Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 22 maart 2014

Sh*t! Eigen risico!

Ik had nog geen week geleden een nota van de pedicure ingediend bij de zorgverzekeraar en nu stond er vrijdag een bericht voor mij klaar. Ik dacht hoera, leuk, dat is die €26,50!
Slik, het is de nota van het eigen risico!
Ik moet €281,23 betalen, want zo veel heb ik al verbruikt, gewoon aan medicijnen.
Natuurlijk "weet" ik dat het eigen risico er aan zit te komen, maar toch komt het weer totaal onverwacht.
Op 7 april te betalen: zorg voor voldoende saldo.
Dat ga ik zeker doen. Het geld staat al klaar, op 6 april gaat er 300 euro van de spaarrekening naar de betaalrekening!

18 opmerkingen:

 1. Ah, balen! Maar fijn dat je het geld er gewoon voor hebt :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goed dat je er op voorbereid bent!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Fijn dat je inderdaad het geld er voor hebt. Maar het blijft veel geld.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. onze tip: http://wijlossenonzehypotheekextraaf.blogspot.nl/2014/03/wie-wat-spaart-die-heeft-wat.html

  groet, Jelle

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb er ook wel geld voor gereserveerd. Omdat ik chronisch patiënt ben, moet ik altijd het eigen risico betalen. Maar in de maanden na januari kan dat totaal aan mijn aandacht ontglippen en is het toch weer een onaangename verrassing.

   Verwijderen
 5. Oeh altijd zuur.. Gelukkig kun je het opvangen maar het is toch altijd zonde geld. Misschien een handige tip. Bij volgens mij zo'n beetje elke zorgverzekeraar kun je er voor kiezen om het eigen risico gespreid te betalen. Op het moment dat je op voorhand weet dat je in de loop van het jaar je eigen risico toch wel moet betalen is het mogelijk om elke maand 30 euro bovenop je zorgpremie te betalen. Zo blijft het overzichtelijk en heb je aan het einde van het jaar die 360 euro betaald.

  Verbruik je het niet, of niet volledig krijg je het teveel betaalde geld gewoon weer terug. Ik vind het zelf wel een mooi systeem, en dus wellicht een idee voor volgend jaar als het eigen risico ongetwijfeld weer hoger gaat worden?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik vind het ook zo jammer van de centen. En als je chronisch patiënt bent en veel medicijnen gebruikt is het zeker zuur!! Ik heb vorig jaar de rekening van het eigen risico (kreeg ik denk ik in de mnd augustus) in termijnen betaald en dat beviel prima. Een belletje naar de zorgverzekeraar en het was geregeld. Groetjes Dian

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jammer dat je 'n ziekte hebt die medicijngebruik nodig maken! Blij dat in Nederland de medicijnen verkriijgbaar zijn en blij dat we het allemalal betalen kunnen!

   Verwijderen
 7. ik weet dat je er niets aan kunt doen als je chronisch ziek bent, maar ik betaal al jaren voor mijn zorgverzekering, terwijl ik er echt nooit gebruik van maak. dat is net zo zuur!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Net zo zuur??

   1. nooit echt ziek zijn, en 2. de maandelijkse premie betalen..
   tegenover:

   1. EN chronisch ziek zijn, 2. EN de maandelijkse premie betalen, EN het hele eigen risico??

   Denk eens even na.

   san

   Verwijderen
  2. San heeft wel een punt, want als je nooit ziek bent, dan kun je gemakkelijk je eigen risico maximaal verhogen en alleen de basisverzekering nemen. Kosten: ca 63 euro per maand.
   En het is toch ook heerlijk om goed gezond te zijn.
   En als er dan iets gebeurt, dan ben je verzekerd!
   Ik betaal €113,50 premie + 30 euro eigen risico per maand.

   Verwijderen
  3. Ja en ik betaal nu 67 euro per maand en heb al tien jaar geen gebruik gemaakt van deze voorziening en ja ik denk na en betaal dus mee aan de kosten van anderen, dat wil niet zeggen dat ik dat bagateliseer, maar dat is het systeem en daarom is het voor iedereen zuur! Dat is wat ik er mee zeggen wil mevrouw San

   Verwijderen
  4. Dat ook chronisch zieken (relatief gezien) niet nog veel hogere kosten moeten maken (in veel landen is dat echt wel anders, jammer genoeg) komt door het solidariteits-principe en dat is een goed ding! Evengoed begrijp ik Anoniem van 16.00 uur wel 'n beetje. Wij zijn al 42 jaar tegen brand verzekerd en hebben al die jaren nog nooit brand gehad ;-)

   Verwijderen
 8. Balen als zulke nota´s binnenkomen. ik heb net nog weer eentje over 2013 binnengekregen voor zoonlief, (´t is dat het je kind is, anders... )
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik reserveer ook altijd de 300 euro. Door mijn medicatie moet ik die ook altijd direct betalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat geweldig; tien jaar lang geen zorgkosten maken omdat je daar gezond genoeg voor bent. Geen eigen risico betalen. Een lage premie per maand.
  Kan een zieke misschien wel jaloers op worden.

  Naast mijn chronische ziekte betaal ik ook de maandelijkse premie voor kosten die anderen maken.
  Zelfs is het zo, dat ik, als ik een ziekte heb waar ik niets aan kan doen,
  tevens betaal voor zorgkosten van anderen die ongezond leven.

  Niet-zieken betalen ook voor anderen, maar minder. Wel-zieken betalen veel meer, en ook voor anderen. Dat is ons collectief systeem.

  Ik zou heel dankbaar zijn als ik volledig gezond door het leven kon. En 67 euries per maand is een prikje vergeleken met wat ik nu betaal.
  Dus nee, dan zou ik dat niet zuur vinden.


  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik ben eigenlijk ook nooit ziek maar zal niet klagen over de zorgpremie. We zijn ontzettend gezegend om in een land te wonen met goede medische zorg, zonder angst dat je niet behandeld zult worden omdat je de rekeningen niet kunt betalen.... Weet je hoeveel mensen er graag een zorgverzekering zouden willen hebben? Alleen al in het rijke Amerika.

  BeantwoordenVerwijderen