Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

maandag 23 december 2013

Veel meer klanten bij de voedselbank!

Volgens de Leeuwarder Courant zijn er in het afgelopen jaar veel voedselbankklanten bijgekomen. De krant heeft de cijfers opgevraagd bij alle voedselbanken in Friesland, Groningen en Drenthe en concludeert dat het aantal gezinnen dat een beroep doet bij de voedselbank het afgelopen jaar met ruim een kwart gestegen is.
De economie trekt nog niet erg hard aan, in ieder geval niet in het Noorden van Nederland. Het lijkt er op dat de crisis voorlopig nog wel voortduurt. Sommige mensen komen nu, na een tijdje WW, in de bijstand terecht. Als er vroeger in die gezinnen veel meer geld binnenkwam dan is er gewoon niet genoeg voor eten!

6 opmerkingen:

 1. Triest is het eigenlijk!
  Het is maar goed dat deze mensen toch bij de voedselbank terecht kunnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Anderzijds lees je dat de supermarkten op volle toeren draaien en dat de mensen karren vol boodschappen kopen. Betekend waarschijnlijk in januari voor de meeste een tekort op de begroting!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die mensen met hun volle boodschappenkarren gaan hun gang maar! Het zijn misschien de enige dagen in het jaar dat ze veel luxe spullen eten. Als ze het geld er voor over hebben, dan moeten ze het vooral doen, goed voor de grutters en voor de hele economie.

   Verwijderen
  2. Ik denk dat er vrij veel mensen zijn die gedurende de feestperiode luxe producten kopen om te eten en te drinken alhoewel ze het zich niet echt kunnen permitteren gewoon omdat iedereen het doet. Ik vind het van hen in elk geval vrij kortzichtig : nu luxe producten kopen en veel uitgeven en dan in januari moeten besparen op eten.....Ik ken in elk geval zo'n gezin waar jaarlijks een heel feestelijk menu op tafel gezet wordt zowel met kerst als met nieuwjaar. Half januari is hun geld 'op' en wordt er enkel nog droog brood of brood met confituur (voor de kinderen) gegeten. Kindjes gaan dan zelfs af en toe naar school zonder boterhammetjes.... liesbet

   Verwijderen
 3. Eerlijk gezegd vind ik het een schande dat voedselbanken in Nederland nodig zijn. Maar dat neemt niet weg dat het fijn is dat ze er zijn voor de mensen die er van afhankelijk zijn. Nederland loopt altijd zo met de borst vooruit het is hier allemaal zo goed geregeld en volgens het kabinet is er geen armoede. Je zou toch denken dat alle signalen van de voedselbanken enz duidelijk genoeg zijn dat er wat moet veranderen. Je kan in December nog zo luxe doen en met de massa mee willen doen , maar vergeet niet na de feestdagen moet je ook eten en de rekeningen betalen. Dan maar wat minder maar in Januari wel eten op tafel en de rekeningen kunnen betalen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben het met je eens dat Voedselbanken in Nederland niet nodig zouden moeten zijn! Omdat er in Nederland toch nogal wat mensen zijn die er van afhankelijk zijn, blijf ik er aandacht aan besteden.

   Verwijderen