Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 14 februari 2014

Genieten

Genieten, wat is dat eigenlijk? Als ik op Facebook kijk, dan wordt er om de haverklap intens genoten van eten, bezigheden, vakanties, kinderen en noem maar op. Het lijkt bijna alsof het genieten MOET en dat je anders tekortschiet.
Waar ik soms een beetje moe van word, is van dat moeten genieten. Ik heb soms het gevoel dat je niet meer een mislukte vakantie mag hebben of je aan je kinderen mag ergeren, of überhaupt ergens de balen van hebben. Alles moet leuk en fijn zijn.
Nou, ik ben soms chagerijnig of somber of domweg kwaad. Soms heb ik er helemaal geen zin meer in, zelfs niet in het leven. Nu valt dat laatste op dit moment echt wel mee, maar er zijn wel diverse periodes geweest dat ik echt niet meer zo nodig hoefde. Daar heb ik pilletjes voor gehad, maar die hielpen niet erg goed en had ik last van bijwerkingen, daarom probeer ik al weer minstens 10 jaar zonder. Dat gaat goed, maar ook nu nog ben ik niet een energieke, intense levensgenieter. Bij tijd en wijle voelt het best lekker om onder een steen te leven en de boel de boel te laten. Eigenlijk slof ik soms een beetje door het leven. Soms is het "wel leuk", soms is het echt wel heel leuk en kan ik er blij van worden, maar meestal is het min of meer "gewoon". Niet heel goed, maar ook niet heel slecht.

Wat wil ik nu eigenlijk zeggen?
Laat je niet aanpraten dat alles leuk en fijn en geweldig moet zijn en dat je overal van moet genieten.
Het leven is niet perfect en jij hoeft dat ook niet te zijn. Heb eens lekker de pest in of ben eens intens verdrietig, waarom niet?
Geleend van www.cartoon-plaatjes.nl

31 opmerkingen:

 1. Ik kan alleen maar zeggen; dank je wel voor dit stukje!
  Ik ben geen negatief iemand, maar het leven is voor mij wel zoals je het beschrijft!
  M.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goedzo, ik geniet ook lang overal niet van!
  Wordt soms helemaal mesjogge van al dat 'moeten', het gehaast, gevlieg en geren

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik denk dat wat jij hier beschrijft veel mensen uit het hart gegrepen is. Het is toch ook heel menselijk om zo door het leven te gaan? Tegen mensen die alleen maar blij zijn en zich nooit somber zeggen te voelen koester ik toch een beetje wantrouwen......
  Overigens begint bij mij in deze tijd echt de energie en levenslust op te raken door gebrek aan daglicht.......tijd voor de lente!

  Groet Wilma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. P.s. Facebook is gewoon een schijnwereld. Iedereen zet hier zijn hoogtepunten neer, maar hoe iemand zich echt voelt kom je via fb niet te weten hoor.

   Wilma

   Verwijderen
 4. De laatste tijd heb ik nogal eens (tegen mijzelf gezegd) Het leven is niet eerlijk en je kunt niet alles hebben, dat helpt mij enorm als ik zie hoe sommige mensen leven als raspaardjes en ik voel me vaak een werkpaard...
  dat lucht dan op, kan ik weer genieten van het gratis merelgezang in de ochtend, mijn hondje die blij van me wordt en een glas rode wijn bij de zelfgemaakte spaghetti, kortom het Kleine Genieten maakt het leven de moeite waard om te leven en is zoveel leuker! Marga

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Voor mij loopt genieten en tevreden zijn door elkaar heen.Vooral met de kleine dingen

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Facebook is natuurlijk typisch zo'n plek waar je even moet laten zien dat jouw leven fan-tas-tisch is. Kortom, je kijkt naar geselecteerde momenten uit iemand z'n leven, en vaak zijn het de mooiste momenten die je zien mag. De rest blijft uit beeld.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Jazeker heb ik wel eens de pest in!
  Net zoals ik het soms allemaal even niet meer leuk vind.
  Vandaag had ik veel liever nog een dagje vrij gehad, i.p.v. de hele dag wacht( en geen idee waar je heen gestuurd gaat worden).
  Om mezelf ( en anderen) niet echt de put in te praten ( geloof me dat kan ik), schrijf ik alleen een blogje als ik me redelijk tot goed voel.
  Als mensen daar energie uit halen is dat fijn!
  Niet dat ik moeilijk onderwerpen helemaal vermijd, maar ik probeer het positieve echt te benadrukken.
  Misschien ben ik dus een van degene waar je je aan ergert .
  Sorry!
  Toch blijf ik mijn blogje zo houden, om niet mezelf en anderen negatief te beïnvloeden.
  Sterke!
  groetjes, Franca.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Franca, ik erger me helemaal niet aan jou! Ik denk dat het negatief beïnvloeden wel wat meevalt. Ik vind het vaak fijn als ik blogjes lees van mensen die even wat minder gelukkig in het leven staan. Dat roept bij mij herkenning op: ik ben niet de enige die daar last van heeft. Op een bepaalde manier doet het mij wel goed en helpt het mij eerder de put uit dan de put in.

   Verwijderen
 8. Geweldige post! Ik word ook niet genoeg van dat verplicht genieten. En die foto's op facebook met daarbij 'Genieten!' vind ik drie keer niks.

  Het leven is niet altijd leuk. En dat is oké!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik kan mij helemaal aansluiten bij jullie allemaal. Mijn lieve moeder zei heel vaak: je moest eens achter de voordeur kunnen kijken. Ik denk er heel vaak aan als mensen zo overdreven vrolijk DOEN en het eigenlijk niet zijn.Wat betreft face-book Ik wil er niet aan meedoen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Verplicht genieten is niks. Maar ik zal toch liever iets posten waar ik blij van word, dan iets waar ik me rot aan erger. Want ergernis komt net zo vaak uit jezelf als uit een ander ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik heb geen Facebook, maar kijk wel eens naar Koefnoen via uitzending gemist. Het verbaast me dat er echt mensen zijn die Facebook gebruiken. Waarschijnlijk geloven ze ook klakkeloos de reclames op tv.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jaaaaa Koefnoen zet feilloos neer hoe het gaat op fb :)

   Gr.Wilma

   Verwijderen
 12. Dit is zo herkenbaar en ook een van de redenen dat ik mijn facebookaccount heb opgezegd. Mijn leven is niet bijzonder, er gebeuren geen spectaculaire dingen en ik vind het allemaal prima. Ik doe niet alsof ik het allemaal altijd leuk vind, omdat het simpelweg niet zo is. Ik zeg het zoals het is, want van de schijn ophouden....brrrr

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Fijn dat je hier aandacht aan besteed, mooi onderwerp. Ik heb ervaren dat je genieten kunt aanleren door aandachtig in het leven te staan, Maar dat is iets totaal anders dan het hysterische zie-mij-eens-genieten wat je op FB aantreft. Ik probeer me daar weinig van aan te trekken en doe gewoon mijn ding.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Eigenlijk heeft het niets met zuinig zijn te maken, maar dat maakt niet uit, ik schrijf over wat mij bezig houdt en dat gaat een stuk verder dan bezuinigen.

   Verwijderen
 14. Ach, het is allemaal zo nep, dat zogenaamde genieten. Komt gewoon uit Amerika, waar men weet dat met een tandpastaglimlach alles verkoopt. FB komt daar toch ook vandaan?
  Sinds mijn man kanker heeft, zal ik niet meer snel zeggen dat ik zo geniet. Eerder dat ik overleef en het beste er van maak. Dat ik probeer te zorgen voor mijn gezin en mezelf. Dat ik alles doe voor zijn levenskansen, zoals gezonde voeding, voldoende slaap en lichaamsbeweging. (Maar dat laatste deden we ook al voor de ziekte en heeft dus de ziekte niet kunnen voorkomen). Geen stress, en alle stresskippen dus bij ons uit de buurt houden.
  Kanker wordt niet leuk, ook niet als je heppydepeppie doet. Jezelf zijn. aandacht voor elkaar, rust, en eerlijk zijn over je gevoelens doet ons nu veel meer goed dan dat opgefokte 'genieten'.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. jarenlang heb ik als een marionet geleefd, totdat het over was en de draadjes knapten, na een moeilijke tijd ben ik weer opgekrabbeld en geniet van mijn leven, mijn honden, mijn kinderen, mijn kleinkinderen en ga zo maar door....
  daar is volgens mij niks mis mee, ik somber niet meer, als iets me niet aan staat heb ik daar misschien een dag even last van, maar dan is het weer over!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hier gaat het ook zo. Wel probeer ik meer te genieten van ;de kleine dingen, minder verwachtingen te hebben, het positieve te zien in dingen die normaal minder zouden zijn en me te realiseren dat genieten niet iets groots hoeft te zijn. Maar dat moet ik ook wel, anders kan ik soms ook weer te rap in een negatieve spiraal naar beneden gaan. Voor mezelf dus, of een ander het genieten vind wat ik doe, dat zal me natuurlijk worst zijn ;-) En van mindere dagen 'geniet' ik ook; dan accepteer ik gewoon dat het een mindere dag is en negen van de tien keer valt hij dan uiteindelijk toch best mee. Werkt natuurlijk niet altijd, maar ik doe m'n best er voor.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ergelijk ook dat mensen vaak "geniet ervan "! tegen elkaar zeggen, als een soort commando. Goed bedoelt natuurlijk, maar ik hou daar niet van. Het woord 'genieten' verliest voor mij op die manier zijn oorspronkelijke betekenis.Net zoals het woord "respect', dat te pas en te onpas wordt gebruikt.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik ben zo'n Facebook mens, ik deel beroepsmatig alle leuke momenten. Als je op mijn tijdlijn kijkt lijkt het of ik altijd mijn huis aan kant heb, wat lekkers in de oven heb staan, altijd een nuttig én ook nog leuk handwerkje maak, de hele dag de meest hippe muziek aan heb staan en mijn haar zit ook nog eens altijd goed ;-)
  In werkelijkheid, ligt er op dit moment stof van een week, was ik weer verlaat met brood bakken, is mijn dikke gebreide vest pas aan het eind van de winter klaar en zit mijn haar met duizend speldjes plat gedraaid achterop mijn hoofd.

  Omdat ik online mijn centen verdien is het niet handig om mijn andere kant te laten zien, dat wil ik ook niet, als ik niet beroepsmatig online bezig was zou ik wellicht alleen maar mijn blog behouden. Want soms wordt ik zelfs missleijk van mijn eigen perfecte tijdlijn.

  Niets is wat het lijkt!
  Groet, Johanna

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Jarenlang heb ik als alfa hulp gewerkt bij hele oude mensen, echt oud, dik in de tachtig en ik heb er een vriendin aan over gehouden, ze is nu 93. Wat die mensen altijd tegen mij zeiden, "Geniet ervan hoor want het leven is maar zo kort"'. Ik kan je verzekeren dat ze geen facebook hebben. Ik ben een gelukkig mens, ik geniet dagelijks van mijn twee prachtige dochters die uit India komen na lange adoptie procedures, ik spreek ze bijna dagelijks, mijn schattige franse kleinzoons en mijn man waarmee ik al 40 jaar samen ben. Dan zijn er nog elke dag leuke dingen een fijne serie om naar te kijken, de primula"s die volop in mijn tuin bloeien, de kachel die loeit, fijne boeken uit de bieb. Ik zet dit alles niet op facebook en iedereen moet maar zelf weten of hij of zij geniet van mij mag ook iedereen zuurpruimen het is maar net wat je op dat moment fijn vind!Adriana

  BeantwoordenVerwijderen
 20. "dan slof ik door het leven" wat een herkenbare uitdrukking. :) en het beschrijft precies hoe ik me ook weleens voel. Zo ist leven de ene periode gaat alles van een leien dakje , het volgende moment dan even niet, tja

  liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ik denk dat iedereen zulke gevoelens kent.
  Je moet jezelf proberen te blijven als ik niet goed in mijn vel zit foeter ik op iedereen.
  Als ik visite onverwacht krijg dan zeg ik gewoon sorry maar ik heb mijn dag niet trek je er maar niets vanaan.
  Dan word er vaak wel een grapje over gemaakt en voel ik mij meestal gelijk weer beter.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Mijn FB-vrienden zijn vrienden, verre vrienden en familieleden in Nederland en Australië. Ik zet op mijn account de dingen die ik graag met hen deel! Mijn hobby is fotografie en ik zet er ook graag foto's op die IK mooi vind.
  Ik ben chronisch depressief, de daar uit voorkomende gebeurtenissen en mijn reacties op de medicatie en behandelingen deel ik met een paar goede vrienden in een gesprek.
  Meestal ben ik redelijk tevreden en zelfs zo af-en-toe gelukkig!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Veel mensen vragen : ga je nog wat leuk doen vanavond? En dan zeg ik nee, omdat ik de avond op de bank met een film doorbreng, wat ik eigenlijk heel leuk vind. Gek dat ik zelf het ook pas als 'iets leuks' interprenteer als het buiten de deur met anderen is. ;-)
  Vaak is het leven gewoon, niet bijzonder leuk maar toch gewoon prima.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Over ruim 2 jaar gaat mijn man met pensioen, hij is dan 66. Hoe vaak je niet de opmerking krijgt: o dan begint het genieten!! Wij waren daar zo zat van dat we nu altijd antwoorden dat we proberen elke dag van iets te genieten,ook al is het een prachtige zonsondergang, een bloem die open komt,lekker eten. enz. Er zijn prachtige en verdrietige en sombere dagen, je hebt niet alles in de hand (gelukkig ook maar) Maar dat GROTE genieten wat pas komt als je met pensioen bent is toch onzin. Dan zouden toch alle levensjaren ervoor niet veel waarde hebben. Riekie

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Ik ben wel een smoelenboek fan. Mijn vrienden -en die selecteer ik heel zorgvuldig!- mogen wel over mijn schouder kijken. En mag ik meeleven met een vriend die een mazzeltje heeft? Met de vooruitgang van mijn kleinkinderen? Met een examen van kinderen van vrienden waarvan ik weet dat ze daar erg hard voor hebben moeten werken? Mag ik meeleven met een mantelzorger die de zorgen boven het hoofd groeien? En dat die mantelzorger één avondje met man uit eten gaat, mag ik dan schrijven geniet er van? Mijn leven is altijd over rozen gegaan, de doornen aan de stelen nemen we op de koop toe. Het waren er heel veel en gemeen prikkend. Maar mag ik intens meeleven met een vriendin die schrijft; ik voel me leeg en verdrietig? Ook dat is facebook. Meeleven, medeleven en alles wat een leven inhoud. Zonder het meeleven van deze vrienden hadden we de verhuizing die we net achter de rug hebben niet zo kunnen ervaren. Als een warme arm om je schouder. Willen jullie het ook eens van deze kant bekijken en niet alles neersabelen?
  Heb het goed.

  BeantwoordenVerwijderen