Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

dinsdag 25 maart 2014

Besparen op verlichtingskosten met ledlamp

Al ruim 30 jaar geleden kocht ik mijn eerste spaarlampen. Dat waren van die grote, zware "jampotten" die maar voor een enkele lamp geschikt waren. Sinds die tijd zijn er kleinere lampen ontwikkeld en kun je in veel armaturen spaarlampen gebruiken. In de afgelopen 30 jaren heb ik bijna al mijn lampen vervangen door spaarlampen.
 
oud model spaarlamp een een hedendaags type
Maar nu komen er steeds meer ledlampen in de handel. Ik was heel vroeg met de overstap van gloeilamp naar spaarlamp, maar nu bungel ik wat onderaan. Ik denk dat veel mensen al lang een paar ledlampen in gebruik hebben, maar ik nog steeds niet. Waarom begin je daar dan niet mee, vraag je misschien.
Dat was om 3 redenen:

- ik heb een flinke voorraad spaarlampen in huis. Gekocht bij aanbiedingen, twee kwaliteitslampen voor de prijs van 1.

- de 3 lampen die ik het meest aan heb, zijn lampen die véél licht geven. Het zijn spaarlampen van 20 à 22 Watt. Dat is vergelijkbaar met een gloeilamp van 100 Watt. Een ledlamp voor huishoudelijk gebruik die net zo veel licht geeft als een gloeilamp van 100 Watt heb ik nog niet gevonden.

- alle vergelijkingen over te behalen besparingen, vergelijken tussen een gloeilamp en een ledlamp. Maar die gloeilampen heb ik helemaal niet. Dus ik heb geen idee hoeveel ik bespaar als ik ledlampen aanschaf. Wat een gedoe om zelf aan het rekenen te slaan! Eigenlijk vind ik het vreemd dat er steeds een vergelijking gemaakt wordt tussen gloeilampen en ledlampen, want ik denk dat de meeste mensen die voor ledlampen kiezen, eerst spaarlampen gebruikt hebben.

Ook in het lentenummer 2014 Genoeg staat een vergelijking tussen een gloeilamp van 40W en een ledlamp van 6W. Als je die per dag 6 uren laat branden, dan kost het gebruik van een gloeilamp inclusief lampen €64,82 per jaar en een ledlamp €10,38 per jaar.
Een ledlamp heeft een aantal voordelen die spaarlampen niet hebben:
- milieuvriendelijker
- geen opstarttijd
- gaan niet sneller stuk als je ze vaak aan en uit doet
- ze gaan nóg langer mee dan spaarlampen
- ze kunnen veel beter tegen extreme kou (dat is voor mij in huis niet van belang)

Ledlampen kunnen tussen 30.000 en 50.000 branduren mee. Als ik een lamp gemiddeld per dag 4 uren laat branden, kan ik die lamp tenminste 20 jaar gebruiken. Hi, hi, dan ben ik 81!
Ik vond toch dat ik zo langzamerhand maar eens moest opschieten met het uitproberen!
Eén keer moet toch de eerste keer zijn, toch?
de ledlamp die ik kocht
Ik heb vorige week vrijdag een 9 Watt lamp via internet gekocht. Hij was er de volgende dag al en ik heb hem al in gebruik! Ik moet zeggen, hij geeft veel licht, meer licht dan dat ik verwacht had en er is inderdaad geen opstarttijd! Het is een mooi helder licht. Ik ga hem gebruiken op de plek waar ik in de woonkamer het vaakst een lamp aan heb, dan kan ik optimaal profiteren van de besparing op stroom, hij vervangt een 20 Watt spaarlamp, maar geeft nauwelijks minder licht. Ik denk dat ik de lamp gemiddeld 4 uren per dag laat branden. In de winter méér en in de zomer minder. Daarmee zou ik dus per jaar ruim 16 kWh besparen, dat is ongeveer €3,44. De lamp gaat héél lang mee en binnen een paar jaar heb ik dus de investering terugverdiend.

16 opmerkingen:

 1. Hi, hi, verstandig dat je een lamp vervangt die per dag lang brandt. Als je een lamp vervangt die iedere dag een kwartiertje brandt, dan schiet de besparing niet op. Zo'n ledlamp is ook ver na je dood pas opgebruikt. Sorry, je begint er zelf over, je zegt dat je moet opschieten.
  Paula

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De meeste winst is inderdaad te behalen vervanging van gloeilampen en op lampen die veel branden.
  Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vervang mijn spaarlampen pas,als ze kapot zijn. Anders wordt het een dure boel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik gooi de oude lampen niet weg, die krijgen de kinderen. Oudste gebruikt op dit moment vrijwel alleen gloeilampen, dus die kan nog wel wat spaarlampen gebruiken.

   Verwijderen
 4. Hij klinkt goed! Leuk dat je de stap naar een ledlamp hebt gewaagd.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ga gewoon naar de action en koop daar ledlampen voor de meest gebruikte lampen. De spaarlampen die ik nog heb, zet ik dan in de minder gebruikte exemplaren.... op die manier ben ik geen dief van mijn eigen portemonnee en spaar ik ook het milieu een beetje. Ik gooi niks weg maar verschuif de lampen alleen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik gooi ook niets weg, ik heb laatst alle gloeilampen weggegeven aan een collega van mij. Die wil geen spaarlampen en al helemaal geen ledlampen, die zweert bij ouderwets gloeilampenlicht. Dus zo'n 30 nieuwe en wat gebruikte lampen veranderden van eigenaar. Mijn spaarlampen gebruik ik op punten waar het licht niet lang brandt, daar bespaar ik met nieuwe ledlampen toch vrijwel niets.

   Verwijderen
 6. ik heb een LED lamp gekocht voor in de keuken, toen de spaarlamp daar stuk ging. Het is een volledig glazen lamp, dus wou ik graag een mooie. Net zoiets als jij gekocht, met korting bij t Kruidvat. Ik vind het fijn licht, maar in de keuken brand er niet zo vaak een lamp. De meeste besparing zou ik krijgen vanuit de woonkamer, maar daar zitten nog hele nieuwe lampen in die bij het plafond warden geleverd. Inbouwspotjes met halogen, van die hele kleine stekertjes. Mochten deze ooit kapot gaan, ga ik over op LED (dimbaar), maar dat zal nog heel lang duren. Ook in badkamer en gang heb ik halogeen spotjes, maar dan de iets grotere paddenstoeltjes, zeg maar. Verder overal spaarlampen, op slaapkamers, w.c. en inloopkast(je) boven.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wij hebben inmiddels vrijwel alle lampen in huis vervangen door ledlampen. Doordat ze meteen branden in tegenstelling tot een spaarlamp hebben we ze nu ook op plekken waar we eerst nog gloeilampen gebruikten zoals de kelder en het toilet.
  Ons energieverbruik is nu ook een stuk lager dus het loont wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Een tweetal jaar geleden hebben wij al de inbouwspots (en armaturen) in het plafond van de keuken vervangen door ledlampen. Aangezien ik al jaren wekelijks ons energieverbruik noteer, zag ik heel duidelijk een daling in het elektriciteitsverbruik sinds we de leds gebruikten. Kort nadien hebben we dan de spaarlampen die in de luchters in living en salon zitten ook vervangen door ledlampen. Ze zijn in aanschaf duurder maar de investering betaalt zich na een tijdje terug door het gedaalde verbruik. In het toilet hangt nog een gewone gloeilamp omdat het te lang duurt vooraleer een spaarlamp effectief licht geeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mss toch iets voor mij om over na te gaan denken. Ik heb 2 lampen in de woonkamer 's avonds altijd aan. 1 is met een dimmer en spaarlampen kunnen daar (volgens mij) niet in. Die andere zou ik zo een ledlamp in kunnen draaien. Mss dat mijn energieverbruik idd gaat dalen. Op de overloop heb ik wel een spaarlamp, voor de rest eigenlijks nergens omdat daar de lampen amper branden.

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er zijn inderdaad dimbare ledlampen te koop, volgens mij ook met een normale fitting. Spaarlampen kun je niet in een dimmer gebruiken. Je bespaart het meest op lampen die je lang laat branden. Als je nu gloeilampen gebruikt en die vervangt door ledlampen, dan is de besparing aanzienlijk.

   Verwijderen
 10. Iets om over na te denken, om alle lampen voor led lampen te vervangen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wij hebben de afgelopen jaren ook gemerkt dat wij veel hebben bespaard met onze led lampen. We zijn heel tevreden en zijn langzaamaan al onze lampen aan het omschakelen naar led wanneer de spaarlampen stukgaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Kan je LED lampen makkelijk dimmen? Bijvoorbeeld met dimmer die je bij de bouwmarkt kan kopen

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Je hebt speciale LED Dimmers hiervoor inderdaad. Dus Led afhankelijk van hoe je het aansluit kan inderdaad dimbaar zijn. TIP: laat er even iemand naar kijken die er verstand van heeft.

  BeantwoordenVerwijderen