Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zondag 12 januari 2014

Sparen

De spaarrentes zijn erg laag en ik vermoed dat die rentes voorlopig nog niet omhoog gaan. Jammer voor de spaarders, want zo groeit je spaarbedrag, je buffer, niet erg hard. Voor groei moet je zelf zorgen door iedere maand te sparen.
Als aan het einde van de maand mijn salaris binnen is, dan stort ik automatisch een vast bedrag op mijn spaarrekening. Dat bedrag is gelijk aan wat ik per maand uitgespaard heb door hypotheek en (ver)bouwlening af te lossen. Eind deze maand los ik weer af en dan wordt het automatische spaarbedrag weer hoger, dan zet ik iedere maand 370 euro op mijn spaarrekening. Vanaf februari a.s. spaar ik 4440 per jaar. Daar komt de rente dan nog bij. Doordat ik vorig jaar nog een hoge rente had op mijn spaardeposito van €5000,- en ik een erfenis kreeg heb ik afgelopen jaar behoorlijk veel rente ontvangen. De renteopbrengst van mijn spaargeld was bijna 500 euro. Wat een bedrag, vind je ook niet?
Ik spaar iedere maand automatisch, omdat mijn ervaring is dat als ik dat sparen niet in-plan, het er niet altijd van komt. Nu staat er meteen al weer minder maandgeld op mijn betaalrekening en houd ik automatisch rekening met mijn uitgaven.

29 opmerkingen:

 1. Ja jammer,die lage rente. Want wie in box 3 valt,betaalt daar wel belasting over een fictieve 4%,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jein, effectief 1,2% over dat wat je meer hebt dan je vrijgestelde vermogen. Dat is rond de 21000 voor een alleenstaande en bijna 43000 voor een paar.

   Je betaald 30% belasting over een fictief behaald rendement (kan rente zijn, kan bv dividend zijn) van 4%

   Je betaald dus geen 4%

   Verwijderen
 2. Wat goed dat je zoveel spaart. Wanneer onze salarissen zijn gestort, dan gaat er automatisch een vast bedrag naar de ASN rekening.
  Wanneer er aan het eind van de maand nog geld over is dan gaat dat naar onze ING spaarrekening. Dat geld hebben we misschien een andere maand weer nodig. Aan het eind van het jaar kan dat bedrag dan eventueel weer naar de ASN bank.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik spaar alles wat boven een bepaald bedrag zit. Iedere maand bekijk ik wat er moet zijn voor de vaste lasten en mijn maand-budget en alles wat daar bovenuit piept op de lopende rekening gaat naar de spaar. Ook de bedragen onder een tientje, dat loopt lekker op! Verder lossen we af om zo meer te ontvangen aan niet betaalde rente dan wat we krijgen van de bank. En dat bedrag wat we uitsparen, komt natuurlijk als vanzelf weer op de spaarrekening. Jammer van de rente, maar toch een behoorlijk luxe probleem. Er waren toch echt tijden dat ik überhaupt geen geld had, dus ook zeker geen rente ontving.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik spaar normaal ook een vast bedrag aan het begin van de maand. Maar omdat we momenteel geen geld overhouden (maar tekortkomen) kan dat nu helaas niet.
  Maar in de toekomst zal ik dat zeker weer oppakken!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. eerst eventuele schulden aflossen en daarna altijd eerst je zelf betalen , in de vorm van sparen. als het eenmaal op de spaarrekening staat moet je toch een extra handeling doen om bij het geld te komen. daardoor geef je het minder uit aan onzin dingen.maar als je het echt nodig hebt is het er wel.
  liefs m

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ik spaar best een flink bedrag zeker als je naar mijn inkomen kijk, maar ik ben begonnen met mijn energievoorschot te verlagen ,omdat ik ieder jaar een bedrag terug kreeg, het verschil van het oude voorschot en mijn nieuwe voorschot stortte ik op mijn spaarrekening, dat geld kon ik andere jaren ook niet besteden dus miste ik het ook niet, ook mijn statiegeld gaat naar mijn spaarrekening net als geld dat ik bespaar door iets in de aanbieding en met korting te kopen, kleine bedragen maar ongemerkt loop het toch lekker op met als gevolg dat ik een flinke buffer heb opgebouwd, wie hoort hoeveel ik spaar ondanks mijn lage inkomen vind dat echt verbazingwekkend, ik vind het niet zo vreemd, als je jezelf een bedrag per maand geeft wat je mag uitgeven buiten je vaste lasten en je trekt daar een klein bedrag vanaf wat je moet sparen en je koopt alleen iets als je er het geld voor hebt dan is sparen zo moeilijk nog niet , sterker nog als je er eenmaal mee begint werkt het verslavend, natuurlijk is de rente niet hoog,maar iets is altijd nog meer dan niets en je spaart niet alleen voor de rente ,maar ook voor een stukje zekerheid, ik heb in ieder geval een vangnet voor noodgevallen

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ik probeer elke maant zo'n 250 euro te sparen ,wat momenteel wel goed lukt ...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik spaar nu al heb ik nog schulden 8 euro per maand.
  Dat is om een buffer te krijgen van 500 euro.
  Als dan iets stuk gaat kan ik het kopen en niet lenen.
  Nu is er een nieuw jaar begonnen en maak ik van de 8euro nu 10 euro.
  Ik bekijk het dan per 3 maand en gaat het goed dan verhoog ik het weer met twee euro.
  Gaat het niet goed dan wacht ik het eerst af.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wij sparen deels automatisch en deels zelf. We sparen de laatste jaren elk jaar een flink bedrag en dat hopen we dit jaar ook te doen. We sparen voor een verhuizing en voor een zo laag mogelijke hypotheek van dat huis.
  We zijn aan het onderzoeken of en hoeveel we kunnen aflossen op onze spaarhypotheek.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. sparen doen wij ook. ik heb een goed inkomen. Wij lossen flink af zo'n 12.000 euro vorig jaar. daarnaast helpen we onze zoon. Hij studeert aan de universiteit. We hebben nog een dik jaar te gaan en dan hebben we 6 jaar geholpen.
  Nu sparen we ongeveer 6000 (2014). Straks 6000 euro meer ivm het stoppen van de ondersteuning van mijn zoon en in 2017 nog eens 5.000 euro extra omdat we dan de 2e hypotheek hebben afgelost.
  We leven nu sober om straks te oogsten.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wij sparen automatisch een vast bedrag per maand. Afhankelijk van extra kosten in de maand, komt daar nog een bedrag bij. Dit reken ik uit wanneer het salaris gestort is. Zodat het zo snel mogelijk op de spaarrekening staat.

  Gr. Immy

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Tja balen een paar jaar geleden kreeg je nog 5.2% en nu 2.15 voor een jaar. Sparen op zich heeft bijna geen zin.
  Zal straks nog wel belasting moeten betalen ook. Net weer 17400 extra afgelost nu weer wachten tot volgend jaar. Mag niet meer en voor elke 1000 zou ik anders 86€ boete betalen. Ook straks weer de rente van de kinderen vast zetten maar ja 2.15 % is gewoon niks he.
  Nu de extra hypo betaald van mijn gewone spaarrek. Dus die eerst aanvullen ook zal dat moeilijk gaan. Komende jaar de tuin vernieuwen en met schuur gaat dit toch gauw 7A 10.000 euro kosten dus dit jaar weten waarvoor we werken/sparen.
  Oja ook nog een balk carport vervangen.
  Dus dit jaar weer in ned. Blijven met vakantie. Ben dus benieuwd hoe onze stand eind van het jaar is.
  Hoop dat er verder geen tegenvallers komen.
  Verwacht dat vanaf 2014/2015 langzaam de rente omhoog gaat maar zal vast de komende jaren steeds minder geld hebben maar ook minder hypo.
  Dat is ook fijn

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jammer dit soort reacties. het gaat om delen van ervaringen. dit is een zakelijke advertentie. dat past hier niet vind ik.

   Verwijderen
  2. Inderdaad een reactie waarop niemand zit te wachten! Enne....wie zou zakelijk in zee gaan met iemand die zo slecht Nederlands schrijft ...

   Verwijderen
  3. Ik vermoed zo maar eens dat Zuinigaan deze reactie zal verwijderen...

   Verwijderen
  4. Ben ik gezellig met dochter en schoonzoon aan het eten, wandelen en spelletjes doen, word ik gespammed! Het klopt inderdaad dat zo'n reactie hier niet thuis hoort.

   Verwijderen
 14. ik heb nu bijna zoveel gespaard van mijn kleine inkomen dat ik als ik nog meer spaar ik er belasting over moet betalen, daar heb ik niet zoveel zin , dus doe ik het anders ik ga ik nu sparen om te zorgen dat ik mijn spullen die ouder worden , door betere kan vervangen , ik spaar telkens voor een bepaald doel, zoals bijvoorbeeld een goede e bike, een nieuwe kookplaat en een koelkast voor heen zou ik die 2e hands kopen ,maar nu koop ik ze nieuw zodat ik voorlopig goede spullen heb waar ik jarenlang plezier van kan hebben

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heel goed van je, was ik ook van plan maar moet nog een tijdje door, alhoewel het mij steeds beter af gaat.

   Verwijderen
  2. Wij sparen ook ons leven lang al maar zorgen er wel voor dat er eind december wel het bedrag op de spaarrekening staat dat wij er geen belasting over hoeven betalen evt tijdelijk overhevelen naar betaalrkening groeten Gea

   Verwijderen
  3. Volgens mij neemt de belastingdienst ook het bedrag wat op de lopende rekening staat mee in de berekening van het totaal aan spaargeld. Ik kan het mis hebben, maar deze 2 staan wel altijd bij de belastingaangifte. Check dat nog even voor de zekerheid.

   Gr. Boukje

   Verwijderen
  4. Bedankt Boukje wij doen dit al een paar jaar zo maar ik ga er navraag bij doen bij onze accountant.

   Groeten Gea

   Verwijderen
  5. Al je bank tegoeden worden meegenomen voor box 3, maar ook contant geld moet je officieel opgeven en je deel in de onderhoudspot van de vve van een appartement.
   Schuiven tussen verschillende rekeningen heeft dus geen zin. De belastingdienst ontvangt van de banken ook de informatie over je tegoeden op 1 januari, dat zijn ze wettelijk verplicht.

   Dit niet opgeven kan leiden tot een correctie op je aangifte met naheffing en een boete.

   Verwijderen
  6. Alle banktegoeden worden opgegeven bij de belasting.
   Groeten Gea

   Verwijderen
  7. Tenzij Gea in België aangifte moet doen, waar ze alleen kijken naar het bedrag dat aan rente is uitgekeerd op de spaarrekening. Als je je spaargeld verdeelt over verschillende spaarrekeningen, en die per stuk minder rente uitkeren dan zo'n € 1.800, hoef je dus geen belasting te betalen :-)

   Groet,
   Siebrie

   Verwijderen
 15. Ik probeer ook iedere maand een vast bedrag te sparen. Ik heb zelf in een excel overzicht staan wat ik "moet" sparen elke maand om mijn einddoel te behalen. Dit werkte voor mij heel goed, ik heb mijn doel behaald en mezelf een nieuw doel gesteld. Elke maand rond de 23e heb ik mijn salaris, dan boek ik gelijk een bedrag door naar mn spaar. Salaris van februari moet ik mijn jaarpremie auto/inboedel/wa van betalen dus kan ik niet sparen die maand. Ook hoef ik dan geen geld van mijn spaarrekening te halen, dus dat scheelt ook weer. In maart, april en mei kan ik iets minder sparen door de gemeentelijke belastingen en Hef (waterbedrijf int noorden), maar mijn vakantiegeld gaat volledig naar de spaar en dan vanaf juni kan ik weer vol sparen!

  Wel stort ik elke maand 100 euro ( was 2 jaar lang 50 euro) op een aparte spaarrekening voor ooit een verre reis met mijn kinderen. Die gaat elke maand wel gewoon door.
  Ik ben blij met wat ik tot nu toe op mijn spaarrekeningen heb staan als alleenstaande moeder..... Rente is om te huilen, maar alles beter dan helemaal niets!

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik heb 3 spaarrekeningen, elk met hun eigen doel 1 voor de reserveringsbedragen zoals abonnementen die1x per jaar komen, onderhoud auto etc. 1 waar ik het verschil tussen mijn oude en mijn nieuwe hypotheekrente op stort nadat ik een stuk heb afgelost, daardoor blijven mijn bruto woonlasten gelijk maar los ik wel sneller af.
  En de derde is gewoon de grote pot waar 10% van mijn inkomen (dat is meer dan mijn salaris (toeslagen, teruggaven etc) op gestort word. Er is ook nog een rekening voor mijn kind maar de bedragen daarvoor reken ik tot mijn vaste lasten.

  BeantwoordenVerwijderen