Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

maandag 28 april 2014

40 dagen niet douchen

Ik schreef al eerder over het project van Ilse Ariëns om 40 dagen lang niet te douchen. Ik moet zeggen, het fascineert mij wel. Daarom heb ik afgelopen weekend nog maar weer eens haar wekelijkse verslagen van de afgelopen tijd doorgelezen.
Vooral dit stukje las ik met veel genoegen.

Wat fascineert mij nu precies?

De hoeveelheid besparing die het niet douchen oplevert.

Ilse rekent uit dat ze per week 384 liter water bespaart, is 19.968 liter per jaar. Financieel stelt die waterbesparing niet erg veel voor, want 1000 liter water kost €1,12.
Verder bespaart ze per jaar 104 euro aan gas door met koud water te wassen.

De vraag of je schoner wordt van douchen.

Ilse citeert een vriendin: ‘Douchen is een zwaar overschatte manier om jezelf schoon te houden’ . Daarnaast berekent ze dat alle gebruik van douchegels etc veel geld kost. In 2012 was de omzet 182 miljoen euro.

De vraag of minder vaak douchen gezond is.

Volgens een huidarts die in Kijk aan het woord is, is douchen absoluut niet goed voor je huid. Je huid droogt er van uit en dat is slecht voor je huid. Ik ken iemand die maar één keer per week mag douchen van haar huidarts. Het verhaal komt me bekend voor, ik ben als baby helemaal niet in bad geweest, juist omdat ik z'n problematische huid had (had? nu niet meer dan? nou ja, dat is eigenlijk nog steeds het geval). Ik werd afgewreven met ongeparfumeerde babyolie en daarvan werd ik helemaal schoon en glimmend!

Wat vind ik er van? Ik was wel graag mijn haar met warm water. Koud wassen is mij echt veel te koud aan mijn hoofd. Ik was me zelf regelmatig met koud water aan de wastafel, vaak zonder zeep of andere schoonmaakmiddelen en douche zeker niet iedere dag.

27 opmerkingen:

 1. Ik stap 2 keer in de week onder de douche de rest fris ik mezelf op bij de was tafel. Werkt voor mij prima. Echter is mijn douche momentje wel. Een stukje ontspanning dus er helemaal van afzien zou ik niet snel doen. Mvg, blogaanmnbeen

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De indonesische mandi is een heerlijke manier van wassen. Je pakt een bak vult hem met water en stort het over je heen. Vergelijkbaar met de stortdouche, zoals gebruikt in sauna's en militaiere kampementen. Alleen met de mandi gooi je het gereguleerd.
  Ik weet zeker dat ik in Indonesie veels te veel water heb gebruikt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik krijg altijd een glimlach bij deze verhalen. De eerste 12 jr van mijn leven douchte ik nooit,want we hadden geen douche. Ook later heb ik twee jaar op kamers gezeten met alleen een wasbak. En douchte af en toe,als ik bij een ander was.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. In het franse huis hebben we geen douche en dan was ik me 3 weken in teiltje. Als het warm genoeg is om buiten te staan ga ik soms in bikini onder een douchezak die door de zon wordt verwamd.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Douchen is volgens mij ook meer iets psychisch. Mensen gebruiken het om te ontspannen of om wakker te worden. Om schoon te worden volstaat wat water en een washandje. Hoewel ik momenteel ook weer af en toe douche, maar dat komt voornamelijk omdat ik mijn (lange) haren wil wassen. Wij hebben een vreselijk kleine en lage gootsteen en haren wassen vind ik dan erg onhandig.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik douche elke dag, vind dat heerlijk. Ik douche wel heel efficient, sta er maar een paar minuten onder. Een mens kan heus wel zonder douche leven maar zolang ik er eentje heb, maak ik er graag gebruik van.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. 40 dagen niet dochen levert waterbesparing op. De vraag is hoe lang en hoe vaak Ilse normaalgesproken douchte. Aan de besparing te zien douchte ze vaak en lang. Voor iemand die weinig en kort doucht, zal de besparing niet zo groot zijn.
  Geartsje

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Elke dag douchen is voor mij toch wel het minimum,
  vaak douche ik 2x per dag, zo'n expiiment, o ik moet er niet aan denken.
  Ik denk dat ik me echt heel vies zou voelen( inderdaad w.s zit dit tussen de oren) en mensenschuw ( bang dat ik niet fris ruik)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik douche ongeveer om de dag. Soms elke dag, afhankelijk wat ik heb gedaan. Heerlijk, ontspannend of verkwikkend. Tussendoor sta ik aan de wastafel. In de zomer sowieso elke dag. het hoeft niet lang, maar douchen geeft me vaak wel een schoner gevoel.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik douche om wakker te worden 's morgens, zou het niet willen missen. Het 'schone'en 'pure'gevoel is een bonus die je daarmee krijgt, geeft mij moed om weer aan een nieuwe dag te beginnen. Dit heb ik echt nodig.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik ben verslaafd aan water. Als kind stond ik geregeld onder een koude douche. Na drie kwartier deden mijn ouders de geiser uit..
  Tegenwoordig heb ik een bad, en dab kan ik meer dan een uur met tien minuten water.
  Gelukkig gaat het zwembad weer open, heerlijk twee keer op een dag een half uurtje baantjes trekken, en daarna douchen, waarbij ik meestal gewoon onder de douche sta. Zonder zeep, zonder shampoo....

  Petra

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Whuh....? Voor een koude douche heb je toch geen geiser nodig..??

   Verwijderen
  2. Nee maar dan had ik al drie kwartier heet gedouched. Mijn ouders dachten dat ik er gauw uit zou komen als ik enkel koud water overhield.
   Petra

   Verwijderen
  3. O, op die manier! Grinnik.
   Dan had je geduldige ouders ;-) Zelf zou ik na tien minuten al de geiser uitgezet hebben.. Jammer dat ik dat nu niet kan doen, met onze warmwaterketel.. hoewel, misschien de stekker er uit trekken..:-)

   Verwijderen
 12. ook ik douche mij maar 2 keer per week en ik douche dan om mijn haren te wassen, want halflang haar onder de wasbak wassen levert mij een zere rug op, verder was ik mij wel aan de wastafel, als ik wel douche vang ik trouwens het water op in een grote bak en dat water gebruik ik dan om mijn toilet mee door te spoelen, scheelt ook weer heel wat liters per jaar, water besparen doe je overigens niet echt om geld mee te besparen , wel beter voor het milieu, want eigenlijk is het waanzin hoeveel drinkwater wij gebruiken voor allerlei zaken die dat kostbare water eigenlijk niet waardig zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Mijn eerste reactie is toch: 'Bah, wat onfris.' Maar je kunt jezelf natuurlijk ook op andere manieren schoon maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Op zich word ik wel fris en schoon van een washandje - voor het moment dan. Maar daarna ruik ik toch sneller mijn lichaamsgeur weer dan wanneer ik me heb gedouched (misschien omdat je bij een douche de rug grondiger weekt, daar zitten veel zweetklieren). Ik gebruik geen deo en heb een nogal gevoelige neus. Als ik een vergaderdag heb of ongesteld ben, zorg ik zeker dat ik gedouched heb voor ik naar kantoor ga. Als ik thuis werk maakt het me minder uit, en het kan me ook minder schelen om haar of lijf van mijn huisgenoten te ruiken dan van mijn collega's.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Heerlijk: NIET elke dag douchen :-). 1x per week is echt voldoende. En zeker niet minder fris. Dat zit tussen de oren.
  Groet,
  Zelda

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 2 a 3 keer per week 5 min vind ik ook niet buitensporig en mijn neus bedriegt me niet (met ongeparfumeerd wasmiddel wassen, geen deo of parfum dragen, dan ruik je het vel misschien meer). Maar misschien moet ik iemand charteren om mijn rug lekker voor me af te boenen als ik me bij de wastafel was :-) Dat lijkt me best prettig. De grootverbruikers onder de douche zijn bij ons de jongvolwassenen. Ze staan er behoorlijk lang onder en spuiten zichzelf na afloop weer vol gel en lak. Maar dat zal mettertijd ook wel veranderen.

   Verwijderen
  2. ik gebruik slechts twee druppels arganolie als 'dagcreme' voor mijn gezicht. Mijn huid voelt inmiddels héérlijk aan en zie ik nu ook dat de huid er beter uitziet? Meer water gebruiken, betekent meer creme smeren :-)
   Groet,
   Zelda

   Verwijderen
 16. Ik douche elke dag, maar heb sinds een aantal jaar af en toe last van exceem. Ik probeer nu soms wat minder te douchen. Om de dag, bijvoorbeeld. Ik douche altijd erg heet... en dat is niet goed...
  Toch is douchen voor mij ook even een momentje ontspanning...even een rustmoment. Heerlijk vind ik het.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik douche 1x per week omdat ik een vreselijk droge huid heb. Vaker douchen zit idd tussen je oren. ( ben ik met Zelda eens, zie hier boven)

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ook al douche je elke dag je kunt toch nog onfris ruiken. Mijn vorige collega ging soms wel twee keer onder de douche per dag maar ze trok niet regelmatig schone kleren aan. Ook liet ze haar kat op de stoel slapen waar haar kleren in lagen.
  Ik douche drie keer per week, maar trek elke dag een schoon shirt aan. De overige dagen was ik me aan de wasbak.
  Dit experiment spreekt me niet aan. Ik hoef zeker niet elke dag te douchen maar 40 dagen niet dat is mij te bar. Ik wil gewoon kunnen douchen als ik me plakkerig voel na bijvoorbeeld in de tuin werken of schoonmaken.
  Ilse

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ik douche 1-2 keer per week. Ik sta dan maar 3-4 minuten eronder. De andere dagen was ik me aan de wastafel met koud water. Het maakt weinig verschil of ik nu douche of aan de wastafel. Maar gebukt staan om mijn haren te wassen dat lukt me niet dus dat doe ik onder de douche.

  Mijn ketel staat uit en de stekker gaat er alleen in als we douchen of als de verwarming even aan gaat. Mijn ketel heeft een boiler en is dus altijd bezig om het water warm te houden. Kost me teveel, dus stekker eruit.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ik douche eens per week, of nee, als ik mijn lange haren was. Meestal eens per week dus. In het bejaardenhuis waar ik werk, worden mensen om de dag of om de twee dagen gedoucht en de andere dagen gewassen met een washand. Voor de mensen die nu dagelijks douchen vast een vreselijk vooruitzicht. Voor de meesten van hen nog steeds een luxe omdat zij eens per week de tobbe of douche gewend waren.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ik douche.soms.een.week of twee weken niet, soms om de dag. Ik trek elke dag schone kleren aan en deo onder de oksels, hierdoor blijf ik toch fris ruiken. Soms zeg ik het en dan wordt er verbaast gereageerd, niemand ruikt het, dus kennelijk stink ik dan niet. Best gek aangezien ik zo'n beetje elke dag sport.

  BeantwoordenVerwijderen