgekozen en gekocht worden,
- die boom moet worden opgetuigd volgens de aller, allernieuwste trends
- er moet bepaald worden wat voor eten of er moet komen,
- dat eten moet ingekocht en opgeslagen worden en
- de ingewikkelde menu's moeten worden klaargemaakt
- wie moeten we uitnodigen en wie niet
- wat voor kleding doe je aan?
- voor die feestkleding moet hoognodig nog wat geshopt worden
- er moeten kerstkaarten gekocht of zelfgemaakt worden
- en die kaarten moeten geschreven en gepost worden

En dan zijn er ook nog mensen die met kerst cadeaus geven!
nog meer stress om
- het juiste cadeau
- waar koop je dat?
- is het niet te veel/te weinig?
- inpakken
Er hoeft geen gedicht bij, dat scheelt!

Maak je niet te druk over gedoe!
Wat is kerst werkelijk?
- Een moment van bezinning, een rustmoment
- Een moment van gezellig samen zijn met de mensen die je lief zijn
- Een moment om relaxed van te genieten

Tips van mij:
houd vast aan rust en contact met je naasten
maak alles wat er omheen zit niet te groot en zoek de kern

Hang oude spulletjes, van jaren terug, in de boom voor een nostalgisch moment.
Het maakt niet uit of je kleding van vorig jaar aan hebt of dat je je gasten een heel eenvoudig menu voorschotelt.
Zet een leuk muziekje op, brand kaarsen en zing met zijn allen kerstliedjes.

26 opmerkingen:

 1. wij gaan gewoon gourmetten. weinig nadenken over ingewikkelde dingen en niet lang in de keuken staan.. :D shoppen voor kleding voor kerst vind ik zonde, voel me er niet fijn in en draag t dus nooit meer. cadeaus alleen bij schoonouders, iets makkelijks gekozen dus geen stress. leuk!
  we hebben een nep kerstboom ivm kleine kids en oppaskids. en gewoon de kerstballen erin die we 6 jaar geleden gekocht/gekregen hebben, heb nog nooit nieuwe kerstballen gekocht... zou niet weten waarom. vond ze toen mooi en nu nog steeds. en elk jaar komt er wel iets bij, gekregen of gekocht, maar steeds maar iets kleins. bevalt super zo :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mensen bezorgen zichzelf vaak stress door al dat moeten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Helemaal mee eens! De reclames roepen dit beeld ook wel op moet ik zeggen. Net alsof het zo opgeklopt hoort.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik schrok me al dood toen ik dat lijstje zag! En de rest is inderdaad een goed idee, gewoon lekker genieten van wat er is.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hier geen stress of speciale kleding,.....geen extra eten... er is zoals altijd genoeg.
  We zijn samen dat is het belangrijkste,..

  Deb

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nee joh, dat noemen we moeite doen om er iets leuks van te maken. :-)
  Dus dit jaar doen we nog een keer met onze spuuglelijke kerstboom met kluit van 6 jaar terug, hebben de kinderen de boom opgetuigd. Maar stonden we nog wel drie uur voor het kerstdiner op school een jurkje te kopen (stress!!! ;-))
  Verder houden we het zo simpel mogelijk, maar vinden we het tegelijkertijd leuk om ergens extra tijd en aandacht in te steken. En dat levert af en toe stress op, so be it. :-)

  Inte

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ...op ieder consuminderblog wordt de stress van andere mensen benoemd en worden adviezen gegeven om het anders te doen!
  Op de niet-consuminderblogs lees ik nooit hoe, volgens hen, de consuminderaars kerst zouden moeten vieren!
  Geen kritiek van mijn kant: het viel me gewoon op!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou volgens mij zijn er genoeg consuminderaars die flink stressen met kerst! Voor hen is dit blogje bedoeld. Niet-consuminderaars lezen hier helemaal niet. toch?

   Verwijderen
 8. Hier geen kerst-stress, samen genieten van de vrije dagen, en van elkaar.
  Oja, ik heb toch nieuwe kerstviersiering gekocht, zilveren ballen, en van die oude kaarslampjes, allemaal bij de kringloop. Onze boom glimt zo mooi, en dan het tevreden gezichtje van onze zoon. Dan denk ik, jaaaaa dit is het kerst gevoel, dus geen stress!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hier totaal geen stress omtrent kerstmis en nieuwjaar want die gaan hier voorbij net als andere gewone dagen. De kinderen zijn het huis uit en vieren kerst en nieuw met hun partners en vrienden. Ouders en schoonouders blijven liever in hun eigen huisje zodat ze op hun gewone uur naar bed kunnen. Met kerstavond is mijn man maar tegen 23.30 u thuis van het werk. De dag nadien moet hij om 4.30 u op om terug te gaan werken. Idem voor de nieuwjaarsdagen.... Ik zit hier dus zowel op kerstavond als op nieuwjaarsavond alleen maar dat stoort me totaal niet. Sinds de kinderen het huis uit zijn, doe ik zelfs de moeite niet meer om een kerstboom te zetten.....

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Heb totaal geen last van kerststress, ook nog nooit gehad! 1e dag zijn we met 25 man bij schoonmoe en donderdag zijn we lekker met ons 2tjes en zien we wel wat de dag ons gaat brengen. Er is altijd wel iets te eten in huis en of ik nu met kerst iets speciaals moet eten?? Elke dag is bijzonder toch....
  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Maar je schoonmoe heeft misschien wel erg veel kerststress... pfff met 25 man eten?? Medelijden met haar! Groet, Tineke

   Verwijderen
  2. Ha, ha, ja ik ben ook schoonmoeder, maar bij mij komen er 4 mensen eten. Dat maakt 5 met mijzelf er bi en dat is zonder stress heel goed te doenj. Ik zou met kunnen voorstellen dat de schoonmama van Boukje toch wel enigszins last van stress heeft.

   Verwijderen
 11. wij vieren al jaren kerst zonder stress , gelukkig maar want stress is er al genoeg op andere gebieden dus met de feestdagen ver mijden wij alle stress en over het algemeen zijn het lekkere relax dagen met een paar simpele maar lekkere hapjes en vooral niets moeten

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Mijn tip: maak van een van de dagen in de kerstvakantie een pyjamadag

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Moet die boom hoog nodig thuis staan om de kerstgedachte uit te dragen. Tenslotte heeft de boom niets maar dan ook niets te maken met de geboorte van Jezus.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hier geen kerststress en geen vreetfeest, wel samen met onze kinderen en kleinkinderen en mijn op leeftijd zijnde ouders. Onze zoon deed net en berichtje dat het een gekkenhuis is in de winkels. Mensen met twee karren en dan boodschappen afstrepen op een A4. Hoeveel verdwijnt daarvan in de vuilnisbak??

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ook hier geen kerststress, maar een gezellig samenzijn met onze kinderen en kleinkind.Wel met een lekkere pan soep met stokbrood en bij de koffie een eigen gebakken kerststol.
  Kerst is geen vreetfestijn bij ons....nooit geweest.
  Ik wens je fijne dagen toe.

  Groet jenneke

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Mee eens, maar ik vind wel dat iedereen dit maar loopt te verkondigen....het lijkt wel of je je tegenwoordig bijna schuldig (toepasselijke bewoording, omdat velen zich in de schulden steken met de feestdagen ;o)...) moet voelen en jezelf naar anderen moet verantwoorden dat jij wel een kerstboom hebt, heel veel kerstversieringen en o ja...ook nog wat NIEUWS aan???!!! Het is bijna schande ;).....nou wij hebben een kerstboom (wel met altijd dezelfde verzieringen), heel veel kerstversieringen in huis, ik zoek leuke recepten op, koop afbakbroodjes bij de vleet en we hebben allemaal wat nieuws aan...jaja...tís wat...en weet je wat? we staan niet in het rood.....sparen er keurig voor, knap he

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha, ha, als ik in de supermarkt rondloop heb ik niet het idee dat mensen zich schuldig voelen als ze karren vol lekkers in huis halen. Helemaal prima! Als je maar niet na 1 januari ontdekt dat je toch wel wat heel erg veel geld uitgegeven hebt en je vervolgens op de blaren moet zitten.

   Verwijderen
 17. Afgeven op niet-consuminderaars, ik hou er niet van. Ook niet als ze twee boodchappenwagentjes vol met eten en drinken voor het kerstmenu kopen en in nieuwe feestkleren samen met hun dierbaren aan de kerstdis ztten. Dat moet iedereen zelf weten. Wat ik soms tegen heb op 'bewust levende' consuminderaars is dat ze o zo makkelijk oordelen over hun medemens met een andere leefstijl. Kerstgedachte ?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zou het geen afgeven willen noemen. Ik bedoel te zeggen dat je je niet zo moet laten opjutten door de reclame en in alle rust de dingen moet kunnen doen die jij leuk vindt. Als dat betekent dat jij je hele huis verlicht met duizenden lampjes, of een uitgebreid, copieus diner, ga gerust je gang en geniet ervan! Een fijne kerst!

   Verwijderen
 18. Sinds wij woensdag jl. de definitieve diagnose kregen dat mijn partner slokdarmkanker heeft en alleen nog palliatieve zorg kan krijgen is het dilemma wel of geen stress met de kerst voor mij echt een luxe probleem geworden. Een beetje licht in deze duistere dagen doet ons trouwens wel goed. Daarom toch wat meer kaarsen gekocht en daarom zijn we heel blij met een prachtig kerstbloemstuk van het team van zijn werk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heel veel sterkte gewenst. Wat een naar nieuws voor jullie.

   Verwijderen
  2. Wat een vreselijk bericht! Heel veel sterkte en kracht de komende tijd! Probeer zo veel mogelijk vreugde te halen uit de laatste periode.

   Verwijderen
 19. Geen last van kerststress, wel van de pre- kerstvakantiestress: alles moest af voor de kerst en de werkdruk was al hoog.

  Drukte om ballen, boom en bezoek doe ik niet aan, want dat is hoe druk je het zelf maakt.

  BeantwoordenVerwijderen