Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

donderdag 13 februari 2014

Werken op het stembureau

Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen en de Europese verkiezingen ga ik weer werken op het stembureau. Die laatste verkiezingen heten voluit: verkiezing Nederlandse leden van het Europees parlement. De werkzaamheden beginnen om 7.00 uur 's ochtends en duren tot het moment dat alle stemmen geteld zijn. Op sommige stembureaus is dat tot half vijf  's ochtends. Op het stembureau waar ik de afgelopen verkiezingen werkte waren we uiterlijk half twaalf klaar.

Het is een vrijwilligersbaan met een bruto vrijwilligersvergoeding. De vergoeding is in Groningen 150 euro per dag + 30 euro voor de instructie voor beide verkiezingsdagen. In totaal 330 euro. Je wordt pas officieel benoemd als je voor de digitale test geslaagd bent. Die test, of eigenlijk is het gewoon een examen, is voor mij goed te doen. De vorige keer was er ook een test, ik had toen een 9,5. Ik verwacht niet dat ik nu voor de toets ga zakken. Ik ga er wel even goed voor zitten om alle informatie te bestuderen, want er zijn een aantal dingen veranderd en je wordt geacht het allemaal te weten. Hoewel, ik vraag me altijd af hoe mensen functioneren die de test met de hakken over de sloot gehaald hebben. Die moeten ook heel veel niet weten, lijkt mij. Maar er zijn altijd tenminste 3 leden op een stembureau aanwezig, dus wat de ene niet weet, dat weet de ander wel.

De instructie wordt steeds uitgebreider. Toen ik begon met het stembureau-werk was er alleen een korte instructie in een lokaaltje van burgerzaken, nu heb ik eergisteravond een 2x zo lange instructie gehad. Verder is er nu een internetcursus met proeftestvragen en een examen. Vorige verkiezingen was er alleen het digitale deel en hoefde ik helemaal niet op te draven voor een instructieavond. Dat beviel kennelijk niet goed en nu is er een combi.

Wil je ook werken op een stembureau? Ik vrees dat je al wat te laat bent! De verkiezingen zijn 19 maart (Gem. Raad) en 22 mei (EP). Misschien kun je je nog aanmelden als stemmenteller.

5 opmerkingen:

 1. Ik vind dit erg goed betaald ten opzichte van de vergoeding die je in België KAN krijgen (38 euro).

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik had me aangemeld voor 19 maart in Amsterdam en zou zelfs (plv.) voorzitter worden. Was al aan de cursussen bezig. De plotselinge ziekte van mijn man (slokdarmkanker met uitzaaiingen) heeft helaas veroorzaakt dat ik moest afzeggen. De concentratie is er gewoon niet en ik vind dat ik geen fouten maken maken als ik (plv.) voorzitter van een stembureau in de stad ben. Ook kan het zomaar zijn dat mijn man op die dag ingepland is voor therapie of dat zijn omstandigheden zomaar wijzigen. Vandaar. Jammer, want ik vond het erg interessant.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De vergoeding verschilt blijkbaar per gemeente, dat verbaast mij wel een beetje. Ik lees op de website van de gemeente het volgende:

  - Als lid of voorzitter van een stembureau voor de hele dag krijgt u € 175,- bruto, waarvan € 35,- onbelast, om uw reiskosten, consumpties en maaltijd te betalen. U krijgt dit bedrag ongeveer zes weken na de verkiezingen uitbetaald.
  - Als lid of teller van het stembureau, ’s avonds, krijgt u € 50,- bruto, waarvan € 10,- onbelast, om uw reiskosten, consumpties en maaltijd te betalen. U krijgt dit bedrag ongeveer zes weken na de verkiezingen uitbetaald.
  - U moet dit geld opgeven bij de belastingdienst (exclusief de onbelaste vergoeding).

  Groetjes Lily

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik krijg 110 euro per dag en niks voor de instructieavond. Dat is hier 1 avond in een zaaltje van het gemeentehuis. Geen test of examen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dank zij je blog over het werken in een stembureau vorig jaar heb ik me er ook voor opgegeven. En jawel ik mag 19 maart, zojuist de test gemaakt nadat ik het elearning programma even doorlopen had. en een 9.13 voor de eerste poging. ik ben best trots :-) en het lijkt me zo ontzettend interessant om dat van dichtbij mee te maken. de inkomsten zijn 160 euro voor de dag van 6-16 uur en 25 euro voor een training die ik nog bij moet wonen. Nu is alleen mijn vraag of ik daarvoor doorbetaald verlof krijg (ik werk bij de Rijksoverheid) of dat het toch een dag verlof opnemen wordt, weet iemand dat ?

  BeantwoordenVerwijderen