Nog weer een week genoteerd wat ik at:
(Paas)zondag 20 april
Ontbijt en lunch: afbak croissantjes met kaas uit de oven. Echte koffie (sterk) met veel melk.
Tussendoor 2x een sinaasappel en een half bakje cherrytomaatjes.
Avondeten: broccoli(maaltijd)soep van 19 april, deze keer niet met geitenkaas, maar met fijngesneden kip (uit de vriezer, van het weekend daarvoor), bieslook en crème fraîche.
Toetje: een stukje appeltaart, meegenomen door dochter van het verjaardagsfeestje van haar schoonvader. Schoonouders hadden veel te veel taart, er kwamen minder mensen dan gepland, dus kregen dochter en haar vriend veel taart mee naar huis: voor mij, voor haar zusje en zusjes vriend (daar hadden ze de auto van geleend) en om later nog eens op te eten.
(Paas)maandag 21 april
Ontbijt: 1 volkoren boterham met pindakaas + mok oploskoffie..
Lunch: overgebleven broccolisoep met stukjes kip en daarna een banaan.
Warme maaltijd: pompoensoep. Ik had al in de 3e week van januari een pompoen van 1130 gram gekocht en die lag er nog steeds. Niet erg, want pompoenen zijn lang houdbaar.
Wat deed ik er door? beetje olie om ui en knoflook in te bakken, 1 gele paprika, 2 uien, 3 tenen knoflook, een appel, een beetje kerrie, een beetje chilipoeder, een (kippen)bouillonblokje, een blikje tomatenpuree, een beetje sambal.
's avonds nog een appel.
Dinsdag 22 april
Ontbijt: 1 volkoren boterham met pindakaas + mok oploskoffie.
Tussendoor 1 banaan en 1 appel
Lunch: boterhammen met kaas en rucola.
Warme maaltijd: pompoensoep van maandag 21 april.
Woensdag 23 april
Ontbijt: 1 volkoren boterham met appelstroop.
Lunch: boterhammen met sambal, pindakaas en fijngesneden prei.
Tussendoor een appel en een banaan
Warme maaltijd: oudste dochter komt eten. Wraps met rulgebakken gehakt, 3 kleuren paprika's, 3 uien, 3 tenen knoflook. Kruidenkaas, geitenkaas, blauwschimmelkaas, tomaat en mini romaine sla.
Toetje: thee
Donderdag 24 april:
Ontbijt: 1 volkoren boterham met appelstroop + mok oploskoffie..
Lunch: boterhammen met geitenkaas en mini romaine sla.
Tussendoor: appel en sinaasappel
Borrel op werk: ca. 10 snoeptomaatjes, 1 snoeppaprika, water, een paar stukjes kaas en een paar stukjes worst.
Warme maaltijd: pompoensoep van maandag 21 april.
Toetje: gele vla met blauwe bessen
Vrijdag 25 april:
Ontbijt: 1 volkoren boterham met pindakaas + mok oploskoffie.
Lunch: boterhammen met gebakken ei.
Tussendoor: 2 appels.
Overblijfsels van 23 april: 2 wraps met rulgebakken gehakt, 3 kleuren paprika's, 3 uien, 3 tenen
knoflook, kruidenkaas en blauwschimmelkaas. Ik had er nog een gestoofde prei en wat fijngesneden witte kool aan toegevoegd. De groente was veel te veel op op 2 wraps te passen, ik heb ook nog wat "los" gegeten.
Zaterdag 26 april
Ontbijt: 1 boterham met appelstroop en mok oploskoffie.
Lunch: 2 boterhammen met zonnebloempasta, sambal, een handje pinda's en fijngesneden prei.
Tussendoor: 1 sinaasappel en 1 appel
Warme maaltijd: nou ja, wat heet warm? Een maaltijdsalade met mini romaine sla, 1 rode ui, 1 grote trostomaat, heel veel teentjes knoflook uit een potje, een blikje tonijn, blaadjes basilicum en wat honing-mosterd saus.
Van groot belang voor het eten van kliekjes:
Zorg dat het eten snel afkoelt en dan in de koelkast zetten. NIET in de woonkamer of keuken laten staan. Soep koel ik vaak af door de pan in een bak met koud water te zetten. Daarna kun je het koelwater gebruiken voor de planten.
Over besparen en bezuinigen en over met pensioen zijn. En ook over leven in de huidige tijd!
zondag 27 april 2014
Weekmenu week 17
Labels:
Boodschappen,
Voeding
AUTEUR: Aaf, alias Zuinigaan.
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Een lekker en gezond weekmenu. Ik had nog nooit van zonnebloempasta gehoord, ook een idee voor op de boterham. Ook een goed idee van de fijngesneden prei in combinatie met andere dingen op de boterham.
BeantwoordenVerwijderenBedankt voor het plaatsen van het nieuwe weekmenu.
Pecunia.
Zonnebloempasta kun je kopen in natuurvoedingswinkels.
VerwijderenHallo Zuinigaan,
VerwijderenBedankt voor de tip. Ik ga deze week kijken bij de natuurwinkel.
Groeten van Pecunia.
()-()
BeantwoordenVerwijderen(*-*)
Het is inderdaad gezond en lekker, dit weekmenu.
Maar zelf zou ik, met zo'n klein ontbijtje, om tien uur al flauwvallen op mijn werk....
Nijntje
zo weinig eten en dan toch overgewicht?
BeantwoordenVerwijderenIk ben vanaf mijn 2e jaar, dus vanaf mijn peutertijd, op een streng dieet. Ik mocht als kind geen toetje, maar 3 sneden brood en 1 aardappel met vetloze jus. En op brood mocht ik magere vleeswaren zoals rookvlees en 20+ kaas. Ik kreeg winter wortels, plakken koolraap etc om mijn honger te stillen.
VerwijderenIk heb maar heel weinig nodig om op gewicht te blijven.
Als kind vroeg ik na een warme maaltijd van 1 aardappel, 2 grote lepels groenten zonder saus en een klein stukje mager vlees: en wat krijgen we nu nog?
VerwijderenNiets dus, helaas.
Is dit eten niet wat eenzijdig?
BeantwoordenVerwijderen@anoniem, andere (;-)
Je kan overgewicht ontwikkelen door te weinig of eenzijdig te eten. Je lichaam wapent zich dan door opslag van vetten e.d. voor nog "slechtere" tijden.
Dat is ook precies wat er bijna 60 jaar geleden gebeurde. Ik kreeg later van de kinderarts toen ik een jaar of 10 was, briefjes mee met heel strenge diëten. Ik heb ze nog, mijn moeder had ze bewaard.
VerwijderenMaar ook nu kan je afvallen door meer maar anders te eten.
VerwijderenIk ken in mijn omgeving mensen die juist afvielen toen ze anders en dat was beslist niet minder in hoeveelheid gingen eten.
ik moet eerlijk zeggen dat ik de avondmaaltijden niet echt gezond kan vinden.
BeantwoordenVerwijderenDe meeste avonden eet u zelfgemaakte soep van wat groenten.
Eet u nooit eens gewoon aardappelen groenten en vlees ?
Met vriendelijke groet
Ria.
Ik eet niet iedere dag aardappels, groenten en vlees. In de broccolisoep zaten aardappels en kip. Dat is aardappels, groenten en vlees. Vorige week at ik suddervlees, aardappels en sperzieboontjes.
VerwijderenLOL Dat at ik dus vandaag.
VerwijderenRia.
sorry , maar ik vind het niet echt gezond overkomen alles bij elkaar !
BeantwoordenVerwijderenweinig variatie , dat staat voorop, en zo kan ik nog wel meer noemen ..
maar mw. kiest hier toch zelf voor , zal heus wel weten wat ze aankan , en de een kan o zo gezond eten , en haalt de 40 niet , terwijl de zander 100 wordt op aardappels met appelmoes ....
Weinig variatie?
VerwijderenIn één week:
Groenten: prei, ui, broccoli, pompoen, paprika, bieslook, cherrytomaatjes, tomaat, romaine sla, witte kool. Iedere dag ruim 300 gram.
Fruit: blauwe bessen, sinaasappel, appel, banaan
Brood/granen/aardappelen: wraps, volkoren brood, aardappels (in de broccolisoep)
Vlees/eiwit: kip, rundergehakt, tonijn, worst, ei, kaas, geitenkaas, pindakaas, zonnebloempasta.
Het lijkt mij dat het met die weinig variatie wel wat meevalt. Ik eet in elk geval niet iedere dag friet met appelmoes.
Anoniem van 21.06 uur, ik ben heel benieuwd hoe gevarieerd jij dan wel niet eet.
Net als Zuinigaan heb ik problemen met mijn schildklier en gebruik al jarenlang medicijnen. Een te langzaam werkende schilklier heeft absoluut invloed op je stofwisseling. Dat is mijn ervaring na jarenlang gezond eten en veel bewegen maar toch nauwelijks afvallen. Met het eetpatroon van Zuinigaan is niks mis, ik begrijp die opmerkingen niet.
BeantwoordenVerwijderenDe opmerking van variatie vind ik ook niet gepast. Ik heb juist mijn ogen uitgekeken qua variatie en de hoeveelheid groente en fruit. Ik zat net te denken dat ik eigenlijk vergeleken met dit weekmenu, deze week heb zitten snoepen en te weinig groente en fruit heb gegeten. Beste Zuinigaan, ik vind het hartstikke leuk om mee te mogen kijken in je weekmenu's! groetjes Desiree
BeantwoordenVerwijderenHet enige wat je misschien "weinig gevarieerd" zou kunnen noemen is dat je 3 x in 1 week pompoensoep als avondmaaltijd neemt. Maar ja, zo gaat dat soms als je meestal voor maar voor 1 persoon hoeft te koken. Ik herken dat wel. Wij eten soms met z'n tween maar ik eet ook regelmatig alleen. Dan kook ik meestal voor 2 dagen en eet ik dus 2 dagen achter elkaar hetzelfde.
BeantwoordenVerwijderenVerder lijkt het me dat je juist heel afwisselend eet. Leuk om zo wat inspiratie op te doen, dankjewel!