Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 14 december 2013

Van spaarbank veranderen

Zo nu en dan raadpleeg ik de site Van Spaarbank Veranderen, van Rob van Eeden en Hanneke van der Veen. Waar krijg je de hoogste rente en welke haken en ogen zitten er aan veranderen van bank?
Een bank die de hoogste rente geeft, blijft meestal niet zo heel lang in de top 5 of 6, maar zakt langzamerhand terug. Waarschijnlijk hebben ze met hun aantrekkelijke rente voldoende spaarders binnengehaald en vinden ze dat het wel weer wat minder kan.
Ik heb 4 spaarrekeningen, bij ATB, bij ASN, bij Centraal Beheer Achmea en bij Nationale Nederlanden.
Ik heb een ASN bankrekening, de spaarrekening gebruik ik voor het snel kunnen beschikken over extra geld als dat nodig is. De ATB spaarrekening is gekoppeld aan mijn spaardeposito. Op het deposito krijg ik een hoog percentage rente (5,45%), het rentepercentage van de spaarrekening is laag. Maar de spaarrekening hoort bij het spaardeposito, die kan ik niet opzeggen. Opzeggen kan pas als in de loop van 2014 het deposito afloopt.
Mijn rekening bij de Nationale Nederlanden geeft relatief veel rente. Dus dat houd ik zo.
Mijn rekening bij Centraal Beheer Achmea is al weer wat gedaald op de top 5, en staat nu op een gedeelde 4e plaats. Een beetje jammer, vooral omdat ik daar vrij veel geld heb staan. De spaarrekening geeft 0,23% minder rente dan de spaarrekening met de hoogste rente.
Voorlopig laat ik het zo en open ik geen nieuwe spaarrekening.
Mocht je in de lijst van de rente-meter een spaarrekening hebben die in het oranje of rode gebied zit, dan raad ik je zeker aan om over te stappen!

Overigens zijn de rentes overal heel laag, er is lang niet zoveel rentewinst te behalen als een aantal jaren geleden. In de periode dat ik 5000 euro voor 5 jaar vastzette tegen een rente van 5,45%, waren de rentes heel wat hoger. De rentes waren toen zo hoog, dat het een groot verschil was of je je spaargeld op een rekening met de hoogste rente had of op een rekening die in de lijst van Van Spaarbank Veranderen onderaan bungelde.

6 opmerkingen:

 1. Ik vraag me toch altijd weer af of die lijstjes wel kloppen. Misschien wel voor de banken die even in de top 5 staan omdat ze de rente tijdelijk hebben verhoogd, maar een bank waar ik 1,8% rente krijg staat in deze lijst met 1,25%.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het lijstje bevat rentes op spaarrekeningen zonder beperkende voorwaarden. Heeft jouw rekening misschien beperkende voorwaarden?

   Verwijderen
 2. Vraag me ook af hoe onafhankelijk de lijst is en of de makers er niet een of andere beloning voor krijgen.

  Zelf heb ik ook bij meerdere banken rekeningen. Asn, Moneyou en leaseplanbank. Bij lpb is de rente het hoogst, daar spaar ik voor 'later als ik groot ben' (aanvulling pensioen). Asn is voor als ik snel geld nodig heb en Moneyou is mijn gewone spaarrekening.

  Odette

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik en mijn partner hebben er jaren geleden voor gekozen om alles op 1 spaarrekening te zetten zodat je rente krijgt over een groter bedrag. Begin februari komt er €700,- vrij, afkoop van pensioen. Ik wil dit graag aanvullen tot €1000,- en dan of aflossen op de hypotheek of voor een jaar 5 vastzetten. Hoe kun je uitrekenen wat het scheelt op je hypotheek en wat is verstandiger we hebben een gedeelte aflossingsvrij en een gedeelte spaar, de rente is hetzelfde. Groet Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je moet aan de ene kant gemiste rente rekenen en eventuele belasting op vermogen en aan de andere kant de hypotheekrente minus eventuele hypotheekrenteaftrek. Geartsje

   Verwijderen
 4. Tja, ik heb een jaartje geleden ofzo de overstap naar ASN gemaakt. Het ging toen voor mij tussen SNS een ASN, de rente was toen gelijk en vanwege de idealen van ASN toen voor ASN gegaan. Als ik zo in deze lijst kijk worden mijn eigen idealen op dit moment net iets beter, 0,15% beter om precies te zijn, nagestreefd bij SNS. Aan de andere kant heb ik gemerkt dat deze twee elkaar eigenlijk altijd volgen en de rente bij SNS is 27 november aangepast dus ik kijk het nog even een maandje aan. Best kans dat het verschil er dan intussen niet meer is...en dat bespaard mij dan weer de nodige administratie want zo spectaculair kan ik 0,15% ook weer niet noemen.

  Groetjes Lily

  BeantwoordenVerwijderen