Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

dinsdag 11 februari 2014

Op zoek naar een energieleverancier voor een nieuwe overstap

Op 1 april loopt mijn huidige contract bij de energieleverancier af. Ik stap ieder jaar over, dus ben ik vast van plan dat ook dit jaar weer te doen. De opzegtermijn is een maand, dus voor 1 maart moet ik het geregeld hebben.
Het overstappen gaat bijna altijd goed, alleen vorig jaar wat minder, toen meende de oude leverancier mij een aantal overstapboetes op te moeten leggen. Achteraf bleek dat toch niet terecht en heb ik het geld weer teruggekregen. Maar verder gaat het al jaren prima!

Ben je nog nooit overgestapt?
Wees niet bang, het gaat gemakkelijk en je hoeft echt niet bang te zijn dat je een aantal dagen geen stroom of gas krijgt, want je wordt niet afgesloten of zo. Het overstappen is in feite een administratieve wijziging. Op de overheidssite van ConsuWijzer vind je een overstapcoach die je helpt bij het overstappen. Een van de tips op de site: Nooit gewisseld van energiebedrijf? Dan is overstappen helemaal de moeite waard. De besparingsmogelijkheden zijn dan het grootst: namelijk tot wel 450 euro. Klik voor de overstapcoach van ConsuWijzer hier. 

Ik stap altijd over via een vergelijkingssite, de afgelopen jaren deed ik dat via de site van de Consumentenbond. Als je op een vergelijkingssite je jaarverbruik opgeeft, dan krijg je automatisch de beste aanbiedingen in beeld. Ik voer altijd nog wat verdere voorwaarden in: groene stroom, jaarcontract en dan komen de beste aanbieders op het scherm. In de afgelopen jaren waren er mooie aanbiedingen, nu is het hoogste bedrag dat nieuwe klanten in het vooruitzicht wordt gesteld 100 euro overstapbonus.

Bij gelijkblijvend energieverbruik ben ik bij de goedkoopste aanbieder voor €667,41 per jaar klaar. Ik twijfel nog, er is nog een andere aanbieder die standaard geen boetes heft als je overstapt, die is iets duurder, maar dan heb ik geen ellende over boetes, al dan niet terecht. Ook wel prettig. Bij deze aanbieder ben ik al een aantal keren eerder klant geweest en daar was ik toen heel tevreden over en dat speelt toch mee in mijn keuze.

19 opmerkingen:

 1. Blijf iets langer bij huidige leverancier want de welkomsbonussen zijn erg mager tot nu toe.

  Maar degene met de hoogste bonussen is niet altijd de goedkoopste en het kan echt per uur verschillen op de sites en ook verbruik is een belangrijke factoor hogere verbruik een hogere welkomsbonus.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij willen later in dit jaar ook overstappen.
  Dus ik ga maar eens zoeken tegen die tijd op gaslicht.com

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik lees je berichtjes over overstappen, maar ben je nou serieus? Voor ons zou het nog geen 100 euro per jaar schelen. En dan zou ik daar alle moeite voor moeten doen? Ik vind het nogal wat.

  Inte

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ach, ongeveer netto 50 euro per uur... zeg ik geen nee tegen ;-)

   Verwijderen
  2. Tja, maar als je een uurtarief van 120 euro hebt ga je niet voor 50 euro per uur een overstap regelen ;-)

   Verwijderen
  3. Er zijn dagen bij dat ik het niet verdien in een uurtje of wat ;-) dus ook ik ga weer overstappen. Want wie het 'kleine' niet eert...

   Verwijderen
  4. Weet je hoeveel moeite het mij kost? Tien minuten. In die tien minuten 100 euro verdienen kan voor mijn wel uit, meestal moet ik er heel wat meer moeite voor doen.

   Verwijderen
  5. Dat zal een kwestie van ervaring zijn. Ik verdrink op vergelijkingssites. Want vaak is een ander energiebedrijf alleen maar goedkoper vanwege een welkomstbonus. Maar hoe zit het dan na dat jaar, welk tarief betaal je dan, etc., etc.
   Nou ja, misschien moet ik er nog es naar kijken, want 100 euro in een uur verdienen is niet slecht uiteindelijk…
   Inte

   Verwijderen
  6. Waarom wil je weten hoe het zit na een jaar? Dat vind ik helemaal niet interessant. Je stapt na een jaar gewoon weer over en dan betaal je bij de nieuwe leverancier gewoon weer het laagste tarief.

   Verwijderen
  7. Ik lees alle voorwaarden grondig, en ook de achtergronden van bedrijven trek ik na. Het uiteindelijke overstappen is maar 10 minuten werk maar ik heb in die twee uur ook meegenomen dat ik mijn bankafschriften wat extra in de gaten houd, controleer of de maanbedragen kloppen en of de uiteindelijke contracten kloppen.
   Hoe het na een jaar aan toe gaat wil ik ook weten. Er is in mijn leven genoeg gebeurd om te weten dat ik er na een jaar mijn hoofd misschien helemaal niet naar heb staan.

   Verwijderen
 4. Het overstappen is zo geregeld, voor €100 per jaar (voor die 2 minuten werk) had ik het zo gedaan. Vanwege alles rondom het huis zit ik nu nog even bij dezelfde, maar vanaf volgend jaar ga ik weer kijken wat het voordeligst is. Nu denk ik sowieso al flink te besparen dankzij de pelletkachel en de zachte winter.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo Zuinig aan wij zijn nog nooit overgestapt omdat we bang zijn dat het niet goed komt.
  We hebben de ervaring van familieleden dat het niet goed komt en dat je dan nog duurder uit bent.
  We zijn nu tevreden hebben nooit ergens last van en zijn al vele jaren klant
  bij 2 bedrijven.
  De een voor Gas en de ander voor Elektriciteit.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het gaat er niet om dat je ergens last van hebt, het gaat er om of je goedkoper kunt. Je bent nog nooit overgestapt en jullie hebben een hoog verbruik. Het zou heel goed kunnen dat jullie inderdaad 450 euro kunnen besparen. Als jullie zwemmen in het geld dan moet je tevreden bij je leveranciers blijven, maar ik weet toevallig dat jullie wel wat extra geld kunnen gebruiken.

   Verwijderen
  2. Dank je wel voor je eerlijke antwoord we gaan er over nadenken.

   Verwijderen
  3. Na overstap komt er nog steeds hetzelfde gas en dezelfde stroom in je huis. Het is niet zo dat je andere stroom en gas krijgt als je overstapt.

   Verwijderen
 6. Waarom zou je perse overstappen voor 1 maart? Laat je contract gewoon overgaan in een variabel contract, schrijf je in voor collectieve energie, en pak het 1-jarig contract wat daaruit komt. Dan heb je een laag tarief en de overstapbonus

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kan ook weer overstappen per 1 april, deze week een lang en leuk gesprek gehad met een medewerker van mijn leverancier. De bonussen gaan beduidend lager worden, ze verdienen er te weinig aan, overstapboetes worden nu al nauwelijks meer vergoed.
   De gouden tijden zijn voorbij helaas.
   Stap iig niet over naar bu...get.energie, daar lees ik alleen slechte verhalen over, de tarieven en\of vastrecht is daar ook hoog, je betaalt dan als eigenlijk je eigen bonus.
   Linda

   Verwijderen
 7. Ik ben van plan om over te stappen, kan dit ieder moment?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja dit kan op ieder moment. Je moet alleen wel even kijken wanneer het contract afloopt. Er is dan namelijk kans op een overstapvergoeding. Kijk in je algemene voorwaarden van je contract.

   Verwijderen