Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 28 december 2013

Zuinig op ogen, handen en oren

Er wordt al weer heel wat geknald, ook hier in mijn woonomgeving! Zware knallen zijn het.
Volgens NOS.nl is er heel zwaar vuurwerk in omloop, met zo veel kruit dat zo'n stuk vuurwerk de kracht heeft van DRIE handgranaten.
Je kunt er een auto mee opblazen!
Dit soort vuurwerk komt Nederland binnen via de post. Zou het gewoon door Post.nl bezorgd worden? Ook gevaarlijk voor postbestellers en pakketbezorgers!

Ik vind de zwaarte van het vuurwerk een zorgelijke ontwikkeling. Ik zou zeggen: doe het niet! Koop het niet en wijs je puberkinderen op de grote gevaren van vuurwerk. Je wilt toch niet dat je kind een oog mist, vingers mist of doof wordt? Ook vallen er ieder jaar doden bij de fabricage van zelfgemaakte vuurwerkbommen. Het zelf maken van vuurwerk is een zeer riskante hobby! Een jaar of wat geleden raakte een zoontje van vrienden van mij blind aan een oog door het afsteken van vuurwerk. Die jongen heeft voor de rest van zijn leven een handicap! En dat alleen van één rotje!

Weet je hoe bang honden en katten worden van al dat geknal?
Niet kopen scheelt niet alleen geld, op die manier raken er ook geen mensen en dieren gewond.
Een win-win situatie!
In sommige steden in België is afsteken van vuurwerk verboden en daar is de verkoop van vuurwerk gehalveerd!
Dat lijkt me ook voor Nederland een heel goede maatregel.

Mocht je willen weten wat vuurwerk ons allemaal kost? (milieuschade, opruimen troep, herstel openbare ruimte, gewonden, ambulances, aankoop van vuurwerk etc) Klik dan hier voor het tv programma De rekenkamer.
Vandaag op Nos.nl: tot nu toe hebben er twee handamputaties plaatsgevonden.

17 opmerkingen:

 1. Hier hoor ik nog helemaal geen geknal, gelukkig. Het valt hier altijd reuze mee.Hier wordt wel vuurwerk gekocht, door M. bij een erkende dealer. Dat wordt dan op de hoek van de straat afgestoken, met veiligheidsbrillen op. Ik vind het zelf maar niets.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Op Pownews, een bestelling met een postbezorgbedrijf, het was geen DHL
  Ooit bij stil gestaan hoe het vuuurwerk in 1schip van China naa Nederland bezorgd wordt? Weet je hoeveel dat is, en weet je waar dat schip wordt uitgeladen? Daar staat nooit iemand bij stil.
  Het gaat altijd goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. lekker als het onder je auto komt, of als het bij jouzelf of je naaste afknalt. Nee dan snel wegrennen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind het griezelig worden,net oorlog.Van mij mag er een vuurwerkverbod komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Voor mij zou er ook een verbod mogen komen. Het knallen is hier zo enorm hard! Hond en kat zijn totaal over de toeren en zijn dat al een paar weken! Vanaf vandaag word het weer erger, al zijn dat kleinere knallen. Maar de angst zit er al zo in, dat er nu ook angst is voor het "kleine" werk.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Vorig jaar zat een neef van mij met een gewonde hand en gezicht bij de 1 januari visite. Dan wordt je wel even met de neus op de feiten gedrukt. Ik ben veel te zuinig om vuurwerk te kopen. Die zware knallen dat is al helemaal niets voor mij.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. In Italië (en misschien andere landen??) steekt niemand iets zelf af, de gemeente zorgt om 00.00u voor een (niet al te lange) vuurwerkshow en dan is het voorbij.
  Wat mij betreft veeeeel mooier en zonder overlast, mag hier ook wel ingevoerd worden!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zou willen dat we dat in Nederland ook deden. Het heeft wel iets om het nieuwe jaar met vuurwerk in te luiden maar zelf heb ik nog nooit iets gekocht. Niet eens alleen uit zuinigheid maar ook omdat ik het toch niet durf aan te steken.

   Verwijderen
  2. Dit is ook mijn idee. Een vuurwerkverbod voor particulieren en dan per gemeente een vuurwerkvereniging.
   Het leuke is, dat als je per gemeente een mooie show houd het ook de saamhorigheid in een gemeenschap kan verbeteren.
   Daarnaast bespaart het veel geld en vervuiling.

   Zelf koop ik nooit vuurwerk, ik ben er zelfs een beetje bang voor. Bovendien is het mij te duur ;)

   Verwijderen
  3. Helemaal mee eens! Nederland kan een voorbeeld nemen aan Italie. Ik ben bang voor vuurwerk. Altijd geweest ook. Maar misschien moet je daar een vent voor zijn om dat leuk te vinden, die rotjes en ander geknal. Siervuurwerk (door een ander aangestoken) kan ik echt wel van genieten.

   Verwijderen
 8. Wij kopen ook heel weinig vuurwerk. Ik kijk liever naar het vuurwerk van een ander :). Mijn ouders hadden ook nooit zelf vuurwerk. Vorig jaar heb ik ook een vuurwerkbril aangeschaft. Ondanks dat ik lenzen heb is mijn zicht nog steeds 100% en dat hou ik graag zo.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Vuurwerk is ook vaak gemaakt door kinderhanden en ook dan gaat er al gruwelijk veel mis. Er kleeft dus veel meer narigheid aan, dan alleen de ongelukken, overlast en vervuiling die wij hier ervaren.
  Ankie

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Het lijkt me echt vervelend om chirurg te zijn in deze tijd van het jaar. Sowieso zul je door het jaar heen ook regelmatig mensen moeten verzorgen die door hun eigen schuld in de kreukels liggen (denk aan rijden met teveel alcohol op), maar zo rond oud en nieuw krijg je waarschijnlijk continue mensen te behandelen die zelf stukjes van hun lichaam hebben opgeblazen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. alhoewel ik het eens ben met een vuurwerkverbod , denk ik niet dat we daardoor af zijn van illegaal vuurwerk en de nare gevolgen van vuurwerk, het is net als met meerdere illegale en verboden zaken, de mensen die er zich nu mee bezig houden, storen zich niet aan wetten en regels helaas

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Nee hoor, geen vuurwerkverbod! De echte problemen los je ook niet op door consumentenvuurwerk te verbieden. Sinds de kinderen oud genoeg zijn om vuurwerk te kijken, kopen wij elk jaar een bescheiden pakketje siervuurwerk. Inmiddels steken de oudste 2 onder begeleiding babyrotjes en grondbloemen af in de tuin en leren we ze de gevaren inzien van vuurwerk.
  Wanneer er per gemeente een vuurwerkshow gegeven gaat worden, kan niet iedereen van het vuurwerk genieten. Wij wonen 25 km van Rotterdam af, waar wij onder vallen... Geen vuurwerk dan dus meer voor ons. Bovendien ga ik niet 's nachts over straat met mijn kinderen.

  Jammer dat ook de illegale explosieven elke keer benoemd worden als vuurwerk. Wat nu regelmatig beschreven wordt als vuurwerk, heeft niets met consumentenvuurwerk te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Afgrijselijk dat mensen het niet leren wat de gevaren zijn van vuurwerk. Van ons mag er een verbod komen en alleen door gespecialiseerde bedrijven vuurwerk worden afgeschoten.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. ik heb twee katten die niet echt bank zijn van het vuurwerk. Ik merk weinig aan ze. Ik was een paar jaar geleden bij iemand in het dorp hier met oud en nieuw. Ik ging even naar 12 kijken hoe het met de katten was. Eentje zat op de vensterbank vuurwerk te kijken en de ander lag te knorren op de bank. De honden die wij hebben gehad waren ook nooit bang. Naar mijn idee worden veel honden en katten ook bang gemaakt.
  Ik zou het niet graag per gemeente hebben want dan zou ik hier niets zien en dan zou ik ook mee betalen aan het vuurwerk terwijl ik nu niets koop. Mascha.

  BeantwoordenVerwijderen