Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

maandag 13 januari 2014

Goedkope maaltijden

Volgens Nu.nl kun je prijsbewuste maaltijden koken voor iets meer dan een euro per persoon. Lees ook hier.
Het Nibud en het Voedingscentrum hebben een kookboek samengesteld: Lekker voor weinig

Het boek geeft verschillende zuinig stappen
1. slim inkopen: wat is echt nodig, koop niet meer dan je nodig hebt, gebruik boodschappenbriefjes, zodat je niet verleid word om extra te kopen
2. kies basis producten van het seizoen
3. let op de houdbaarheidsdatum, maar spring soepel om met de tht datum. Tenminste houdbaar betekent niet dat je het product op de tht datum weg moet doen. Het is vaak nog weken, maanden of zelfs jaren daarna nog steeds te gebruiken
4. kook niet te veel, dan hoef je niets weg te gooien. Als je over houdt, vries de kliekjes dan in, dan kun je die later nog gebruiken.


Met producten die al bijna niet goed meer zijn kun je nog veel doen:
Het Voedingscentrum laat weten dat oud brood vaak nog goed te gebruiken is voor bijvoorbeeld een tosti, een ovengerecht of zelfgemaakte croutons. Overrijp fruit doet het goed in een smoothie.
En groenten die niet op tijd gegeten kunnen worden, kunnen kort gekookt en ingevroren worden. Beschadigde en minder verse groenten kunnen de soep nog in.
Als er te veel vlees is gekocht, kan het bereid nog drie tot vier dagen in de koelkast bewaard worden. Voor vis geldt dat het na bereiding nog een tot twee dagen bewaard kan worden, zegt het Voedingscentrum.
Bron: nu.nl

8 opmerkingen:

 1. Bij de beschrijving van het boek staat voor 2 euro per persoon, niet samen voor 2 euro.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat zie ik nu ook! Ik was al zo benieuwd naar recepten voor net iets meer dan 1 euro per persoon, maar die staan dus helemaal niet in het kookboek!

   Verwijderen
 2. Iedereen kan toch voor zo weinig koken? bv 6 personen zak spruiten kg 0,75 cent, aardappelen 1 kg 0,45 cent en gehaktbal ook in de reclame 1,89 per pond. halve pot appelmoes 0,30, zout, boter, e.d. 0,40 en als toetje pak pap 1,00 is totaal 4,80 voor 2 volw. en 4 kids. wij eten echt nooit duurder dan 1 euro pp. alleen als we eens een keer luxe vlees bij de slager halen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij ons gaat er dagelijks ruim een kilo groenten en aardappelen doorheen voor 4 personen (boomlange man en 2 grote pubers) en ik vind niet vaak verse groenten onder 1 euro de kilo. Ik vind het knap dat je dit redt, petje af!

   Verwijderen
  2. Hier ook, wij besteden geen 5 euro aan eten (2 volw en 3 kinderen), meestal 4 euro per maaltijd, soms minder.
   Macaroni, nepvlees uit de aanbieding a 1,30 (of blikje tonijn) 3 paprikas 1,25, 2 uien, beetje geraspte kaas, zakje kruiden aangelengd met wat tomatenpuree
   Meestal dan nog een kliekje over voor de kinderen de dag erna.

   Verwijderen
 3. Ik vind dit soort berichten ook altijd een beetje merkwaardig, want als ik tel aan wat ik voor mijn maaltijden kwijt ben, dan is dat ook nooit euro's per persoon. Ja, als je alles kant-en-klaar haalt, dan tikt het aan, maar als je gaat voor seizoens- en basisproducten, dan zit je echt al snel goed, of je nu voor één persoon kookt of voor meerdere!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is precies wat ik er van denk, ik geef ook nooit zoveel uit per maaltijd. Maar blijkbaar zijn wij niet de doelgroep :)
   Er zullen vast zat mensen zijn die wel zoveel uitgeven.

   Verwijderen
 4. Je kunt een maaltijd net zo duur (of goedkoop!) maken als je wilt.
  Wij eten over het algemeen ook stukken goedkoper dan het Nibud aanhoudt.

  Door slim in te kopen (seizoensgroenten en -fruit), in bulk kopen als het erg goedkoop is en een kliekjesdag in te voeren kun je de kosten per maaltijd behoorlijk laten dalen.

  BeantwoordenVerwijderen