van het wwweb - lampetkan met schaal en zeepbakje |
Mijn overgrootvader had alleen maar een kraantje in de gang, dat zat op kniehoogte. Dat weet ik van mijn moeder, ook het verdere sanitair was nogal gebrekkig. In de tijd dat mijn moeder een kind was, waren er in Leeuwarden maar weinig huizen met een wc, de meeste huizen hadden een tonnetje. De huizen van mijn grootouders en ook het huis waar wij als kind in woonden, hadden alleen een wastafel in de slaapkamer van de ouders en verder niet. Geen douche. Wat er vroeger wel was: een lampetkan met water en een schaal om je te wassen. En dan heb ik het over 50 jaar geleden of zo. Mijn grootmoeder had geen douche, ik hielp haar om bij de gootsteen haar lange haren te wassen.
Dus zo raar is het niet om te kijken hoe het bevalt om niet te douchen, en alleen met koud water te wassen. Het is ook wel wat voor mij misschien. Ik houd wel van een uitdaging op dit terrein.
Op de site van Green Evelien kun je meer vinden over niet douchen en een zonnedouche.
We zijn maar verwend met onze mooie douche/badkamer. Je draait je (thermostaat)kraan open en je krijgt water zo warm als je het wilt hebben......
BeantwoordenVerwijderenIk weet nog van vroeger dat mijn oma geen douche had. Mijn opa douchte op zijn werk en oma stond altijd in een wasbak de wassen.
Ook een aantal kinderen bij me in de klas (lagere school) hadden geen douche. Iedere woensdag en zaterdag ging mijn vriendin naar het werk van haar vader en ging daar douchen. Ik ging vaak met haar mee en als ze dan klaar was met douchen konden we de hele middag spelen. Ik praat over het jaar 1973. Wij hadden thuis al wel een douche, ons huis was gebouwd in 1969-1970 en had een douchecel. Het was geen riante douche maar voor ons een ongekende luxe. Voordat we in de nieuwbouwrijtjeswoning kwamen woonde we op een boerderij. Daar hadden we een douche op de deel. Koud!
Er hing een plastic groene slang met een douchekop aan een haakje. Als je over het muurtje keek dan zag je de koeien. En toch......nostalgie......
Knap van haar!! Ik doe het d'r niet na hoor ;)
BeantwoordenVerwijderenHet is gewoon een kwestie van wennen. Wij hadden pas een douche,toen ik 12 jr was. En ik mocht maar één keer per week douchen. Ook tijdens kamperen in de natuur heb ik wel dagen gehad van me wassen in een emmertje water Dagelijks douchen is een gewoonte,die afgeleerd kan worden.
BeantwoordenVerwijderenHeel veel ouderen douchen nog steeds maar 1x per week. Blijkbaar zit dat er nog steeds van vroeger in.
BeantwoordenVerwijderenMijn moeder die op leeftijd was douchte zich elke dag voor de ontspanning en hygiëne, In het verpleeghuis waar ze kwam werd er maar 1xper week gedoucht en vooral voor heur haar vond ze dit veel te weinig.
VerwijderenLekker goed voor jezelf zorgen. Ik krijg de kriebels van deze verhalen.
BeantwoordenVerwijderenHeeft niets te maken met goed voor jezelf zorgen,.
VerwijderenGeloof me,het is maar hoe je het gewend bent. Hoeveel arme mensen in Afrika of Azie zorgen echt wel voor zichzelf,maar hebben gewoon maar een beetje water ter beschikking?
VerwijderenNiet allen zeep, maar ook veel (te) warm water drogen de huid uit. Dat geeft ook kriebels
VerwijderenIk douche niet vaak, alleen als ik mijn haar wil wassen, zo'n 2 keer per week. Wassen doe ik elke morgen. gewoon aan de wastafel. Stromend water bezorgt me jeuk ! Mijn ouders kregen een huis met een douche in 1966. Tot die tijd gingen we een keer in de week met een ketel heet water naar boven!
BeantwoordenVerwijderenDe jongere kinderen gingen zaterdags in de (zinken) tobbe!
ik heb ontdekt dat als ik me was met de washand aan de wasben, ik sneller ben 's ochtends. Mijn huid is nogal robuust, die gaat toch wel goed. Maar de tijdswinst vind ik fijn. En ik ben benieuwd of de energierekening gaat meevallen(ik douche nu nog maar 1-2 keer per week), dat zou zomaar kunnen.
BeantwoordenVerwijderenMijn vader woonde, als kind, in een heel grote burgerwoning die gebouwd werd door mijn grootvader (was aannemer) in 1925.Zij hadden in die tijd al een badkamer met groot ligbad met van die ijzeren leeuwenpootjes, een lavabo en een toilet met stromend water.De badkamer werd verwarmd met een gietijzeren buiskacheltje. Als kind vond ik die badkamer altijd 'iets' heel speciaals. Het toilet beneden was één zonder stromend water en daar werd 'gespoeld' door regenwater door te gieten met een kan.
BeantwoordenVerwijderenWij woonden naast mijn grootouders in een rijwoning die mijn ouders van hen huurden. Wij hadden een badkamer met lavabo, toilet met stromend water en een douche. De badkamer werd eigenlijk maar één keer per week gebruikt voor het wekelijkse bad. In de winter werd de badkamer niet gebruikt en liet mijn vader het water af zodat het niet kon bevriezen. Wij moesten ons dan in de woonkamer wassen met water uit een bassintje.Toen ik een jaar of 12 was, begon ik dat, in huis wassen, heel vervelend te vinden omdat ik privacy wou. Mijn ouders hadden ondertussen het huurhuis van mijn grootouders gekocht en dan heeft mijn vader onze badkamer verbouwd : douche werd vervangen door ligbad, nieuwe lavabo, toilet bleef 'het oude' en er werd een bidet geïnstalleerd (was toen in de mode) Hij zorgde ook voor een radiatortje in de badkamer zodat we in de winter ook een bad konden nemen.
Wij hebben zelf jarenlang een badkamer gehad met zitbad (zuinig in waterverbruik), 1 lavabo en toilet gehad. Een tijd geleden zaten we met een waterlek van de chauffagebuizen onder de badkamervloer en we hebben dan ervan geprofiteerd om de badkamer te vernieuwen : zitbad werd vervangen door inloopdouche (we zijn al wat ouder en raken niet altijd even makkelijk uit een gewoon bad), dubbele lavabo (wordt tegenwoordig in alle huizen gezet) en de staande wc werd vervangen door een hangwc omwille van het 'kuisgemak'.
Mijn man doucht zich bijna elke dag op het werk (bespaart water tov het thuis douchen) en ik douche 2 keer per week. De 'dagelijkse' was doen we aan de lavabo.
wat is een lavabo?
Verwijderen...'n lavabo is een Vlaams woord voor wastafel...
VerwijderenIk douche ook niet iedere dag, maar was me de andere dagen gewoon aan de wastafel, niks mis mee. Hoe vuil wordt een been of een arm nu eenmaal als je geen vuil werk hebt? De rest wat wel een sopje nodig heeft, is nu eenmaal zo gepiept. Het is ook nog een lekker snel inderdaad. Ik douche als ik mijn haar was, twee soms drie keer per week, net hoe het uitkomt en en heb nooit ergens de kriebels. ;-)
BeantwoordenVerwijderen40 dagen met koud water vind ik wel dapper, zeker als het koud is. :-)
Naast water besparen en tijdswinst heb ik ook een lagere gasrekening.
BeantwoordenVerwijderenIk douche als mijn haren gewassen moeten worden, verder was ik me aan de wastafel. Mijn huid heeft minder uitslag en eczeem en is minder droog, dat scheelt ook. Met koud water wassen vind ik dapper, voor mijzelf een stap te ver, vooral swinters heb ik toch graag een beetje lauw water.
sinds de geiser bij mij het begeven heeft, douche ik niet meer, dat is nu een jaar. ik was me met koud water aan de wastafel en dat gaat prima. als ik mijn haar wil wassen, zet ik een grote pan water op het gas en zodra dat warm genoeg is, ga ik met de pan naar de douche en maak mijn haar nat met 2 grote koppen water. dan shampoo en dan weer uitspoelen met een paar koppen water. het overgebleven water gooi ik over me heen en klaar is klara. ik heb dit jaar door niet te douchen 20m3 water minder verbruikt en het gasverbruik is ook een stuk lager.
BeantwoordenVerwijderenDat kun je inderdaad wel jaren volhouden (op die manier heb ik het 16 jaar gedaan ;-) Mijn haren kan ik op die manier niet meer wassen ivm rugproblemen maar er is niks mis mee!
VerwijderenDe lampetkan en schaal had ik in mijn jeugd ook op mijn slaapkamer staan om te gebruiken en ik was mij nog vaak bij de wastafel, daar is echt helemaal niets mis mee!.
BeantwoordenVerwijderenIk moet mijn sluike grijs-wordende dunne pruikje om de dag wassen, anders wordt het een donkergrijze-vette-slierten-jeuk-pruik.
BeantwoordenVerwijderenDus douche ik om de dag; de andere dag een ' apewasje ' bij de wastafel.
Dat douchen gebeurt zo kort mogelijk; en in plaats van de temperatuur steeds warmer en warmer af te stellen, doe ik hem steeds kouder, en kouder..
als het te koud wordt, doe ik de kraan dicht. Douchetijd 3 minuten, of 4.
Maar wat 40 dagen koud wassen bij de wastafel nou met Pasen te maken heeft....
Dat heeft met de vastentijd te maken. Ook wel 40 dagentijd genoemd of lijdenstijd. Een tijd van bezinning vanaf Aswoensdag ( de woensdag na carnaval) die uitmondt in Goede Vrijdag en Pasen, de Opstanding van Christus uit de dood. Het voert te ver om dit alles hier uit te leggen maar met een beetje googelen kun je van alles over vinden.
VerwijderenDat zijn dingen die ik wel weet, en gelezen heb;
Verwijderener zijn meer mensen die op een bepaald vlak ' vasten ' en zich daarmee willen richten op wat Pasen inhoudt,
maar als je in gedachten al gaat kijken ' hoeveel je daarmee bezuinigd hebt, en je zeer benieuwd bent naar de meterstanden van water en gas ', dan doe je het uiteindelijk toch weer helemaal voor jezelf en je portemonnee. Of niet?
Waar ben je met je gedachten dan?
Tenzij je het uitgespaarde geld weggeeft aan een goed doel....
Maar dat is mijn bescheiden mening..
Ben het helemaal met je eens. Bij de vastenacties bij onze ( Anglicaanse) kerk gaat als volgt, voor 40 dagen een opdracht of iets om over na te denken. Dan moest je op een dag bijv voor elk elektrisch apparaat dat je had, 10 cent in de potje doen en zo waren er meer opdrachten en dat geld was bestemd voor een project. Komt dan best een leuk bedrag uit.
VerwijderenStichting Tear heeft ook zo'n soort 40dagentijd actie. Dan heeft het zin.
Een van de genoegens van het leven is voor mij iedere morgen een warme douche, daarna koud afspoelen en me dan insmeren met een lekkere crème. Ik leef in 2014, niet meer in de zestiger jaren, toen we met een gezin van elf kinderen in een klein huisje woonden, zonder douche, er was zelfs geen wastafel in huis. Alles in dat piepkleine, koude keukentje! Het was niet anders, ik heb er ook geen frustraties aan overgehouden, want ik heb een fijne jeugd gehad, maar ik hoef niet meer terug in de tijd.
BeantwoordenVerwijderenEen nicht van mijn moeder had nog een lampet stel met kom kan en zeepbakje en kammenbakje en hier maakte ze in het begin van de jaren tachtig nog gebruik van. Als je daar kwam logeren dan kreeg je "s ochtends een kom met een kan met warm water en daar bij een zeepbakje om je daar bij te kunnen wassen. Nu is het antiek en worden ze niet meer gebruikt. Vroeger had je geen stromend water en asten ze zich met behulp van de lampet kan en kom. Ze hadden een tonnetje als w.c. omdat er geen toilet was die je kon doorspoelen. Het toilet of dat tonnetje stond achter huis in een houten hokje en dat noemden ze het huske. Als ze naar het toilet moesten dan zeiden ze ik moat even nei it huske om daar op te zitten. Er werd krantenpapier als toiletpapier gebruikt.
BeantwoordenVerwijderenWater bezuinigen door lampetstel. Zo kun je veel water uitsparen door lampet kan te gebruiken.
BeantwoordenVerwijderen