Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

maandag 30 december 2013

Overgestapt!

Niet van de ene energieleverancier naar de andere, of de ene zorgverzekeraar naar de andere, maar van diabeteszorg van de specialist naar de ketenzorg van de huisarts!
Ik ben in oktober overgestapt naar een nieuwe huisarts in mijn woonwijk.
Deze huisarts heeft een goed georganiseerde zorg voor patiënten met diabetes, ze zijn heel goed in staat de controles te doen.
Volgens oud-minister Wouter Bos, tegenwoordig topbestuurder bij het VU Medisch Centrum, zijn de zorgkosten nog lang niet onder controle.
Dit zegt hij in het Financieele Dagblad: "Op zijn best gaat het om een zekere afremming van de stijging". Met andere woorden: de kosten in de zorg stijgen nog wel, maar niet zo hard als eerst het geval was.
Welnu, ik draag mijn steentje bij door over te stappen naar de veel goedkopere huisartsenzorg. Hoe groot het verschil is weet ik niet. In 2012 werd door het ziekenhuis bijna 1500 euro* gedeclareerd voor de zorg. Hierin zitten 3 afspraken bij de specialist, 3x lab-onderzoek voor schildklierfunctie, suikers, nierfunctie en cholesterolwaarden.
Waarschijnlijk zijn het de DBC's die de zorg in het ziekenhuis zo duur maken.
Ik denk echt dat het bij de huisarts een stuk goedkoper kan!
Voor de zorg van de oogarts blijf ik patiënt in het ziekenhuis. Een consult kostte in 2012 ca €56,-*. Ik ben onder controle voor gaten en loslatingen van het netvlies (in 1970 en in 2011) en ontwikkeling van staar en daarnaast voor de diabetes (met suikerziekte is er kans op kleine bloedingen van de haarvaten in het netvlies, dat is onbehandeld desastreus).

* De exacte bedragen weet ik niet meer. Ik kan de laatste dagen mijn account van de zorgverzekeraar niet meer raadplegen. Er is steeds wat, òf de DigiD doet het niet (HTTP 500 - Internal server error), òf de site van de zorgverzekeraar geeft aan dat een time out is opgetreden. De internist kostte 2x ca 740 euro, de oogarts ruim 50, misschien ook bijna 60 euro.

Nog even voor de duidelijkheid: voor mijn portemonnee maakt het niets uit, de zorg voor schildklierziektes en diabetes zit in de basisverzekering. Ik doe dit omdat het voor de maatschappij als geheel een stuk goedkoper is. Het ziekenhuis vraagt veel meer geld voor deze zorg. Je kunt het vergelijken met het verschil tussen gaan naar de eerste hulp in het ziekenhuis en gaan naar de eerste hulp bij de huisarts.

* het bleek te gaan om €1461,70

8 opmerkingen:

 1. Misschien een goede tip, maak van dat soort overzichten en rekeningen in de loop van het jaar een PrintScreen. Dan hoef je niet steeds in te loggen om terug te kijken wat de kosten waren.

  Zelf werd ik afgelopen jaar overvallen door de eigen bijdrage voor bloedprikken. Op advies van de huisarts een buisje bloed in het ziekenhuis laten afnemen...de rekening van Eigen Bijdrage was negentig euro. Tot dat moment wist ik niet eens dat er naast het eigen risico ook zoveel bijgedragen moest worden voor bloedprikken. Logisch dat er eigen bijdragen zijn, maar voor mij is dit onbetaalbaar...en het betekent voor mij dat ik controles door middel van bloedprikken niet meer kan betalen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Snap ik niet. De eigen bijdrage gaat toch eerst af van je eigen risico van € 350,- ? Of was het een gespecialiseerd onderzoek?

   Verwijderen
 2. Grappig, daar zit ik zelf ook aan te denken! Ik heb een chronische schildklierziekte, en ben uitbehandeld, moet alleen 1x per jaar bloed laten prikken. Deed ik tot nu toe bij de specialist, maar kan natuurlijk net zo goed bij de huisarts denk ik!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik houd ook jaarlijks al mijn zorgkosten bij in een overzicht, met daarachter tabellen voor kosten, eigen bijdrage en eigen risico. Ik ben altijd erg benieuwd om te zien wat dingen kosten en vind het nog steeds erg vreemd dat wij (als patiënten) eigenlijk nooit de factuur te zien krijgen terwijl wij de enige zijn die hem kunnen controleren. Volgens mij werk je met zo'n systeem fraude in de hand. Daarnaast zou het mensen meer bewust maken van zorgkosten!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Niet meer dan normaal dat je de rekening zou mogen zien. Dat was vroeger zo toen we nog particulier verzekerd waren.

   VeggieMo

   Verwijderen
 4. Ook ik heb een schildklierziekte en moet een aantal malen per jaar laten prikken en voor controle naar de internist , bij mij wisselen de waarde heel sterk. De facturen krijg je inderdaad nooit te zien , alleen van de tandarts die je dan zelf moet doorsturen naar je verzekering.Wij zijn trouwens wel overgestapt omdat onze oude maatschappij Agis een beetje te duur werd en een andere de zelfde zorg kan bieden voor minder. Het was een hele puzzel omdat we een complexe medische gezinssituatie hebben en in diverse ziekenhuizen lopen .

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Schoonzusje werkt in het ziekenhuis en geeft aan dat de DBC ook voor de specialisten niet goed kàn werken. Elke behandeling heeft een bepaalde code, waaraan een bepaald bedrag gekoppeld is. Maar als iemand een bepaald medicijn niet kan verdragen, moet er een ander voorgeschreven worden. Dat gebeurt dus via een 2e DBC. Ook als er verder niets is gebeurd.

  Dat is mij gebeurd. Ik verdraag absoluut géén Diclofenac. Maar ik moest het krijgen na een bepaalde operatie, zo staat het in het DBC. Maar ik word echt ziek van Diclofenac. Om mij een andere pijnstiller voor te KUNNEN schrijven moest er een 2e DBC worden ingevuld. Nu jij weer. Vroeger schreven ze gewoon de behandeling uit per onderdeel wat was gedaan en welke onderzoeken, behandelingen waren verricht en welk medicijn was voorgeschreven. En dat leverde een totaalprijs op voor díe ene patiënt en niet voor de standaardbehandeling van een ziekte of operatie.

  Het DBC systeem zo zegt mijn schoonzusje moet echt verbeterd worden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Echt ongelooflijk. Zo wordt het onnodig veel te duur.
   Ben bang dat ik een heel dure patiënt ben want ik heb veel meer pijnstilling nodig dan standaard bij een operatie onder plaatselijke verdonving. Ik verdraag geen paracetamol, diclofenac, sommige soorten antibiotica. Ik verdraag geen lactose, gluten, soja. Heb astma en een lage bloeddruk en snel een te lage bloedsuikerspiegel. Zit ik dan ondertussen op 10 dbc's?

   Verwijderen