Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

donderdag 30 januari 2014

Geld besparende maaltijden

In het weekend heb ik een serie van 6 afleveringen gezien van Jamie Oliver's Money Saving Meals.
Gewoon op YouTube. Blogster Weg naar Zelfvoorziening schreef laatst een bericht over deze serie. Ik ben een fan van Jamie Oliver, althans van zijn TV programma's, dus ik heb heerlijk zitten kijken. Ik vind zijn enthousiasme inspirerend! Het zijn afleveringen van ruim 23 minuten, in het Engels en ze gaan dus over eten maken met een budget. Het boek Bespaar met Jamie heb ik niet, dus de recepten en benadering van Jamie zijn nieuw voor mij. Wat opviel: hij gaat er van uit dat je, ook als je weinig geld hebt om te koken, wel een gigantische oven hebt en een zeer ruime vriezer. Mijn oventje en mijn 1,5 lade in de diepvries schieten ernstig tekort voor de recepten van Jamie, maar dat maakt helemaal niet uit. Nog een punt van discussie: gerechten moeten vaak úren en úren in de oven staan. Deze kosten tellen niet mee in de berekening van het recept.
Verder een opmerking: Jamie maakt graag enorme stukken vlees klaar: een gigantisch stuk zalm, een hele lams-schouder, een grote kip, een flink stuk koeievlees etc. Het gaat dan om hoeveelheden tot wel 2 kg! Voor eenpersoonshuishoudens en ook vegetariërs ongeschikt. Overigens bewaart hij delen van het vlees en gebruikt dat dan weer voor nieuwe maaltijden.
Jamie komt ook bij mensen thuis die soms wel de helft van wat ze aan voeding kopen weggooien. Hij heeft leuke tips, waarbij vooral de vriezer gebruikt wordt.
Op de website van Jamie een aantal budgetrecepten: klik hier
Ik wil het gehaktbrood met tomatensaus en spaghetti binnenkort maken!

13 opmerkingen:

 1. Voor echt spaarzame maaltijden is agirlcalledjack aan te bevelen zij kookt met ongeveer !0 pond per week maaltijden voor 2 personen. Kreeg een collum aangeboden in de Engelse krant The Guardian en wist zich uit een benarde situatie te werken ook komt binnenkort een boek van haar uit met allemaal budgetrecepten. Van Jamie's boek wordt gezegd dat hij voor de squeezed middle class schrijft en niet voor de arme mensen die na al hun rekeningen betaald te hebben nauwelijks geld over houden voor eten etc. Ook goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben ook een groot fan van Jack Monroe. Haar blog is een mengeling van politiek activisme en recepten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In de Guardian-online, gratis te lezen trouwens, heeft zij een 'foodblog'. Volg haar daar.

   Verwijderen
 3. Er was een A.llerhande met behoorlijk veel recepten van hem een tijdje geleden. Wat mijn vriend en mij daarin verbaasde was de hoeveelheid recepten met rauw ei (en steeds natuurlijk weer door de redactie geplaatste waarschuwing voor rauw ei erbij). Ik weet niet of we daar in Nederland misschien erg bekrompen tegenaan kijken maar daardoor vielen veel recepten van hem voor mij toch wel af. Ik haal de inspiratie dan niet uit het hele recept maar bijvoorbeeld uit smaken die hij combineert waar ik zelf niet zo snel aan zou denken en ga daar dan zelf mee aan de slag binnen een voor mijn situatie wel haalbaar gerecht.

  Groetjes Lily

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het idee bij jamie is koken met resten. Maar een halve zalm enz. zijn idd niet goedkoop. Ik heb het in elk geval nooit over!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik kook liever op mijn eigen manier en ik denk, dat die héél wat goedkoper is dan Jamie's manier.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het is een vrij Engelse gewoonte om een groot stuk vlees klaar te maken en de resten daarvan te verwerken in het eten de rest van de week, bijvoorbeeld in een shepperds pie, in een ragout. Een Britse vriendin van mij was zo verbaasd om de kleine stukjes vlees die hier verkocht worden.

  Groet, Greet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bijzonder! Mijn moeder en mijn oma's hebben nooit een oven gehad en ik was zelf al in de veertig voordat ik een oven aanschafte. De traditie van het uren laten sudderen in de oven is mij volkomen vreemd.

   Verwijderen
  2. Daar heb je dan ook de echte AGA voor, met 4 ovens op verschillende temperaturen die dag en nacht aan staan omdat het gelijk ook je verwarming en je warmwatervoorziening is.

   Verwijderen
 7. Ik ga de site wel even bekijken, maar als ik het zo lees, dan zou het ook niet echt handig voor mij zijn. Ik wil natuurlijk niet uren dingen in de oven hebben en ik ben ook niet dol op vlees. Zijn methode klinkt mij voor mij ook een stuk duurder in de oren.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Vooral sucadelappen , afgeblust met rode port, rode wijn en kalsfond die ik wel 5 uur laat sudderen in de oven op ongeveer 130 graden zijn echt super super lekker en vallen helemaal uit elkaar.
  Ik maak altijd veel, op een andere dag maak er dan ragout van of door een lekker stamppotje.
  Adriana

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik zat ook al te kijken naar Jamie.
  Zijn recept voor pappa di pommedoro (ofwel tomatensoep met oud brood) is erg lekker. En ik vind de restverwerking erg leuk.
  Ik ga later ook eens proberen om in 1 keer te veel klaar te maken, en daar dan later wat mee te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hierbij een linkje naar een Nederlandse versie van het recept van gehaktbrood van varkensgehakt (lijkt me dat half-om-half ook wel kan): http://www.okokorecepten.nl/recept/vlees/gehaktbrood/jamie-oliver-varkensgehaktbrood-spaghetti-saus

  BeantwoordenVerwijderen