Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

donderdag 20 maart 2014

De gouden bergen van het Oranje Investingsfonds

Ik beleg vanaf juni 1999 via het Oranje Investeringsfonds van de FBTO. Iedere maand 50 gulden en later werd dit €22,68. Ik had destijds geen idee dat ik aan het beleggen was, het was een investeringsfonds en ik wist vrijwel niets van geld. Ik heb de folder nog. Het woord beleggen werd toen in de folder niet of nauwelijks genoemd, er werd gesproken van sparen met een hoog belastingvrij rendement en een spaarverzekering. Ik zat indertijd in de bijstand (!) en was gelokt door de hoge rendementen die voorgespiegeld werden. Het rendement na 15 jaar was mogelijk tot wel 19%.

Ik zou dan bij een inleg van f 9000, een kapitaal kunnen krijgen van f 36.833,-.
In euro’s: inleg €4090,-, opbrengst na 15 jaar €16.742,- belastingvrij!

Er zouden 1e klas Nederlandse aandelen van gekocht worden. De gemiddelde rendementen waren in de jaren voordat ik mijn contract afsloot 26,7%.
Wie wil dat nou niet!
Van een financiële bijsluiter was in die tijd nog geen sprake. Er stond in de kleine lettertjes wel iets over risico, maar ik dacht dat dat wel mee zou vallen. Een beetje naïef!

Welnu, binnenkort mag ik dat geld innen. Helaas geen €16.742,- maar een schamele 4.445,- euro (ongeveer). Op 11 maart was de pot €4.400,35 groot.
"Winst" op 12x15x22,68 is na aftrek van alle kosten die ze "moesten" maken ca. €362,-. Dat is, als ik het uitreken over die 15 jaren, 1% rente per jaar! Ik had véél beter kunnen sparen!

Nou ja, ik schiet er in ieder geval niet bij in, maar het zal me niet weer gebeuren, zo'n beleggingspolis. Het geld gaat eerst op de spaarrekening en dan zie ik wel weer.

13 opmerkingen:

 1. Tja, in die tijd waren dat soort producten populair. Wij hebben destijds geld vastgezet voor de kinderen en het geld voor de oudste komt dit jaar los. De "opbrengst" is bij ons ook vele malen minder dan als we het geld op een deposito hadden vastgezet. Het toverwoord was destijds dat je er geen belasting over hoefde te betalen. Voor ons ook nooit meer van die vage constructies! De banken en verzekeringskantoren hebben er dik aan verdiend. Wij krijgen ongeveer 1,5 maal de inzet terug na 17 jaar dus we mogen niet klagen :(

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gelukkig heb je je inleg nog terug. Ik stonk er ook ooit in en heb 60% van mijn geld gekregen op het eind.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Gelukkig schiet je er niets op in. Inderdaad heel zonde. Toen jij die polis afsloot, was ik net twintig. Gelukkig was ik toen dus nog geen "doelwit" van gehaaide verkopers. Ik hoop dat ik aan dit verhaal denk, mocht ik zo'n "fantastisch voorstel" ooit tegenkomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. En toch... mooi meegenomen, zou je het anders nog gehad hebben of uitgegeven?
  onze polis komt eind volgend jaar vrij, wij spaarden een hoger bedrag , rendement is niet veel hoger.
  Maar tijden zijn verandert, we kunnen het geld nu zo goed gebruiken, ik kan niet wachten tot volgend jaar:-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Waarschijnlijk had ik een deel uitgegeven. Maar ik had dat liever gedaan dan de verzekeraar te spekken.

   Verwijderen
 5. Ja, wij hebben ook zo iets. Het komt in juli vrij. Ik moet nog kijken of we ook het verzekerd bedrag krijgen en wat de kosten zijn van de bank met de oranje leeuw. Zodra het vrij is boeken wij het over naar een andere bank en dan op de spaarrekening.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Bij ons zijn ze inde jaren 90 ook wel langs geweest. Sparen voor ons pensioen met riante winsten.Eén keer zelfs met geleend geld. Maar ik ben altijd kritisch geweest. Ik vroeg naar garanties, die konden ze niet geven. In dat geval begin ik niet aan beleggen. Voorzichtigheid is de moeder van de porseleinkast. Achteraf gezien een heel verstandige keuze.
  Geartsje

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Yep, die heb 'k ook afgesloten, voor 20 jaar dus mijn geld 'mag' nog even groeien :(
  'k Hoop dus maar dat de beurzen nog flink aantrekken.
  Idd zoals hierboven genoemd, belastingvrij was het toverwoord.
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Balen he, als beloftes niet worden waargemaakt! En dan die kosten :-(

  BeantwoordenVerwijderen
 9. vallen dit soort polissen niet onder de woekerpolissen en is het misschien mogelijk dat je voor compensatie in aanmerking komt alleen al vanwege de kosten? Ik zou het eens navragen..
  Verder zou ik nagaan of wanneer je het geld laat staan dit de waarde kan opkrikken!
  Let alleen wel op.. Heb je meer van dit soort verzekeringen kan het zijn dat als de ene tot uitkering komt je niet meer in aanmerking komt voor de 2e die ook belastingvrij tot uitkering komt, omdat je maar eenmaal na 15 of 20 jaar de vrijstelling mag gebruiken.. Vraag dus na, en laat niet klakkeloos uitbetalen!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wanneer je contact opneemt met de maatschappij kun je wrs al eerder stoppen met deze spaarvorm. Bij mij was dat vrij eenvoudig. Beter dan jaren doorgaan met inleggen en weten dat het je niet veel goeds brengt...
  Groetjes, Eva

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In de polis staat dat dit niet kan. Overigens is het een beetje laat. Op 1 juni a.s. loopt deze polis af.

   Verwijderen
 11. Dat begreep ik hoor. Was meer voor de lezers. Ik belde ook nav een tip en het was do geregeld ( spaarbeleg). Soms kan er meer dan je denkt of terugleest.
  Fijne dag!

  BeantwoordenVerwijderen