Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zondag 23 maart 2014

Bespaartip: antirimpelcrème

Als je ouder wordt, dan krijg je ze: rimpels. Nu zijn er cosmetica bedrijven die ons willen doen geloven dat zij de crème hebben waarmee je rimpels kunt tegen gaan. Uit eigen onderzoek van de fabrikanten zou blijken dat je al snel véél minder rimpels hebt. Let op! Eigen onderzoek dus!
In consumentenprogramma's is de crème wel eens aan de orde geweest. Huidartsen konden daar vertellen dat de crèmes niets voor je doen.

In het lentenummer van Genoeg staat er een prachtig stukje over!
Redacteur Ilse Ariëns nam de proef op de som, gebruikte achtereenvolgens verschillende antirimpelcrèmes op één helft van haar gezicht en bij de andere helft gebruikte ze een gewone crème. En ze maakte foto's om de verschillen te kunnen waarnemen.
Je raadt het misschien al, er was geen enkel verschil te zien tussen de huid waarbij de antirimpelcrème gebruikt was en de huid zonder crème! Je hebt potjes met deze crème die tot 265 euro kosten! Crèmes in die laatste categorie had Ilse Ariëns niet gekocht, daar had ze gratis monsters van.
Eigenlijk is het smeren met het spul gewoon zinloos, je houdt jezelf voor de gek als je antirimpelcrème smeert! Dus, gebruik(st)ers van dure antirimpelcrèmes, je kunt stevig besparen op dat spul, je hoeft het zelfs niet meer te kopen!

Wat helpt wel?
Niet roken, roken maakt dat je huid sneller veroudert.
Zo weinig mogelijk in de zon zitten en als je buiten bent, ook in de winter, een zonnecrème gebruiken. (vergeet daarbij je handen niet! Op mijn handen komen al ouderdomsvlekken)

In het voorjaarsnummer staan nog veel meer leuke artikelen. Omdat het nummer 100 is, is het thema ouder worden en worden een aantal honderdjarigen aan het woord gelaten.

27 opmerkingen:

 1. Ik ga dat nummer lenen bij de bieb.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik moet ook altijd zo lachen om 'vochtinbrengende creme' Ja ja, vocht inbrengen...... Dan zou je onder de douche zomaar vollopen met vocht (via de huid dan) Het is kort door de bocht maar dat zijn anti-rimpelcreme en vochtinbrengde en anti-verouderingscreme ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nadat ik me verdiept heb in de spullen die in anti zonnebrand zitten vind ik dit griezelig. Mannen werkten dertig/vijftig jaren geleden buiten in hun blote bast. Nooit geen cremes maar ook geen huidkanker. De cremes van Annemiek vind ik een goed idee. Al gebruik ik erg weinig van die spullen.. Gewoon een schoon blote billen gezicht. En op mijn leeftijd weinig rimpels.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gerrie@ dat klopt niet helemaal: onder hoveniers, warmoezeniers bouwvakkers en beoefenaars van buitenberoepen in de leeftijd van 60 jaar en ouder is het aantal gevallen van huidkanker (m.n. in de rug) veel hoger dan bij andere beroepsgroepen! Toen mijn zus aan huidkanker geopereerd werd, werd haar verteld dat deze vorm vooral voorkwam bij oudere warmoezeniers (zij woont in een tuinbouwgebied)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Eens met Janne, mijn moeder van 92 heeft ook huidkanker in haar gezicht. Vgls arts komt dit tegenwoordig veel voor bij mensen die vroeger veel buiten werten en fietsten zonder zonbescherming. Mensen gingen vroeger verl eerder dood daarom kwam het toen minder voor

   Verwijderen
 5. Een deel ligt ook aan de genen, of je vroeg rimpels krijgt of niet. Maar hetzelfde geldt voor grijs haar.

  Zelf gebruik ik wel regelmatig een dagcrème, maar meestal is dat een huismerk. In de winter heb ik ook weleens gewoon uiercrème als crème gebruikt en vaseline als lipbalm. En nu een tijdje helemaal niets, en ik merk inderdaad geen verschil. Het is wel belangrijk het gezicht goed te reinigen, maar dat doe ik meestal met zeepvrije wasgel.

  Gelukkig rook ik niet, en ik ben de laatste jaren ook voorzichtiger met de zon.

  Veel water drinken helpt ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik gebruik al jaren 's ochtends een goedkope creme op mijn gezicht. Het is misschien nergens voor nodig, maar het voelt wel prettig en de huid is er aan gewend. Zonder voelt de huid droog aan.
  Geartsje

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Zuinigaan: heb je gisteren Kassa gezien? Onze boekhouder had ons afgeraden om nog meer af te lossen op onze hypotheek (wij zitten nu op bruto hypotheeklasten van : 484 euro per maand) en ons geld 'gewoon ' op een spaarrekening te zetten. Wij bouwen praktisch geen pensioen op (erg kleine zelfstandigen ;-) Dus nu wordt er door ons niet meer afgelost! We hebben al een overwaarde van 175.00 euro en daar laten we het bij.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, ik heb gisteren het programma gezien en het geeft stof tot overdenking. Ik heb op dit moment een minihypotheek. Misschien laat ik het inderdaad maar zo!

   Verwijderen
  2. Je zou ook eens het Break Even Point moeten uitrekenen op je belastingaangifte. Bij mij ligt dit op 30.000 euro. Daarboven krijg ik geld terug, daar beneden moet ik betalen in verband met huurwaardeforfait.

   Verwijderen
  3. En de Wet Hillen dan? Hierover lees ik het volgende:
   Heeft u geen of een kleine hypotheekschuld? Ofwel: Is uw eigenwoningforfait hoger dan uw aftrekbare kosten zoals de hypotheekrenteaftrek? Dan heeft u volgens de Wet Hillen uit 2005 in principe recht op een extra aftrekpost ter grootte van het verschil. Daardoor vallen het eigenwoningforfait en de aftrek tegen elkaar weg. Als u van deze aftrekpost gebruik wilt maken, vult u dit in de aangifte in bij het onderwerp: geen of een kleine eigenwoningschuld. Als u digitaal aangifte doet, gebeurt dit vanzelf.

   Verwijderen
  4. Je kunt je hele hypotheek aflossen zonder dan extra te moeten betalen. Je krijgt dan inderdaad een aftrekpost ter grootte van je huurwaarde forfait en dus wat geld terug. De mythe bestaat nog steeds dat het verstandig is een kleine resthypotheek aan te houden om betalen te voorkomen. Ik kan het weten want ben hypotheekvrij en krijg zonder andere aftrekposten elk jaar een klein bedrag terug.

   Kijk als je door aflossen helemaal geen reserves meer hebt is het inderdaad verstandiger om eerst te sparen maar als de hyptheekrente (netto) nog hoger is dan de spaarrente ben je in mijn beleving een dief van je eigen portomonee. (mits je dus al een reserve hebt)

   Verwijderen
 8. Ik heb wel eens gehoord dat het door de elasticiteit van de huid komt of je (veel) rimpels krijgt en dat is iets waar je niet tegen kunt smeren.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Eigenlijk weten we het wel maar laten we ons in de winkel toch verleiden door mooie beloftes. Voorlopig heb ik nog niet al te veel rimpels maar laat ze maar komen want je kan ze toch niet tegenhouden! haha

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Interessant artikel! Ik weet al lang dat zonnecrèmes helpen tegen rimpels. Als ik een dagcrème koop let ik er dus vooral op of er een zonnebescherming inzit (zelfs in de winter).
  Een dermatoloog heeft me eens verteld dat van retinol (vitamine A) wel is bewezen dat het help tegen rimpels. Gevoelige huiden verdragen het vaak wel niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik ben ook lid van Genoeg en heb het ook gelezen,maar het klopt niet helemaal!!
  Uit onderzoek blijkt dat het idd niet uitmaakt wat voor créme je op je gezicht smeert .Dat is waar, om dan maar dan de conclusie te trekken dan maar niks te smeren is niet waar! Het smeren op zich is wel goed,want dat zet de spieren in je gezicht aan tot 'werken".Wát je erop smeert is aan jou! gr Sylvia

  BeantwoordenVerwijderen
 12. En hydrateren is erg belangrijk..dus veel water drinken..nooit meer droge huid,rimpels komt ook door uitdroging van binnenuit, Sylvia .p.s.Het beste is vaak goedkoop,en wordt niet als interessant ervaren/valt geen geld aan te verdienen.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik ben nog te jong voor antirimpelcreme, maar nu ik zwanger ben valt het me op dat er veel cremes te koop zijn voor je buik, tegen straie enzo. Volgens mij is dat ook allemaal onzin. Je huid kan nu eenmaal maar tot op een bepaald punt meerekken.

  Ik heb trouwens wel altijd begrepen dat douchen en zeepgebruik je huid uitdroogt, waardoor het wel verstandig is je in te smeren. Maar een standaard bodylotion of gezichtscrème zou voldoende moeten zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een lekkere olie als amandeolie doet dan prima dienst.

   Verwijderen
 14. Als je een beetje gevoelige huid en graag buiten bent is bescherming tegen zon het allerbelangrijkste en als je wat dunne huid hebt is een creme ook lekker, maar dan graag zonder parfum

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Gebruik al bijna mijn hele leven een dagcreme, nu let ik er wel op dat ze dierproefvrij is, maar wissel wel eens van creme. Ben nu bijna 68 jaar en laatst vroeg mijn kleindochter van 22 hoe het komt dat ik nog zo'n zachte gezichtshuid heb. Wel grappig vond ik dat.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Mijn moeder smeert al jaaaaaaren nivea op dr gezicht en verder niet. En ze ziet er voor haar leeftijd prima uit! Iedereen krijgt rimpels....hoort bij het ouder worden. Mag het? Ja graag zeg ik dan...het maakt de persoon wie hij of zij is/is geweest. Zelf smeer ik ook een creme, puur omdat mn huid anders erg trekt. Verder gebruik ik water om het schoon te houden en niks meer.

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik smeer heel vaak niks. Vind het helemaal niet prettig, smeren niet (en waarom krijg ik dan altijd bodylotions? ;-) ) en hoe het op mijn huid voelt ook niet.
  Ik maak soms zelf crèmes, dan kan ik zelf bepalen wat ik erin doe.
  Ik probeer pas te smeren als er wat aan de hand is maar ik heb wel gerstekorrels dus eigenlijk zou ik vaker moeten smeren.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hallo Zuinigaan en anderen,

  Ik denk ook dat vooral de cosmetica-industrie ons wil laten geloven dat we dure crèmes moeten smeren. Ik heb echter een gevoelige, soms droge huid en krijg vaak uitslag van crèmes. Als ik echter niets smeer dan hangen de droogtevellen erbij..Niveau en alles wat geparfumeerd is verdraag ik niet. Heeft iemand een tip voor een vochtinbrengende, goedkope crème zonder al te veel toegevoegde rotzooi?

  Heel erg bedankt alvast voor net antwoord.

  Vriendelijke groetjes,

  Madeleine

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo iedereen, Ik smeer gewoon olijfolie op mijn gezicht en hals en dat bevalt me prima.
   Vriendelijke groetjes,
   Suzanne

   Verwijderen
  2. Hallo
   Ik smeer gewoon olijfolie en dat werkt prima.
   Groetjes,
   Suzanne

   Verwijderen
 19. Kokosolie.puur natuur. als ik niks op mijn gezicht smeer gaat mijn gezicht trekken en voelt het niet fijn. Elke dag kokosolie is voor mij een goede optie. Misschien heeft Madeleine hier iets aan.... Reinie

  BeantwoordenVerwijderen